40 days Bosnian and Yue Chinese conversation with Flores.

Hello!
This is KYUHWAN, your contact at All in one Language!


In this session, we will learn a conversation in Bosanski and 粵語 (粵語) languages using the 'Flores200' data provided by 'MetaAI.' This data consists of a total of 997 sentences, so if you read 25 sentences per day, you can see your language skills improve within 40 days.


Furthermore, this data has translations in the same content for 204 languages, so you can use the blog search function at the top to search for the desired language. However, please note that this data will be reflected in the blog starting from June 2023, and it takes six months for all the data to be incorporated. If the language you search for is not available, it means it hasn't been included yet, so please understand.

The language list is provided at the bottom of this post.


[Day1]

Bosnian : Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Stanfordu su u ponedjeljak najavili izum novog dijagnostičkog alata koji može da sortira stanice prema tipu: maleni čip koji se može štampati i proizvoditi korištenjem standardnih tintnih štampača za oko jedan američki cent.

Yue Chinese : 週一,來自史丹福大學醫學院的科學家宣布發明了一種新的診症工具,可以對細胞進行分類:一種可以用標準噴墨打印機製造的微型可打印芯片,每塊芯片可能大概只需 1 美分。Bosnian : Vodeći istraživači tvrde da bi ovo moglo dovesti do ranog otkrivanja karcinoma, tuberkuloze, HIV-a i malarije kod pacijenata u zemljama s niskim prihodima, u kojima stopa preživljavanja bolesti poput raka dojke može biti upola niža od stope u bogatim zemljama.

Yue Chinese : 主席研究員說,這可能會讓低收入國家的患者及早發現癌症、結核病、愛滋病病毒和瘧疾。在這些國家,乳癌等疾病的生存率可能只有富裕國家的一半。Bosnian : JAS 39C Gripen srušio se na pistu oko 9:30 sati po lokalnom vremenu (02:30 UTC) i eksplodirao, nakon čega je aerodrom zatvoren za komercijalne letove.

Yue Chinese : 當地時間上午九時半左右(世界協調時間 0230),JAS 39C 鷹獅戰機在跑道上墜毀並爆炸,導致機場關閉,商業航班無法升降。Bosnian : Pilot je identifikovan kao vođa eskadrile Dilokrit Pattavee.

Yue Chinese : 機師確認為中隊長 Dilokrit Pattavee。Bosnian : Lokalni mediji izvještavaju da se aerodromsko vatrogasno vozilo prevrnulo prilikom odgovora.

Yue Chinese : 當地媒體報導,一輛機場消防車在參與行動時翻側。Bosnian : 28-godišnji Vidal pridružio se Barseloni prije tri sezone, a došao je iz Sevilje.

Yue Chinese : 28 歲的維達爾在三個賽季前從塞維利亞加盟巴塞。Bosnian : Vidal je za klub odigrao 49 utakmica od prelaska u glavni grad Katalonije.

Yue Chinese : 自從轉會到加泰隆尼亞首都,維達爾已經為球會踢了 49 場比賽。Bosnian : Protest je počeo oko 11:00 sati po lokalnom vremenu (UTC+1), na Whitehallu, preko puta ulaza u Downing Street, službenu rezidenciju premijera, koju štiti policija.

Yue Chinese : 抗議活動於當地時間 11 點(世界協調時間+1)左右開始,地點在有警察駐守的首相官邸唐寧街入口對面的Whitehall。Bosnian : Demonstranti su odmah posle 11:00 časova blokirali saobraćaj na sjevernom kolniku u Whitehallu.

Yue Chinese : 11 點剛過,抗議人士就堵塞了Whitehall 北行車道的交通。Bosnian : U 11:20 sati, policija je demonstrantima naredila da se vrate na trotoar, tvrdeći da moraju ostvariti ravnotežu između prava na protest i stvaranja gužvi u saobraćaju.

Yue Chinese : 11 點 20 分,警方要求抗議人士回到行人路上,稱他們需要在抗議權利和開始繁忙的交通之間取得平衡。Bosnian : Demonstranti su se oko 11:29 kretali uz Whitehall, pored Trga Trafalgar, duž Stranda, potom su prošli pored Aldwycha i uz Kingsway prema Holbornu, gdje je Konzervativna stranka održavala proljetni forum u hotelu Grand Connaught Rooms.

Yue Chinese : 11 點 29 分左右,抗議人士沿著Whitehall經過特拉法加廣場,沿著斯特蘭德大街經過奧德維奇,沿著京斯威走向霍爾本,保守黨在大康諾特房間酒店舉行春季論壇。Bosnian : Nadalov rekord u mečevima s Kanađaninom je 7–2.

Yue Chinese : 納達爾對加拿大人的頭球記錄為 7 - 2。Bosnian : Nedavno je izgubio od Raonića na turniru Brisban Open.

Yue Chinese : 他最近在布里斯本公開賽輸給拉奧尼奇。Bosnian : Nadal je u meču postigao 88% poena sa mreže, osvojivši 76 poena na prvom servisu.

Yue Chinese : 納達爾在比賽中的網前得分為 88%,在首個發球局贏得 76 分。Bosnian : Nakon meča, kralj šljake je rekao: „Tako sam uzbuđen što sam ponovo u završnim kolima najvažnijih događaja. Ovdje sam da pobijedim."

Yue Chinese : 賽後,紅土之王說:「我很興奮能夠回到最重要的比賽的最後一輪。我來這裡就是為了贏得這場比賽。」Bosnian : „Panamski papiri" je zbirni naziv za blizu deset miliona dokumenata panamske advokatske firme Mossack Fonseca koji su u proljeće 2016. godine procurili u medije.

Yue Chinese : 「巴拿馬文件」 是巴拿馬莫薩克-馮塞卡律師事務所在 2016 年春天洩露給傳媒約一千萬份文件的總稱。Bosnian : Dokumenti su dokazali da je četrnaest banaka pružilo pomoć bogatim klijentima da sakriju bogatstvo vrijedno milijarde američkih dolara u cilju izbjegavanja poreza i drugih uredbi.

Yue Chinese : 文件顯示,十四間銀行協助富裕客戶隱藏數以十億計美元的財富,以逃避徵稅和其他規管。Bosnian : Britanske novine The Guardian navele su da Deutsche Bank kontrolira otprilike trećinu od 1200 fiktivnih kompanija koje se koriste za postizanje ovoga.

Yue Chinese : 英國報章《衛報》指出,被用作達到該目的的空殼公司達 1,200 間,而德意志銀行控制了其中大約三分之一。Bosnian : Protesti su održani širom svijeta. Nekoliko tužilaca i predsjednici vlada Islanda i Pakistana su dali ostavke.

Yue Chinese : 這引致世界各地的抗議活動、數宗刑事起訴,以及冰島和巴基斯坦政府的領導人辭職。Bosnian : Ma, rođen u Hong Kongu, studirao je na Univerzitetu u New Yorku i Pravnom fakultetu Harvard, a jednom je imao i američki „zeleni karton", odnosno dozvolu stalnog boravka.

Yue Chinese : 馬英九在香港出生,曾於紐約大學和哈佛法學院讀書,並曾擁有美國永久居民 「綠卡」身份。Bosnian : Hsieh je naglasio tokom izbora da bi Ma mogao napustiti državu u vrijeme krize.

Yue Chinese : 謝長廷在選舉期間暗示馬英九可能會在台灣遇上危機的時候逃離台灣。Bosnian : Hsieh je također tvrdila da fotogenična Ma ima više stila nego kvaliteta.

Yue Chinese : 謝長廷還認為,上鏡的馬英九只有外表而沒有內涵。Bosnian : Uprkos ovim optužbama, Ma je odnio ubjedljivu pobjedu na platformi koja se zalaže za bliže veze s kontinentalnom Kinom.

Yue Chinese : 儘管受到這些指責,但馬英九仍在一個主張與中國大陸建立更緊密聯繫的平台上輕鬆勝出。Bosnian : Alex Ovechkin iz tima Washington Capitals je današnji Igrač dana .

Yue Chinese : 今天的最佳選手為華盛頓首都的亞歷克斯·奧韋奇金。Bosnian : Postigao je dva gola i upisao dvije asistencije u pobjedi Washingtona od 5-3 nada Atlanta Thrashersima.

Yue Chinese : 在華盛頓 5-3 戰勝亞特蘭大開拓者的比賽中,他貢獻了 2 個入球和 2 次助攻。[Day2]

Bosnian : Ovechkinova prva asistencija te večeri je bila za gol za pobjedu koji je postigao novajlija Nicklas Backstrom;

Yue Chinese : 奧韋奇金當晚的第一個助攻來自新秀巴克斯卓的制勝一球;Bosnian : Njegov drugi gol te noći bio je njegov 60. gol u sezoni, čime je postao prvi igrač koji je postigao 60 ili više golova u sezoni od 1995. do 1996. godine, kada su Jaromir Jagr i Mario Lemieux postigli isti uspjeh.

Yue Chinese : 他在當晚的第二個入球是他於該賽季的第60 個個人入球,成為自 1995-96 賽季 Jaromir Jagr 和Mario Lemieux 分別達成該里程碑以來,首位在一個賽季中錄得 60 個或以上入球的球員。Bosnian : Batten je svrstan na 190. mjesto na listi 400 najbogatijih Amerikanaca 2008. godine sa bogatstvom procijenjenim na 2,3 milijarde dolara.

Yue Chinese : 巴頓在2008年美國400大富豪榜上排名第190位,估計資產總值達23億美元。Bosnian : Diplomirao je na Fakultetu nauka i umjetnosti Univerziteta u Virdžiniji 1950. godine, te je bio važan donator za tu instituciju.

Yue Chinese : 畢業於1950年維珍尼亞大學藝術與科學學院的他,及後成為了該校的重要捐助人。Bosnian : Zatvor Abu Ghraib u Iraku je zapaljen u toku pobune.

Yue Chinese : 伊拉克的阿布格萊布監獄在一次騷亂中被焚燒。Bosnian : Zatvor je postao poznat kada se otkrila istina o nasilju nad zatvorenicima nakon što su američke snage preuzele zatvor.

Yue Chinese : 在美軍接管後,發現囚犯被虐待,監獄從此聲名狼藉。Bosnian : Piquet mlađi imao je nesreću na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine, odmah nakon što je Fernando Alonso neočekivano rano otišao u boks, zbog čega je na stazu izašao sigurnosni automobil.

Yue Chinese : 在 2008 年的新加坡大獎賽上,小皮奎特為了費爾南多·阿隆索在稍早的進站撞車,令安全車出動。Bosnian : Nakon što su vozila ispred Alonsa otišla da natoče gorivo dok je sigurnosni automobil bio na stazi, on je krenuo po pobjedu.

Yue Chinese : 當阿隆索前面的賽車在安全車後加油時,他便超前,贏得勝利。Bosnian : Nakon Velike nagrade Mađarske 2009. godine, Piquet mlađi je otpušten.

Yue Chinese : 小皮奎特在 2009 年匈牙利大獎賽後被解僱。Bosnian : Tačno u 8:46 sati ujutro prekinuta je tišina u gradu, a to je bio trenutak kada je prvi avion pogodio metu.

Yue Chinese : 早上 8 點 46 分正,全城一片寂靜,標誌著第一架飛機襲擊目標的時刻。Bosnian : Dvije svjetlosne zrake su okrenute tako da pokazuju prema nebu u toku noći.

Yue Chinese : 兩束光在一夜間被組裝起來指向天空。Bosnian : Na tom mjestu se gradi pet novih nebodera, a u sredini su centar za prijevoz i memorijalni park.

Yue Chinese : 五座新的摩天大樓正在遺址施工,位於中央的是交通運輸中心和紀念公園。Bosnian : Emisija PBS-a ima više od dvije desetine nagrada Emmy, a njeno prikazivanje je trajalo kraće samo od Ulice Sezam i Susjedstva gospodina Rodžersa.

Yue Chinese : 這個PBS 節目獲得二十多個艾美獎,它的播出時間只比芝麻街和羅傑斯先生的社區短。Bosnian : Svaka epizoda emisije fokusirala se na jednu temu iz odabrane knjige, a potom je istražila tu temu kroz nekoliko priča.

Yue Chinese : 節目的每一集專注於一本特定書籍的主題,並接著通過多個故事去探討那個主題。Bosnian : U svakoj emisiji daju se i preporuke za knjige koje djeca trebaju tražiti kada idu u biblioteku.

Yue Chinese : 每集還為孩子們建議去圖書館時應該尋找哪些書籍。Bosnian : John Grant, sa stanice WNED iz Buffala (matična stanica „Reading Rainbow"), rekao je da je „Emisija Reading Rainbow naučila djecu zašto da čitaju...ljubav prema čitanju - [emisija] je potakla djecu da uzmu knjigu i da čitaju."

Yue Chinese : 來自WNED Buffalo(閱讀彩虹的主站)的約翰·格蘭特說道:「閱讀彩虹教會了孩子們為何要閱讀…… 對閱讀的熱愛 — [這節目] 鼓勵孩子們拿起書本閱讀。」Bosnian : Neki vjeruju, uključujući Johna Granta, da su manjak finansijskih sredstava i promjena filozofije obrazovnog televizijskog programa doprinijeli okončanju serije.

Yue Chinese : 包括約翰·格蘭特在內的一些人認為,缺乏資金和教育電視節目理念有所改變,都是導致這系列節目完結的原因。Bosnian : Meteorolozi tvrde da će oluja, koja je aktivna na oko 645 milja (1040 km) zapadno od Zelenortskih ostrva, vjerovatno oslabiti prije nego što postane prijetnja bilo kojem kopnenom području.

Yue Chinese : 預報員稱,這場位於佛得角群島以西 645 英里(1040 公里)的風暴可能在威脅到任何陸上地區之前消散。Bosnian : Uragan Fred trenutno uzrokuje vjetrove brzine 105 milja na sat (165 km/h) i kreće se u pravcu sjeverozapada.

Yue Chinese : 弗雷德目前的風速為每小時105英里(每小時165公里),正向西北方向移動。Bosnian : Fred je najjači tropski ciklon zabilježen na jugu i istoku Atlantskog okeana od pojave satelitskih snimaka, a tek treći veliki uragan zabilježen istočno od 35°Z.

Yue Chinese : 弗雷德是自衛星圖像出現以來,在大西洋南部和東部有記錄以來最強的熱帶氣旋,亦是西經35度線以東有記錄以來的第三大颶風。Bosnian : Arthur Guinness je 24. septembra 1759. godine potpisao zakup na 9.000 godina za pivaru St James' Gate u Dublinu u Irskoj.

Yue Chinese : 1759 年 9 月 24 日,阿瑟·健力士簽署了一份為期9,000年的租約,租用愛爾蘭都柏林的聖詹姆斯門啤酒廠。Bosnian : Kompanija Guinness je 250 godina kasnije prerasla u globalnu firmu sa godišnjim prometom većim od 10 milijardi eura (14,7 milijardi američkih dolara).

Yue Chinese : 250年後,健力士已經發展成為一個每年營業額超過100億歐元 (147億美元) 的全球企業。Bosnian : Jonny Reid, suvozač tima A1GP-a sa Novog Zelanda, danas je ispisao historiju vozeći do sada najvećom brzinom preko 48 godina starog mosta Auckland Harbour na Novom Zelandu.

Yue Chinese : 今天,A1GP 紐西蘭隊的副駕駛員喬尼·里德 (Jonny Reid) 創下歷史,合法地以最快速度駛過擁有 48 年歷史的紐西蘭奧克蘭海港大橋。Bosnian : Gospodin Reid uspio je sedam puta preći most u novozelandskom automobilu A1GP, „Black Beauty" (crna ljepotica)brzinom većom od 160 km/h.

Yue Chinese : 里德先生成功七次駕駛新西蘭的 A1GP 汽車「黑美人」過橋,時速超過 160 公里。Bosnian : Novozelandska policija imala je problema sa svojim brzinskim radarskim pištoljima kako bi uočila koliko brzo g. Reid ide zbog toga koliko je Black Beauty niska, a jedini put kada je policija uspjela izmjeriti brzinu g. Reida bilo je kad je usporio na 160 km/h.

Yue Chinese : 新西蘭警方因為「黑美人」的車身太矮,無法使用自己的測速雷達槍測量里德先生開得有多快,只有其中一次里德先生減速到時速 160 公里,警方才能為他測量。[Day3]

Bosnian : U protekla 3 mjeseca, preko 80 uhapšenih je oslobođeno iz centralne zatvorske jedinice bez formalne optužnice.

Yue Chinese : 在過去的三個月,超過 80 名被捕人士自中央拘留所獲釋,沒有被正式起訴。Bosnian : U aprilu ove godine, sudija Judge Glynn je izdao naređenje protiv zatvora kako bi se pustili na slobodu svi oni koji su zadržani duže od 24 sata nakon hapšenja i koji nisu saslušani pred sudskim povjerenikom.

Yue Chinese : 今年 4 月,格林法官發布了一項針對該設施的臨時限制令,下令強制釋放被關押超過 24 小時而沒有接受法庭專員聆訊的人士。Bosnian : Povjerenik određuje jamčevinu, ako je odobrena, i formalizira optužbe koje je podnio policajac koji je obavio hapšenje. Naknade se zatim unose u kompjuterski sistem države pomoću kojeg se prati slučaj.

Yue Chinese : 如果獲准保釋,專員可以定立保釋金,並正式確定逮捕人員提出的指控。這些指控隨後會進入該州的電腦系統,從而對案件進行追蹤。Bosnian : Na saslušanju se također određuje datum ostvarenja prava osumnjičenog na brzo suđenje.

Yue Chinese : 聆訊亦代表疑犯有權得到快速審判的日期。Bosnian : Peter Costello, australijski ministar finansija i osoba koja će najvjerovatnije naslijediti premijera Johna Howarda na poziciji lidera Liberalne stranke, pružio je podršku industriji nuklearne energije u Australiji.

Yue Chinese : 澳洲財政部長彼得•科斯特洛,同時亦最有可能接繼總理約翰•霍華德成為自由黨的領導人,表示支持澳洲發展核電產業。Bosnian : Gospodin Costello izjavio je da bi Australija trebala pokrenuti upotrebu nuklearne energije, kada proizvodnja te vrste energije postane ekonomski održiva.

Yue Chinese : 科斯特洛先生表示,當核能發電經濟上可行時,澳洲應考慮使用核能。Bosnian : „Ako postane komercijalna, trebali bismo je imati. To znači da u principu ne postoji protivljenje korištenju nuklearne energije," rekao je gospodin Costello.

Yue Chinese : 科斯特洛先生說:「如果核能商業化,我們就應該使用它。也就是說,我們原則上不反對核能。」Bosnian : Kako prenosi Ansa, „policiju je zabrinulo nekoliko ubistava na najvišem nivou zbog kojih je postojala bojazan da bi mogli pokrenuti potpuni rat za naslijeđe.

Yue Chinese : 安莎通訊社表示:「警方對接連發生的高層刺殺行動表示關注,並擔心這可能會觸發黨內為奪權而大開殺戒。」Bosnian : Policija je rekla da je Lo Piccolo imao prednost jer je bio Provenzanova desna ruka u Palermu i njegovo veće iskustvo mu je osiguralo poštovanje starije generacije bosova koji su pratili Provenzanovu politiku neupadljivosti uz istovremeno jačanje svoje mreže.

Yue Chinese : 警方表示,因爲洛皮科洛曾是普羅文扎諾在巴勒莫的得力助手,所以佔了上風。由於老一輩老闆奉行普羅文扎諾的政策,在加強自己的權力網絡時,盡可能保持低調,所以他豐富的經驗,便為他贏得了老闆的尊重。Bosnian : Te šefove obuzdao je Provenzano kad je okončao rat koji je Riina predvodio protiv države, a koji je odneo živote boraca protiv mafije Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Yue Chinese : 1992 年,普羅文扎諾結束了由里亞納對政府發動的戰爭。這場戰爭奪去了黑手黨十字軍喬瓦尼·法爾科內和保羅·博爾塞利諾的生命。同時,那些老闆也被他控制了。Bosnian : Direktor Applea Steve Jobs predstavio je uređaj tako što je izašao na pozornicu i izvadio iPhone iz džepa farmerica.

Yue Chinese : 蘋果行政總裁史蒂夫·喬布斯走到台上,從牛仔褲口袋裡拿出 iPhone,將這款裝置公諸於世。Bosnian : Tokom svog govora koji je trajao 2 sata, on je izjavio da će „Apple danas ponovo izmisliti telefon. Danas ćemo napraviti istoriju."

Yue Chinese : 他在兩個小時的演講中說道:「今天,蘋果將重新發明手機,今天,我們將創造歷史。」Bosnian : Brazil je najveća rimokatolička država na svijetu, a Rimokatolička crkva se dosljedno protivi ozakonjenju istopolnih brakova u toj državi.

Yue Chinese : 巴西是世界上最大的羅馬天主教國家,而羅馬天主教會一直反對同性婚姻在巴西合法化。Bosnian : Brazilski Nacionalni kongres je 10 godina raspravljao o legalizaciji te su ti građanski brakovi trenutno legalni samo u Rio Grande do Sulu.

Yue Chinese : 巴西國民議會已經就是否合法化辯論了十年,目前這種民事婚姻只在南里約格蘭州合法。Bosnian : Prvobitni prijedlog zakon je pripremila bivša gradonačelnica São Paula, Marta Suplicy. Nakon što su uvedene izmjene i dopune, predloženi zakon je u rukama Roberta Jeffersona.

Yue Chinese : 最初的法案是由聖保羅的前市長 Marta Suplicy 起草。這項立法提案經過修改後,現在由羅伯托·杰斐遜處理。Bosnian : Demonstranti se nadaju da će njihova peticija prikupiti 1,2 miliona potpisa kako bi je u novembru predali Nacionalnom kongresu.

Yue Chinese : 抗議者希望收集獲120萬人簽名的請願書,在十一月提交給國民議會。Bosnian : Nakon što je postalo jasno da brojne porodice traže pravnu pomoć u borbi protiv deložacija, 20. marta je održan sastanak u Pravnom centru zajednice East Bay za žrtve stambenih prevara.

Yue Chinese : 明顯地很多家庭都在尋求法律幫助以對抗驅逐,其後於 3 月 20 日在東灣社區法律中心為房屋騙局的受害者舉行了一次會議。Bosnian : Kada su stanari počeli govoriti o onome što im se dogodilo, većina uključenih porodica odjednom je shvatila da je Carolyn Wilson iz SUO-a ukrala njihove sigurnosne pologe i pobjegla iz grada.

Yue Chinese : 當租戶開始分享在他們身上發生的事情時,大部分涉及的家庭突然意識到,奧克蘭房屋委員會的卡羅琳·威爾遜偷取了他們的保證金,然後逃離城鎮。Bosnian : Stanari Lockwood Gardensa vjeruju da postoji još možda 40 ili više porodica koje će se suočiti s deložacijom, pošto su saznali da policija SUO-a također sprovodi istragu i u drugim javnim stambenim objektima u Oaklandu koji bi mogli biti zahvaćeni stambenom prevarom.

Yue Chinese : 洛克伍德花園的租戶認為,可能還有另外40 戶或更多的家庭面臨被驅逐,因為他們了解到,奧克蘭房屋委員會監管部門亦正在調查奧克蘭其他可能與房屋騙局有關的公共房屋。Bosnian : Grupa je otkazala nastup na stadionu War Memorial u Mauiju, kojem je trebalo prisustvovati 9.000 ljudi te se izvinila obožavateljima.

Yue Chinese : 樂隊取消了在茂宜島戰爭紀念館的演出,並向歌迷致歉。該演出原定有 9000 人參加。Bosnian : HK Management Inc., menadžerska kompanija benda nije navela originalni razlog prilikom otkazivanja koncerta 20. septembra, ali je već sljedećeg dana navela logističke razloge.

Yue Chinese : 樂隊的管理公司 HK Management Inc. 在 9 月 20 日取消活動時,最初沒有給出原因,但在第二天便歸咎於後勤原因。Bosnian : Poznati grčki pravnici, Sakis Kechagioglou i George Nikolakopoulos nalaze se u zatvoru Korydallus u Atini jer su proglašeni krivima za mito i korupciju.

Yue Chinese : 希臘著名律師 Sakis Kechagioglou 和 George Nikolakopoulos 被關押在雅典 Korydallus 的監獄,他們被判犯有貪污和腐敗罪。Bosnian : Zbog toga je u okviru grčke pravne zajednice izbio veliki skandal nakon otkrića nezakonitih radnji koje su tokom prethodnih godina činili suci, pravnici i advokati .

Yue Chinese : 因此亦揭露了法官和律師過去多年所犯的非法行為,掀起了希臘法律界的大醜聞。Bosnian : Prije nekoliko sedmica, nakon informacije koju je novinar Makis Triantafylopoulos objavio na Alpha TV-u u svojoj popularnoj TV emisiji „Zoungla" , parlamentarni zastupnik i advokat Petros Mantouvalos odrekao se funkcije jer su članovi njegovog ureda bili umiješani u ucjenjivanje i korupciju.

Yue Chinese : 記者馬基斯・特里安塔菲洛普洛斯於幾週前在阿爾法電視台的熱門節目《Zoungla》中披露了此資料後,議員兼律師彼得羅斯・曼圖瓦洛斯便因他的職員涉嫌非法貪污和腐敗而被免職。Bosnian : Pored toga, glavni sudija Evangelos Kalousis je u zatvoru jer je proglašen krivim za korupciju i loše ponašanje.

Yue Chinese : 此外,最高法官埃萬杰洛斯·卡盧西斯因貪污和腐敗行為罪成被判入獄。[Day4]

Bosnian : Roberts je odlučno odbio govoriti o tome kada smatra da život počinje, što je važno pitanje prilikom razmatranju etike pobačaja. Rekao je da bi bilo neetično komentirati posebnosti vjerovatnih slučajeva.

Yue Chinese : 羅伯茨斷然拒絕談論他對生命從何時開始(考慮墮胎道德時的一個重要問題)的見解,並表示對可能情況的細節發表評論是不道德的。Bosnian : Međutim, naglašavajući važnost konzistentnih presuda Vrhovnog suda ,ponovio je svoju raniju tvrdnju da je slučaj Roe protiv Wade-a „ustaljena sudska praksa u oblasti zemljišta"..

Yue Chinese : 然而,他重申了他之前的聲明,即羅伊訴韋德案是「美國的既定法律」,強調了最高法院一致裁決的重要性。Bosnian : On je također potvrdio da vjeruje u prešutno pravo na privatnost od kojeg zavisi odluka koju će donijeti Roe.

Yue Chinese : 他亦確認他相信羅伊案判決所依據的隱含私隱權。Bosnian : Maroochydore je završio na vrhu tabele, šest poena ispred Noose koji je završio na drugom mjestu.

Yue Chinese : 瑪魯奇多已經爬到榜首位置,以六分的優勢領先第二名的努薩。Bosnian : Dvije ekipe sastale su se u velikom polufinalu u kojem je Noosa završio sa 11 bodova zaostatka iza pobjednika.

Yue Chinese : 雙方在主要半準決賽中對壘,努薩以 11 分的優勢擊敗對手。Bosnian : Maroochydore je potom porazio Caboolture u preliminarnoj finalnoj utakmici.

Yue Chinese : 瑪魯奇多隨後在決賽預賽中擊敗卡布爾徹。Bosnian : Hesperonychus elizabethae je vrsta iz porodice dromeosaurida i rođak je velociraptora.

Yue Chinese : 西爪龍屬伊氏西爪龍是馳龍科的一種,是迅猛龍的表親。Bosnian : Vjeruje se da je ova toplokrvna ptica grabljivica, potpuno prekrivena perjem, hodala uspravno na dvije noge s kandžama poput velociraptora.

Yue Chinese : 這種全身長有羽毛的溫血猛禽,相信與迅猛龍一樣用有爪的兩條腿直立行走。Bosnian : Njegova druga kandža je bila veća, čime se daje povod za ime Hesperonikus, što znači „zapadna kandža".

Yue Chinese : 它的第二隻爪子比較大,因此得名「西爪龍」,意思是「西方的爪」。Bosnian : Osim slomljenog leda, spasilačke napore otežavaju i ekstremni vremenski uslovi.

Yue Chinese : 除了破碎的冰層,極端的天氣狀況亦阻礙了救援工作。Bosnian : Pittman je predložio da se uslovi neće poboljšati do sljedeće nedjelje.

Yue Chinese : 皮特曼認為,情況要到下週才有改善。Bosnian : Količina i debljina nagomilanog leda, prema Pittmanu, najgora je za mornare u posljednjih 15 godina.

Yue Chinese : 根據皮特曼的說法,浮冰的數量和厚度是過去 15 年來捕獵海豹船員所經歷最差的。Bosnian : Danas su se u zajednici Red Lejka, tokom sahrane Jeffa Weisea i još tri od ukupno devet žrtava, proširile vijesti da je još jedan student uhapšen u vezi sa školskim pucnjavama 21. marta.

Yue Chinese : 今天紅湖社區傳來消息,Jeff Weise 和九名受害者其中的三人舉行葬禮,另外一名涉及3月21日校園槍擊案的學生被捕。Bosnian : Vlasti su dale vrlo malo zvaničnih izjava nakon potvrde današnjeg hapšenja.

Yue Chinese : 當局除了確認今天的拘捕行動外,提供的官方資料不多。Bosnian : Međutim, izvor upoznat s istragom rekao je za Minneapolis Star-Tribune da se radi o Louisu Jourdainu, 16-godišnjem sinu Floyda Jourdaina, predsjedavajućeg plemena Red Lake .

Yue Chinese : 然而,一名對調查知情的人士向《明尼阿波利斯明星論壇報》透露,兇手是紅湖部落主席Floyd Jourdain的16 歲兒子Louis Jourdain。Bosnian : Trenutno nije poznato koje optužbe će se staviti na teret niti šta je vlasti dovelo do dječaka, ali postupci suđenja maloljetnicima su počeli na saveznom sudu.

Yue Chinese : 目前未知會作出甚麼控罪,亦未知當局如何找到這個男孩,但聯邦法院已經著手處理少年訴訟。Bosnian : Lodin je naveo i da su zvaničnici odlučili otkazati drugi izborni krug kako bi poštedjeli Afganistance troška i sigurnosnog rizika koje novi izbori nose.

Yue Chinese : 洛丁亦表示,官員決定取消第二輪投票,以為阿富汗人節省另一次大選的開支和保安風險。Bosnian : Diplomate su rekle da su pronašle dovoljno dvosmislenosti u Ustavu Afganistana da utvrde da je drugi krug izbora nepotreban.

Yue Chinese : 外交官們表示,他們發現阿富汗憲法頗為含糊,因此決定沒有必要舉行第二輪投票。Bosnian : To je u suprotnosti s ranijim izvještajima, u kojima je navedeno da bi ukidanje drugog izbornog kruga bilo protivustavno.

Yue Chinese : 這與早前的報導互相矛盾,該報導稱取消第二輪投票違反憲法。Bosnian : Letjelica je išla prema Irkutsku i njom su upravljale interne trupe.

Yue Chinese : 這輛飛機當時正飛往伊爾庫茨克,由國內軍隊操控。Bosnian : Otvorena je istraga.

Yue Chinese : 已成立調查小組專責調查。Bosnian : II-76 je bio značajna komponenta kako ruske tako i sovjetske vojske od 1970-ih godina i već je doživio ozbiljnu nesreću u Rusiji prošlog mjeseca.

Yue Chinese : 自上世紀 70 年代以來,Il-76 一直是俄羅斯和蘇聯軍隊的主力,上個月在俄羅斯已經發生了一宗嚴重事故。Bosnian : Motor je 7. oktobra otpao prilikom polijetanja, mada nije bilo povrijeđenih. Rusija je ubrzo nakon te nesreće prizemljila Il-76.

Yue Chinese : 10 月 7 日,一個引擎在起飛時分離,未有造成傷害。意外發生後,俄羅斯下令Il-76短暫停飛。Bosnian : Transaljaski naftovod dug 800 milja je zatvoreno nakon što je hiljade barela sirove nafte prosuto južno od Fairbanksa na Aljasci.

Yue Chinese : 在阿拉斯加費爾班克斯以南洩漏數千桶原油後,800 英里長的阿拉斯加輸油管道系統被逼關閉。Bosnian : Nestanak struje nakon rutinskog testa sistema za kontrolu požara uzrokovao je otvaranje ventila za rasterećenje te je sirova nafta preplavila područje u blizini crpne stanice Fort Greely 9.

Yue Chinese : 一次例行消防指揮系統測試後發生電力故障,導致安全閥打開,使原油在格里利堡 9 號泵站附近溢出。[Day5]

Bosnian : Oslobađanje pritiska u sistemu je omogućeno otvaranjem ventila a ulje protiče kroz jastučić u rezervoar sa kapacitetom od 55.000 buradi (2,3 miliona galona).

Yue Chinese : 閥門打開使系統內的壓力釋放,原油繼而經過油墊流入一個可容納 55,000 桶(230 萬加侖)的油箱。Bosnian : Otvori rezervoara su u srijedu popodne i dalje curili, vjerovatno zbog termičke ekspanzije unutar rezervoara.

Yue Chinese : 截至星期三下午,油箱的排氣口仍在洩漏,可能由油箱內部熱力膨脹造成。Bosnian : Još jedno sekundarno skladišno područje ispod rezervoara, koje može primiti 104.500 barela, još nije bilo u potpunosti popunjeno.

Yue Chinese : 油箱下面另一個可以容納 104,500 桶的二級儲存區尚未完全填滿。Bosnian : Visoki iranski izvori su u tim komentarima, koji su izneseni uživo u televizijskom programu, prvi put priznali da sankcije imaju ikakav učinak.

Yue Chinese : 該電視直播的評論是伊朗高層消息來源首次承認制裁帶來影響。Bosnian : Među njih spadaju financijska ograničenja i zabrana Evropske unije za izvoz sirove nafte, od koje iranska ekonomija ostvaruje 80% svojih deviznih prihoda.

Yue Chinese : 有關制裁包括財務限制以及歐盟對原油出口的禁令,而原油出口佔伊朗經濟的國外收入 80%。Bosnian : U najnovijem mjesečnom izvještaju, OPEC je naveo da se izvoz sirove nafte, koji iznosi 2,9 miliona barela dnevno, srozao na najniži nivo u posljednje dvije decenije.

Yue Chinese : 石油輸出國組織在最近的每月報告中提及,原油出口已降至 20 年來的最低水平,每天只有 280 萬桶。Bosnian : Vrhovni vođa zemlje, Ayatollah Ali Khamenei, opisao je ovisnost o nafti kao „zamku" koja porijeklo vodi od vremena prije Islamske revolucije u Iranu do koje je došlo 1979. godine, a od koje bi se zemlja trebala osloboditi.

Yue Chinese : 該國最高領袖阿亞圖拉•阿里•哈梅內伊形容,該國對石油的依賴是源於 1979 年伊朗伊斯蘭革命前的「一個陷阱」,並應該擺脫有關束縛。Bosnian : Kada kapsula dođe do Zemlje i uđe u atmosferu, očekuje se da će oko 5 sati ujutro (prema istočnom vremenu) prirediti pravu svjetlosnu predstavu za sve u sjevernoj Kaliforniji, Oregonu, Nevadi i Utahu.

Yue Chinese : 當太空艙在大約早上五點(東部時間)到達地球並進入大氣層時,它預計將為北加州、俄勒岡州、內華達州和猶他州的居民上演一場燈光表演。Bosnian : Kapsula će veoma ličiti na zvijezdu koja leti preko neba.

Yue Chinese : 太空艙看起來很像劃過天際的流星。Bosnian : Kapsula će putovati brzinom od približno 12,8 km ili 8 milja u sekundi, što je dovoljno brzo da za jednu minutu stigne iz San Francisca do Los Angelesa.

Yue Chinese : 太空艙將以每秒 12.8 公里或 8 英里的速度飛行,足以在一分鐘內從三藩市飛到洛杉磯。Bosnian : Stardust će postaviti novi rekord kao svemirska letjelica koja se najbrže vratila na Zemlju i time će oboriti prethodni rekord iz maja 1969. godine koji je postavljen prilikom povratka komandnog modula Apollo X.

Yue Chinese : 星塵號將打破以往於 1969 年 5 月阿波羅十號指揮艙返回地球時創下的紀錄,成為歷來返回地球部度最快的太空船。Bosnian : „Stardustov voditelj projekta Tom Duxbury, je rekao: „Preći će preko zapadne obale sjeverne Kalifornije i osvijetliti nebo od Kalifornije, preko srednjeg Oregona, sve do Nevade, Idaha i Utaha".

Yue Chinese : 星塵號的項目經理湯姆·達克斯伯里說︰「它將飛越北加州的西岸,並從加州進入俄勒岡州中部,繼續穿過內華達州和愛達荷州到達猶他州,沿途照亮天際。」Bosnian : Nakon što je gospodin Rudd odlučio da potpiše Klimatski sporazum iz Kyota, Sjedinjene Države su postale izolirane kao jedina razvijena zemlja koja nije ratificirala sporazum.

Yue Chinese : 陸克文先生簽署京都氣候協議的決定孤立了美國,美國現在將是唯一一個不正式簽署該協議的發達國家。Bosnian : Bivša australijska konzervativna vlada odbila je ratificirati sporazum iz Kyota jer bi se time narušila ekonomija zbog značajnog oslanjanja na izvoz uglja, a zemlje kao što su Indija i Kina nisu obavezane ciljanim vrijednostima emisija.

Yue Chinese : 澳洲前保守派政府拒絕簽署《京都協議》,稱其會損害該國非常依賴煤炭出口的經濟,而印度和中國等國家則不受排放目標約束。Bosnian : To je najveće preuzimanje u historiji eBaya.

Yue Chinese : 這是 eBay 歷史上最大規模的收購。Bosnian : Kompanija želi učiniti izvore zarade raznovrsnijim i steći popularnost u područjima u kojima Skype drži snažnu poziciju, kao što su Kina, Istočna Evropa i Brazil.

Yue Chinese : 公司希望令利潤來源更多元化,並在 Skype 佔據優勢地位的中國、東歐和巴西等地區更受歡迎。Bosnian : Naučnici su posumnjali da je Enceladus geološki aktivan i mogući izvor Saturnovog ledenog E-prstena.

Yue Chinese : 科學家懷疑土衛二擁有活躍的地質活動,土星冰冷E環有可能來自於此。Bosnian : Enkelad je objekt koji reflektira najviše svjetlosti u sunčevom sistemu; reflektira oko 90 posto sunčeve svjetlosti koja ga pogodi.

Yue Chinese : 土衛二是太陽系中反射度最高的天體,能反射照射於其表面的約 90% 陽光。Bosnian : Izdavač igara Konami saopštio je danas u jednim japanskim novinama da neće izbaciti na tržište igru Šest dana u Faludži.

Yue Chinese : 今天,遊戲發行商 Konami 在日本一份報章表示,他們將不會在費盧傑發行Six Days這款遊戲。Bosnian : Igra je zasnovana na Drugoj bici kod Faludže, krvavoj bici između američkih i iračkih snaga.

Yue Chinese : 這款遊戲以美軍與伊拉克部隊激戰的第二場費盧傑戰役為藍本。Bosnian : Australijska agencija za komunikacije i medije (ACMA) je ustanovila da uprkos činjenici da je videozapis prenošen na internetu, Veliki brat nije prekršio zakone o cenzuri sadržaja na mreži jer taj sadržaj nije pohranjen na web lokaciji Velikog brata.

Yue Chinese : ACMA 還發現,儘管影片已在互聯網上串流播放,但 Big Brother 並未違反線上內容審查的法律,因為此影片並沒有儲存在 Big Brother 的網站上。Bosnian : Zakon o radiodifuzijskim uslugama predviđa reguliranje sadržaja na Internetu. Međutim, da bi se sadržaj smatrao sadržajem na Internetu, mora se fizički nalaziti na serveru.

Yue Chinese : 廣播服務法提供互聯網內容規例,然而,如要界定為互聯網內容,它必須實際儲存於伺服器上。Bosnian : Ambasada Sjedinjenih Država u Nairobiju u Keniji izdala je upozorenje da „ekstremisti iz Somalije" planiraju da izvedu samoubilačke bombaške napade u Keniji i Etiopiji.

Yue Chinese : 位於肯亞內羅比的美國大使館發出警告,指「索馬里的極端分子」計劃於肯亞和埃塞俄比亞發動自殺式炸彈襲擊。Bosnian : Sjedinjene Američke Države tvrde da su dobile informacije od anonimnog izvora koji izričito spominje upotrebu bombaša samoubica za razaranje „poznatih znamenitosti" u Etiopiji i Keniji.

Yue Chinese : 美國表示收到一個未公司來源的情報,當中具體提到會使用自殺式炸彈襲擊炸毀埃塞俄比亞和肯亞的「重要地標」。Bosnian : Kad su 1988. godine bili studenti na Univerzitetu u Washingtonu, mnogo prije Daily Showa i Colbertovog izvještaja, Heck i Johnson zamislili su publikaciju koja bi predstavljala parodiju na vijesti—i novinsko izvještavanje.

Yue Chinese : 早在 The Daily Show 和 The Colbert Report 之前,赫克和約翰遜在 1988 年還是華盛頓大學學生時,就想像會有一份刊物模仿新聞和新聞報導。[Day6]

Bosnian : Kompanija The Onion je od svog osnivanja postala istinsko carstvo parodiranja vijesti, sa štampanim izdanjem, web lokacijom koja je u oktobru privukla 5 miliona posjetilaca, ličnim oglasima, 24-satnom informativnom mrežom, radio emisijama i nedavno pokrenutim svjetskim atlasom pod nazivom Our Dumb World (Naš glupi svijet).

Yue Chinese : 自創辦以來,《洋蔥報》已經成為一個名副其實的新聞模仿帝國,擁有印刷版、10 月份吸引了 500 萬獨立訪問者的網站、個人廣告、24 小時新聞網絡、博客,以及最近推出名為《我們的愚蠢世界》的世界地圖集。Bosnian : Al Gore i general Tommy Franks se bez ikakvih problema sjećaju omiljenih naslova (Goru je to bilo kad je The Onion izjavio da su on i Tipper imali najbolji seks u životu nakon poraza na kolegijumu izbornika 2000. godine).

Yue Chinese : 阿爾•戈爾和湯米•弗蘭克斯將軍漫不經心地說出他們最喜歡的新聞頭條(戈爾的是《洋蔥報》報導,在 2000年他被選舉團擊敗後,他和蒂珀正在享受一生中最美好的性愛)。Bosnian : Mnogi njihovi pisci imali su ogroman utjecaj na emisije Jona Stewarta i Stephena Colberta koje se bave parodiranjem vijesti.

Yue Chinese : 他們的許多作家後來對喬恩·斯圖爾特和史提芬·科爾伯特的新聞惡搞節目帶來重大影響。Bosnian : Umjetnički događaj je istovremeno dio kampanje Vijećnice Bukurešta koja želi rumunskom glavnom gradu vratiti sliku kreativne i živopisne metropole.

Yue Chinese : 這個藝術活動也是由布加勒斯特市政廳發起的其中一項活動,旨在重塑羅馬尼亞首都的形象,建立一個富有創意、多姿多彩的大都市形象。Bosnian : Ovaj grad će biti prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će ugostiti CowParade, najveći javni umjetnički događaj na svijetu, između juna i avgusta ove godine.

Yue Chinese : 今年 6 至 8 月,這座城市將成為東南歐首個主辦 CowParade 的城市,CowParade是世界上最大型的公共藝術活動。Bosnian : Današnja najava također je potvrdila vladino obećanje od marta ove godine da će finansirati nabavku dodatnog broja vagona.

Yue Chinese : 政府在今天宣佈,於今年三月作出為額外車廂提供資助的承諾亦將會延長。Bosnian : Sa dodatnih 300 vagona, ukupan broj vagona koji će biti nabavljen u cilju smanjenja gužve će iznositi 1.300.

Yue Chinese : 新增的300節車廂令將予採購的車廂總數達1300節,以緩解過度擠塞情況。Bosnian : Christopher Garcia, portparol policije u Los Anđelesu, rekao je da se protiv osumnjičenog počinioca vodi istraga zbog nezakonitog upada na privatni posjed, a ne zbog vandalizma.

Yue Chinese : 洛杉磯警察局發言人克里斯托弗·加西亞表示,這名男性疑犯正在接受調查,原因是非法侵入,而不是蓄意破壞。Bosnian : Znak nije bio fizički oštećen. Modifikacija je izvršena pomoću crnih cerada ukrašenih znakovima mira i srcem koje mijenja slovo „O" tako da izgleda kao malo slovo „e".

Yue Chinese : 該標誌實際上沒有受到破壞;而是以飾有和平與愛心標誌的黑色篷帆布作出改動,把字母「O」改成了細階「e」。Bosnian : Crvena plima je uzrokovana većom koncentracijom Karenia brevis-a, prirodno prisutnog jednoćelijskog morskog organizma.

Yue Chinese : 赤潮是由短凱倫藻引起的。這是一種天然的單細胞海洋生物,當其濃度高於正常水平,便會產生赤潮。Bosnian : Prirodni faktori se mogu kombinirati i kreirati idealne uvjete, čime se algama omogućava da drastično povećaju svoj broj.

Yue Chinese : 自然因素可以交叉產生理想的條件,使這種藻類的數量急劇增加。Bosnian : Alga proizvodi neurotoksin koji može onesposobiti nerve i kod ljudi i kod riba.

Yue Chinese : 這種藻類會產生一種可以破壞人類和魚類體內神經的神經毒素。Bosnian : Razlog čestog pomora ribe je prisustvo visoke koncentracije tog toksina u vodi.

Yue Chinese : 魚經常死於水中高濃度的毒素。Bosnian : Ljudima može naškoditi udisanje zahvaćenih vodenih čestica koje u zrak podižu vjetar i valovi.

Yue Chinese : 風和海浪會將受影響的水帶入空氣,人類吸入後亦會受影響。Bosnian : Tropski ciklon Gonu, koji je dobio naziv po maldivskom izrazu za vreću palminog lišća, na svom vrhuncu je dostigao neprestane udare vjetra od 240 kilometara na sat (149 milja na sat).

Yue Chinese : 熱帶氣旋 Gonu(在馬爾代夫語中為一袋棕櫚葉)最高風速為持續每小時 240 公里(每小時 149 英里)。Bosnian : Rano jutros, vjetrovi su dostigli brzinu od 83 km/h, i očekivalo se da će nastaviti slabiti.

Yue Chinese : 今日較早前,風速約為每小時 83 公里,預計風力將繼續減弱。Bosnian : Američka Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) je u srijedu obustavila svoju profesionalnu košarkašku sezonu zbog zabrinutosti vezane za COVID-19.

Yue Chinese : 鑑於對 2019 冠狀病毒病的憂慮,美國國家籃球協會 (NBA) 在星期三暫停了職業籃球賽季。Bosnian : Odluka NBA lige uslijedila je nakon što se igrač Utah Jazza testirao pozitivno na COVID-19 virus.

Yue Chinese : 在 NBA 作出此決定前,一名猶他爵士隊球員對 2019 冠狀病毒病病毒檢測呈陽性。Bosnian : „Na osnovu ovog fosila, to znači da se podjela dogodila mnogo ranije nego što je to očekivano na osnovu molekularnog dokaza."

Yue Chinese : 「根據這塊化石可知,這意味著分裂的時間比分子證據預測的要早得多。Bosnian : To znači da se sve mora vratiti," rekao je istraživač iz Istraživačke službe Instituta Rift Valley u Etiopiji i koautor studije, Berhane Asfaw.

Yue Chinese : 這意味著一切都必須歸還,埃塞俄比亞裂谷研究服務中心研究員以及該研究的合著者伯漢·阿斯法說。Bosnian : Do sada, AOL je bio u stanju kretati se i razvijati tržište instant poruka svojim tempom, zbog svoje raširene upotrebe unutar Sjedinjenih Država.

Yue Chinese : 直到目前為止,由於AOL在美國獲廣泛使用,因此能夠跟隨自己的步伐發展IM市場。Bosnian : Ako se uspostavi ovaj dogovor, toj slobodi bi mogao doći kraj.

Yue Chinese : 但因為這次安排,AOL的自由可能會終結。Bosnian : Broj korisnika usluga Yahoo!-a i Microsofta zajedno će parirati broju korisnika AOL-a.

Yue Chinese : 雅虎和微軟的服務用戶數字加起來將可以媲美AOL的客戶數量。Bosnian : Banka Northern Rock je nacionalizirana 2008. godine nakon što je otkriveno da je kompanija dobila hitnu podršku od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Yue Chinese : 北岩銀行在 2008 年被收歸國有,此前有消息稱,該公司獲得了英國政府的緊急援助。Bosnian : Northern Rock je imao potrebu za pomoći zbog svoje izloženosti tokom hipotekarne krize 2007.

Yue Chinese : 受 2007 年次按危機的影響,北岩銀行曾要求援助。[Day7]

Bosnian : Kompaniji Virgin Group Sir Richarda Bransona je prije nacionalizacije banke odbijena ponuda za preuzimanje banke.

Yue Chinese : 李察·布蘭遜爵士的維珍集團曾出價收購該行,然而在該行國有化之前遭到拒絕。Bosnian : U procesu nacionalizacije izvršene 2010. godine, banka Northern Rock plc odvojila se od ´loše banke´, Northern Rock (upravljanje imovinom).

Yue Chinese : 2010 年,在國有化的同時,現在的高街銀行北岩銀行從「壞銀行」北岩資產管理公司中分拆出來。Bosnian : Kompanija Virgin je kupila samo ´dobru banku´ Northern Rocka, a ne društvo za upravljanje imovinom.

Yue Chinese : 維珍只收購了北岩銀行的「好銀行」部分,而沒有收購這間資產管理公司。Bosnian : Pretpostavlja se da je ovo peti put u historiji da su ljudi posmatrali nešto što se pokazalo da je hemijski potvrđeni materijal s Marsa koji je pao na Zemlju.

Yue Chinese : 相信這是歷史上第五次人類觀察到有化學證據確認火星物質墜落到地球。Bosnian : Od otprilike 24.000 meteorita za koje se zna da su pali na Zemlju, samo za oko 34 je potvrđeno da potiču sa Marsa.

Yue Chinese : 在大約24,000顆已知墜落至地球的隕石當中,僅有大約34顆證實來自火星。Bosnian : Petnaest ovih stijena pripisuje se kiši meteora od prošlog jula.

Yue Chinese : 當中有15顆隕石來自去年7月的隕石雨。Bosnian : Neke od na Zemlji veoma rijetkih stijena prodaju se po cijeni od 11.000 USD do 22.500 USD po unci, što je blizu deset puta više od cijene zlata.

Yue Chinese : 當中的部分隕石在地球十分罕有,每安士售價從11,000美元到22,500美元不等,是黃金價格的十倍以上。Bosnian : Nakon utrke, Keselowski je ostao lider na rang listi vozača s 2.250 bodova.

Yue Chinese : 比賽結束後,凱塞洛斯基以 2,250 分的成績成為冠軍車手。Bosnian : Sa sedam bodova manje, Johnson je na drugom mjestu s 2.243 boda.

Yue Chinese : 約翰遜落後7分,以2,243分排名第2。Bosnian : Na trećem mjestu je Hamlin koji ima dvadeset bodova manje, ali pet bodova više od Bowyera. Kahne je na petom mjestu sa 2.220 bodova, a Truex, Jr. na šestom sa 2.207 bodova.

Yue Chinese : 第三名的哈姆林落後 20 分,但領先鮑耶 5 分。凱恩和小特魯克斯分別以 2,220 分和 2,207 分排行第五和第六名。Bosnian : Stewart, Gordon, Kenseth i Harvick popunjavaju prvih deset prvih pozicija prvenstva vozača, a do kraja sezone ostale su još četiri utrke.

Yue Chinese : 斯圖爾特、戈登、肯瑟斯和哈維克排行在車手榜的前十名,而這賽季還剩下四場比賽。Bosnian : I američka mornarica je rekla da istražuje incident.

Yue Chinese : 美國海軍亦表示他們正在調查事件。Bosnian : Oni su u svojoj izjavi naveli i da „posada trenutno radi na utvrđivanju najboljeg načina za bezbjedno izvlačenje broda."

Yue Chinese : 他們亦在聲明中指:「船員目前正努力尋找安全撤離船隻的最佳方法。」Bosnian : Protuminski brod klase Avenger bio je na putu prema Puerto Princesa u Palawanu.

Yue Chinese : 一艘復仇者級的反水雷艦正前往巴拉望的普林塞薩港。Bosnian : Dodijeljen je Sedmoj floti mornarice SAD-a i nalazi se u Sasebu, Nagasaki u Japanu.

Yue Chinese : 它被派遣予美國海軍的第七艦隊,並駐紮在位於日本長崎的佐世保。Bosnian : Napadači u Mumbaiju su stigli brodom 26. novembra 2008. godine i sa sobom su donijeli granate, automatsko oružje i pogodili su više meta, uključujući krcati terminal željezničke stanice Chhatrapati Shivaji i poznati hotel Taj Mahal.

Yue Chinese : 2008 年 11 月 26 日,孟買襲擊者乘船抵達,並攜帶手榴彈和自動武器,襲擊了多個目標,包括擁擠的 Chhatrapati Shivaji 火車總站和著名的泰姬陵酒店。Bosnian : Izviđanje i prikupljanje informacija koje je proveo David Headley pomogli su prilikom omogućavanja operacije deset naoružanih pripadnika pakistanske militantne grupe Laskhar-e-Taiba.

Yue Chinese : 戴維·黑德利的偵察行動和情報收集幫助巴基斯坦激進組織虔誠軍的 10 名槍手發動是次行動。Bosnian : Taj napad je stvorio veliku napetost u odnosima između Indije i Pakistana.

Yue Chinese : 這次襲擊事件對印度和巴基斯坦之間的關係帶來巨大壓力。Bosnian : U pratnji tih zvaničnika, uvjeravao je građane Teksasa da je u toku poduzimanje mjera za zaštitu javne sigurnosti.

Yue Chinese : 在該等官員的陪同下,他向德州市民保證,政府正採取措施保障公眾安全。Bosnian : Peri je izričito rekao: „Malo je bolje opremljenih mjesta na svijetu za pružanje odgovora na izazov u ovom slučaju."

Yue Chinese : 佩里特別指出:「世界上只有很少地方能夠更好地應對這種情況帶來的挑戰。」Bosnian : Guverner je rekao i sljedeće: „Danas smo saznali da su neka djeca školske dobi imala kontakt s pacijentom."

Yue Chinese : 州長亦表示:「今天我們得知一些學童確認曾與該患者接觸。」Bosnian : Dalje je rekao: „Ovaj slučaj je ozbiljan. Budite sigurni da naš sistem radi onako kako bi trebao."

Yue Chinese : 他接著說:「情況雖然很嚴重。但請放心,我們的系統仍然運作正常。」Bosnian : Ako se potvrdi, ovim otkrićem će se završiti Allenova osmogodišnja potraga za Musashijem.

Yue Chinese : 如果得到證實,艾倫對武藏號的八年搜索工作就可完滿結束。Bosnian : Olupina je pronađena pomoću ROV-a nakon mapiranja morskog dna.

Yue Chinese : 進行海床測繪後,該團隊使用遙控潛水器搜索並發現沉船。Bosnian : Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Allen, navodno je uložio veliki dio svog bogatstva u istraživanje mora te je zbog cjeloživotnog interesa za rat počeo potragu za Musašijem.

Yue Chinese : 艾倫是世界上最富有的人之一,據報導,他將大部分財富投資在海洋勘探上,並出於對戰爭的終身興趣而開始尋找武藏號。[Day8]

Bosnian : Ona je tokom svog vremena u Atlanti stekla priznanje kritičara i bila je prepoznata zbog inovativnog urbanog obrazovanja.

Yue Chinese : 她在亞特蘭大期間獲得一致好評,並因創新的都市教育而獲得肯定。Bosnian : Titulu nacionalnog inspektora dobila je 2009. godine.

Yue Chinese : 她在2009年獲頒全國年度校長的頭銜 。Bosnian : U vrijeme dodjele nagrade, škole u Atlanti su napravile veliki napredak u rezultatima testova.

Yue Chinese : 在頒獎當時,亞特蘭大學校的考試成績有極大進步。Bosnian : Nedugo zatim su novine Atlanta Journal-Constitution objavile izvještaj koji pokazuje probleme sa rezultatima ispitivanja.

Yue Chinese : 很快地,《亞特蘭大憲法報》發表了一份報告,顯示考試成績存在問題。Bosnian : Izvještaj je pokazao da su se rezultati testa nevjerovatno brzo povećali i naveo da je škola uočila interne probleme, ali da nije reagovala nakon tih saznanja.

Yue Chinese : 報告顯示了考試分數以驚人的速度上升,學校內部似乎發現了問題,但沒有對此發現採取行動。Bosnian : Dokazi su poslije toga ukazivali na to da su testni papiri falsifikovani i Hall je, zajedno sa još 34 prosvjetna dužnosnika, optužen 2013. godine.

Yue Chinese : 其後的證據顯示試卷曾被篡改。霍爾和其他34名教育官員於2013年被起訴。Bosnian : Irska vlada naglašava hitnost parlamentarnog procesa donošenja zakona kako bi se ispravila situacija.

Yue Chinese : 愛爾蘭政府強調有迫切性透過議會立法糾正這種情況。Bosnian : Glasnogovornik vlade je rekao da je „sada, iz perspektive javnog zdravlja i pravosuđa, važno da se zakonski propisi usvoje što je moguće prije."

Yue Chinese : 一位政府發言人說:「從公共衛生和刑事司法的角度來看,盡快立法在現在來說很重要。」Bosnian : Ministar zdravstva izrazio je zabrinutost ne samo za dobrobit pojedinaca koji koriste privremenu zakonsku dozvolu za korištenje supstanci o kojima je riječ, već i za presude u vezi sa drogom izrečene od kada su na snagu stupile sada neustavne promjene.

Yue Chinese : 衛生部長對由於所涉及的藥物暫時合法而獲得利益的人,以及自現在並不合憲的轉變生效以來與藥物有關的定罪判決,同樣表示關注。Bosnian : Jarque je vježbao u predsezoni u Covercianu u Italiji. Boravio je u hotelu tima prije utakmice planirane za subotu protiv Bolonje.

Yue Chinese : 當日較早前,賈克在意大利科維爾恰諾進行季前訓練。在週日與博洛尼亞的比賽之前,他住在球隊的酒店。Bosnian : Boravio je u hotelu tima uoči utakmice planirane za nedjelju protiv Bolonje.

Yue Chinese : 在週日與博洛尼亞的比賽之前,他住在球隊的酒店。Bosnian : Autobus se kretao prema zabavnom parku Six Flags St. Louis u Missouriju kako bi bend svirao pred publikom na rasprodatom koncertu.

Yue Chinese : 當時,巴士上的樂隊正前往位於密蘇里州的聖路易斯六旗遊樂園,為座無虛席的觀眾表演。Bosnian : U subotu u 01:15, prema svjedocima, autobus je prolazio kroz zeleno svjetlo kada je automobil skrenuo ispred njega.

Yue Chinese : 據目擊者稱,週六凌晨 1 點 15 分,巴士正橫過一個綠燈,這時汽車在前面轉彎。Bosnian : Od noći 9. avgusta, oko Morakota nalazilo se na oko sedamdeset kilometara udaljenosti od kineske provincije Fujian.

Yue Chinese : 截至八月九日晚上,莫拉克的風眼距離中國福建省約七十公里。Bosnian : Procena je se da se tajfun kreće prema Kini brzinom od jedanest km/h.

Yue Chinese : 颱風預計以每小時十一公里的速度移向中國。Bosnian : Putnicima je podijeljena voda dok su čekali na temperaturi od 90 stepeni F.

Yue Chinese : 乘客在華氏90度的高溫下等候時獲派發清水。Bosnian : Vatrogasac Scott Kouns rekao je, „Bio je to vreo dan u Santa Clarii sa temperaturama iz 90-ih.

Yue Chinese : 消防隊長斯科特·庫恩斯表示:「當日聖塔克拉拉天氣炎熱,氣溫達華氏90多度。」Bosnian : Bilo koje vrijeme provedeno zarobljeno na toboganu smrti bilo bi, u najmanju ruku, neugodno, a trebalo je najmanje sat vremena da se prva osoba ukloni sa tobogana."

Yue Chinese : 至少可以說,在過山車上被困,任何一刻都是不舒服的,而且當時至少用了一個小時才將第一個人救出。」Bosnian : Schumacher, koji je 2006. godine otišao u penziju nakon što je prvenstvo Formule 1 osvojio sedam puta , trebalo je da zamijeni povrijeđenog Felipea Massu.

Yue Chinese : 曾經七次贏取一級方程式錦標賽的冠軍,並於2006年退役的舒馬赫,將代替受傷的費利佩·馬薩出賽。Bosnian : Brazilac je pretrpio ozbiljnu povredu glave nakon sudara na Grand Prixu u Mađarskoj 2009. godine.

Yue Chinese : 於2009年的匈牙利大獎賽中,馬薩發生意外,其頭部位置遭受嚴重傷害。Bosnian : Massa bi trebao izostati najmanje do kraja sezone 2009. godine.

Yue Chinese : 馬薩肯定至少會缺席2009賽季餘下的賽事。Bosnian : Premijer Rodrigo Arias je rekao da je bio pozitivan na testu za blaži oblik virusa.

Yue Chinese : 總統大臣羅德里戈·阿里亞斯說,阿里亞斯的病毒檢測呈輕度陽性。Bosnian : Predsjednik je trenutno u stabilnom stanju, iako će nekoliko dana biti u kućnoj izolaciji.

Yue Chinese : 總統的情況穩定,但將在家中隔離數天。Bosnian : „Osim groznice i upale grla, osjećam se dobro i u dobroj formi da svoj posao obavljam putem telefona."

Yue Chinese : 「除了發燒和喉嚨痛外,我感覺良好,身體狀況良好,並能夠遠距離辦公。Bosnian : Očekujem da ću se u ponedjeljak vratiti svojim obavezama", izjavio je Arias.

Yue Chinese : 我預期於星期一回到崗位,阿里亞斯在一份聲明中表示。[Day9]

Bosnian : Felicia, koja je bila kategorizirana kao oluja 4. kategorije po Saffir-Simpsonovoj skali uragana, oslabila je do jačine tropske oluje prije nego što se u utorak potpuno rasplinula.

Yue Chinese : 費利西亞曾經是薩菲爾-辛普森颶風量表中的 4 級風暴,在週二消散前減弱為熱帶低氣壓。Bosnian : Njegovi ostaci uzrokovali su pljuskove na većini otoka, mada do sada nisu zabilježena oštećenja niti poplave.

Yue Chinese : 颶風的殘餘相關雨帶為大部分島嶼帶來陣雨,但至今沒有收到破壞或水浸報告。Bosnian : Padavine koje su dosezale 6,34 inča na mjeraču u Oahu, opisane su kao „korisne".

Yue Chinese : 瓦胡島上的降雨量測量達 6.34 英寸,被形容為「有益的」。Bosnian : Neke padavine su bile praćene olujama sa grmljavinom i čestim munjama.

Yue Chinese : 部分降雨還伴隨著雷暴和頻密的閃電。Bosnian : Twin Otter je jučer pokušao sletjeti u Kokodu kao let CG4684 kompanije Airlines PNG, ali već je jednom odustao.

Yue Chinese : Twin Otter 昨天曾嘗試作爲巴布亞新幾內亞航空公司的 CG4684 航班降落在科科達機場,但已中止過一次。Bosnian : Desetak minuta prije nego što je trebao sletjeti iz drugog pokušaja, nestao je.

Yue Chinese : 它在第二次降落前十分鐘消失。Bosnian : Mjesto pada utvrđeno je danas i toliko je nepristupačno da su dva policajca spuštena u džunglu kako bi pješke došla do mjesta događaja i potražila preživjele.

Yue Chinese : 今天已經確定了墜機地點。由於位處偏僻,兩名警察空降進入叢林,徒步前往現場搜索生還者。Bosnian : Potragu je ometalo loše vrijeme koje je takođe prouzrokovalo otkazivanje slijetanja.

Yue Chinese : 導致飛機中止降落的惡劣天氣同樣阻礙救援工作。Bosnian : Kako navode izvještaji, eksplozija stana u ulici Macbeth uzrokovan je curenjem plina.

Yue Chinese : 據報導,麥克白大街的一間公寓因氣體洩漏而爆炸。Bosnian : Službenik plinske firme pojavio se na licu mjesta nakon što je jedan komšija prijavio curenje plina.

Yue Chinese : 鄰居來電說煤氣洩漏後,煤氣公司的一名員工便接報到達現場。Bosnian : Kada je zvaničnik stigao, apartman je eksplodirao.

Yue Chinese : 當員工到達時,公寓就爆炸了。Bosnian : Nisu prijavljene teške povrede, ali najmanje pet osoba je liječeno od simptoma šoka na mjestu eksplozije.

Yue Chinese : 沒有重大傷亡報告,但爆炸現場至少有 5 人因受驚而需接受治療。Bosnian : U stanu nikoga nije bilo.

Yue Chinese : 公寓裡空無一人。Bosnian : Tada je blizu 100 stanovnika evakuisano iz tog područja.

Yue Chinese : 當時,該地區疏散了近 100 名居民。Bosnian : I golf i ragbi bi trebalo da se vrate na Olimpijske igre.

Yue Chinese : 高爾夫球、橄欖球都將重返奧運會。Bosnian : Na sastanku izvršnog odbora koji je danas održan u Berlinu, Međunarodni olimpijski komitet glasao je za uključivanje sportova. Odabrani su ragbi, preciznije rugby union, i golf ispred pet drugih sportova koji će se razmatrati za učešće na Olimpijadi.

Yue Chinese : 今天,在柏林舉行的國際奧委會執行董事會會議上,國際奧委會投票決定納入這些體育項目。橄欖球(具體來說,橄欖球聯合會)和高爾夫在其他五項運動中脫穎而出,成為奧運會的參賽項目。Bosnian : Sportovi skvoš, karate i roler pokušali su se uključiti u olimpijski program, kao i bejzbol i softbol, koji su 2005. glasanjem isključeni iz Olimpijskih igara.

Yue Chinese : 壁球、空手道和滑輪運動嘗試像棒球和壘球(兩者於 2005 年被剔除)一樣爭取列入奧運會項目。Bosnian : Glasanje mora potvrditi cijeli MOK na sastanku u oktobru u Kopenhagenu.

Yue Chinese : 這項投票仍須在 10 月份的哥本哈根國際奧委會會議上得到全體成員的批准。Bosnian : Nisu svi podržavali uključivanje kategorija za žene.

Yue Chinese : 並非所有人都支持納入女性排名。Bosnian : Osvajač srebrne olimpijske medalje 2004. godine, Amir Khan je rekao: „Duboko u sebi mislim da se žene ne trebaju boriti. To je moje mišljenje."

Yue Chinese : 2004 年奧運會銀牌得主阿米爾·汗說:「內心深處,我認為女性不應該參加比賽。這是我的意見。」Bosnian : Uprkos komentarima koje je iznio, rekao je da će pružiti podršku britanskim takmičarima na Olimpijskim igrama koje se 2012. godine održavaju u Londonu.

Yue Chinese : 儘管如此,但他說他會在倫敦舉行的二零一二年奧運會支持英國選手。Bosnian : Suđenje se održalo na Kraljevskom sudu u Birminghamu i zaključeno je 3. avgusta.

Yue Chinese : 裁判在伯明翰皇家法院進行,並於8月3日審結。Bosnian : Predavač, koji je uhapšen na mjestu događaja, negirao je napad i tvrdio je da se služio šipkom kako bi se zaštitio od flaša kojima ga je gađalo i do trideset ljudi.

Yue Chinese : 這名主持人在現場被捕,他否認襲擊,並聲稱他用桿作自衛用途,保護自己不受30人向他扔出瓶子所傷。Bosnian : Blake je također bio osuđen za pokušaj ometanja sprovođenja pravde.

Yue Chinese : 布萊克同時被判企圖妨礙司法公正罪成。Bosnian : Sudija je Blejku rekao da je „skoro neizbježno" da će ga poslati u zatvor.

Yue Chinese : 法官告訴布萊克,他被送進監獄是「幾乎是不能避免的」。[Day10]

Bosnian : Tamna energija je u potpunosti nevidljiva sila koja bez prestanka utječe na svemir.

Yue Chinese : 暗能量是一種完全看不見的力量,它不斷地對宇宙產生作用。Bosnian : Njegovo postojanje je poznato samo zbog njegovog utjecaja na širenje univerzuma.

Yue Chinese : 人們之所以知道它的存在,是因為它對宇宙膨脹的影響。Bosnian : Naučnici su otkrili zemljišne oblike na mjesečevoj površini zvane režnjaste padine, koje su očigledno rezultat mjesečevog vrlo sporog smanjivanja.

Yue Chinese : 科學家發現,月球表面遍佈一種被稱為「葉狀陡坡」的地貌,明顯是由月球極慢地收縮而成。Bosnian : Ovi otpaci pronađeni su svuda na Mjesecu i izgledaju kao da su vrlo malo istrošeni, što ukazuje na to da su se geološki događaji koji su ih stvorili desili prilično nedavno.

Yue Chinese : 這些陡坡在月球上隨處可見,而且幾乎沒有受到風化,反映產生這些陡坡的地質活動是最近才發生的。Bosnian : Ova teorija je suprotna tvrdnji da mjesec uopšte ne ispoljava geološke aktivnosti.

Yue Chinese : 這個理論與月球完全沒有地質活動的理論相矛盾。Bosnian : Muškarac je navodno vozio vozilo na tri točka naoružano eksplozivima.

Yue Chinese : 據稱,這名男子駕駛一輛裝有炸藥的三輪車輛衝向人群。Bosnian : Muškarac koji je osumnjičen za detoniranje bombe je zadržan nakon što je pretrpio ozljede od eksplozije.

Yue Chinese : 涉嫌引爆炸彈的男子在爆炸中受傷後,其後被拘留。Bosnian : Vlasti još uvijek ne znaju njegovo ime, iako znaju da pripada ujgurskoj etničkoj grupi.

Yue Chinese : 當局還不知道他的名字,但他們知道他是維吾爾族的一員。Bosnian : Nadia, rođena 17. septembra 2007. godine na carski rez u porodilištu u Aleisku u Rusiji, bila je teška čitavih 17 funti i 1 uncu.

Yue Chinese : 納迪亞於 2007 年 9 月 17 日在俄羅斯阿萊克斯一家婦產科診所剖腹出世,體型龐大,體重高達十七磅一安士。Bosnian : „Jednostavno, svi smo bili u šoku," rekla je majka.

Yue Chinese : 這位母親指出:「我們當時都非常震驚。」Bosnian : Kada su je pitali šta je otac rekao, ona je odgovorila: „Ništa nije mogao da kaže - samo je stajao i treptao."

Yue Chinese : 當被問到父親說了什麼時,她回答說:「他無法說話 — 他只是呆站著眨眼。」Bosnian : „Ponašat će se kao voda. Prozirno je baš kao i voda."

Yue Chinese : 「它會像水一樣運轉、一樣透明。Bosnian : Dakle, ako biste stajali uz obalu, mogli biste vidjeti svaki kamenčić i mulj koji se nalazi na dnu.

Yue Chinese : 所以如果你站在海岸線上,你就能看到底部的鵝卵石或泥狀物質。Bosnian : Koliko smo upoznati, postoji samo jedno planetarno tijelo koje ispoljava više dinamike od Titana, a naziva se Zemlja", dodao je Stofan.

Yue Chinese : 斯托凡補充:「據我們所知,只有一顆行星比泰坦星更有活力,那就是地球。」Bosnian : Problem je nastao 1. januara kada su desetine lokalnih stanovnika uložile žalbu Poštanskom uredu Obanazawa jer nisu primili tradicionalne i redovne novogodišnje čestitke.

Yue Chinese : 此問題始於 1 月 1 日,數十名當地居民向尾花澤郵局投訴,指他們沒有收到傳統和常規的新年賀卡。Bosnian : Pošta je jučer objavila izvinjenje građanima i medijima nakon što je ustanovila da je taj dječak sakrio više od 600 poštanskih dokumenata, uključujući 429 novogodišnjih razglednica, koje nisu dostavljene primaocima naznačenim na kovertama.

Yue Chinese : 昨天,郵局在發現該名男孩藏起了 600 多份郵件後,向市民和媒體道歉,其中包括 429 張沒有送到收件人手中的新年明信片。Bosnian : Bespilotna svemirska letjelica Chandrayaan-1, koja orbitira oko Mjeseca, izbacila je sondu za pad na Mjesec (MIP), koja je udarila u površinu Mjeseca brzinom od 1,5 kilometara u sekundi (3000 milja na sat) , pa se uspješno spustila u blizini Mjesečevog južnog pola.

Yue Chinese : 無人月球軌道飛行器「月船1號」發射其月球撞擊探測器(MIP),該探測器以每秒1.5公里(每小時3000英里)的速度掠過月球表面,並成功在月球南極附近著陸 。Bosnian : Osim što je nosila tri važna naučna instrumenta, na lunarnoj sondi je bila i slika državne zastave Indije koja je oslikana sa svih strana.

Yue Chinese : 除了攜帶了三個重要的科學儀器外,月球探測器的所有表面上亦印上印度國旗。Bosnian : „Hvala svima koji su podržali osuđenika poput mene, Siriporn je rekao na konferenciji za mediji."

Yue Chinese : 「感謝那些支持像我這樣曾經犯罪的人。」西里波恩在新聞發佈會上說。Bosnian : „Neki se možda neće složiti, ali nije me briga."

Yue Chinese : 「有些人可能不認同,但我不在乎。Bosnian : Sretna sam da ima ljudi koji su voljni podržati me.

Yue Chinese : 我很高興有人願意支持我。Bosnian : Od pakistanske neovisnosti od britanske vladavine 1947. godine, pakistanski predsjednik imenovao je „političke agente" za upravljanje FATA-om, koja vrši skoro potpunu autonomnu kontrolu nad područjima.

Yue Chinese : 自 1947 年巴基斯坦從英國統治下獨立以來,巴基斯坦總統任命了「政治代理」來管理 FATA,後者對該地區行使幾乎全面的自治控制。Bosnian : Ovi agenti su nadležni za pružanje vladinih i sudskih usluga u skladu s članom 247 Ustava Pakistana.

Yue Chinese : 這些代理人負責按《巴基斯坦憲法》第 247 條提供政府和司法服務。Bosnian : Jutros oko 10 sati po lokalnom vremenu srušio se hostel u Meki, svetom islamskom gradu.

Yue Chinese : 當地時間今天早上 10 點左右,伊斯蘭聖城麥加的一家旅社倒塌。Bosnian : U zgradi je živjelo nekoliko hodočasnika koji su došli u posjetu svetom gradu uoči hodočašća hadža.

Yue Chinese : 這座建築物裡住著一些朝聖者,他們在朝覲前夕前來參觀聖城。[Day11]

Bosnian : Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata su uglavnom bili gosti hostela.

Yue Chinese : 旅館的客人大多為阿拉伯聯合大公國的公民。Bosnian : Broj žrtava iznosi najmanje 15, a očekuje se da će ta brojka rasti.

Yue Chinese : 死亡人數至少有 15 人,預計數字會繼續上升。Bosnian : Leonov, poznat i kao „astronaut br. 11", bio je dio izvornog tima astronauta Sovjetskog saveza.

Yue Chinese : 里奧洛夫,又名爲「11 號太空人」,是蘇聯最早期的太空人團隊的一員。Bosnian : Prvi izlazak u otvoreni svemir (EVA), ili „svemirski hod" izveo je 18. marta 1965. godine, pri čemu je sam proveo nešto više od dvanaest minuta izvan svemirske letjelice.

Yue Chinese : 1965 年 3 月 18 日,他進行了第一次載人出艙活動 (EVA),或「太空漫步」,獨自在太空船外停留了剛超過12 分鐘的時間。Bosnian : Za svoj rad je dobio zvanje „heroja Sovjetskog Saveza", što je najveće počasno zvanje Sovjetskog Saveza.

Yue Chinese : 他的工作令他獲得蘇聯最高榮譽—「蘇聯英雄」。Bosnian : Deset godina kasnije, predvodio je sovjetski dio misije Apollo–Sojuz, čime je simbolički svemirska utrka završena.

Yue Chinese : 十年後,他領導阿波羅—聯盟號任務中的蘇聯部分,象徵著太空競賽的結束。Bosnian : Rekla je, „Nema informacije koja bi sugerisala da se napad očekuje odmah.

Yue Chinese : 她說:「沒有情報顯示即將會發生襲擊。」Bosnian : Međutim, smanjenje nivoa prijetnje na „ozbiljan nivo" ne znači da je sveukupna prijetnja nestala."

Yue Chinese : 然而,將威脅級別降至嚴重並不代表整體威脅已不存在。」Bosnian : Iako vlasti nisu sigurne u vjerodostojnost prijetnje, Uprava za prijevoz u Marylandu je na insistiranje FBI-a zatvorila tunele.

Yue Chinese : 雖然當局還未確定威脅的可信性,但馬里蘭州交通管理局在聯邦調查局的敦促下關閉了該設施。Bosnian : Kiperi su korišteni za blokiranje ulaza u cijevi, a 80 policajaca pomagali su prilikom usmjeravanja vozača prema zaobilaznici.

Yue Chinese : 翻斗卡車被用來堵塞地鐵入口,80 名警察在現場指示駕駛者繞道。Bosnian : Nisu prijavljeni veći zastoji u saobraćaju na autoputu Beltway, alternativnoj ruti grada.

Yue Chinese : 在該城市的備用線路——環城高速公路上,沒有出現嚴重的交通延誤。Bosnian : Nigerija je prethodno najavila da se planirala pridružiti AfCFTA-i u sedmici prije samita.

Yue Chinese : 尼日利亞在日前宣布計劃在峰會前一週加入AfCFTA。Bosnian : Komesar za trgovinu i industriju Afričke unije, Albert Muchanga, najavio je da će se Benin pridružiti Uniji.

Yue Chinese : 非洲聯盟貿易與工業專員Albert Muchanga 宣佈貝南加入。Bosnian : Komesar je rekao: „Još nismo postigli dogovor o pravilima o porijeklu i carinskim koncesijama, ali okvir koji imamo dovoljan je da počnemo s trgovinom 1. jula 2020. godine."

Yue Chinese : 該專員表示:「我們尚未就原產地規定和關稅協議達成一致共識,但我們現有的框架足以在2020年7月1日開始進行貿易。」Bosnian : Uprkos gubitku žiroskopa u misiji na svemirskoj stanici, stanica je zadržala svoj pozitivan stav sve do završetka šetnje svemirom.

Yue Chinese : 儘管早前在太空站任務中失去陀螺儀,但太空站一直保持姿態直至太空漫步結束。Bosnian : Chiao i Sharipov su saopćili da se nalaze na sigurnoj udaljenosti od potisnika za prilagođavanje visine.

Yue Chinese : Chiao和Sharipov報告他們與姿態調整推進器保持安全距離。Bosnian : Ruska kopnena kontrola aktivirala je mlaznjake i normalna visina stanice je povraćena.

Yue Chinese : 俄羅斯地面控制啟動噴射機,太空站恢復了正常的姿態。Bosnian : Slučaj je procesuiran u Virdžiniji zbog toga što se u toj državi nalazi vodeći pružatelj internetskih usluga AOL, kompanija koja je pokrenula optužbe.

Yue Chinese : 由於弗吉尼亞州是領先的互聯網服務供應商 AOL (提出指控的公司)的所在地,所以這宗案件在這裡起訴。Bosnian : Ovo je prvi put da je presuda donesena na osnovu zakona iz 2003. godine za ograničavanje slanja obimne e-pošte, zvane neželjena pošta ili spam, u poštanske sandučiće korisnika.

Yue Chinese : 這是首次以 2003 年頒佈的法律來定罪,該法律旨在遏止未經批准而向用戶郵箱發送大量電子郵件(又稱垃圾郵件)的行為。Bosnian : 21-godišnji Jesus stigao je u Manchester City u januaru 2017. godine iz brazilskog kluba Palmeiras za naknadu od 27 miliona funti.

Yue Chinese : 21歲的熱蘇斯在去年2017年1月,從巴西帕爾梅拉斯俱樂部轉投曼城,據報導轉會費為2700萬英鎊。Bosnian : Brazilac je od tog trenutka za klub igrao 53 utakmice u svim takmičenjima i dao 24 gola.

Yue Chinese : 自此以後,該巴西球員已代表球會出戰 53 場賽事,並取得 24 個入球。Bosnian : Dr. Lee je također izrazio brigu zbog izvještaja da su se djeca u Turskoj zarazila virusom A (H5N1) ptičije gripe a da se nisu razboljela.

Yue Chinese : 李醫生亦對土耳其兒童現時感染甲型 (H5N1 )禽流感病毒而沒有患病的報導表示關注。Bosnian : Napomenuo je da neke studije navode da ova bolest mora postati manje smrtonosna prije nego što može uzrokovati globalnu epidemiju.

Yue Chinese : 他指出,一些研究提出這種疾病的致命性必須降低,才會導致全球疫情大流行。Bosnian : Javila se zabrinutost da pacijenti mogu nastaviti zaražavati više ljudi ako nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima u slučaju da simptomi gripe ostanu blagi.

Yue Chinese : 另亦憂慮流感症狀輕微的患者可能會透過日常活動而繼續傳染給更多人。Bosnian : Leslie Aun, glasnogovornica Fondacije Komen, izjavila je da je organizacija usvojila novo pravilo kojima se ne odobravaju grantovi niti finansijska sredstva za organizacije koje su predmet sudske istrage.

Yue Chinese : 科曼基金會發言人萊斯利·昂恩表示,該組織已採納一項新規定,不允許向正在接受法律調查的組織提供撥款或資金。[Day12]

Bosnian : Komenova politika diskvalificirala je Planirano roditeljstvo zbog istrage koju trenutno vodi član parlamenta Cliff Stearns, a koja se odnosi na način na koji Planirano roditeljstvo troši i prijavljuje svoj novac.

Yue Chinese : 科曼的政策取消了計劃生育,原因是眾議員克里夫·斯特恩斯正在進行一項關於計劃生育的支出和報告其資金的調查。Bosnian : Stearns, u ulozi predsjednika Potkomisije za nadzor i istrage, koji je pod okriljem Komisije za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma SAD-a, istražuje da li se porezi koriste za finansiranje pobačaja preko Planiranog roditeljstva.

Yue Chinese : 斯特恩斯作為眾議院能源和商業委員會下屬的監督和調查小組委員會主席,正在調查是否有稅收被用於透過計劃生育組織資助墮胎。Bosnian : Bivši guverner države Massachusetts, Mitt Romney, odnio je pobjedu u utorak na unutarstranačkim predsjedničkim predizborima Republikanske partije Floride s preko 46 posto glasova.

Yue Chinese : 前麻省州長米特·羅姆尼在星期二以超過46%票數贏得佛羅里達州共和黨總統提名人初選。Bosnian : Bivši predsjednik Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Newt Gingrich je drugoplasirani sa 32 posto glasova.

Yue Chinese : 美國前眾議院議長金瑞契以32%票數排名第二。Bosnian : Florida je, kao država koja odlučuje pobjednika, dodijelila Romneyu svih pedeset svojih delegata, što ga je dovelo u položaj predvodnika u nominaciji Republikanske stranke.

Yue Chinese : 在勝者囊括制度下,佛羅里達州將50名代表票都投給羅姆尼,推舉他成為共和黨提名候選人。Bosnian : Organizatori protesta rekli su da se oko 100.000 odazvalo u njemačkim gradovima kao što su Berlin, Keln, Hamburg i Hanover.

Yue Chinese : 抗議活動的發起人指大約有十萬人在柏林、科隆、漢堡和漢諾威等德國城市參與。Bosnian : Policija u Berlinu procijenila je da je na protestima prisustvovalo 6.500 demonstranata.

Yue Chinese : 警方估計柏林有6500名示威者。Bosnian : Protesti su održani i u Parizu, Sofiji u Bugarskoj, Viljnusu u Litvaniji, Valeti na Malti, Talinu u Estoniji, te Edinburgu i Glazgovu u Škotskoj.

Yue Chinese : 巴黎、保加利亞的索非亞、立陶宛的維爾紐斯、馬耳他的瓦萊塔、愛沙尼亞的塔林以及蘇格蘭的愛丁堡和格拉斯哥亦有抗議活動。Bosnian : U Londonu je oko 200 ljudi demonstriralo ispred kancelarija nekih od glavnih vlasnika autorskih prava.

Yue Chinese : 大約200人在在倫敦的一些主要版權持有人辦公室外抗議。Bosnian : Prošlog mjeseca održani su masovni protesti u Poljskoj kada je država potpisala ACTA-u, zbog čega je Vlada Poljske odlučila da za sada ne ratificira taj sporazum.

Yue Chinese : 上個月,當波蘭在簽署 ACTA 時,發生了大規模的抗議活動,導致波蘭政府決定現時暫緩批准該協議。Bosnian : Latvija i Slovačka su odgodile proces pristupanja ACTA-i.

Yue Chinese : 拉脫維亞和斯洛伐克都延遲了加入ACTA 的進程。Bosnian : Front za oslobođenja životinja i Kraljevsko društvo za sprečavanje surovosti prema životinjama (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA) ponovo pozivaju na obaveznu ugradnju video nadzora u sve klaonice u Australiji.

Yue Chinese : 動物解放組織和皇家防止虐待動物協會(RSPCA)再一次呼籲澳洲所有屠宰場必須安裝閉路電視鏡頭。Bosnian : Glavni inspektor RSPCA-e iz Novog Južnog Velsa David O´Shannessy rekao je za ABC da bi u nadzor i inspekcija nad klaonicama Australiji trebalo biti uobičajena pojava.

Yue Chinese : 新南威爾士州RSPCA的首席督察大衛·奧沙納西告訴 ABC,監視和檢查屠宰場應要在澳洲普及。Bosnian : „Sistem video nadzora će sigurno poslati snažan signal ljudima koji rade sa životinjama da je dobrobit životinja najviši prioritet."

Yue Chinese : 閉路電視肯定會向涉及動物工作的人發出強烈訊息,將動物的福祉放在首位。Bosnian : Međunarodna karta zemljotresa Američkog geološkog instituta nije pokazala zemljotrese na Islandu sedmicu ranije.

Yue Chinese : 美國地質調查局國際地震地圖顯示,冰島在此前一週都沒有發生地震。Bosnian : Islandski meteorološki ured je izvijestio i da na području Hekle nije bilo seizmičkih aktivnosti u posljednjih 48 sati.

Yue Chinese : 冰島氣象局亦報告,在過去四十八小時,赫克拉地區沒有地震活動。Bosnian : Značajne aktivnosti zemljotresa koje su rezultirale promjenom faza dogodile su se 10. marta na sjeveroistočnoj strani vrha kaldere vulkana.

Yue Chinese : 導致階段變化的重大地震活動於 3 月 10 日在該火山頂部塌陷火山口的東北側發生。Bosnian : Tamni oblaci nepovezani sa bilo kakvom vulkanskom aktivnošću zabilježeni su u podnožju planine.

Yue Chinese : 據報山腳出現與任何火山活動無關的黑雲。Bosnian : Zbog oblaka je postojala mogućnost za izražavanje nejasnoća u vezi s tim da li je uopće došlo do erupcije.

Yue Chinese : 這些雲層可能會令人混淆是否真正發生過火山爆發。Bosnian : Luno je imao 120-160 kubnih metara goriva kada se pokvario i kada su ga snažni vjetrovi i valovi gurnuli na lučki nasip.

Yue Chinese : Luno號載有120至160立方米的燃料,當它發生故障時,大風和海浪把它推到了防波堤上。Bosnian : Helikopteri su spasili dvanaest članova posade, a jedina povreda bila je u vidu slomljenog nosa.

Yue Chinese : 直升飛機救出了十二名機組人員,唯一的受傷是其中一人的鼻子骨折。Bosnian : Brod dug 100 metara išao je da preuzme uobičajeni teret s gnojivom, a službenici su se na početku bojali da se iz broda može prosuti teret.

Yue Chinese : 這艘100米長的船隻當時正在航行並運載與以往一樣的肥料貨櫃,官員最初擔心這艘船的運載物可能會溢出。Bosnian : Predloženi amandman već su usvojila oba doma 2011. godine.

Yue Chinese : 該建議修正案已於2011年在參眾兩院通過。Bosnian : Do izmjene je došlo na ovoj zakonodavnoj sjednici, kada je drugu rečenicu prvo izbrisao Predstavnički dom, a potom je Senat usvojio u sličnom obliku u ponedjeljak.

Yue Chinese : 有關條文在該立法會期中稍作修改,其中第二句句子先被眾議院刪除,並於週一以類似的表述形式獲參議院通過。Bosnian : Neusvajanje druge rečenice, kojom se predlaže zabrana istopolnih građanskih zajednica, mogao bi otvoriti vrata za građanske zajednice u budućnosti.

Yue Chinese : 第二句句子被刪除的原因是建議禁止同性民事結合,很可能為未來的民事結合打開大門。[Day13]

Bosnian : Nakon tog postupka, sljedeće izabrano zakonodavstvo u 2015. ili 2016. godini će ponovo pregledati HJR-3 kako bi ostao u procesu.

Yue Chinese : 遵循程序,HJR-3 將在2015年或2016年由下屆民選立法機構重新審閱,繼續處理。Bosnian : Vautierova dostignuća izvan režije uključuju štrajk glađu kojem se podvrgnuo 1973. godine u protestu protiv onoga što je smatrao političkom cenzurom.

Yue Chinese : 除了導演工作外,沃蒂埃的成就還包括 1973 年以絕食抗議他視為政治審查的制度。Bosnian : Francuski zakon je promijenjen. Njegov aktivizam datira otkad je imao 15. godina, kada se pridružio francuskom otporu tokom Drugog svjetskog rata.

Yue Chinese : 法國的法律有所改變。他的行動可以追溯到在第二次世界大戰期間,15 歲的他加入了法國抵抗軍。Bosnian : Pisao je o sebi u knjizi iz 1998. godine.

Yue Chinese : 他在 1998 年的一本書中為自己作記錄。Bosnian : U novu nezavisnu državu Alžir vratio se 1960-ih godina da bi predavao filmsku režiju.

Yue Chinese : 1960 年代,他回到剛獨立的阿爾及利亞教授電影執導。Bosnian : Japanski džudaš Hitoshi Saito, osvajač dvije zlatne olimpijske medalje, umro je u 54. godini.

Yue Chinese : 日本柔道選手、兩枚奧運會金牌得主齊藤仁去世,享年 54 歲。Bosnian : Navedeno je da je uzrok smrti rak intrahepatičkih žučnih vodova.

Yue Chinese : 公佈的死因為肝內膽管癌。Bosnian : Umro je u Osaki u utorak.

Yue Chinese : 他星期二在大阪去世。Bosnian : Bivši olimpijski i svjetski prvak, Saito je u vrijeme smrti bio predsjednik Odbora federacije džudoa u Japanu.

Yue Chinese : 齊藤除了是前奧運和世界冠軍外,在去世時亦是全日本柔道聯合會訓練委員會主席。Bosnian : Najmanje 100 ljudi je prisustvovalo zabavi kako bi proslavili prvu godišnjicu braka ovog para koji se vjenčao prošle godine.

Yue Chinese : 至少100人參與這場派對,慶祝一對在去年舉行婚禮的夫婦結婚一週年。Bosnian : Zvaničnici su rekli da je službena proslava godišnjice zakazana je za kasniji datum.

Yue Chinese : 官員指,一場正式的週年紀念活動已訂於稍後時間舉行。Bosnian : Par se vjenčao u Teksasu prije godinu dana i došao je u Buffalo da slave s prijateljima i rodbinom.

Yue Chinese : 這對夫婦一年前在德克薩斯州結婚,並來到布法羅和親戚朋友慶祝。Bosnian : Tridesetogodišnji suprug koji je rođen u Buffalu, bio je jedan od četiri žrtve pucnjave, ali njegova supruga nije povrijeđena.

Yue Chinese : 這名三十歲的丈夫出生在布法羅,是四名槍擊死者之一,但他的妻子沒有受傷。Bosnian : Karno je poznat, ali kontroverzan engleski učitelj koji je podučavao u centrima Modern Education i King's Glory i koji je tvrdio da je na vrhuncu karijere imao 9.000 učenika.

Yue Chinese : 卡諾是一位著名但富爭議性的英文補習老師,他曾在現代教育和英皇教育旗下授課,他聲稱在其職業生涯巔峰時有9,000名學生。Bosnian : U bilješkama je koristio riječi koje su neki roditelji smatrali grubima, a navodno je na časovima koristio i psovke.

Yue Chinese : 在他的筆記中,他使用了一些家長認為粗俗的詞語,據說他在課堂上使用了不雅的語言。Bosnian : Modern Education ga je optužio za štampanje velikih reklama na autobusima bez odobrenja i za laganje da je glavni nastavnik engleskog jezika.

Yue Chinese : 現代教育指控他未經許可就在巴士上刊登大型廣告,並謊稱自己是首席英文補習老師。Bosnian : On je takođe ranije optužen za kršenje autorskih prava, ali optužnica nije bila podignuta.

Yue Chinese : 他之前亦曾被指控侵犯版權,但沒有被起訴。Bosnian : Bivši student rekao je da je „u razredu koristio sleng, podučavao vještinama upoznavanja i učenicima bio poput prijatelja."

Yue Chinese : 一名舊生說他「在課堂上使用俚語,在筆記中教授約會技巧,就像學生的朋友一樣。」Bosnian : U protekle tri decenije iako je službeno ostala komunistička zemlja, Kina je razvila tržišnu ekonomiju.

Yue Chinese : 在過去30年內,儘管官方上仍是共產主義國家,但中國已發展市場經濟。Bosnian : Prve ekonomske reforme provedene su pod rukovodstvom Denga Xiaopinga.

Yue Chinese : 第一次經濟改革是在鄧小平領導下進行的。Bosnian : Od tada je kineska ekonomija porasla 90 puta.

Yue Chinese : 從那時起,中國的經濟規模增長了九十倍。Bosnian : Kina je prošle godine po prvi put imala veći izvoz automobila od Njemačke i pretekla je SAD kao najveće tržište ove industrije.

Yue Chinese : 去年,中國出口的汽車數量首次超過德國,並超越美國成為汽車行業的最大市場。Bosnian : Kineski BDP mogao bi premašiti američki u roku od dvije decenije.

Yue Chinese : 中國的國內生產總值或會在20年內超越美國。Bosnian : Tropska oluja Danielle, četvrta oluja u sezoni uragana na Atlantiku 2010. godine koja je dobila naziv, oblikovala se u istočnom Atlantskom okeanu.

Yue Chinese : 熱帶風暴丹妮爾在大西洋東部形成,丹妮爾是 2010 年大西洋颶風季第四個被命名的颶風。Bosnian : Oluja, primijećena na oko 3000 milja od Miamija, savezna država Florida, ima maksimalno trajne vjetrove od 40 m/h (64 km/h).

Yue Chinese : 該風暴距離佛羅里達州邁阿密約 3000 英里,最高持續風速為每小時 40 英里(每小時 64 公里)。[Day14]

Bosnian : U Nacionalnom centru za uragane predviđaju da će Danielle do srijede preći u uragan.

Yue Chinese : 美國國家颶風中心的科學家預測,丹妮爾將在週三或之前增強為颶風。Bosnian : S obzirom na to da je oluja daleko od kopna, i dalje je teško procijeniti njen potencijalni utjecaj na Sjedinjene Države ili Karibe.

Yue Chinese : 風暴距離登陸還有一段時間,目前仍難以評估其對美國或加勒比海地區的潛在影響。Bosnian : Rođen u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, Bobek je postao slavan dok je igrao za beogradski Partizan.

Yue Chinese : 博貝克出生於克羅地亞首都薩格勒布,在為貝爾格萊德游擊隊球會效力期間成名。Bosnian : Pridružio im se 1945. godine i ostao sve do 1958. godine.

Yue Chinese : 他於 1945 年加入他們,一直效力至 1958 年。Bosnian : Tokom vremena provedenog u timu, postigao je 403 gola u 468 utakmica.

Yue Chinese : 他在隊中曾出場 468 次,攻入 403 球。Bosnian : Niko drugi nije imao više nastupa niti je postigao više golova za klub od Bobeka.

Yue Chinese : 沒有人比博貝克為球會出場和入球的次數更多。Bosnian : Proglašen je za najboljeg igrača u historiji Partizana 1995. godine.

Yue Chinese : 1995 年,他被選為游擊隊史上最佳球員。Bosnian : Proslava je počela posebnom predstavom koju je izveo svjetski poznati Cirque du Soleil.

Yue Chinese : 慶祝活動由舉世聞名的太陽馬戲團的特別表演揭開序幕。Bosnian : Praćen je bio istanbulskim simfonijskim orkestrom, janjičarskim bendom i pjevačima Fatihom Erkoçom i Müslümom Gürsesom.

Yue Chinese : 緊隨其後的是伊斯坦堡國家交響樂團、一支禁衛軍樂隊,以及歌手 Fatih Erkoç 和 Müslüm Gürses。Bosnian : Tada su Vrteći derviši stupili na pozornicu.

Yue Chinese : 然後Whirling Dervishes 登上了舞台。Bosnian : Turska diva Sezen Aksu održala je nastup s italijanskim tenorom Alessandrom Safinom i grčkim pjevačem Harisom Alexiouom.

Yue Chinese : 土耳其天后Sezen Aksu與意大利男高音Alessandro Safina和希臘歌手Haris Alexiou一同演出。Bosnian : Na kraju, turska plesna grupa Vatra Anadolije izvela je šou „Troja".

Yue Chinese : 土耳其舞蹈團Fire of Anatolia 表演「特洛伊」作結。Bosnian : Peter Lenz, 13-godišnji motociklista, preminuo je nakon što je učestvovao u sudaru na trkačkoj stazi u Indianapolisu.

Yue Chinese : 十三歲的電單車手彼得·倫茨在印第安納波利斯賽車場撞車身亡。Bosnian : Dok je vozio krug za zagrijavanje, Lenz je pao s motora, da bi ga zatim udario kolega trkač Xavier Zayat.

Yue Chinese : 在熱身圈時,倫茨從電單車上掉下來,隨後被另一名車手澤維爾·扎亞特撞倒。Bosnian : Dežurno medicinsko osoblje mu je odmah pružilo pomoć te je prevezen u lokalnu bolnicu, gdje je kasnije preminuo.

Yue Chinese : 現場醫護人員立即為他進行治療,並將他送往當地一家醫院,他其後不治。Bosnian : Zayat nije bio povrijeđen u nesreći.

Yue Chinese : 扎亞特在意外中沒有受傷。Bosnian : Kada je u pitanju globalna finansijska situacija, Zapatero je nastavio rekavši da je „finansijski sistem dio ekonomije, odnosno njen presudni dio. „

Yue Chinese : 薩帕特羅針對全球金融情況續稱:「金融體系是經濟的一部分,一個至關重要的部分。Bosnian : Nalazimo se finansijskoj krizi koja traje godinu dana i koja je svoj najoštriji trenutak pokazala u posljednja dva mjeseca, ali mislim da se finansijska tržišta sada počinju oporavljati."

Yue Chinese : 我們面臨的金融危機已經持續了一年之久,在過去兩個月到達最嚴峻的時刻。我認為金融市場正在開始復甦。」Bosnian : Naked News je prošle sedmice najavio da će dramatično povećati međunarodno izvještavanje vijesti na stranim jezicima, s tri nova jezika.

Yue Chinese : 上週,Naked News 宣布透過新開設的三個廣播頻道大幅增加其在新聞報導中的國際語言授權。Bosnian : Globalna organizacija koja već izvještava na engleskom i japanskom jeziku, pokreće programe za televiziju, web, i mobilne uređaje na španskom, italijanskom i korejskom jeziku.

Yue Chinese : 這個全球組織已經使用英語和日語進行報導,目前正預備為電視、網絡和流動裝置推出西班牙語、意大利語和韓語節目。Bosnian : „Na svu sreću, ništa mi se nije dogodilo, ali vidio sam jeziv prizor ljudi koji pokušavaju razbiti prozore da bi izašli."

Yue Chinese : 「幸運的是我沒有發生什麼事,但我看到了可怕的一幕,人們試圖打破窗戶逃出去。Bosnian : Ljudi su stolicama udarali u okvire prozora, ali prozori su bili neslomljivi.

Yue Chinese : 人們用椅子敲打窗格,但窗戶牢不可破。Bosnian : Jedno od stakala je konačno puklo i počeli su izlaziti kroz prozor," rekao je preživjeli Franciszek Kowal.

Yue Chinese : 倖存者弗朗西塞克·科瓦爾說:「其中一塊玻璃終於破了,他們開始從窗戶逃出去。」Bosnian : Zvijezde odašilju svjetlost i toplotu zbog energije koja se stvara kada se atomi vodika spajaju kako bi formirali teže elemente.

Yue Chinese : 星星能發出光和熱,是因爲當氫原子融合、結合在一起形成更重的元素時,便會產生能量。Bosnian : Naučnici rade na stvaranju reaktora koji na isti način može generirati energiju.

Yue Chinese : 科學家正致力創造可以同一方式產生能量的反應堆。[Day15]

Bosnian : Ovo je, međutim, vrlo težak problem za riješiti i proći će mnogo godina prije nego što se izgrade korisni fuzijski reaktori.

Yue Chinese : 然而,此問題非常難解決,需要多年時間才能建造出有用的聚變反應堆。Bosnian : Zbog površinskog napona čelična igla pluta na vodi.

Yue Chinese : 鋼針會浮在水面上是因為表面張力。Bosnian : Tenzija na površini se javlja jer molekule vode na njenoj površini privlače jedna drugu mnogo snažnije nego što ih privlače molekule zraka koje se nalaze iznad.

Yue Chinese : 表面張力的發生,源於水面的水分子之間的吸引力,比它們與上方空氣分子間的吸引力更大。Bosnian : Molekuli vode čine nevidljivi omotač na površini vode koji omogućava stvarima poput igle da plutaju na vodi.

Yue Chinese : 水分子在水表面形成一層看不見的表層,令針之類的東西可以漂浮在水面上。Bosnian : Oštrica na modernoj klizaljki ima dvostruki rub s konkavnom šupljinom između rubova. Dvije ivice omogućavaju bolje prijanjanje na led, čak i kada su nagnute na stranu.

Yue Chinese : 現代溜冰鞋的刀片有兩個刀刃,刀刃之間有一個凹坑。雙重刀刃令溜冰鞋就算在傾斜時也能更穩固地抓住冰面。Bosnian : S obzirom na to da je dno oštrice blago zakrivljeno, kad se oštrica naginje na jednu ili drugu stranu, zakrivljuje se i ivica koja je u dodiru s ledom.

Yue Chinese : 由於刀片的底部略為彎曲,當刀片傾斜到其中一邊時,接觸到冰面的刀邊也是彎曲的。Bosnian : To uzrokuje da klizač skrene. Ako se klizaljke nagnu na desnu stranu, klizač će skrenuti udesno, a ako se klizaljke nagnu na lijevu stranu, klizač će skrenuti ulijevo.

Yue Chinese : 這令到溜冰者能夠轉彎。如果溜冰鞋向右傾,溜冰者便會轉右,如果溜冰鞋向左傾,溜冰者便會轉左。Bosnian : Za vraćanje na prethodni nivo energije, moraju se riješiti viška energije koju su dobili od svjetlosti.

Yue Chinese : 要回復到原本的能量水平,原子必須去除從光線中獲得的額外能量。Bosnian : To rade emitiranjem sićušne čestice svjetlosti koja se naziva „foton".

Yue Chinese : 它們透過發射稱為「光子」的微細光粒子來做到。Bosnian : Naučnici ovaj proces nazivaju „stimuliranom emisijom zračenja" jer jarko svjetlo stimulira atome, što uzrokuje emisiju fotona svjetlosti, a svjetlost predstavlja vrstu zračenja.

Yue Chinese : 科學家把這過程稱為「受激輻射」,因為原子受到強光刺激,導致發射光線中的光子,而光線是輻射的一種。Bosnian : Naredna slika prikazuje atome koji emitiraju fotone. Naravno, fotoni su u stvarnosti mnogo manji od onih prikazanih na slici.

Yue Chinese : 下一張圖片展示原子發射光子。當然在現實中,光子比此圖片中所見的還要細小很多。Bosnian : Fotoni su čak i manji od elemenata koji čine atome!

Yue Chinese : 光子甚至比構成原子的物質還小!Bosnian : Nakon stotina sati rada, sijalično vlakno na kraju izgori i sijalica više ne radi.

Yue Chinese : 在使用數百小時後,燈泡中的燈絲最終會燒壞,令燈泡不能再使用。Bosnian : Onda sijalicu treba zamijeniti. Treba biti pažljiv prilikom zamjene sijalice.

Yue Chinese : 然後燈泡就需要更換。更換燈泡時必須要小心。Bosnian : Prvo je potrebno isključiti prekidač za rasvjetno tijelo ili iskopčati kabl.

Yue Chinese : 首先,需要關上燈具的電掣或切斷電線連接。Bosnian : To je zato što struja koja dolazi do utičnice na koju se postavlja metalni dio sijalice može uzrokovati jak strujni udar ako dodirnete unutrašnjost utičnice ili metalnu bazu sijalice dok je sijalica jednim dijelom još uvijek u utičnici.

Yue Chinese : 這是因為如果你觸碰到插座內部或燈泡的部分金屬底部仍接觸插座的情況下,流入插座(即連接燈泡金屬部分的位置)的電流可令你嚴重觸電。Bosnian : Glavni organ cirkulatornog sistema je srce koje pumpa krv.

Yue Chinese : 循環系統的主要器官是負責泵血的心臟。Bosnian : Krv izlazi iz srca kroz cjevčice koje se nazivaju arterije i vraća se u srce kroz cjevčice koje se nazivaju vene. Najmanje cjevčice nazivaju se kapilari.

Yue Chinese : 血液由心臟流入稱為動脈的管道,並由稱為靜脈的管道流回心臟。最細小的管道稱為微絲血管。Bosnian : Zubi triceratopsa su mogli smrviti ne samo lišće, nego čak i vrlo čvrste grane i korijenje.

Yue Chinese : 三角恐龍的牙齒不僅能夠壓碎樹葉,而且連非常堅硬的樹枝和根部都可以壓碎。Bosnian : Neki naučnici misle da su triceratopi jeli cikade, vrstu biljaka uobičajenu za doba krede.

Yue Chinese : 有些科學家認為三角龍進食蘇鐵,這是一種在白堊紀常見的植物。Bosnian : Ove biljke izgledaju kao male palme s krunom od oštrog, šiljatog lišća.

Yue Chinese : 這些植物看似一棵小棕櫚樹,葉冠尖銳帶刺。Bosnian : Triceratops je mogao koristiti svoj snažni kljun za uklanjanje lišća prije nego što pojede deblo.

Yue Chinese : 三角龍可能在進食樹幹前就用其強壯的喙剝掉葉子。Bosnian : Drugi naučnici tvrde da su ove biljke veoma otrovne te je malo vjerovatno da ih je konzumirao ijedan dinosaurus, mada ljenjivci i druge životinje poput papagaja (potomak dinosaurusa) danas mogu jesti otrovno lišće ili voće.

Yue Chinese : 其他科學家駁斥這些植物含有劇毒,因此任何恐龍都不太可能食用,然而今天的樹懶和鸚鵡(恐龍的後代)等其他動物亦能夠食用有毒的樹葉或果實。Bosnian : Kako bi me povukla Iova gravitacija? Ako biste stajali na površini Ioa, imali biste manju težinu nego na Zemlji.

Yue Chinese : 木衛一的地心吸力會怎樣拉著我?如果你站在木衛一的表面,會比站在地球表面的體重較輕。Bosnian : Osoba koja na Zemlji teži 200 funti (90kg) na Iou bi težila oko 36 funti (16kg). Naravno, gravitacija vas manje privlači.

Yue Chinese : 一個人在地球重 200 磅(90 公斤)的話,在木衛一便重 36 磅(16 公斤)。顯而易見,木衛一的地心吸力較小。[Day16]

Bosnian : Sunce nema koru kao Zemlja na kojoj možete da stojite. Cijelo Sunce sačinjeno je od gasova, vatre i plazme.

Yue Chinese : 太陽不像地球一樣有地殼讓你可以站在上面。整個太陽都是由氣體、火和電漿組成。Bosnian : Što se više udaljavate od centra Sunca, gas postaje rjeđi.

Yue Chinese : 離太陽中心越遠,氣體就變得越稀薄。Bosnian : Vanjski dio koji vidimo kada gledamo u Sunce naziva se fotosfera, što znači „svjetlosna kugla".

Yue Chinese : 我們觀看太陽時所看到的外圍部分稱為「光球層」。Bosnian : Oko tri hiljade godina kasnije, 1610. godine, italijanski astronom Galileo Galilei pomoću teleskopa je uočio da Venera, kao i Mjesec, ima mijene.

Yue Chinese : 約三千年後,意大利天文學家伽利略・伽利萊於 1610 年利用望遠鏡觀察到金星就像月亮一樣有盈虧。Bosnian : Mijene se javljaju jer je osvijetljena samo strana Venere (ili Mjeseca) koja je okrenuta prema Suncu. Venerine mijene podržale su Kopernikovu teoriju da se planete kreću oko Sunca.

Yue Chinese : 金星(或月亮)只有面向太陽的那面被照亮,因此有盈虧的出現。金星盈虧證實哥白尼提出行星圍繞太陽轉動的理論。Bosnian : Nekoliko godina kasnije, 1639. godine, engleski astronom po imenu Jeremiah Horrocks uočio je Venerin prijelaz.

Yue Chinese : 然後,在數年後的 1639 年,英國天文學家傑雷米亞・霍羅克斯觀測到金星凌日。Bosnian : Engleska je prošla kroz razdoblje mira koje je trajalo dugo nakon ponovnog osvajanja Danelawa.

Yue Chinese : 英格蘭在再次奪得丹麥區後經歷了一段很長時間的和平。Bosnian : Međutim 991. godine Etelred se suočio s vikinškom flotom većom od bilo koje druge nakon Gutrumove jedan vijek ranije.

Yue Chinese : 然而,在991年,埃塞爾雷德遇到了自上世紀古特魯姆艦隊以來最大的維京艦隊。Bosnian : Flotu je predvodio Olaf Trygvasson, Norvežanin s ciljem da oslobodi svoju zemlju od danske dominacije.

Yue Chinese : 艦隊由奧拉夫·特里格瓦森帶領,他是個有野心從丹麥統治下奪回自己國家的挪威人。Bosnian : Poslije početnih vojnih smetnji, Ethelred je pristao postići dogovor s Olafom, koji se vratio u Norvešku kako bi pokušao preuzeti svoje kraljevstvo, premda s nepotpunim uspjehom.

Yue Chinese : 在最初的軍事失利後,埃塞爾雷德同意與奧拉夫達成協議,奧拉夫之後返回挪威,在嘗試奪回他的王國時成敗參半。Bosnian : Hangeul je jedina namjerno osmišljena abeceda koja je u svakodnevnoj upotrebi. Ta abeceda je osmišljena 1444. godine za vrijeme vladavine kralja Sejonga (1418-1450. godine).

Yue Chinese : 諺文是唯一特意發明的字母,在日常生活中廣泛使用。該字母在於1444年於世宗大王 (1418 – 1450) 統治期間發明。Bosnian : Kralj Sejong je bio četvrti kralj dinastije Joseon i jedan od kraljeva koji su uživali najveće poštovanje.

Yue Chinese : 世宗大王是朝鮮王朝的第四位君王,也是其中一位最受尊敬的君王。Bosnian : Hangeulsku abecedu je prvobitno nazvao Hunmin Jeongeum, što znači „ispravni zvukovi kao instrukcija narodu".

Yue Chinese : 他原先將諺文命名為「訓民正音」,意思是「指導人民的正確聲音」。Bosnian : Postoji mnogo teorija o nastanku sanskrita. Jedna od njih se odnosi na migraciju Aryanaca prema zapadu u Indiju koji su sa sobom donijeli i svoj jezik.

Yue Chinese : 對於梵文的出現,有很多不同説法。其中一個是關於雅利安人帶著自己的語言由西方遷徙到印度。Bosnian : Sanskrit je drevni jezik koji se može porediti s latinskim koji se govorio u Evropi.

Yue Chinese : 梵語是一種古老的語言,能與在歐洲使用的拉丁語媲美。Bosnian : Najstarija poznata knjiga na svijetu napisana je na sanskritu. Nakon što su spisi Upanišade prikupljeni, sanskrit je iščezao zbog hijerarhije.

Yue Chinese : 全世界最古老的已知書籍是用梵文書寫的。在《奧義書》的彙編後,梵文因爲等級制度慢慢消失。Bosnian : Sanskrit je veoma složen i bogat jezik koji je služio kao osnova za mnoge savremene indijske jezike, baš kao što je latinski osnova evropskih jezika kao što su francuski i španski.

Yue Chinese : 梵語是一種非常複雜和豐富的語言,成爲許多現代印度語言的來源,就像拉丁語是法語和西班牙語等歐洲語言的來源一樣。Bosnian : Nakon bitke za Francusku, Njemačka se počela pripremati za napad na britanski otok.

Yue Chinese : 隨著與法國的戰事結束,德國開始準備入侵不列顛島。Bosnian : Njemačka je napadu dala kodni naziv „Operacija morski lav". Veliki dio teškog oružja i zaliha britanske vojske izgubljen je u toku evakuacije iz Dunkirka, te je vojska bila prilično slaba.

Yue Chinese : 德國把這次攻擊的代號命名為「海獅行動」。英軍在鄧寇克撤退時失去了大部分重型武器和補給品,因此軍隊相當疲弱。Bosnian : Međutim, Kraljevska mornarica i dalje je bila mnogo snažnija od njemačke mornarice („Kriegsmarine") te je bila u stanju uništiti svaku invazijsku flotu koja je poslana preko Engleskog kanala.

Yue Chinese : 但是皇家海軍仍然比德國海軍(「Kriegsmarine」)強大得多,可以摧毀任何穿越英吉利海峽的入侵艦隊。Bosnian : Međutim, veoma mali broj brodova Kraljevske mornarice bio je smješten blizu vjerovatnih ruta napada jer su se admirali bojali da će ih njemački vazdušni napad potopiti.

Yue Chinese : 然而,由於海軍上將擔心艦艇會被德國的空襲擊沉,因此只有很少皇家海軍艦艇在機會較大的入侵路線附近駐紮。Bosnian : Počnimo s objašnjenjem planova Italije. Italija je uglavnom bila „mlađi brat" Njemačke i Japana.

Yue Chinese : 讓我們從解釋意大利的計劃開始。意大利主要是德國和日本的「弟弟」。Bosnian : Imala je slabiju vojsku i mornaricu, uprkos činjenici da je upravo pred početak rata napravila četiri nova broda.

Yue Chinese : 即使他們在戰爭開始之前剛建造了四艘新的船艦,它擁有的軍隊和海軍仍然較弱。Bosnian : Glavni ciljevi Italije bile su afričke države. Da bi zauzela te države, trebala je imati tačku na koju bi slala trupe da bi vojnici mogli ploviti preko Sredozemnog mora i izvršiti invaziju na Afriku.

Yue Chinese : 意大利的主要目標是非洲國家。為了佔領這些國家,他們將需要有一個供部隊出發的地方,以便部隊可以穿越地中海以入侵非洲。Bosnian : Zbog toga su bili primorani riješiti se britanskih baza i brodova u Egiptu. Osim toga, italijanski borbeni brodovi nisu trebali imati nikakve druge zadatke.

Yue Chinese : 這令他們需要驅除位於埃及的英國基地和船隻。除了這些行動外,意大利的戰艦並沒有預期會做任何其他事情。[Day17]

Bosnian : Sada nešto o Japanu. Japan je bio otočna zemlja, isto kao i Britanija.

Yue Chinese : 現在說到日本。日本就像英國一樣,是一個島國。Bosnian : Podmornice su brodovi koji su namijenjeni za plovidbu ispod vode i ostaju tamo duži vremenski period.

Yue Chinese : 潛艇是為水底航行並停留一段長時間而設的船隻。Bosnian : Podmornice su korištene u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Tada su bile izuzetno spore i imale su prilično ograničen domet pucanja.

Yue Chinese : 潛艇在第一次世界大戰和第二次世界大戰時使用。當時它們速度非常慢,而且射程非常有限。Bosnian : Na početku rata uglavnom su se kretale po površini mora, ali kako se radar počeo razvijati i postajao sve precizniji, podmornice su morale ići pod vodu kako ne bi bile otkrivene.

Yue Chinese : 戰爭初期,它們大多數時間在海面航行,但是隨著雷達發展而變得更加精確,潛水艇就被迫在水底航行,避免被發現。Bosnian : Njemačke podmornice su se nazivale U-brodovi. Njemci su bili veoma dobri u navigiranju i korištenju svojih podmornica.

Yue Chinese : 德國潛艇被稱為U艇。德國人非常擅長潛艇的導航和操作。Bosnian : Zbog njihovog uspeha s podmornicama, posle rata Nijemcima se ne vjeruje dovoljno da bi im se dozvolilo da ih imaju mnogo.

Yue Chinese : 由於他們在潛艇方面甚為成功,德國在戰後不被信任可擁有許多潛艇。Bosnian : Da! Kralj Tutankamon, koji se ponekad naziva i „kralj Tut" ili „Dječak-kralj", jedan je od drevnih egipatskih kraljeva, najpoznatiji u savremenom vremenu.

Yue Chinese : 是的!圖坦卡門國王有時也被稱為「圖特國王」或「男孩國王」,他是現代其中一個最著名的古埃及國王。Bosnian : Zanimljivo je da u antička vremena nije bio smatran za veoma važnu ličnost i nije zabilježen na većini spiskova antičkih kraljeva.

Yue Chinese : 有趣的是,他在古代並沒有受到重視,大多數的古代國王名單上也沒有他的記載。Bosnian : Međutim, otkriće njegove grobnice 1922. godine učinilo ga je slavnom ličnošću. Iako je mnogo grobnica u prošlosti opljačkano, ova grobnica je ostavljena skoro netaknuta.

Yue Chinese : 然而,他的墓穴於 1922 年被發現,令他成為了名人。儘管很多古代墓穴都曾被搶劫,但這座墓穴幾乎完全沒有受到侵擾。Bosnian : Većina predmeta zakopanih sa Tutankamonom su dobro očuvani, uključujući i hiljade predmeta napravljenih od plemenitih metala i rijetkog kamenja.

Yue Chinese : 大部份與圖坦卡門一起埋葬的物品都保存完好,包括數千件由貴重金屬和稀有寶石製成的文物。Bosnian : Pronalazak točka sa žbicama učinio je asirska bojna kola lakšim, bržim i spremnijim za prestizanje vojnika i drugih bojnih kola.

Yue Chinese : 輻條輪的發明令亞述人的戰車更輕、更快,其速度更準備好可超越士兵和其他戰車。Bosnian : Strijele njihovih smrtonosnih samostrela mogle su da prodru u oklop neprijateljskih vojnika. Oko 1000. godine prije Hrista, Asirci su predstavili prvu konjicu.

Yue Chinese : 從他們致命的十字弓射出的箭可以穿透敵軍的盔甲。亞述人大約在公元前1000年引入了第一支騎兵隊。Bosnian : Konjica je vojska koja se bori na konjima. Sedlo još uvijek nije bilo izmišljeno pa se asirska konjica borila na golim leđima konja.

Yue Chinese : 騎兵是一支在馬背上作戰的軍隊。由於當時尚未發明馬鞍,因此亞述人騎兵就在赤裸的馬背上作戰。Bosnian : Znamo mnoge grčke političare, naučnike i umjetnike. Vjerovatno najpoznatija osoba koja potiče iz te kulture je Homer, legendarni slijepi pjesnik koji je napisao dva remek-djela grčke književnosti – epove Ilijadu i Odiseju.

Yue Chinese : 我們認識許多希臘政治家、科學家和藝術家。希臘文化當中最為有名的應該是荷馬,他是傳奇的視障詩人,曾創作出兩大希臘文學著作:伊利亞德(Iliad)和奧德賽(Odyssey)的詩歌。Bosnian : Sofokle i Aristofan su i dalje popularni dramaturzi, a njihove drame smatraju se jednim od najvećih djela svjetske književnosti.

Yue Chinese : 索福克勒斯和亞里士多芬仍是最享負盛名的編劇,他們的戲劇被公認為世界文學中最偉大的作品之一。Bosnian : Još jedan poznati Grk je matematičar Pitagora, prevashodno poznat po čuvenoj teoremi o odnosima između strana pravouglih trouglova.

Yue Chinese : 另一位著名的希臘人是數學家畢達哥拉斯,最有名的是他關於直角三角形邊關係的定理。Bosnian : Postoje različite procjene o tome koliko ljudi govori hindu jezik. Procjenjuje se da je po broju govornika između drugog i četvrtog jezika u svijetu.

Yue Chinese : 現對操印度語的人數估計不一。印度語估計是介乎全球最多人使用的第二至第四種語言。Bosnian : Broj izvornih govornika se mijenja u zavisnosti od toga računaju li se veoma usko povezani dijalekti.

Yue Chinese : 母語為印度語的人數有所不同,取決於是否把非常接近的相關方言計算在內。Bosnian : Procjene se kreću od 340 do 500 miliona govornika, a čak 800 miliona ljudi razumije taj jezik.

Yue Chinese : 估計語言使用者有3.4億至5億人,多達8億人能聽懂該語言。Bosnian : Hindi i urdu jezici su slični po vokabularu, ali im se pisma razlikuju; u svakodnevnom razgovoru govornici oba jezika obično mogu razumjeti jedni druge.

Yue Chinese : 印地語和烏都語的詞彙相似但文字不盡相同。在日常對話中,兩種語言的使用者一般能夠理解對方。Bosnian : U 15. vijeku, sjeverna Estonija je bila pod velikim kulturološkim utjecajem Njemačke.

Yue Chinese : 大約在15世紀,愛沙尼亞北部極受德國文化影響。Bosnian : Nekoliko njemačkih monasha htjelo je približiti Boga autohtonom narodu i zato su izmislili estonski književni jezik.

Yue Chinese : 一些德國僧侶爲了拉近上帝與當地人民的距離,於是發明了愛沙尼亞語的文字語言。Bosnian : Bazirao se na njemačkoj abecedi, a dodano je i slovo „Õ/õ".

Yue Chinese : 它取自德語字母和添加了一個字符 「Õ/õ」。Bosnian : Vremenom su srasle mnoge riječi koje su posuđene iz njemačkog jezika. To je bio početak prosvjetiteljstva.

Yue Chinese : 隨著時間流逝,許多從德國借來的詞都已融合。這就是教化的開始。Bosnian : Nasljednik prijestola bi, prema tradiciji, otišao pravo u vojsku odmah nakon završetka škole.

Yue Chinese : 傳統上,王位繼承人會在完成學業後直接加入軍隊。[Day18]

Bosnian : Međutim, Charles je pohađao univerzitet na Trinity Collegeu u Cambridgeu, na kojem je studirao antropologiju i arheologiju, a kasnije i historiju, te stekao diplomu koja odražava dobar uspjeh na studiju.

Yue Chinese : 但查爾斯卻選擇入讀劍橋大學三一學院,修讀人類學和考古學,後來又修讀了歷史,獲取2:2成績(二等二級學位)。Bosnian : Charles je bio prvi član britanske kraljevske porodice kojem je dodijeljena diploma.

Yue Chinese : 查理斯是第一個擁有學士學位的英國皇室成員。Bosnian : Na evropski dio Turske (istočna Trakija ili Rumelija na Balkanskom poluostrvu) otpada 3% zemlje.

Yue Chinese : 歐洲土耳其(巴爾幹半島的色雷斯東部或魯梅利亞)佔了國家的百分之三。Bosnian : Teritorija Turske duga je više od 1.600 kilometara (1.000 milja) i široka 800 km (500 milja), grubo pravouglog oblika.

Yue Chinese : 土耳其的領土長超過1,600公里(1,000英里),闊800公里(500英里) ,大致上是一個長方形。Bosnian : Površina Turske, uključujući jezera, zauzima 783.562 kvadratna kilometra (300.948 kv. mi.), od čega se 755.688 kvadratnih kilometara (291.773 kv. mi.) nalazi u jugozapadnoj Aziji, a 23.764 kvadratnih kilometara (9.174 kv. mi.) u Evropi.

Yue Chinese : 土耳其的國土包括湖泊,佔783,562平方公里(300,948平方英里),其中755,688平方公里(291,773平方英里)位處亞洲西南面,而23,764平方公里(9,174平方英里)位處歐洲。Bosnian : Turska je 37. zemlja po veličini u svijetu i njena površina je po veličini kao kontinentalna Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno.

Yue Chinese : 土耳其按面積計是世上第37大國家,它的面積大約是法國本土和英國的總和。Bosnian : Turska je okružena morima s tri strane: Egejsko more na zapadu, Crno more na sjeveru i Sredozemno more na jugu.

Yue Chinese : 土耳其三面環海:西面是愛琴海,北面是黑海,南面是地中海。Bosnian : Luksemburg je država s dugogodišnjom historijom, ali njegova nezavisnost datira od 1839. godine.

Yue Chinese : 盧森堡擁有悠久的歷史,但它的獨立可追溯到1839年。Bosnian : Današnji dijelovi Belgije u prošlosti su bili dio Luksemburga, ali nakon Belgijske revolucije do koje je došlo 1830-ih godina postali su dio Belgije.

Yue Chinese : 今天的比利時的部分國土在過去曾是盧森堡的一部分,但在1830年代的比利時革命後成為比利時的一部分。Bosnian : Luksemburg se uvijek trudio ostati neutralna zemlja, ali ga je Njemačka okupirala kako u Prvom tako i u Drugom svjetskom ratu.

Yue Chinese : 盧森堡一直嘗試維持中立國角色,但它在第一次世界大戰和第二次世界大戰時均被德國佔領。Bosnian : Luksemburg je 1957. godine postao osnivač organizacije danas poznate kao Evropska unija.

Yue Chinese : 盧森堡在1957年成為該組織的創始成員,該組織在今天稱為歐盟。Bosnian : Drukgyal Dzong je srušena tvrđava i budistički manastir koji se nalazi na sjeveru distrikta Paro (u selu Phondey).

Yue Chinese : 朱克傑宗堡是一個位於帕羅地區上部(Phondey Village)的廢棄堡壘和佛教寺院。Bosnian : Smatra se da je 1649. godine Zhabdrung Ngawang Namgyel izgradio tvrđavu u čast svoje pobjede protiv tibetansko-mongolskih sila.

Yue Chinese : 相傳扎卜龍·阿旺·南蓋爾在 1649 年建造了這個堡壘,以紀念他打敗西藏蒙古聯軍。Bosnian : Zbog požara koji se desio 1951. godine, u tvrđavi Drukgyal Dzong su ostale samo neke relikvije, kao što je slika Zhabdrung Ngawang Namgyal.

Yue Chinese : 1951 年,一場火災令到朱克傑宗堡的遺跡只有部分能夠保留下來,扎卜龍·阿旺·南蓋爾的畫像是其中之一。Bosnian : Tvrđava je posle požara očuvana i zaštićena te je ostala jedna od najuzbudljivijih atrakcija Butana.

Yue Chinese : 堡壘在大火後得到保育和保護,成為不丹其中一個最有吸引力的景點。Bosnian : Tokom 18. stoljeća Kambodžu su pritiskala dva snažna susjeda - Tajland i Vijetnam.

Yue Chinese : 18 世紀期間,柬埔寨發現自己處於兩個強大鄰國泰國和越南的夾縫之間。Bosnian : Tajlanđani su u 18. vijeku izvršili nekoliko napada na Kambodžu , a 1772. godine razorili su Pnom Phen.

Yue Chinese : 泰國人在 18 世紀數次入侵柬埔寨,並於 1772 年摧毀金邊。Bosnian : U posljednjim godinama 18. stoljeća, Vijetnamci su napali i Kambodžu.

Yue Chinese : 越南人也在 18 世紀末入侵柬埔寨。Bosnian : Osamnaest posto Venecuelanaca je nezaposleno, a većina zaposlenih radi u sivoj ekonomiji.

Yue Chinese : 18個百分比的委內瑞拉人都沒有工作,而大部分有工作的人都從事非正式經濟活動。Bosnian : Dvije trećine zaposlenih Venecuelaca radi u uslužnom sektoru, gotovo četvrtina radi u industriji, a petina u poljoprivredi.

Yue Chinese : 三分二的委內瑞拉人從事服務行業,近四分一的國民在工廠工作,五分一的國民從事耕種。Bosnian : Nafta je važna industrija za Venecuelance, jer je ta zemlja neto izvoznik, mada je samo jedan posto stanovništva zaposleno u naftnoj industriji.

Yue Chinese : 儘管只有百分之一人口從事石油行業,但由於委内瑞拉是石油淨出口國,因此石油是該國的重要行業。Bosnian : Tek kada je nacija postala nezavisna, stručnjaci iz Singapurskih botaničkih vrtova pomogli suda se ostrvo pretvori u tropski Vrtni grad.

Yue Chinese : 在國家獨立的早期,新加坡植物園的專業知識協助了這個島嶼搖身變成一個熱帶花園城市。Bosnian : Vanda Miss Joaquim, hibrid orhideje, izabrana je 1981. za nacionalni cvijet te države.

Yue Chinese : 1981 年,一種名為卓錦萬代蘭的雜交蘭花品種被選為這個國家的國花。Bosnian : Svake godine oko mjeseca oktobra skoro 1,5 milion biljojeda zbog kiše migrira sa sjevernih brda ka južnim nizijama, prelazeći preko rijeke Mara.

Yue Chinese : 每年十月左右,接近一百五十萬隻草食性動物為了雨水從北部的山丘越過馬拉河前往南部的平原。Bosnian : A onda nazad na sjever u pravcu zapada, ponovo prelazeći rijeku Maru, nakon kiša oko aprila.

Yue Chinese : 然後在大約四月的雨水後,再次越過馬拉河,經過西部回到北部。[Day19]

Bosnian : U regiji Serengeti nalazi se Nacionalni park Serengeti, zaštitno područje Ngorongoro i životinjski rezervat Maswa u Tanzaniji, kao i Nacionalni rezervat Maasai Mara u Keniji.

Yue Chinese : 塞倫蓋蒂地區覆蓋了塞倫蓋蒂國家公園,坦桑尼亞的恩戈羅恩戈羅保護區和馬斯瓦禁獵區,以及肯亞的馬賽馬拉國家野生動物保護區。Bosnian : Učenje kreiranja interaktivnih medija zahtijeva konvencionalne i tradicionalne vještine, kao i alate koji su naučeni u interaktivnoj nastavi (uređivanje priča, uređivanje audio i videozapisa, pripovijedanje priča itd.)

Yue Chinese : 學習創作互動媒體講求常規和傳統的技能,以及在互動課堂中掌握的工具(分鏡板,音訊和視訊編輯,故事敍述等)Bosnian : Interaktivni dizajn od vas traži da preispitate pretpostavke o medijskoj produkciji i da naučite razmišljati na nekonvencionalne načine.

Yue Chinese : 互動設計需要你重新評估對媒體製作的假設,並學習以非線性的方式思考。Bosnian : Interaktivni dizajn traži da se komponente projekta međusobno poveži, ali i da budu smislene kao zasebna cjelina.

Yue Chinese : 互動設計要求項目的各個部件相互連接,但同時又能成為一個單獨的實體。Bosnian : Mana objektiva za povećanje prikaza je to što je fokusna kompleksnost i broj elemenata objektiva potreban za postizanje raspona fokusnih dužina mnogo veći nego kod glavnih objektiva.

Yue Chinese : 為達到一定的焦距,跟定焦鏡頭相比,變焦鏡頭的缺點是,取焦的複雜程度和對鏡頭數量的元素要求更高。Bosnian : Ovo postaje sve manji problem jer proizvođači postižu veće standarde u proizvodnji objektiva.

Yue Chinese : 這一點已逐漸不成問題,因為鏡頭生產商已能夠生產更高水準的鏡頭。Bosnian : To je omogućilo objektivima za uvećavanje da snimaju fotografije kvaliteta uporedivog s onim koji postižu objektivi sa fiksnom žižnom daljinom.

Yue Chinese : 這使變焦鏡頭能拍攝出質素可媲美定焦鏡頭的照片。Bosnian : Još jedan nedostatak objektiva za uvećavanje je taj što je maksimalna apertura (brzina) objektiva obično manja.

Yue Chinese : 變焦鏡頭的另一個缺點是鏡頭的最大光圈(速度)通常比較低。Bosnian : Zbog toga je teško koristiti jeftine objektive za povećanje prikaza u uvjetima slabog osvjetljenja bez blica.

Yue Chinese : 這令便宜的變焦鏡頭在低光環境且沒有閃光燈的情況下難以使用。Bosnian : Jedan od najčešćih problema kod konverzije filma u DVD format je overscan (preklapanje).

Yue Chinese : 當試圖將電影轉換成 DVD 格式時,最常見的問題之一就是過度掃描。Bosnian : Većina televizijskog sadržaja je osmišljena tako da ugodi široj javnosti.

Yue Chinese : 大多數的電視節目都是為了取悅大眾而製作的。Bosnian : Zbog toga, sve što vidite na TV-u ima granice, vrh, dno i strane.

Yue Chinese : 因此,你在電視上看到的所有節目,頂部,底部以及側面的邊界都被裁掉。Bosnian : Ovo je napravljeno da bi se osiguralo da slika pokriva cijeli ekran. To se zove ivično područje ekrana.

Yue Chinese : 這是為了確保圖像覆蓋整個螢幕。這稱之為過度掃描。Bosnian : Nažalost, kada napravite DVD, i njegove granice će biti narezane, a ako videozapis ima i titlove koji su blizu donjeg dijela, neće se u potpunosti prikazati.

Yue Chinese : 不幸的是,當你製作 DVD 時,它的邊界很有可能也會被裁掉,如果影片的字幕離底部太近,它們也不會完整地顯示出來。Bosnian : Tradicionalni srednjovjekovni dvorac dugo je bio inspiracija za maštu i dočaravao je slike viteških turnira, banketa i viteštva kralja Artura.

Yue Chinese : 傳統中世紀的城堡總是啟發想像力,打鬥、宴會與亞瑟王騎士的景象就在眼前。Bosnian : Čak i ako stojite usred hiljadu godina starih ruševina, jednostavno je prizvati zvuke i mirise davnih borbi, skoro da možete čuti lupkanje kopita po kaldrmi i osjetiti strah iz tamnica.

Yue Chinese : 即使站在千年歷史的廢墟中,仿彿仍然聞到戰爭的味道,聽到馬蹄踏在鵝卵石上的響聲,感到地牢裏傳來的恐懼。Bosnian : Ali, bazira li se naša mašta na stvarnosti? Zašto su se dvorci uopće gradili? Kako su dizajnirani i građeni?

Yue Chinese : 但我們的想像力是否只建立在現實之上?為何城堡一開始會被創造?它們是如何設計和建造出來的?Bosnian : Dvorac Kirby Muxloe, tipičan za taj period, više izgleda kao utvrđena kuća nego kao pravi dvorac.

Yue Chinese : 當時的經典,克爾比墨斯魯城堡實際上更像是一座堅固的房屋多於一座真正的城堡。Bosnian : Njegovi veliki stakleni prozori i tanki zidovi ne bi mogli dugo odolijevati snažnom napadu.

Yue Chinese : 其大型玻璃窗和單薄的牆壁無法抵禦持久的攻擊。Bosnian : Tokom 1480-ih godina, kada je Lord Hastings započeo gradnju, zemlja je bila relativno mirna i bilo ju je potrebno braniti samo od malih bandi lutajućih pljačkaša.

Yue Chinese : 在 1480 年代,城堡由黑斯廷斯勳爵開始建造,當時國家相對比較和平,只需要防禦遊蕩的強盜。Bosnian : Ravnoteža moći je bio sistem u kojem su evropske nacije nastojale zadržati nacionalni suverenitet svih evropskih država.

Yue Chinese : 保持權力平衡是歐洲國家力求維護所有歐洲國家主權的一種系統。Bosnian : Koncept je podrazumijevao da sve evropske nacije moraju nastojati da spriječe da jedna nacija postane moćna, pa su stoga državne vlade često mijenjale saveze kako bi održale ravnotežu.

Yue Chinese : 其概念表現在所有歐洲國家都必須設法阻止其中一個國家變得強大,因此各國政府經常為了保持平衡而轉換盟友。Bosnian : Rat za špansko naslijeđe bio je prvi rat čije je centralno pitanje bila ravnoteža moći.

Yue Chinese : 西班牙王位繼承戰標誌著首場以權力平衡為中心的戰爭。Bosnian : Ovo je prestavljalo važnu promjenu, jer evropske sile više nisu imale razlog da ratuju pod izgovorom da se radi o vjerskim ratovima. To znači da je Tridesetogodišnji rat bio posljednji rat koji se vodio kao vjerski rat.

Yue Chinese : 這標誌著重大的轉變,因為歐洲列強不能再以宗教作為戰爭的藉口。三十年戰爭因而被稱為最後一場宗教戰爭。Bosnian : Hram Artemide u Efezu je srušen 21. jula 356. godine p.n.e. u požaru koji je podmetnuo Herostratus.

Yue Chinese : 在以弗所的阿提蜜絲神殿於公元前 356 年七月二十日被破壞,黑若斯達特斯承認是他縱火的。[Day20]

Bosnian : Prema priči, njegova motivacija je bila da postane poznat po svaku cijenu. Ogorčeni Efežani su objavili da ime Herostratusa nikada neće biti zabilježeno.

Yue Chinese : 根據他的話語,他的動機是即使不擇手段也要得到名聲。以弗所非常憤怒,宣稱永不會記錄黑若斯達特斯這個名字。Bosnian : Grčki historičar Strabo kasnije je naveo to ime, po kojem ga i danas poznajemo. Hram je uništen u noći u kojoj je rođen Aleksandar Veliki.

Yue Chinese : 幸好希臘歷史學家斯特拉波記下他的名字,因此我們今天才得以知悉。這座神殿在亞歷山大大帝出生的同一晚被破壞。Bosnian : Aleksandar se kao kralj ponudio da plati ponovnu izgradnju hrama, ali njegova ponuda je odbijena. Nakon toga, posle Aleksandrove smrti, hram je ponovo izgrađen 323. godine prije nove ere.

Yue Chinese : 身為大帝的亞歷山大提出支付重建神殿的費用,但被拒絕。後來,在亞歷山大去世後,神殿於公元前 323 年重建。Bosnian : Vodite računa da vam ruka bude što opuštenija dok istovremeno pravilno pritišćete sve note. Također, pokušajte da ne pravite mnogo nepotrebnih pokreta prstima.

Yue Chinese : 確保你的手盡可能放鬆,同時仍正確地敲打所有音符 - 並盡量不要讓手指有過多的移動。Bosnian : Na taj način, minimalno ćete se umoriti. Zapamtite da nema potrebe da tipke jako udarate da bi zvuk bio jači kao na klaviru.

Yue Chinese : 這樣可以將疲勞儘量減輕。緊記毋需像鋼琴一樣用力敲打琴鍵以增加音量。Bosnian : Za jači zvuk na harmonici, koristite harmoniku s više pritiska ili brzine.

Yue Chinese : 要令手風琴增加音量,你可以在風箱施加更大的壓力或速度。Bosnian : Misticizam predstavlja traganje za zajedništvom, identitetom ili jasnom sviješću o krajnjoj stvarnosti, božanstvu, duhovnoj istini ili Bogu.

Yue Chinese : 神秘主義者追求終極真相、神性、屬靈真理或與上帝交流,並尋求認同和自我意識形態。Bosnian : Vjernik traga za direktnim iskustvom, intuicijom ili uvidom u božansku stvarnost/božanstvo ili božanstva.

Yue Chinese : 有這樣信念的人會在神聖現實/神靈中尋求直接體驗、直覺或洞察力。Bosnian : Pratioci slijede određene načine življenja ili prakse koje su namijenjene za očuvanje tih iskustava.

Yue Chinese : 追隨者追求某些生活方式或旨在培養那些體驗的練習。Bosnian : Mistika se može razlikovati od ostalih oblika religioznog vjerovanja i poštovanja po njenom naglašavanju neposrednog ličnog iskustva jedinstvenog stanja svijesti, posebno tih miroljubivih, pronicljivih, blaženstvenih ili čak ekstatičnih karaktera.

Yue Chinese : 神秘主義與其他形式的宗教信仰和祟拜不同的是,它強調獨特意識形態的直接個人體驗,尤其是那些擁有平靜、有洞察力、幸福感、甚至是擁有欣喜若狂特質的人。Bosnian : Sikizam je religija koja potiče s indijskog potkontinenta. Nastala je u regiji Pandžab tokom 15. stoljeća, nakon sektaškog raskola s hinduističkom tradicijom.

Yue Chinese : 錫克教是來自印度次大陸的宗教。它起源於十五世紀的旁遮普地區,從印度教傳統中的宗派分裂而來。Bosnian : Sikhi smatraju da je njihova vjera odvojena religija od hinduizma, mada priznaju svoje hinduističke korijene i tradicije.

Yue Chinese : 錫克教徒認為他們的信仰是與印度教分離的宗教,即使他們承認其印度教的根源和傳統。Bosnian : Sikhi svoju religiju nazivaju Gurmat, što je pandžapska riječ za „put gurua". Guru je osnovni aspekt svih religija u Indiji, ali u sikizmu je poprimio značaj koji čini osnovu sikhskih vjerovanja.

Yue Chinese : 錫克教徒稱其宗教為Gurmat,即旁遮普語的「古魯之路」。古魯在所有印度宗教中屬基本層面,但是在錫克教中,它的重要性已成為錫克教信仰的核心。Bosnian : Religiju je osnovao Guru Nanak (1469–1539) u 15. vijeku. Nakon toga je uzastopno bilo devet gurua.

Yue Chinese : 該宗教由古魯那納克(1469至1539)於十五世紀創立。隨後還有九位古魯繼承。Bosnian : Međutim, u junu 1956. godinu, Hruščova obećanja su testirana kada su se neredi u Poljskoj, na kojima su radnici protestovali protiv nedostatka hrane i smanjenja plata, pretvorili u opće proteste protiv komunizma.

Yue Chinese : 但是,在 1956 年 6 月,赫魯曉夫的承諾受到了考驗,當時波蘭發生騷亂,當地工人由抗議食物短缺和減薪演變成對整體共產主義的抗議。Bosnian : Iako je Krushchev na kraju poslao tenkove da zavedu red, on jeste pristao na neke ekonomske zahtjeve i složio se da se za novog premijera imenuje popularnog Wladyslava Gomulka.

Yue Chinese : 儘管最終赫魯曉夫還是派遣了坦克來恢復秩序,但他對一些經濟要求亦有作出讓步,並同意任命受歡迎的瓦迪斯瓦夫・哥穆爾卡為新任總理。Bosnian : Civilizacija doline Indus bila je civilizacija bronzanog doba na sjeverozapadu indijskog potkontinenta koja je obuhvatala većinu današnjeg Pakistana i neke regije na sjeverozapadu Indije i sjeveroistoku Afganistana.

Yue Chinese : 印度河谷文明是位於印度次大陸西北部的一個青銅器時代文明,它包含了現代巴基斯坦的大部分地區以及印度西北部和阿富汗東北部的一些地區。Bosnian : Civilizacija je procvjetala u slivu rijeke Ind, odakle njeno ime i potječe.

Yue Chinese : 該文明在印度河流域蓬勃發展,因而得出此名稱。Bosnian : Uprkos tome što neki učenjaci spekuliraju da je civilizacija postojala i u slivu sada presušene rijeke Sarasvati, nju bi bilo prikladno nazivati indo-sarasvatskom civilizacijom, dok je neki nazivaju harapanska civilizacija po Harapi, njenoj prvoj lokaciji iskopanoj 1920-ih godina.

Yue Chinese : 儘管有些學者推測,既然此文明也存在於現在已乾涸的薩拉斯瓦蒂河流域,它應該被正名為印薩兩河文明,而有些人則以哈拉帕(此文明在 1920 年代首次出土的地點)命名,將其稱為哈拉帕文明。Bosnian : Militaristička priroda rimskog carstva doprinijela je razvoju medicine.

Yue Chinese : 羅馬帝國的軍國主義在本質上有助醫學進步。Bosnian : Car Avgust je počeo regrutovati liječnike i čak je formirao prvi rimski medicinski korpus koji je koristio nakon bitaka.

Yue Chinese : 奧古斯都大帝開始招募醫生,甚至建立了當時首個羅馬醫療隊,以治療戰爭帶來的傷病。Bosnian : Hirurzi su poznavali različite sedative, uključujući morfij iz ekstrakta maka i skopolamin iz sjemena bunike.

Yue Chinese : 外科醫生擁有各種鎮靜劑知識,如罌粟籽提取物中的嗎啡和莨菪種子中的東莨菪鹼。Bosnian : Da bi spasili pacijente od gangrene, stekli su iskustvo u amputaciji, kao i sa podvezima i stezačima arterije za zaustavljanje protoka krvi.

Yue Chinese : 他們精通截肢術,將患者從壞疽拯救出來,以及利用止血帶和動脈鉗遏止血液流動。Bosnian : Tokom nekoliko vijekova je rimsko carstvo proizvelo veliki napredak na polju medicine i formiralo velik dio znanja koja danas posjedujemo.

Yue Chinese : 多個世紀以來,羅馬帝國在醫藥的領域帶來巨大收獲,並塑造了我們今天所知的許多知識。Bosnian : Pureland origami je origami koji ograničava da se papir istovremeno samo jednom može presaviti, složenije presavijanje kao što je obrnuto presavije nisu dopušteni, a svaki potez presavijanja mora biti ravan.

Yue Chinese : 淨宗摺紙是規限一次只能摺一摺的摺紙流派,不可使用內翻摺法等較複雜的摺法,且每次摺疊都有容易理解的的摺疊位置。[Day21]

Bosnian : Osmislio ga je John Smith 1970-ih godina kao pomoć neiskusnim slagačima ili osobama s ograničenom pokretljivošću.

Yue Chinese : 它由約翰·史密斯在 1970 年代開發,以幫助摺紙經驗較少或動作技能有限的人。Bosnian : Djeca prilično rano razvijaju svijest o rasi i rasnim stereotipima koji utječu na njihovo ponašanje.

Yue Chinese : 小孩在很年幼的時候就已經發展出種族和種族定型意識,而這些定型觀念會影響他們的行為。Bosnian : Na primjer, djeca koja se poistovjećuju s rasnom manjinom za koju postoji stereotip da nije uspješna u školi sklona su neuspjehu u školi nakon što saznaju za stereotip povezan s njihovom rasom.

Yue Chinese : 例如,當孩子知道其所屬少數族裔被冠上大多在學校表現欠佳的刻板印象後,他們在學校的表現亦會傾向較差。Bosnian : MySpace je treća najpopularnija web lokacija u Sjedinjenim Državama i u ovom trenutku ima 54 miliona profila.

Yue Chinese : MySpace 是美國第三大流行的網站,現有五千四百萬用戶。Bosnian : Ove web lokacije su dobile mnogo pažnje, naročito u oblasti obrazovanja.

Yue Chinese : 這些網站吸引了許多注意力,特別是在教育範疇。Bosnian : Postoje pozitivni aspekti ovih web lokacija koji podrazumijevaju lako postavljanje web lokacije razreda koja može uključivati blogove, videozapise, fotografije i druge funkcije.

Yue Chinese : 這些網站有很多正面意義,包括可以輕鬆地建立課堂頁面,其中可包括博網誌、影片、照片和其他功能。Bosnian : Ovoj stranici se može lako pristupiti putem navođenja samo jedne web-adrese, što olakšava pamćenje i tipkanje za učenike koji imaju poteškoće s korištenjem tastature ili sa spelovanjem.

Yue Chinese : 只要一個網址便可輕鬆訪問頁面,對於不擅長使用鍵盤和拼寫的學生來說,更容易記住和輸入。Bosnian : Može se prilagoditi tako da je jednostavno čitati i može se dodati željena količina boje.

Yue Chinese : 它可以被自訂,令它更容易閱讀,亦可隨需要增加或減少顏色。Bosnian : Poremećaj deficita pažnje „predstavlja neurološki sindrom čija klasična definicijska trijada simptoma uključuje impulzivnost, lako odvlačenje pažnje i hiperaktivnost ili višak energije."

Yue Chinese : 專注力不足症「是一種神經系統綜合症,典型的三種確診症狀包括容易衝動、分心以及多動或精力過盛」。Bosnian : To nije teškoća u učenju, nego poremećaj učenja. koji „pogađa 3 do 5 posto sve djece, a moguće čak i 2 miliona američke djece."

Yue Chinese : 這並不是學習障礙,而是學習失調;它「影響百分之三至五的兒童,即可能多達二百萬名美國兒童」。Bosnian : Djeca s poremećajem pažnje teško se fokusiraju na stvari kao što je školski rad, ali mogu se koncentrirati na stvari u kojima uživaju, kao što je igranje igara ili gledanje omiljenih crtanih filmova ili pisanje rečenica bez interpunkcije.

Yue Chinese : 患有專注力不足症的孩子難以集中注意力於某些事情,例如學校功課,但他們卻能夠專注於喜愛的事情,如玩遊戲、觀看最愛的卡通片或寫作沒有標點符號的句子。Bosnian : Ta djeca sklona su upadanju u razne nevolje jer se „rizično ponašaju, upadaju u tuče i izazivaju autoritet" kako bi stimulirala mozak, obzirom da njihov mozak ne može biti stimuliran normalnim metodama.

Yue Chinese : 這些孩子經常惹上麻煩,因為他們透過「作出危險行為、打架和挑戰權威」 以刺激大腦,而這是因為其大腦無法以正常方式得到刺激。Bosnian : Poremećaj pažnje utječe na odnose s vršnjacima jer druga djeca ne mogu razumjeti zašto se oni tako ponašaju ili zašto pišu na način kako pišu niti da im je stepen zrelosti drugačiji.

Yue Chinese : 專注力不足症影響與其他同輩的人際關係,因為其他孩子不能理解為何患者會有這些行為和帶來麻煩,或為何他們的成熟程度有所不同。Bosnian : S obzirom na to da se sposobnost usvajanja znanja i učenja promijenila na prethodno naveden način, promijenila se i osnovna stopa usvajanja znanja.

Yue Chinese : 習得知識和學習的能力以上文所提到的方式改變,令獲取知識的效率也隨之改變。Bosnian : Pristup dobijanju informacija bio je drugačiji. Više nije postojao pritisak unutar pojedinačnih sjećanja, već je fokus bio nasposobnostt pamćenja teksta.

Yue Chinese : 獲取資訊的方式不再一樣。壓力並不存在於個人記憶中,焦點變成憶起文字的能力。Bosnian : U suštini, renesansa je unijela značajne promjene u pristupu učenju i dijeljenju znanja.

Yue Chinese : 文藝復興在本質上顯著改變了學習和知識傳播的方式。Bosnian : Za razliku od ostalih primata, hominidi više ne koriste ruke za kretanje, nošenje sopstvene težine ili ljuljanje na drveću.

Yue Chinese : 原始人有別於其他靈長類動物,他們不再用雙手移動、承重或在樹木間搖擺。Bosnian : Dlan i stopalo čimpanze su slične veličine i dužine, čime se odražava korištenje dlanova za nošenje težine prilikom hoda na zglobovima.

Yue Chinese : 黑猩猩的手掌和腳掌的大小和長度都很相似,反映出手部在指節行走時作承重用途。Bosnian : Ljudska ruka je kraća od stopala i ima ravnije prste.

Yue Chinese : 人類的手掌比腳掌細小,而且指骨較直。Bosnian : Fosilne kosti šake starosti između dva i tri miliona godina otkrivaju ovu promjenu u vidu usavršavanja šake od lokomocije do manipulacije.

Yue Chinese : 二百萬到三百萬年前的手骨化石揭示了手部由專門用於移動轉變為專門用於操作。Bosnian : Neki ljudi vjeruju da mnogo umjetno izazvanih lucidnih snova često može biti iscrpljujuće.

Yue Chinese : 有些人相信經常體驗這些人為的清醒夢會令人非常疲倦。Bosnian : Glavni razlog za ovaj fenomen je rezultat toga što lucidni snovi produžavaju vrijeme između REM faza.

Yue Chinese : 此現象的主要原因是清醒夢延長了快速眼動睡眠狀態之間的時間。Bosnian : S manje REM faza u toku noći, ovo stanje u kojem doživljavate stvarni san a vaše tijelo se odmara, postaje tako rijetko da dovodi do problema.

Yue Chinese : 每晚快速眼動睡眠的時間越少,使你得到真正睡眠和身體復原的時間就越少,減少到一定程度就會出現問題。Bosnian : To je jednako umarajuće kao kada biste se svakih dvadeset ili trideset minuta budili i gledali TV.

Yue Chinese : 這就像每隔二十或三十分鐘醒來看電視一樣疲倦。Bosnian : Učinak zavisi od toga koliko često vaš mozak pokušava lucidno sanjati u toku noći.

Yue Chinese : 這些影響取決於你的大腦每晚嘗試發清醒夢的頻率。[Day22]

Bosnian : Italijanima u sjevernoj Africi stvari nisu baš najbolje krenule. U roku od jedne sedmice od italijanske objave rata 10. juna 1940. godine, britanska 11. husarska pukovnija zauzela je tvrđavu Capuzzo u Libiji.

Yue Chinese : 幾乎從一開始,意大利人在北非的情況就不太順利。在 1940 年 6 月 10 日,意大利宣戰後一週內,英國第十一隊輕騎兵就已經佔領了利比亞的卡普佐堡。Bosnian : U zasjedi istočno od Bardije, Britanci su zarobili glavnog inženjera italijanske Desete trupe, generala Lastuccija.

Yue Chinese : 在巴爾迪亞以東的一次伏擊中,英軍俘虜了意大利第十軍總工程師拉圖奇將軍。Bosnian : Maršal Italo Balbo, generalni guverner Libije i očigledni Mussolinijev nasljednik, ubijen je 28. juna od prijateljske vatre dok je slijetao u Tobruk.

Yue Chinese : 6 月 28 日,顯然是墨索里尼繼承人的利比亞總督伊塔洛巴爾博元帥,在登陸托布魯克時被友軍的炮火炸死。Bosnian : Moderno mačevanje se prakticira na mnogo nivoa, od studenata koji ga uče na univerzitetu do profesionalnih i olimpijskih takmičenja.

Yue Chinese : 劍擊這種現代體育活動有很多不同程度,從在大學學習的學生,到在奧運比賽的專業劍擊選手都有。Bosnian : Sport se prvenstveno igra u formatu dvoboja, jedan mačevalac u dvoboju sa drugim.

Yue Chinese : 這種體育活動主要以雙人模式進行,由一名劍擊手對賽另一名劍擊手。Bosnian : Golf je igra u kojoj igrači koriste štapove da udare loptice i pogode rupe.

Yue Chinese : 高爾夫球是一種球手利用高爾夫球桿將球打進球洞的遊戲。Bosnian : U standardnom krugu igra se osamnaest rupa, kada igrači obično počinju na prvoj rupi na terenu i završavaju na osamnaestoj.

Yue Chinese : 標準回合有十八個球洞,球手一般會在場地的第一洞開始,打至第十八洞結束。Bosnian : Pobjeđuje igrač koji izvrši najmanje udaraca ili zamaha palicom da pređe teren.

Yue Chinese : 以最少杆數或揮杆完成場地所有球洞的球手獲勝。Bosnian : Igra se na travi, a trava oko rupe se kosi kraće i naziva se zelena trava.

Yue Chinese : 運動在草地上進行,球洞周圍的草地會被鏟短,稱為果嶺。Bosnian : Vjerovatno najučestalija vrsta turizma je ono što većina ljudi veže s putovanjima - rekreativni turizam.

Yue Chinese : 最常見的旅遊方式或許就是大部人對旅行的認知:休閒旅遊。Bosnian : To je kada ljudi odlaze na neko mjesto koje se značajno razlikuje od njihovog svakodnevnog života da bi se opustili i zabavili.

Yue Chinese : 人們前往與他們日常生活極為不同的地方放鬆和玩樂。Bosnian : Plaže, tematski parkovi i kampovi često su najčešća mjesta za rekreativnu posjetu turista.

Yue Chinese : 海灘、主題樂園和露營地是休閒遊客最常遊覽的地方。Bosnian : Ukoliko je cilj posjete određenoj destinaciji upoznavanje njene historije i kulture, ta vrsta turizma se naziva kulturni turizam.

Yue Chinese : 如某人遊覽一個地方的目的是了解當地的歷史與文化,則此類旅遊稱之為文化旅遊。Bosnian : Turisti mogu posjetiti različite znamenitosti u određenoj zemlji ili mogu jednostavno odlučiti da se fokusiraju samo na jednu oblast.

Yue Chinese : 遊客可遊覽某國家的不同地標,或選擇重點遊覽其中一個地區。Bosnian : Kolonisti su, vidjevši tu aktivnost, takođe pozvali pojačanje.

Yue Chinese : 殖民者看到了這些活動,也呼籲增援。Bosnian : Trupe koje su osnažile napadačke položaje uključivale su 1. i 3. pukovniju iz New Hampshira koje su se sastojale od po 200 ljudi, pod rukovodstvom pukovnika Johna Starka i Jamesa Reeda (obojica su kasnije postali generali).

Yue Chinese : 軍隊加強前鋒位置的部署,包括約翰·斯塔克上校和詹姆斯·里德上校(二人後來都成為將軍)領導的新罕布什爾州第一和第三軍團,共有 200 名士兵。Bosnian : Starkovi ljudi su zauzeli pozicije duž ograde na sjevernom kraju pozicije kolonista.

Yue Chinese : 斯塔克的士兵沿著柵欄搶佔殖民者陣地的北端。Bosnian : Kada je plima uzrokovala pukotinu duž rijeke Mystic, sjeveroistočno od poluostrva, oni su brzo produžili ogradu kratkim kamenim zidom u pravcu sjevera koji se završava na maloj plaži.

Yue Chinese : 當退潮在半島東北部的神秘河沿岸開闢一條縫隙時,他們迅速用小塊石牆圍欄將延長,最後向北伸延至小海灘的水邊。Bosnian : Gridley ili Stark su postavili kolac oko 100 stopa (30 m) ispred ograde i naredili da se ne puca sve dok oni koji redovno prolaze ne prođu tuda.

Yue Chinese : 格里利或斯塔克在圍欄前約 100 英尺(30 米)處放置了一根木樁,並下令在常規人員通過之前禁止任何人開火。Bosnian : Američki plan se pouzdao u pokretanje koordiniranih napada iz tri različita smjera.

Yue Chinese : 美國計劃從三個不同方向發動協同攻擊。Bosnian : General John Cadwalder bi pokrenuo diverzantski napad protiv britanskog garnizona u Bordentown-u kako bi blokirao svako dodatno pojačanje.

Yue Chinese : 約翰·卡德瓦爾德將軍對在波登鎮的英國駐軍聲東擊西,以封鎖任何增援部隊。Bosnian : General James Ewing je poveo 700 pripadnika milicije preko rijeke u Trentom Ferryju, zauzeo most iznad potoka Assunpink i spriječio neprijateljske trupe da pobjegnu.

Yue Chinese : 詹姆斯·尤因將軍帶領 700 名民兵在特倫頓碼頭渡河,佔領阿森平克溪上的橋,並防止任何敵軍逃脫。Bosnian : Glavna jurišna snaga od 2.400 muškaraca prešla bi rijeku devet milja sjeverno od Trentona, a zatim bi se podijelila u dvije grupe – jedna pod komandom Greena, a druga pod komandom Sullivana, s ciljem da se napad započne pred zoru.

Yue Chinese : 2400 人的主要突擊隊伍將越過特倫頓以北 9 英里的河,然後分成兩組,一組跟隨格林,另一組跟隨沙利文,以便發動黎明前的進攻。Bosnian : Prelaskom s trčanja na četvrtinu milje na trčanje na pola milje, brzina postaje mnogo manje važna, a izdržljivost postaje apsolutna potreba.

Yue Chinese : 從四分一英里跑轉為半英里跑時,速度的重要性減少,而耐力則變得絕對必要。Bosnian : Naravno, vrhunski polumaratonac, čovjek koji može oboriti rekord od dvije minute, mora imati priličnu brzinu, ali po svaku cijenu mora održavati izdržljivost.

Yue Chinese : 能夠在兩分鐘內衝線的一流半英里跑手,必須維持相當速度,但同時擁有應變所有危機的耐力。[Day23]

Bosnian : Najbolja priprema za sezonu trčanja je trčanje po cijeloj zemlji za vrijeme zime i treniranje gornjeg dijela tijela u teretanama.

Yue Chinese : 一些在冬季進行的越野跑,結合健身室的上半身鍛煉,就是跑步季前的最佳準備。Bosnian : Ispravne prehrambene prakse same po sebi ne mogu dovesti do elitnih postignuća, ali mogu značajno utjecati na opće zdravstveno stanje mladih sportaša.

Yue Chinese : 單憑正確的營養吸收並不能造就傑出的表現,但它能夠有效地改善年輕運動員的整體健康。Bosnian : Održavanje zdrave energetske ravnoteže, prakticiranje učinkovitih navika hidratacije i razumijevanje različitih aspekata prakse koja se odnosi na korištenje suplemenata mogu pomoći sportistima da poboljšaju rezultate i povećaju uživanje u sportu.

Yue Chinese : 保持健康的能量平衡,養成有效的補水習慣以及了解補充訓練的各個方面,可以幫助運動員改善他們的表現,令他們更享受運動的過程。Bosnian : Trčanje na srednjoj udaljenosti relativno je jeftin sport. Međutim, postoje mnoge zablude u vezi s nekoliko komada opreme koji su potrebni za učešće.

Yue Chinese : 中距離跑是相對比較便宜的運動;然而對於參與所需的數項設備仍然存有不少誤解。Bosnian : Proizvodi se mogu kupiti u skladu s potrebom, ali većina će imati slab ili nikakav utjecaj na izvedbu.

Yue Chinese : 可按需要購買產品,但大多數情況下對表現只有輕微的影響,甚至沒有實際影響。Bosnian : Sportisti mogu osjećati da im se proizvod sviđa, čak i kad on nema stvarnih pogodnosti.

Yue Chinese : 運動員或許會傾向某種產品,即使它並未帶來任何實際益處。Bosnian : Atom se može smatrati jednim od osnovnih sastavnih dijelova sve materije.

Yue Chinese : 原子被視為所有物質的基礎組成部分之一。Bosnian : To je veoma složena cjelina koja se, po pojednostavljenom Borovom modelu, sastoji od centralnog jezgra oko kojeg kruže elektorni - nešto slično planetama koje kruže oko sunca - vidjeti Sliku 1.1.

Yue Chinese : 根據簡化的玻爾模型,它是一個非常複雜的實體,中心核被電子環繞,與圍繞太陽公轉的行星類似──見圖 1.1。Bosnian : Jezgro čine dvije čestice - neutron i proton.

Yue Chinese : 原子核由兩個粒子──中子和質子組成。Bosnian : Protoni imaju pozitivan električni naboj, a neutroni nemaju naboj. Elektroni imaju negativan električni naboj.

Yue Chinese : 質子帶正電荷​​,中子不帶電荷。電子具有負電荷。Bosnian : Prvo morate pregledati mjesto kako biste osigurali svoju sigurnost prije nego što provjerite žrtvu.

Yue Chinese : 檢查傷者前,你必須先審視現場環境以確保自身安全。Bosnian : Primijetit ćete položaj žrtve dok joj se približavate, kao i i sva automatska upozorenja.

Yue Chinese : 接觸傷者時你需要注意他們的姿勢和任何危險警號。Bosnian : Ako se povrijedite dok pokušavate pomoći, možda ćete samo pogoršati stvari.

Yue Chinese : 如果你在嘗試協助時受傷,你可能只會令事情惡化。Bosnian : U studiji je utvrđeno da su depresija, strah i razmišljanje o katastrofi posrednici između bola i invalidnosti kod ljudi koje pate od boli u donjem dijelu leđa.

Yue Chinese : 研究顯示抑鬱、恐懼和災難化會介入下背痛患者的痛楚和殘障之間的關係。Bosnian : Samo efekti katastrofiziranja, a ne depresije i straha, bili su uvjet za redovne sedmične sesije fizičke aktivnosti.

Yue Chinese : 只有災難化的影響視乎每週定期的有系統體能活動而異,抑鬱和恐懼則不會。Bosnian : Učesnici u redovnim aktivnostima zahtijevali su veću podršku u smislu negativne percepcije boli, te su izdvojili razlike između osjećaja hroničnog bola i nelagode i normalnog fizičkog pokreta.

Yue Chinese : 那些定期參與活動的人對痛楚的負面觀感上需要更多支援,令他們能夠分辨慢性痛楚和正常體能動作產生的不適之間的分別。Bosnian : Vid ili sposobnost vida ovisi o senzornim organima vidnog sistema ili očima.

Yue Chinese : 視力或看的能力取決於視覺系統的感覺器官或眼睛。Bosnian : Mnogo je različitih konstrukcija očiju, sa rasponom složenosti zavisno od potreba organizma.

Yue Chinese : 眼睛有許多不同的結構,不同的複雜程度取決於生物的需求。Bosnian : Različite konstrukcije imaju različite mogućnosti, osjetljive su na različite talasne dužine i različitog su stepena oštrine, a također zahtijevaju različitu obradu kako bi razumjele unos i različite brojeve u cilju optimalnog rada.

Yue Chinese : 不同的結構具有不同功能,它們的感應波長不同,具有不同的敏銳度,而且它們需要不同的處理過程去理解輸入的影像,並需要不同的數量達致最佳的工作表現。Bosnian : Populacija je grupa organizama koji pripadaju određenoj vrsti unutar jednog geografskog područja.

Yue Chinese : 人口或全體數量是指一群在指定地理範圍內的特定物種生物。Bosnian : Kada su svi pojedinačni pripadnici populacije identični u smislu određene fenotipske osobine, oni se nazivaju monomorfni.

Yue Chinese : 當一個種群中所有個體的某一表型特徵完全相同時,這稱為單型態。Bosnian : Kada pojedinci pokazuju nekoliko oblika jedne osobine, oni su polimorfni.

Yue Chinese : 當個體表現出特定特徵的多種變異時,就是多態。Bosnian : Kolonije armijskih mrava također marširaju i gnijezde se u različitim fazama.

Yue Chinese : 行軍蟻蟻群亦會在不同階段進行遷徙和築巢。Bosnian : U nomadskoj fazi, armijski mravi marširaju noću, a danju se utabore i miruju.

Yue Chinese : 在游牧階段,行軍蟻會在夜間遷徙,而日間則停下來紮營。Bosnian : Kolonizacija počinje u nomadskoj fazi kada je količina raspoložive hrane smanjena. Tokom ove faze kolonija služi kao privremeno gnijezdo koja se svakodnevno mijenja.

Yue Chinese : 當可用糧食減少時,蟻群便會開始游牧階段。在這個階段,蟻群會每天更換臨時巢穴。[Day24]

Bosnian : Svaki od ovih nomadskih divljanja ili marševa traje okvirno 17 dana.

Yue Chinese : 每一次的遊牧或遷徙會持續約17天。Bosnian : Šta je ćelija? Riječ ćelija dolazi od latinske riječi „cella", što znači „mala soba", a prvi put ju je iskoristio jedan mikroskopista dok je promatrao strukturu pluta.

Yue Chinese : 細胞是甚麼? 細胞一詞來自拉丁語 「cella」,意思是 「小房間」,最初由顯微鏡學家透過觀察軟木塞的結構提出。Bosnian : Ćelija je osnovna jedinica živih bića i sve organizme čini jedna ili više ćelija.

Yue Chinese : 細胞是所有生物的基本單位,而所有生物均是由一個或多個細胞組成。Bosnian : Ćelije su toliko osnovne i ključne za proučavanje života da ih, u suštini, često nazivamo i „gradivnim blokovima života".

Yue Chinese : 細胞是研究生命的基礎及關鍵,事實上,它們常被稱為「生命的基石」。Bosnian : Nervni sistem održava homeostazu slanjem nervnih impulsa kroz tijelo da bi se protok krvi obavljao nesmetano.

Yue Chinese : 神經系統通過在身體中發出神經脈衝來維持體內平衡,令血液繼續暢通無阻地流動。Bosnian : Ovi nervni impulsi mogu da se tako brzo pošalju po cijelom tijelu što pomaže da se tijelo sačuva od potencijalnih prijetnji.

Yue Chinese : 這些神經脈衝可以在整個身體中迅速傳送,有助保護身體免受任何潛在威脅的傷害。Bosnian : Tornado pogađa malo područje u poređenju s drugim snažnim olujama, ali on može uništiti sve što mu se nađe na putu.

Yue Chinese : 與其他強烈風暴相比,龍捲風侵襲的面積較小,但它們可摧毀其路徑中的所有東西。Bosnian : Tornada uništavaju drveće, čupaju daske sa zgrada i bacaju automobile u zrak. Najsnažnija dva procenta tornada traju više od tri sata.

Yue Chinese : 龍捲風將樹木連根拔起,扯掉建築物上的看板和將汽車捲上天空。百分之二的強烈龍捲風可持續超過三個小時。Bosnian : U ovim ekstra snažnim olujama javljaju se vjetrovi brzine do 480 km/h (133 m/s; 300 m/h).

Yue Chinese : 這些巨型風暴的風速高達 480 公里/小時(133 米/秒;300 英里/小時)。Bosnian : Ljudi prave i koriste sočiva za povećanje hiljadama godina.

Yue Chinese : 數千年以來,人類一直在製造和利用鏡片作放大用途。Bosnian : Međutim, prvi pravi teleskopi su napravljeni krajem 16. stoljeća u Evropi.

Yue Chinese : 但第一個真正的望遠鏡是在 16 世紀後期於歐洲製造的。Bosnian : Ti teleskopi koristili su kombinaciju dva sočiva kako bi udaljene objekte približili i povećali.

Yue Chinese : 這些望遠鏡把兩個鏡片結合在一起,使遠處物體看起來更大和更近。Bosnian : Pohlepa i sebičnost će uvijek biti dio nas. Priroda saradnje je da kada većina ima koristi, uvijek će biti više prednosti u kratkom roku ako se djeluje na sebičan način

Yue Chinese : 貪婪和自私總離不開我們,而當大多數人透過合作一同受惠,自私的行為總能使個別人士獲得更多短期的利益,這是合作的一個本質。Bosnian : Nadamo se da će većina ljudi shvatiti da je saradnja najbolja dugoročna opcija.

Yue Chinese : 希望很多人將意識到互相合作才是長遠的好辦法。Bosnian : Mnogi sanjaju dan kada će ljudi moći da putuju do drugih zvijezda i istražuju druge svjetove. Neki se pitaju šta postoji vani, a neki vjeruju da vanzemaljci ili drugi oblici života mogu živjeti na nekoj drugoj planeti.

Yue Chinese : 很多人夢想有一天,人類能到其他星球旅行,探索其他世界。有些人好奇外面有些什麽,有些人相信有外星人或其他生命在另一個星球生存。Bosnian : Ali, ako se to ikada i dogodi, vjerojatno se neće dogoditi u skorije vrijeme. Zvijezde su toliko raširene da milijarde milja dijeli zvijezde koje su „komšije".

Yue Chinese : 但如果這是真的,也持續不了多久。星星散佈各處,隔離鄰舍遠距億萬哩。Bosnian : Možda jednog dana, vaši pra praunuci će stajati na vrhu vanzemaljskog svijeta i razmišljat će o svojim davnim precima?

Yue Chinese : 或許有一天,你的曾孫會在外星人的世界上,思考著他們的祖先呢?Bosnian : Životinje su sačinjene od mnoštva ćelija. Jedu hranu i probavljaju je. Većina životinja može se kretati.

Yue Chinese : 動物由大量細胞所組成。它們會進食並在體內消化。大多數動物可以移動。Bosnian : Samo životinje imaju mozak (mada ga nemaju čak ni sve životinje. Naprimjer, meduze nemaju mozak).

Yue Chinese : 只有動物才有大腦(儘管不是所有動物都有;例如水母就沒有大腦)。Bosnian : Životinje se nalaze svuda na zemlji. One kopaju zemlju, plivaju u okeanima i lete po nebu.

Yue Chinese : 地球上遍佈動物,它們有的在地上挖洞,有的在海洋裡遨遊,有的翱翔於天際。Bosnian : Ćelija je najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živog organizma.

Yue Chinese : 細胞是生物最基本的結構和功能單位。Bosnian : Riječ ćelija vodi porijeklo od latinske riječi cella, što znači mala soba.

Yue Chinese : 細胞(cell)一詞來自拉丁語單詞cella,意指小房間。Bosnian : Ako žive stvari pogledate pod mikroskopom, uočićete da su načinjene od kvadratića ili kuglica.

Yue Chinese : 如果你在顯微鏡下觀察生物,就會發現它們是由許多微小的方塊或球體所組成。Bosnian : Robert Hooke, biolog iz Engleske, je pomoću mikroskopa vidio male kvadrate u plutu.

Yue Chinese : 英格蘭生物學家羅伯特·胡克在顯微鏡下觀察到了一塊軟木的細小方塊結構。Bosnian : Izgledale su kao sobe. On je bio prva osoba koja je posmatrala mrtve ćelije

Yue Chinese : 它們看起來像是一間間房間。他是第一位觀察到死亡細胞的人。[Day25]

Bosnian : Elementi i spojevi mogu prelaziti iz jednog stanja u drugo a da se ne mijenjaju.

Yue Chinese : 元素和化合物可以由一種狀態轉換成另一種狀態,再維持不變。Bosnian : Dušik kao plin ima iste osobine kao tečni dušik. Tečno stanje je gušće, ali molekule su i dalje iste.

Yue Chinese : 氮氣雖然是氣體,但仍與液態氮有著相同特性。而液體狀態的密度較高,但分子是一樣的。Bosnian : Voda predstavlja još jedan primjer. Voda je sačinjena od dva atoma vodika i jednog atoma kisika.

Yue Chinese : 水是另一個例子,由兩個氫原子和一個氧原子所組成,屬於化合物。Bosnian : Ima istu molekularnu strukturu, bez obzira da li je u plinovitom, tečnom ili čvrstom stanju.

Yue Chinese : 不論氣體、液體或固體,分子結構都一樣。Bosnian : Iako njegovo fizičko stanje može da se promijeni, njegovo hemijsko stanje ostaje isto.

Yue Chinese : 雖然其物理狀態或會改變,但化學狀態卻不會。Bosnian : Vrijeme je svuda oko nas i utječe na sve što radimo, ali uprkos tome teško ga je razumjeti.

Yue Chinese : 時間一直在我們身邊,影響我們所做的一切,但卻很難理解。Bosnian : Vjerski, filozofski i naučni učenjaci su hiljadama godina proučavali vrijeme.

Yue Chinese : 宗教、哲學和科學學者已對時間研究了數千年。Bosnian : Mi doživljavamo vrijeme kao niz događaja koji preko sadašnjosti prolaze iz budućnosti u prošlost.

Yue Chinese : 我們是以一系列未來、現在到過去的事件,來感受時間流逝。Bosnian : Vrijeme podrazumijeva i način na koji poredimo trajanje (dužinu) događaja.

Yue Chinese : 時間亦是我們比較活動時長(長度)的方法。Bosnian : Možete sami da obilježite prolazak vremena posmatranjem ponavljanja cikličnog događaja. Ciklični događaj je nešto što se dešava i ponavlja redovno.

Yue Chinese : 你可以透過觀察週期性事件的重複來自行紀錄時間的流逝。週期性事件指會定期重複發生的事情。Bosnian : Kompjuteri se danas koriste za manipulisanje fotografijama i videozapisima.

Yue Chinese : 今天的電腦用作處理圖片和影片。Bosnian : Sofisticirane animacije mogu se napraviti na kompjuterima i ova vrsta animacija se sve više koristi na televiziji i u filmovima.

Yue Chinese : 電腦可製作複雜的動畫,而這類動畫在電視和電影中越來越常見。Bosnian : Muzika se često snima korištenjem posebnih kompjutera za obradu i miješanje zvukova.

Yue Chinese : 音樂通常由尖端的電腦錄製,把聲音處理和混合。Bosnian : U devetnaestom i dvadesetom stoljeću vjerovalo se da su prvi stanovnici Novog Zelanda bili Maori koji su lovili divovske ptice zvane moe.

Yue Chinese : 在十九世紀至二十世紀一段很長的時間中,普遍認為紐西蘭的第一批居民是毛利人,他們以狩獵一種名為恐鳥的巨型鳥類為生。Bosnian : Na osnovu te teorije utvrđena je ideja da su Maori migrirali iz Polinezije u velikoj floti i oduzeli Novi Zeland od Moriorija, te da su tako osnovali poljoprivredno društvo.

Yue Chinese : 這個理論亦確立了一個概念,認為毛利人乘坐大船隊離開波里尼西亞,從莫里奧里人手上奪得紐西蘭,並發展出一個農業社會。Bosnian : Međutim, novi dokazi ukazuju na to da su Moriori bili grupa Maora iz unutrašnjosti koji su migrirali s Novog Zelanda na Otoke Chatham i izgradili svoju karakterističnu, miroljubivu kulturu.

Yue Chinese : 但有新證據顯示,莫里奧里人其實是一群從紐西蘭遷移到查塔姆群島的主島毛利人,然後發展出他們自身的獨特和平文化。Bosnian : Na ostrvima Chatham živjelo je i drugo pleme, a to su bili Maori koji su migrirali s Novog Zelanda.

Yue Chinese : 查塔姆群島上還有另一個部落,他們是從新西蘭遷出的毛利人。Bosnian : Nazvali su se Moriori, došlo je do nekoliko okršaja i na kraju, Moriori su nestali

Yue Chinese : 他們自稱為莫里奧里人,經過一番小衝突後,最終莫里奧里人被剿滅Bosnian : Pojedinci koji su decenijama bili uključeni pomogli su nam da uvažavamo svoje prednosti i strasti i da iskreno procjenjujemo poteškoće, čak i neuspjehe.

Yue Chinese : 曾經在過去數十年參與的各位有助我們去欣賞自身的優勢和熱情,同時坦率地評估難處,甚至是失敗。Bosnian : Slušajući pojedince kako dijele lične, porodične i organizacijske priče, dobili smo vrijedan uvid u prošlost i neke od ličnosti koje su imale dobar ili loš utjecaj na kulturu organizacije.

Yue Chinese : 在聆聽各位分享其自身、家庭和機構的故事後,我們得以深入了解過去以及一些為機構文化帶來正面或負面影響的人物。Bosnian : Iako razumijevanje nečije historije ne podrazumijeva razumijevanje kulture, ono bar pomaže ljudima da steknu osjećaj gdje pripadaju u historiji organizacije.

Yue Chinese : 理解其歷史不代表明白其文化,但這至少有助人們了解他們在組織歷史中所佔的地位。Bosnian : Procjenjujući uspjeh i postajući svjesni neuspjeha, pojedinci i osobe koje su učestvovale kao cjelina dublje otkrivaju vrijednosti, zadatak i pokretačke snage te organizacije.

Yue Chinese : 在評估成功並意識到失敗時,個人與全體參與者將發掘機構的更多深層價值、使命和動力。Bosnian : U ovom slučaju, podsjećanje na prethodne primjere preduzetničkog ponašanja i uspjeha koji je s tim ponašanjem povezan, pomoglo je ljudima da budu otvoreni prema novim promjenama i novom smjeru za lokalnu crkvu.

Yue Chinese : 在這種情況下,回顧以往企業家行為和引領其成功的實例,有助人們接受當地教會的新改變,並朝著新的方向邁進。Bosnian : Ovakve priče o uspjehu umanjile su strah od promjene i ujedno su uspostavile pozitivne sklonosti ka promjenama u budućnosti.

Yue Chinese : 該等成功故事減少人們對改變的恐懼,同時使人傾向更願意接受將來的改變。Bosnian : Konvergentni obrasci razmišljanja su tehnike rješavanja problema koje objedinjuju različite ideje ili oblasti u cilju pronalaska rješenja.

Yue Chinese : 聚斂性思考模式是一種解難技巧,以集合不同想法和範疇去尋找解決方法。[Day26]

Bosnian : Fokus ovog načina razmišljanja je brzina, logika i preciznost, kao i uočavanje činjenica, ponovna primjena postojećih tehnika, skupljanje informacija.

Yue Chinese : 這種思維的重點在於速度、邏輯和準確性,還有識別事實、重新應用已有的技巧以及搜集資料。Bosnian : Najvažniji faktor ovog načina razmišljanja je: postoji samo jedan tačan odgovor. Mislite samo na dva odgovora – onaj koji je tačan i onaj koji je netačan.

Yue Chinese : 這種思維最重要的因素是:只有一個正確的答案。你只會想出兩個答案,就是正確或錯誤。Bosnian : Ovaj način razmišljanja povezan je s određenim naučnim ili standardnim procedurama.

Yue Chinese : 這種思考方式與某些科學或標準程序有關連。Bosnian : Ljudi koji razmišljaju na ovaj način, razmišljaju logički i mogu zapamtiti uzorke, rješavati probleme i raditi na naučnim testovima.

Yue Chinese : 這樣思考的人擁有邏輯思維,能夠記住排列模式、解決問題和進行科學測試。Bosnian : Ljudi su daleko najtalentiranija vrsta kada je u pitanju čitanje misli drugih osoba.

Yue Chinese : 人類是現今最能理解其他同類想法的物種。Bosnian : To znači da smo u stanju da uspješno predvidimo šta drugi opažaju, namjeravaju, vjeruju, znaju ili žele.

Yue Chinese : 這意味著我們可以成功預測其他人的感知、意圖、信念、認知或渴求。Bosnian : U okviru ovih sposobnosti, razumijevanje namjere drugih je od ključne važnosti. Omogućava nam da riješimo moguće dvosmislenosti fizičkih aktivnosti.

Yue Chinese : 了解他人的意圖在這些能力中尤其重要。 它使我們能夠更好地辨識肢體動作所產生的歧義。Bosnian : Naprimjer, kada biste vidjeli da neko razbija prozor automobila, vjerojatno biste pretpostavili da pokušava ukrasti tuđi automobil.

Yue Chinese : 舉例來說,假若你看到某人打破車窗,你很大機會會假設他在嘗試偷取別人的汽車。Bosnian : Trebalo bi mu se drugačije suditi ako je izgubio ključeve od automobila i ako je pokušavao provaliti u svoj automobil.

Yue Chinese : 如果他遺失了自己的車匙並嘗試打破車窗,則需要不同的判斷。Bosnian : MRI se zasniva na fenomenu iz fizike poznatom kao nuklearna magnetna rezonanca (NMR), koju su 1930-ih godina otkrili Felix Bloch (sa Univerziteta Stanford) i Edward Purcell (sa Univerziteta Harvard).

Yue Chinese : 磁力共振建基於一種物理現象,稱之為核磁共振 (NMR),於 1930 年代由費利克斯·布洛赫(於史丹福大學工作)和愛德華·珀塞爾(來自哈佛大學)共同發現。Bosnian : U ovoj rezonanci, magnetno polje i radio valovi čine da atomi odašilju sitne radio signale.

Yue Chinese : 在這共振中,磁場和無線電波令原子發出微弱的無線電信號。Bosnian : Raymond Damadian, ljekar i naučnik, je 1970. godine otkrio osnovu za korištenje snimanja magnetnom rezonancom kao instrumenta za uspostavljanje medicinske dijagnoze.

Yue Chinese : 1970 年,醫生兼科學研究工作者雷蒙德·達馬迪安發現了利用磁力共振影像作為醫學診斷工具的基礎。Bosnian : Četiri godine kasnije je odobren patent, što je bio prvi svjetski patent izdat u polju MRI-a.

Yue Chinese : 其於四年後獲批一項專利,這是全球首次就磁力共振領域發出的專利。Bosnian : Dr. Damadian je 1977. godine završio izradu prvog MR skenera za cijelo tijelo, koji je nazvao „Neuništivi".

Yue Chinese : 在1977年,達馬迪安醫生完成建設首部 「全身」磁力共振掃描儀,他稱之為 「百折不撓」。Bosnian : Asinhrona komunikacija potiče razmišljanje i reagiranje na druge.

Yue Chinese : 非同步通訊提供反思和回應他人的時間。Bosnian : Omogućuje učenicima mogućnost rada vlastitim tempom i kontroliranja tempa obrazovnih informacija.

Yue Chinese : 這讓學生能以自己的步伐去學習,並能控制指示性資訊的節奏。Bosnian : Pored toga, postoji manje vremenskih ograničenja uz mogućnost fleksibilnog radnog vremena. (Bremer, 1998)

Yue Chinese : 另外,可彈性工作時數令時間限制減少。(布雷默,1998)Bosnian : Korištenje Interneta i World Wide Weba omogućava učenicima da u svakom trenutku pristupe informacijama.

Yue Chinese : 使用互聯網和萬維網能讓學習者隨時得到資訊。Bosnian : Studenti mogu postaviti pitanja predavačima u bilo koje doba dana i očekivati brze odgovore, umjesto da čekaju do sljedećeg ličnog sastanka.

Yue Chinese : 學生亦可在全日任何時間向導師提出疑問,並可預期頗快會得到回應,而毋須待至下次面授課堂。Bosnian : Postmoderni pristup učenju omogućava slobodu od apsolutizma. Ne postoji samo jedan dobar način za učenje.

Yue Chinese : 後現代主義學習方式提供絕對自由。好的學習途徑不只一種。Bosnian : Zapravo, ne postoji samo jedna dobra stvar koju treba naučiti. Učenje se odvija na osnovu iskustva između učenika i predstavljenog znanja.

Yue Chinese : 事實上,並沒有單一的好事物需要去學習。學習者與所展現知識的互動體驗便是學習的過程。Bosnian : Ovu poentu ilustrira naše trenutno iskustvo sa svim zadacima za samostalni rad, predstavljenim informacijama i televizijskim emisijama baziranim na učenju.

Yue Chinese : 我們現在得到的所有自己動手做經驗,以及呈現資訊的學習式電視節目正好告訴我們這點。Bosnian : Mnogi od nas gledamo emisije na televiziji koje nas obavještavaju o procesu ili iskustvu u kojem nikada nećemo učestvovati niti ćemo primijeniti to znanje.

Yue Chinese : 很多人會發現自己正在看一個電視節目,它展示的過程和體驗是我們永遠不會參與或應用到的知識。Bosnian : Nikada nećemo servisirati auto, izgraditi fontanu u dvorištu, putovati u Peru da pregledamo antičke ruševine ili renovirati susjedovu kuću.

Yue Chinese : 我們永遠不會翻修汽車、在後院建造噴泉、去秘魯考察古代遺址或改造鄰居的房子。Bosnian : Zahvaljujući podmornom kablu s optičkim vlaknima u Evropi i širokopojasnim satelitskim vezama, Grenland je dobro povezan i 93% stanovništva ima pristup internetu.

Yue Chinese : 受益於連接歐洲的海底光纖電纜和寬頻衛星,格陵蘭島的網絡連接良好,93%的人都能上網。[Day27]

Bosnian : Vaš hotel ili domaćini (ako boravite u pansionu ili privatnoj kući) će vjerovatno imati Wi-Fi ili računar spojen na Internet, a sva naselja imaju Internet kafe ili neku lokaciju s javnim Wi-Fijem.

Yue Chinese : 你的酒店或屋主(如果住在旅館或私人住宅)可能會有wifi或連接互聯網的電腦,所有定居點都有一個網吧或有公共wifi的地方。Bosnian : Kao što je već spomenuto, iako je riječ „eskim" i dalje prihvatljiva u Sjedinjenim Državama, mnogi arktički narodi koji nisu iz SAD-a smatraju je pogrdnom, naročito u Kanadi.

Yue Chinese : 正如上面所提到的,雖然在美國仍然可以接受「愛斯基摩人」一詞,但許多非美國籍的北極人(尤其是加拿大人)卻認為這個詞帶有貶義。Bosnian : Iako možete čuti da tu riječ koriste domoroci s Grenlanda, stranci bi je trebali izbjegavati.

Yue Chinese : 雖然你可能會聽到格陵蘭本地人使用這個詞,但外國人應該避免使用。Bosnian : Starosjedioci Grenlanda u Kanadi se nazivaju se Inuitima i Kalaalleq (množina Kalaallit), a Grenlanđanima na Grenlandu.

Yue Chinese : 格陵蘭島的土著居民在加拿大稱自己為因紐特人,在格陵蘭島稱自己為Kalaalleq(複數Kalaallit,意為格陵蘭人)。Bosnian : Zločin, i netrpeljivost prema strancima generalno, uopšte nisu poznati na Grenlandu. Čak ni u gradovima nema „opasnih krajeva".

Yue Chinese : 在格陵蘭,幾乎不存在犯罪和對外國人的敵意。即使是在城鎮裡,也沒有「崎嶇地區」。Bosnian : Hladni vremenski uvjeti su možda jedina stvarna opasnost s kojom će se suočiti svi koji dođu nespremni.

Yue Chinese : 寒冷的天氣大概是準備不足者會面臨的唯一真正危險。Bosnian : Ako posjećujete Grenland tokom hladnih perioda (uzimajući u obzir činjenicu što sjevernije idete, to će biti hladnije), neophodno je ponijeti dovoljno tople odjeće.

Yue Chinese : 如果你在寒冷的季節到訪格陵蘭(考慮到你越往北走,就會越冷),必須要帶備足夠保暖的衣物。Bosnian : Zbog veoma dugih ljetnih dana može biti teško dovoljno se naspavati, što vodi do povezanih zdravstvenih problema.

Yue Chinese : 夏季漫長的白天,會導致睡眠不足和相關的健康問題。Bosnian : Za vrijeme ljeta pazite se nordijskih komaraca. Iako ne prenose nijednu bolest, mogu biti iritantni.

Yue Chinese : 在夏天,也要注意北歐的蚊子。雖然它們不會傳播任何疾病,但十分討厭。Bosnian : Iako se ekonomija San Francisca dovodi u vezu s činjenicom da je ovaj grad vrhunska turistička atrakcija, njegova je ekonomija raznolika.

Yue Chinese : 雖然三藩市的經濟與它是一個世界級的旅遊勝地一脈相承,但它的經濟是多元化的。Bosnian : Najviše ljudi zaposleno je u sektoru pružanja stručnih usluga, vladi, finansijama, trgovinskom i turističkom sektoru.

Yue Chinese : 最大的就業行業是專業服務、政府、金融、貿易和旅遊業。Bosnian : Zahvaljujući čestom prikazu u muzici, filmovima, književnosti i popularnoj kulturi, ovaj grad i njegove znamenitosti prepoznatljivi su u cijelom svijetu.

Yue Chinese : 它經常出現在音樂、電影、文學和流行文化中,令這座城市及其地標聞名於世。Bosnian : Velika turistička infrastruktura s mnoštvo hotela, restorana i vrhunskih kongresnih razvijena je u San Franciscu.

Yue Chinese : 三藩市發展出大型的旅遊基礎設施,擁有無數酒店、餐廳和一流的會議設施。Bosnian : San Francisko je ujedno jedno od najboljih mjesta u državi za gastronomiju iz ostalih Azijskih zemalja: Koreje, Tajlanda, Indije i Japana.

Yue Chinese : 三藩市亦是其他亞洲菜(韓國菜、泰國菜、印度菜和日本菜)在美國最出色的地方之一。Bosnian : Putovanje u Walt Disney World predstavlja značajno hodočašće za veliki broj američkih porodica.

Yue Chinese : 到華納迪士尼世界朝聖是許多美國家庭的夢想。Bosnian : „Tipična" posjeta podrazumijeva let do Međunarodnog aerodroma u Orlandu, vožnju autobusom do Disneyevog hotela, sedmicu koju provedete ne napuštajući Disneyev park, te povratak kući.

Yue Chinese : 「典型」行程包括飛到奧蘭多國際機場,乘車前往迪士尼酒店,約一週的時間不離開迪士尼區域遊玩,然後回家。Bosnian : Postoji bezbroj varijacija, ali ovo ostaje ono što ljudi najčešće misle kada govore o „odlasku u Disney World".

Yue Chinese : 大家的遊玩方法有所不同,但這是大部份人對「去迪士尼玩」這個說法的理解。Bosnian : Mnoge ulaznice koje se prodaju na mreži putem web lokacija za aukcije, kao što su eBay ili Craigslist, dijelom su korištene višednevne karte koje vrijede za posjećivanje više parkova.

Yue Chinese : 透過eBay或Craigslist等拍賣網站在網上出售的門票,很多都是已使用過部分日子的多日跨園通行門票。Bosnian : Iako je to ovo vrlo uobičajena praksa, Disney je zabranjuje: ulaznice nije moguće prenositi.

Yue Chinese : 雖然現時轉賣十分普遍,但其他迪士尼禁止這種行為:門票不得轉讓。Bosnian : Svako kampiranje izvan ruba Velikog kanjona zahtijeva dozvolu za kampovanje u nacionalnom parku.

Yue Chinese : 任何人在大峽谷邊緣下露營,都需要獲得野外許可證。Bosnian : Dozvole su ograničene u cilju zaštite kanjona i dostupne su 1. dana mjeseca, četiri mjeseca prije mjeseca početka.

Yue Chinese : 為了保護峽谷,許可證是有限的,在露營月四個月當月的第1日可供預訂。Bosnian : Stoga, dozvola za bilo koji početni datum u maju postaje dostupna 1. januara.

Yue Chinese : 因此,5月份任何一天開始的野外許可證從1月1日開始發放。Bosnian : Prostor za najpopularnija područja, poput kampa Bright Angel koji se nalazi pored ranča Phantom, uglavnom se popunjavaju pristiglim zahtjevima na datum kada su otvoreni za rezervacije.

Yue Chinese : 最受歡迎的區域,比如幽靈牧場(Phantom Ranch)附近的「光明天使」(Bright Angel)露營地,通常在第一天開放預訂時就收到大量預訂請求。Bosnian : Postoji ograničen broj dozvola za prohodne zahtjeve dostupne na osnovu raspoloživosti.

Yue Chinese : 少量許可證以先到先得的方式預留給未經預約的客人。Bosnian : Odlazak u Južnu Afriku automobilom je odličan način da vidite svu ljepotu te regije, kao i da dođete na mjesta koja su van redovnih turističkih ruta.

Yue Chinese : 駕車進入非洲南部是一種欣賞整個地區美景的美妙方式,同時可遊覽一般旅遊路線以外的地方。[Day28]

Bosnian : To se može učiniti standardnim automobilom uz pažljivo planiranje, ali preporučuje se 4x4 te su mnoge lokacije dostupne samo putem automobila s visokim međuosovinskim razmakom 4x4.

Yue Chinese : 在仔細規劃下,一般的汽車也可以做到,但高度建議選用4x4車輛,而許多地點也只有高輪距的4x4車輛可以到達。Bosnian : Tokom planiranja imajte na umu da, iako je južna Afrika stabilna, nisu stabilne i sve susjedne zemlje.

Yue Chinese : 在規劃時請記住,不是所有鄰近國家都像非洲南部一樣穩定。Bosnian : Uvjeti za izdavanje vize i troškovi se razlikuju od države do države i na njih utječe i država iz koje dolazite.

Yue Chinese : 簽證要求和費用因國家而異,並會受你來自的國家所影響。Bosnian : Svaka zemlja također ima jedinstvene zakone koji propisuju koji predmeti za hitnu pomoć moraju biti u automobilu.

Yue Chinese : 每個國家都有獨特的法律,要求車內必須有哪些緊急物品。Bosnian : Vodopadi Victoria nalaze se u gradu na zapadu Zimbabvea, preko puta granice s Livingstonom u Zambiji i u blizini Bocvane.

Yue Chinese : 維多利亞瀑布是在津巴布韋西邊的城鎮,橫跨贊比亞的利文斯頓邊境,鄰近波札那。Bosnian : Grad je smješten tik do vodopada koji je glavna atrakcija, ali ovo popularno turističko mjesto nudi mnogo mogućnosti za duži boravak, i onima koji traže avanturu i onima koji žele vidjeti znamenitosti.

Yue Chinese : 城鎮緊鄰瀑布主要景點,但正是這個受歡迎的旅遊景點吸引了大量探險者和觀光遊客,令他們願意逗留更長時間。Bosnian : Za vrijeme kišne sezone (od novembra do marta), količina vode bit će veća te će slapovi biti dramatičniji.

Yue Chinese : 在雨季(11月至3月)水量會增多,瀑布看起來更壯觀。Bosnian : Sigurno ćete se smočiti ako pređete most ili prođete stazama koje se protežu pored vodopada.

Yue Chinese : 如果過橋或沿著瀑布附近的小徑行走,一定會弄濕身體。Bosnian : S druge strane, upravo zato što je zapremina vode toliko velika, gledanje vodopada će vam biti otežano—upravo zbog sve te vode!

Yue Chinese : 另一方面,正正因為水量太大,你只會看到很多水而看不清楚瀑布形態。Bosnian : Tutankamonova grobnica (KV62). KV62 je možda najpoznatija grobnica u Dolini, mjesto na kojem je Howard Carter 1922. godine otkrio gotovo netaknutu kraljevsku grobnicu mladog kralja.

Yue Chinese : 圖坦卡門陵墓(KV62)。 KV62可能是國王谷最有名的陵墓,由霍華德·卡特在1922年發現,是幾乎完好無缺的年輕國王皇家陵墓。Bosnian : Međutim, u usporedbi s većinom ostalih kraljevskih grobnica, Tutankamonovu grobnicu jedva vrijedi posjetiti, budući da je mnogo manja i s ograničenom ukrašenošću.

Yue Chinese : 然而,與大部分其他皇家陵墓相比,圖坦卡門陵墓不太值得參觀,因為它規模較小而且沒有太多裝飾。Bosnian : Svi koji žele vidjeti dokaz oštećenja mumije koji su uzrokovani pokušajem premještanja mumije iz kovčega bit će razočarani jer se vide samo glava i ramena.

Yue Chinese : 任何對木乃伊出土時對其造成傷害有興趣的人都會失望,因為只可以看到頭部和肩膀。Bosnian : Nevjerovatno bogatstvo grobnice se više ne nalazi u njoj, nego je prebačeno u Egipatski muzej u Kairu.

Yue Chinese : 陵墓裡極大量的陪葬品已經不再存在,全部移送到開羅的埃及博物館。Bosnian : Posjetiocima sa ograničenim vremenom bi najbolje bilo provesti vrijeme negdje drugdje.

Yue Chinese : 建議只有少量時間的遊客找其他地方參觀比較好。Bosnian : Phnom Krom, nalazi se 12 km jugozapadno od Siem Reapa. Ovaj hram na samom vrhu brda sagrađen je krajem 9. vijeka, za vrijeme vladavine kralja Yasovarmana.

Yue Chinese : 金克羅姆,位於暹粒西南 12 公里。這座山頂上的廟宇於公元 9 世紀末建成,當時正值亞索瓦曼國王統治時期。Bosnian : Uspon na brdo se isplati zbog tmurne atmosfere u hramu i pogleda na jezero Tonle Sap.

Yue Chinese : 寺廟陰森的氣氛和洞里薩湖的景色讓你的登山值回票價。Bosnian : Posjeta ovom mjestu se može prikladno kombinirati s vožnjom brodom do jezera.

Yue Chinese : 除了到遺址參觀外,還可以順道乘船到湖中遊覽。Bosnian : Za ulazak u hram je potrebna Angkor dozvola, pa ne zaboravite ponijeti pasoš kad krenete u Tonle Sap.

Yue Chinese : 進入寺廟需要吳哥入場券,所以去洞里薩湖時緊記要帶上你的護照。Bosnian : Jeruzalem je glavni i najveći grad u Izraelu, iako većina zemalja i Ujedinjene nacije ne priznaju njegov status glavnog grada Izraela.

Yue Chinese : 耶路撒冷是以色列的首都和最大的城市。不過,大多數其他國家和聯合國,都不承認這是以色列的首都。Bosnian : Drevni grad na Judejskim brdima ima nevjerovatnu historiju koja je trajala hiljadama godina.

Yue Chinese : 這座坐落於朱迪亞山上的古城,有著綿延數千年的迷人歷史。Bosnian : Ovaj grad je svet za tri monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam i služi kao spiritualni, religijski i kulturni centar.

Yue Chinese : 這座城市是三大一神宗教——猶太教、基督教及伊斯蘭教的聖地。是一個精神、宗教及文化中心。Bosnian : Zbog vjerskog značaja grada, a posebno mnogih lokaliteta na području Starog grada, Jerusalem je jedno od glavnih turističkih destinacija u Izraelu.

Yue Chinese : 由於這座城市(尤其是舊城地區的許多景點)的宗教意義,耶路撒冷是以色列主要旅遊目的地之一。Bosnian : Jeruzalem ima mnogo historijskih, arheoloških i kulturnih lokacija, kao i pretrpane i pune života šoping centre, kafiće i restorane.

Yue Chinese : 耶路撒冷有許多歷史、考古及文化遺址,還有充滿活力和擁擠的購物中心、咖啡店和餐廳。Bosnian : Ekvador zahtijeva da kubanski državljani dobiju pozivno pismo prije nego što uđu u Ekvador preko međunarodnih aerodroma ili pograničnih ulaznih tačaka.

Yue Chinese : 厄瓜多爾要求古巴籍公民要收到邀請函才可通過國際機場或邊境入境關卡進入厄瓜多爾。Bosnian : Ovo pismo mora legalizovati ekvadorsko Ministarstvo vanjskih poslova i uskladiti s određenim zahtjevima.

Yue Chinese : 該函件必須經厄瓜多爾外交部認證,並符合某些要求。[Day29]

Bosnian : Ovi zahtjevi su osmišljeni za osiguranje organiziranog migracijskog toka između ovih zemalja.

Yue Chinese : 這些要求是為了在兩國之間提供有組織的遷徙而設。Bosnian : Državljani Kube koji imaju američku Zelenu kartu trebali bi posjetiti konzulat Ekvadora kako bi dobili izuzeće od ovog zahtjeva.

Yue Chinese : 持有美國綠卡的古巴籍公民應到厄瓜多爾領事館取得此規定的豁免資格。Bosnian : Vaš pasoš mora biti važeći najmanje šest mjeseci od datuma putovanja. Za potvrdu dužine boravka potrebna vam je povratna ili jednosmjerna karta.

Yue Chinese : 你的護照必須在你旅行日期之後至少 6 個月有效,亦需要一張回程/續程機票證明你的停留時間。Bosnian : Izleti su jeftiniji za veće grupe, pa ako ste sami ili sa samo jednim prijateljem, pokušajte upoznati druge ljude i napraviti grupu od četiri do šest osoba za bolju cijenu po osobi.

Yue Chinese : 對於人數較多的旅行團來說比較便宜,所以如果你獨自一人或只有一個同伴,可嘗試結識其他人,組成四到六人的旅行團,就可以獲得優惠的人均價格。Bosnian : Međutim, to zapravo ne bi trebalo da Vas brine, jer se turisti često premještaju da bi se napunili automobili.

Yue Chinese : 然而,這並不是你真正應該擔心的,因為遊客經常被隨機分配來填滿汽車。Bosnian : Čini se da je to, ustvari, način da se ljudi navedu da vjeruju da moraju više platiti.

Yue Chinese : 這實際上更像是一種詐騙方式,讓他們以為必須支付更多的金錢。Bosnian : Iznad sjevernog kraja Machu Picchua uzdiže se ova strma planina, koja često služi kao pozadina mnogih fotografija ove ruševine.

Yue Chinese : 高聳於馬丘比丘北端的這座陡峭山峰,常常是該遺跡許多照片的背景。Bosnian : Odozdo izgleda pomalo zastrašujuće i uspon je strm i težak, ali većina osoba prosječnih sposobnosti trebala bi biti u stanju da ga savlada za približno 45 minuta.

Yue Chinese : 雖然從下面看有點嚇人,路段陡峭、難以攀登,但大多數身體狀況良好的人應該能在45分鐘內完成。Bosnian : Kamene stepenice položene su većom dužinom staze, a na strmijim dijelovima čelični kablovi služe kao rukohvat.

Yue Chinese : 大部分路段都鋪設了石階。在較陡峭的部分,鋼索可作支撐扶手。Bosnian : Pored toga, očekujte da ćete ostati bez daha i budite oprezni na strmijim dijelovima, naročito kada je vlažno, jer se brzo možete naći u opasnosti.

Yue Chinese : 也就是說,要做好上氣不接下氣的準備。在陡峭的地方要小心,尤其是濕的時候,因為它可能很快就會變得危險。Bosnian : U blizini vrha nalazi se mala pećina kroz koju morate proći, prilično je niska i uska.

Yue Chinese : 在靠近頂部有一個小洞,必須穿過。小洞頗矮而且非常窄。Bosnian : Predjele i divljinu Galapagosa najbolje je razgledati čamcem, baš kao što je to 1835. godine činio Charles Darwin.

Yue Chinese : 坐船是遊覽加拉帕戈斯群島的景點和觀看野生動物的最好方法,就像查爾斯·達爾文在 1835 年所做的一樣。Bosnian : Preko 60 kruzera pluta vodama Galapagosa - u rasponu veličine od 8 do 100 putnika.

Yue Chinese : 超過 60 艘遊船定期往返於加拉帕戈斯群島水域,可以載 8 到 100 人不等。Bosnian : Većina ljudi rezerviraju mjesto znatno ranije (jer su brodovi obično popunjeni u jeku sezone).

Yue Chinese : 大多數人都提前預定位置(因為在旺季的時候船通常都是滿載的)。Bosnian : Uvjerite se da je agent kod kojeg pravite rezervaciju stručnjak za Galapagos koji dobro poznaje širok izbor brodova.

Yue Chinese : 緊記確保為你預定的代理是熟悉各種船隻的加拉帕戈斯群島專家。Bosnian : Ovo će osigurati da se vaši posebni interesi i/ili ograničenja podudaraju sa brodom koji im najviše odgovara.

Yue Chinese : 這將確保你的特定興趣及/或限制與最適合他們的船相配。Bosnian : Prije nego što su Španci došli u 16. stoljeću, sjeverni Čile bio je pod vladavinom Inka, a autohtoni Araukanijci (Mapuči) naseljavali su srednji i južni Čile.

Yue Chinese : 在 16 世紀西班牙人到來之前,智利北部由印加統治,而土著阿勞卡尼人(馬普切人)居住在智利中部和南部。Bosnian : Mapuche su bile i jedna od posljednjih nezavisnih američkih domorodačkih grupa koje nisu u potpunosti apsorbirane u vladavinu koja govori španski do nezavisnosti Čilea.

Yue Chinese : 馬普切人也是美國最後幾個獨立的土著部落之一,直到智利獨立才完全被西班牙語統治。Bosnian : Iako je Čile proglasio nezavisnost 1810. godine (usred napoleonskih ratova zbog kojih Španija nekoliko godina nije imala funkcionalnu vladu), odlučujuća pobjeda nad Špancima ostvarena je tek 1818. godine.

Yue Chinese : 儘管智利在 1810 年宣布獨立(在拿破崙戰爭的幾年間,西班牙失去了一個正常運作的中央政府),但直到 1818 年才取得對西班牙的決定性勝利。Bosnian : Dominikanska Republika (španski: República Dominicana) je karipska država koja je smještena na istočnoj polovini otoka Hispaniola, a dijeli ga s Haitijem.

Yue Chinese : 多明尼加共和國(西班牙語: República Dominicana)是一個加勒比海國家,佔據了與海地共享的伊斯帕尼奧拉島的東半部Bosnian : Pored toga što ima bijele pješčane plaže i planinske pejzaže, ta država je ujedno i sjedište najstarijeg evropskog grada u Americi, koji je sada dio Santo Dominga.

Yue Chinese : 除了白色的沙灘和山地景觀外,這個國家是美洲最古老的歐洲城市的所在地,現在是聖多明各的一部分。Bosnian : Ostrvo su prvo naselili Tainosi i Karibi. Karibi su bili ljudi koji govore aravački jezik i koji su tamo stigli oko 10.000 godina prije nove ere.

Yue Chinese : 泰諾人和加勒比人最先居住在這個島上。加勒比人是講阿拉瓦克語的民族,大約在公元前 10,000 年來到這裡。Bosnian : Nekoliko kratkih godina nakon dolaska evropskih istraživača, španski osvajači su značajno smanjili populaciju Tainosa

Yue Chinese : 在歐洲探險者來到的短短幾年後,泰諾斯人的人口被西班牙征服者大大減少Bosnian : Prema tvrdnjama Fraya Bartoloméa de las Casasa (Tratado de las Indias), španski osvajači su između 1492. i 1498. godine ubili blizu 100.000 Taínosa.

Yue Chinese : 根據弗賴巴托洛梅德拉斯卡薩斯(印度條約),西班牙征服者在 1492 年至 1498 年之間殺死了大約 100,000 名泰諾人。Bosnian : Jardín de la Unión. Ovaj prostor izgrađen je kao atrij samostana iz 17. stoljeća, a Templo de San Diego je jedina njegova zgrada koja i danas postoji.

Yue Chinese : 聯合公園。這個空間建造作為17世紀修道院的中庭,聖地亞哥聖殿是唯一倖存的建築。[Day30]

Bosnian : Sada funkcioniše kao centralni trg, i uvijek se događa mnogo stvari, i danju i noću.

Yue Chinese : 它現在是中心廣場,晝夜都有很多活動。Bosnian : Postoji dosta restorana koji okružuju vrt, a popodne i uveče se na centralnom gazebu često održavaju besplatni koncerti.

Yue Chinese : 花園四周有許多餐廳,下午和晚上經常會在中央涼亭舉辦免費音樂會。Bosnian : Callejon del Beso (Aleja poljupca). Dva balkona udaljena samo 69 centimetara jedan od drugog predstavljaju dom stare ljubavne legende.

Yue Chinese : Callejon del Beso(吻之巷)。兩個僅相隔69厘米的陽台,是一個古老愛情傳說的家園。Bosnian : Neka djeca će vam za nekoliko penija ispričati priču.

Yue Chinese : 只要幾便士,一些孩子就會給你講故事。Bosnian : Otok Bowen popularan je za dnevni izlet ili ekskurziju vikendom. Na njemu se možete voziti kajakom ili planinariti. U ponudi su trgovine, restorani i još mnogo toga.

Yue Chinese : 寶雲島是受歡迎的一日遊或週末遊地點,有划皮艇、遠足、商店和餐廳等。Bosnian : Ova autentična zajednica smještena je u Howe Soundu, tik ispred Vankuvera, i lako joj se pristupa putem vodenih taksija s planom vožnje koji polaze sa otoka Granville u centru Vancouvera.

Yue Chinese : 這個地道的社區位於溫哥華附近的豪灣,在溫哥華市中心乘坐定時出發往固蘭湖島的水上的士即可輕鬆到達。Bosnian : Za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom, hodanje putem Sea-to-Sky je obavezno.

Yue Chinese : 對於喜歡戶外活動的人,推薦前往海天走廊散步。Bosnian : Jutros oko 10 sati po lokalnom vremenu srušio se hostel u Meki, svetom islamskom gradu.

Yue Chinese : 距離溫哥華約一個半小時車程的威士拿物價昂貴,但這裡因2010年冬季奧運會而相當有名氣。Bosnian : Zimi uživajte u nekom od najboljih skijališta u Sjevernoj Americi, a ljeti isprobajte originalni brdski biciklizam.

Yue Chinese : 在冬季可以享受北美最好的滑雪地點,而在夏季則可以嘗試正宗的山地單車。Bosnian : Dozvole se moraju unaprijed rezervirati. Za noćenje u Sireni morate imati dozvolu.

Yue Chinese : 許可證必須提前預訂。必須有許可證,才能在塞麗娜過夜。Bosnian : Sirena je jedina rendžerska stanica koja, osim kampiranja, u ponudi ima i noćenje u spavaonicama i kuhane obroke. La Leona, San Pedrillo i Los Patos nude samo uslugu kampiranja bez obroka.

Yue Chinese : 塞麗娜是唯一一個除了露營外,還提供宿舍住宿和熱餐的護林站。La Leona、San Pedrillo和Los Patos只提供露營,不提供膳食服務。Bosnian : Dozvole za parking moguće je osigurati direktno na stanici Ranger u Puerto Jiménezu, ali oni ne prihvataju kreditne kartice

Yue Chinese : 可以直接從希門尼斯港的護林站獲得公園許可證,但他們不接受信用卡Bosnian : Služba za parking (MINAE) ne izdaje dozvole za parkiranje u periodu dužem od mjesec dana prije planiranog dolaska.

Yue Chinese : 公園管理局(MINAE)不會簽發預期到達日前超過一個月的公園許可證。Bosnian : CafeNet El Sol uz naknadu od 30 $ ili 10 $ za jednodnevne propusnice nudi uslugu rezervacije. Detalji se nalaze na njihovoj Corcovado veb-stranici.

Yue Chinese : CafeNet El Sol提供預訂服務,費用為30美元,或者一天門票為10美元。詳情請見他們的科爾科瓦多網頁。Bosnian : Cookovi otoci su otočna država u slobodnom pridruženju s Novim Zelandom, koja se nalazi u Polineziji, usred Južnog Tihog okeana.

Yue Chinese : 庫克群島(Cook Islands)是一個島國,位於南太平洋中部的波里尼西亞(Polynesia),並與紐西蘭自由結盟。Bosnian : To je arhipelag koji čini 15 ostrva koja se prostiru na 2,2 miliona km2 okeana.

Yue Chinese : 群島由15個島嶼組成,分散在220多萬平方公里的海洋上。Bosnian : S obzirom na to da su u istoj vremenskoj zoni kao i Havaji, otoci se ponekad smatraju „donjim Havajima".

Yue Chinese : 由於與夏威夷在同一時區,這些島嶼有時被認為是「下方的夏威夷」。Bosnian : Iako su manji, neke starije posjetitelje podsjećaju na Havaje prije nego što su postali savezna država SAD, budući da nema velikih turističkih hotela i razvoja u drugim sferama.

Yue Chinese : 雖然規模較小,但它讓一些年長的遊客想起在成為州之前沒有所有大型旅遊酒店和其他開發項目的夏威夷。Bosnian : Cookova ostrva nemaju nijedan grad, već ih čini 15 različitih ostrva. Glavna ostrva su Rarotonga i Aitutaki.

Yue Chinese : 雖然庫克群島沒有城市,但是由15個不一樣的島嶼組成。主要的島嶼有拉羅湯加和艾圖塔基。Bosnian : Danas je u razvijenim zemljama pružanje usluge lugsuznog noćenja i doručaka podignuto na nivo neke vrste umjetnosti.

Yue Chinese : 在今天的發達國家,豪華床鋪和早餐已昇華成一種藝術。Bosnian : Uopšteno, B&B se očigledno takmiči uglavnom u dvije glavne stvari: noćenju i doručku.

Yue Chinese : 在高尚市場,民宿主要在兩方面競爭:床上用品和早餐。Bosnian : U skladu s tim, na takvim vrhunskim mjestima može se naći najluksuznija posteljina, možda ručno pravljeni jorgan ili starinski krevet.

Yue Chinese : 因此,在如此精緻的場所,人們往往很容易找到最豪華的床上用品,可能是手工製作的被子或古董床。Bosnian : Doručak može uključivati sezonske poslastice regije ili specijalitet domaćina.

Yue Chinese : 早餐可能包括當地的時令美食或由主人烹調的特色佳餚。Bosnian : Postavka može biti historijska stara zgrada sa antiknim namještajem, sređenim terenima i bazenom.

Yue Chinese : 場景可能是一個充滿歷史意義的舊建築物,當中有古色古香的家具、修剪整齊的草地和游泳池。Bosnian : Sjesti u svoj automobil i krenuti na dug put ima svojstvenu privlačnost zahvaljujući svojoj jednostavnosti.

Yue Chinese : 坐上你自己的車,開始一段漫長的公路旅行,其簡單的體驗具有內在的吸引力。[Day31]

Bosnian : Za razliku od većih vozila, vi ste vjerovatno već upoznati s vlastitim automobilom i poznajete njegove mogućnosti.

Yue Chinese : 與大型車輛不同,你可能已經很熟悉自己的車,也知道它的局限。Bosnian : Postavljanje šatora na privatnu imovinu ili u gradu bilo koje veličine može lako privući neželjenu pažnju.

Yue Chinese : 在私人物業或任何規模的城鎮裡搭帳篷都很容易引起不必要的注意。Bosnian : Ukratko, korištenje vlastitog automobila odličan je način za putovanje na izlet, ali rijetko je samo po sebi način „kampiranja".

Yue Chinese : 簡而言之,開車是一種很好的公路旅行方式,但它本身很少是一種「露營」方式。Bosnian : Kampiranje sa automobilima je moguće ako imate veliki minivan, terensko vozilo, sedan ili karavan sa sjedištima koja se spuštaju.

Yue Chinese : 如果你有一架座位可以攤平的大型小貨車、越野車、小轎車或旅行車,就可以進行汽車露營。Bosnian : Neki hoteli sadrže naslijeđe iz zlatnog doba parnih željeznica i okeanskih brodova – prije Drugog svjetskog rata, iz 19. ili početka 20. stoljeća.

Yue Chinese : 有些酒店的歷史可以追溯到蒸汽鐵路和遠洋輪船的黃金時代(即19世紀或20世紀初第二次世界大戰之前)。Bosnian : U tim hotelima su se odmarali bogati i slavni tog vremena, a često su uživali u prefinjenim obrocima i noćnom životu.

Yue Chinese : 這些酒店是當時的富人、名人住的地方,通常有精緻的餐飲和夜生活。Bosnian : Staromodna oprema, manjak najnovijih funkcija i neka vrsta graciozne starosti također su dio njihove osobnosti.

Yue Chinese : 懷舊的裝備,缺乏最新的設施,以及某種優雅的古老味道,也是它們的部分特色。Bosnian : Iako su obično u privatnom vlasništvu, ponekad pružaju smještaj gostujućim predstavnicima država i drugim važnim osobama.

Yue Chinese : 雖然它們通常為私人所有,但有時也會為來訪的國家元首和其他政要提供住宿。Bosnian : Putnici sa mnogo novca bi mogli da razmotre let oko svijeta, sa prekidima i boravkom u mnogim od ovih hotela.

Yue Chinese : 一個有一大堆錢的旅客可能會考慮將環球旅行分拆,在很多這些酒店住宿。Bosnian : Mreža za razmjenu gostoprimstva je organizacija koja putnike povezuje s lokalnim stanovništvom u gradovima koje planiraju posjetiti.

Yue Chinese : 好客的交流網絡是將旅客和他們要去的城市的本地人聯繫起來的組織。Bosnian : Za pridruživanje takvoj mreži obično je potrebno samo ispuniti formular na internetu, mada neke mreže nude ili zahtijevaju dodatnu potvrdu.

Yue Chinese : 加入這樣的網絡通常只需要在網上填寫表格;然而一些網絡會提供或要求額外的驗證。Bosnian : Spisak dostupnih domaćina zatim se daje ili u štampanom obliku i/ili online, ponekad s referencama i ocjenama drugih putnika.

Yue Chinese : 然後,網站會以紙本及/或網上形式提供一份可提供服務的東道主名單,有時還會提供其他旅客的推薦和評語。Bosnian : Couchsurfing je uspostavljen u januaru 2004. godine, nakon što je programer Casey Fenton pronašao jeftin let za Island, ali nije imao smještaj.

Yue Chinese : Couchsurfing 成立於 2004 年 1 月,當時電腦程式員凱西·芬頓找到了飛往冰島的廉價航班,卻沒有住處。Bosnian : Poslao je e-poruku studentima lokalnog univerziteta i dobio nevjerojatan broj ponuda za besplatan smještaj.

Yue Chinese : 他向當地大學的學生發送電郵,並收到大量免費住宿的邀請。Bosnian : Hosteli su uglavnom namijenjeni za mlađe osobe. Gosti su najčešće u dvadesetim godinama. Međutim, tamo često možete naći i starije putnike.

Yue Chinese : 旅社主要為年輕人服務,一般客人大多 20 多歲,但你也經常能在那裡找到年紀較大的旅客。Bosnian : Porodice s djecom su rijedak prizor, ali neki hosteli ih dopuštaju u privatnim sobama.

Yue Chinese : 帶著孩子的家庭很罕見,但一些旅社仍允許他們入住私人房間。Bosnian : Peking će biti grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, čime će postati prvi grad koji je bio domaćin i ljetnih i zimskih Olimpijskih igara.

Yue Chinese : 中國北京是 2022 年冬季奧運會的主辦城市,這將讓它成為第一個同時舉辦過夏季和冬季奧運會的城市。Bosnian : Peking će biti domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, kao i događaja u ledenim dvoranama.

Yue Chinese : 北京將舉辦開幕式、閉幕式和室內的冰上比賽。Bosnian : Ostali skijaški događaji održat će se na skijalištu Taizicheng u Zhangjiakouu, koji je udaljen približno 220 km (140 milja) od Pekinga.

Yue Chinese : 其他滑雪項目將在距離北京約 220公里(140英里)的張家口太子城滑雪場舉行。Bosnian : U većini hramova u periodu od kraja novembra do sredine maja održava se Godišnji festival, a tačno vrijeme održavanja zavisi od godišnjeg kalendara svakog hrama.

Yue Chinese : 大多數寺廟都有一年一度的節日,從11月下旬開始到5月中旬結束,這取決於每個寺廟的年曆。Bosnian : Većina festivala koji se održavaju u hramu slavi se u okviru godišnjice hrama ili rođendana najznačajnijeg božanstva ili bilo kojeg drugog važnog događaja vezanog za hram.

Yue Chinese : 大多數寺廟的節日均是慶祝寺廟的週年紀念日或主持神的生日或任何其他與寺廟有關的重大事件的一部份。Bosnian : Veoma je zanimljivo gledati festivale koji se održavaju u hramovima u Kerali, koji uključuju redovnu povorku ukrašenih slonova, hramskog orkestra i druge svečanosti.

Yue Chinese : 喀拉拉邦的廟會節非常有趣,有裝飾華麗的定期大象巡遊、寺廟樂團和其他慶祝活動。Bosnian : Svjetski sajam (najčešće poznat kao Svjetska izložba ili Expo) je veliki međunarodni festival umjetnosti i nauka.

Yue Chinese : 世界博覽會(World´s Fair 或 World Exposition,簡稱世博會),是大型的國際藝術及科學節。Bosnian : Zemlje učesnice predstavljaju umjetničke i obrazovne postavke u nacionalnim paviljonima da prikažu svjetske probleme ili svoju kulturu i historiju.

Yue Chinese : 參展國家在國家館內展出藝術類及具有教育性的展品,充分展示世界議題或其國家的文化和歷史。Bosnian : Međunarodne izložbe hortikulture su specijalizirani događaji na kojima se prikazuju cvjetni aranžmani, botaničke bašte i sve ostalo povezano s biljkama.

Yue Chinese : 國際園藝博覽會是個專門展示花卉、植物園及其他與植物相關的展覽活動。[Day32]

Bosnian : Iako se teoretski mogu održavati jednom godišnje (sve dok su u različitim zemljama), u praksi se to ne dešava.

Yue Chinese : 雖然國際園藝博覽會理論上可每年舉辦一次(只要是在不同國家舉行),不過,實際上並非如此。Bosnian : Ovi događaji obično traju od tri do šest mjeseci i održavaju se na mjestima najmanje veličine 50 hektara.

Yue Chinese : 活動會期通常長達三至六個月,選在面積至少 50 公頃以上的場地舉行。Bosnian : Postoji mnogo različitih filmskih formata koji su korišteni u proteklim godinama. Najčešći je standardni film od 35 mm (negativ od 36 sa 24 mm).

Yue Chinese : 多年下來有多種不同的底片格式。標準的 35 毫米底片(36 x 24 毫米負片)是最常見的。Bosnian : Obično ga veoma lako možete dopuniti ako ga potrošite, a rezolucija je približno uporediva s trenutnim DSLR-om.

Yue Chinese : 用完時通常相當容易補貨,且解像度約等於現今的數碼單反相機。Bosnian : Neke filmske kamere srednjeg formata koriste format od 6x6 cm, odnosno negativ od 56x56 mm.

Yue Chinese : 有些中畫幅菲林相機使用 6 x 6 厘米的格式,更準確來說為 56 x 56 毫米負片。Bosnian : To pruža rezoluciju gotovo četiri puta veću nego kod negativa od 35 mm (3136 mm2:864).

Yue Chinese : 其解像度大概是 35 毫米負片的 4 倍(3136 平方毫米相比於 864 平方毫米)。Bosnian : Divljina za svakog fotografa predstavlja jedan od najizazovnijih motiva koji zahtijeva spoj sreće, strpljenja, iskustva i dobre opreme.

Yue Chinese : 捕捉野生動物是對攝影師最大的挑戰,當中少不了運氣、耐性、經驗和良好的設備。Bosnian : Fotografija divljih životinja često se uzima zdravo za gotovo, ali kao i sve fotografije općenito, slika govori hiljadu riječi.

Yue Chinese : 野生動物攝影看似簡單,但事實上任何的攝影,一張相片都能代表千言萬語。Bosnian : Za fotografiranje divljih životinja često je potreban dugi teleobjektiv, mada su za, na primjer, jata ptica ili neko sitno stvorenje potrebni drugi objektivi.

Yue Chinese : 野生動物攝影一般需要一支長焦鏡頭,而拍攝一群鳥類或微小生物則需要其他鏡頭。Bosnian : Mnoge egzotične životinje je teško pronaći, a za parkove ponekad postoje pravila o fotografiranju životinja u komercijalne svrhe.

Yue Chinese : 許多奇異的動物都難以找到,而公園有時會就商業拍攝訂立一些規則。Bosnian : Divlje životinje mogu biti stidljive ili agresivne. Okolina može biti hladna, vruća ili nepovoljna na neki drugi način.

Yue Chinese : 野生動物可能害羞或具侵略性。環境可能寒冷、炎熱或極端。Bosnian : Na svijetu postoji više od 5.000 različitih jezika, uključujući više od dvadeset jezika koje govori 50 miliona ili više ljudi.

Yue Chinese : 世界上有 5000 多種不同的語言,其中超過20種語言有 5000 萬或以上使用者。Bosnian : Također, često lakše razumjeti pisane nego izgovorene riječi. To se posebno odnosi na adrese koje je često teško razumljivo izgovoriti.

Yue Chinese : 而且,書面文字往往比口頭文字更容易理解。這在稱呼語中尤其明顯,因為它們通常很難發出清晰的發音。Bosnian : U mnogim državama svi stanovnici tečno govore engleski jezik, a u drugim možete očekivati ograničeno znanje - posebno među omladinom.

Yue Chinese : 許多國家的所有人都能說得一口流利英語,而在更多的國家,他們的英語水平有限——尤其是年輕人。Bosnian : Zamislite da Mančesterac, Bostonac, Jamajčanin i Sidnejac sjede za stolom i večeraju u restoranu u Torontu.

Yue Chinese : 你可以想像,一個曼庫尼人、波士頓人、牙買加人和悉尼人圍坐在多倫多的一家餐廳裡吃晚飯。Bosnian : Oni časte jedni druge pričama iz svojih rodnih gradova, ispričanim svojim posebnim akcentima i lokalnim žargonom.

Yue Chinese : 他們使用獨特的口音和當地的暗語講述家鄉的故事,彼此分享。Bosnian : Kupovanje hrane u supermarketima je obično najjeftiniji način da se prehranite. Međutim, bez mogućnosti za kuhanje, izbori su ograničeni na unaprijed spremljenu hranu.

Yue Chinese : 在超市裡買食物通常是最便宜的。如果沒有機會煮食,便只能選擇現成的食物。Bosnian : Sve veći broj supermarketa uvodi raznovrsniji odjeljak gotove hrane. Neki od njih čak pružaju i uslugu korištenja mikrovalne pećnice ili drugih uređaja za zagrijavanje hrane.

Yue Chinese : 越來越多超市提供更多種類的現成食品。有些甚至提供微波爐或其他方法來加熱食物。Bosnian : U nekim zemljama ili vrstama prodavnica nalazi se najmanje jedan restoran na licu mjesta, često u velikoj mjeri neformalan s pristupačnim cijenama.

Yue Chinese : 在一些國家或部分類型的商店,場內至少提供一家餐廳,通常是非正式的餐廳,而且價格實惠。Bosnian : Napravite kopije vaše police osiguranja i kontakt podatke osiguravatelja i nosite ih sa sobom.

Yue Chinese : 列印並隨身攜帶你的保單及保險公司之聯絡細節。Bosnian : Moraju pokazati adresu e-pošte osiguravatelja, kao i međunarodne brojeve telefona za savjet/ovlaštenja i podnošenje zahtjeva.

Yue Chinese : 其上需有保險公司的電郵地址和國際電話號碼,在需要建議/授權及索償時會派上用場。Bosnian : Držite još jedan primjerak u svom prtljagu i na mreži (prilog sebi pošaljite e-poštom ili ga spremite u „oblak").

Yue Chinese : 在你的行李箱和網上保存另一個副本(向自己發送帶附件的電郵,或儲存在「雲端」)。Bosnian : Ako putujete s laptopom ili tabletom, sačuvajte kopiju u njegovoj memoriji ili disku (dostupno bez interneta).

Yue Chinese : 如果帶同手提電腦或平板電腦旅遊,可將副本儲存在內存或硬碟中(不需要互聯網亦可存取)。Bosnian : Također dajte kopije pravila/ugovora saputnicima, rođacima ili prijateljima kod kuće koji su spremni da pomognu.

Yue Chinese : 另外,將文件或聯繫方式的副本交給旅伴及願意幫忙的親友。Bosnian : Losovi (poznati i kao sjeverni jeleni) nisu po prirodi agresivni, ali će se braniti ako uoče prijetnju.

Yue Chinese : 駝鹿(也稱為麋鹿)並天生沒有攻擊性,但如果牠們感覺到威脅,就會自衛。[Day33]

Bosnian : Kada ljudi mosa ne smatraju opasnim, mogu mu se previše približiti i dovesti se u opasnost.

Yue Chinese : 當人們不認為駝鹿有潛在危險時,他們可能會太靠近駝鹿,把自己置於危險之中。Bosnian : Umjereno pijte alkoholna pića. Alkohol utječe na svakoga drugačije, a vrlo je važno poznavati svoje granice.

Yue Chinese : 適量飲用酒精飲料。酒精對每個人的影響都不一樣,了解自己的酒量非常重要。Bosnian : Moguće dugotrajne zdravstvene posljedice pretjeranog unosa alkohola uključuju oštećenje jetre, pa čak i sljepilo i smrt. Moguća opasnost se povećava u slučaju konzumiranja nezakonito proizvedenog alkohola.

Yue Chinese : 過度飲酒可能導致的長期健康問題,包括肝臟受損,甚至失明和死亡。飲用非法生產的酒精飲品會增加潛在風險。Bosnian : Ilegalna alkoholna pića mogu sadržavati različite opasne nečistoće, uključujući metanol, koji, čak i u malim dozama, može uzrokovati sljepilo ili smrt.

Yue Chinese : 不法烈酒可能含有包括甲醇在內的各種危險雜質,即使少量也會導致失明或死亡。Bosnian : Naočale mogu biti jeftinije u inostranstvu, naročito u zemljama s niskim dohotkom, gdje su troškovi radne snage niži.

Yue Chinese : 國外的眼鏡可能更便宜,尤其是在人工成本較低的低收入國家。Bosnian : Razmislite o tome da obavite očni pregled u svojoj zemlji, posebno ako vaše osiguranje to pokriva, i da recept ponesete sa sobom kako bi bio arhiviran.

Yue Chinese : 可考慮在居住地做眼科檢查(尤其是在保險保障的情況下),然後把驗眼處方帶到其他地方存檔。Bosnian : Okviri vrhunskih proizvođača dostupni na takvim mestima mogu imati dva problema: neki mogu biti „jeftine kopije" a uvezeni originali mogu biti skuplji nego kod kuće.

Yue Chinese : 這些地區的高級品牌鏡架可能有兩個問題;一些可能是仿冒品,真正的進口貨可能比居住地更貴。Bosnian : Kafa je jedna od roba kojom se najviše trguje na svijetu i vjerovatno u svojoj regiji možete pronaći mnogo vrsta kafe.

Yue Chinese : 咖啡是世界上交易最頻繁的商品之一,在你的家鄉或許可以買到很多種類的咖啡。Bosnian : Ipak, u svijetu postoji mnogo svojstvenih načina ispijanja kafe koje vrijedi probati.

Yue Chinese : 儘管如此,世界上還是有許多獨特的喝咖啡方式,值得我們去體驗。Bosnian : Kanjoning (ili: kanjoniranje) podrazumijeva odlazak do dna kanjona koji je ili suh ili pun vode.

Yue Chinese : 峽谷運動(或:溪降運動)就是要進入峽谷底部,那裡可能是乾的或充滿水的。Bosnian : Kanjoning kombinira komponente plivanja, penjanja i skakanja, ali zahtijeva prilično malo treninga ili fizičke spreme (u poređenju s, naprimjer, alpinizmom, ronjenjem ili alpskim skijanjem).

Yue Chinese : 峽谷運動結合了游泳、攀登和跳躍等運動元素,但與攀岩、水肺潛水或高山滑雪相比,峽谷運動初期只需要相對較少的訓練和較低的體型要求。Bosnian : Hodanje je aktivnost na otvorenom koja se sastoji od pješačenja u prirodnom okolišu, često po stazama za hodanje.

Yue Chinese : 遠足這種戶外活動是指在大自然中散步,通常是在登山小徑上。Bosnian : Jednodnevno pješačenje uključuje prelažanje udaljenosti manje od milje pa sve do dužih razdaljina koje se mogu preći u jednom danu.

Yue Chinese : 一日遠足包括不到一英里的距離至可以在一日內完成的更長距離。Bosnian : Za jednodnevnu šetnju laganom stazom potrebno je malo pripreme, a svaka osoba prosječne kondicije može uživati u njima.

Yue Chinese : 沿簡單小路的一日遠足其實不需要太多準備,所有一般健康的人都可享受。Bosnian : Porodicama sa malom djecom je vjerovatno potrebno više vremena za pripremu, ali dan na otvorenom lako je ostvariv čak i sa bebama i djecom koja idu u predškolsko.

Yue Chinese : 有小孩的家庭可能需做更多準備,但嬰兒和學齡前兒童亦可輕易進行一日戶外活動。Bosnian : Na međunarodnom nivou postoji skoro 200 aktivnih turističkih organizacija. Većina djeluje samostalno.

Yue Chinese : 國際上,現有接近 200 間跑步旅遊公司,大部分都獨立經營。Bosnian : Nasljednik Global Running Toursa, Go Running Tours, uvezan je s mnoštvom turističkih agencija na četiri kontinenta.

Yue Chinese : Go Running Tours(前身是The Global Running Tours)在四大洲網羅了很多觀光公司。Bosnian : Nadovezujući se na Ture trčanja Barcelona i turu Trčanje Kopenhagenom, brzo su mu se pridružili Ture trčanja Prag sa sjedištem u Pragu i drugi.

Yue Chinese : 它源於巴塞隆拿的 Running Tours Barcelona 和哥本哈根的 Running Copenhagen,很快便擴展到布拉格的 Running Tours Prague 和其他地方。Bosnian : Trebate uzeti mnogo stvari u obzir prije i tokom putovanja na određeno mjesto.

Yue Chinese : 旅行之前和期間,有許多事情你都必需考慮。Bosnian : Kada putujete, očekujte da ništa neće niti onako kako je „kod kuće". Ponašanje, zakoni, hrana, saobraćaj, smještaj, standardi, jezik, itd. u određenoj mjeri će se razlikovati od mjesta u kojem živite.

Yue Chinese : 旅行時,不要期望事情像「家鄉時」一樣。禮儀、法律、飲食、交通、住宿、標準及語言等,在某程度上都會與你居住的地方不同。Bosnian : Ovo je nešto što uvijek morate imati na umu, da se ne biste razočarali ili osjetili prezir zbog lokalnih načina na koje se stvari obavljaju.

Yue Chinese : 這是你要經常注意的事情,以避免失望甚或厭惡當地的做事方式。Bosnian : Putničke agencije postoje od 19. stoljeća. To je obično dobra opcija za putovanje koje prevazilazi prethodna iskustva putnika koja se odnose na prirodu, kulturu, jezik ili države s niskim dohotkom.

Yue Chinese : 旅行社自19世紀出現。當旅程超出了遊客過往對當地的自然環境、風土文化、語言或前往低收入國家的經驗時,旅行社通常是一個不錯的選擇。Bosnian : Iako je većina agencija spremna prihvatiti većinu standardnih rezervacija, mnogi agenti specijaliziraju se za određene vrste putovanja, iznos budžeta ili odredišta.

Yue Chinese : 雖然大部份旅行社接受一般旅程預訂,但許多旅行社會專門提供特定種類的旅程、預算範圍或目的地。Bosnian : Može biti bolje da koristite agenta koji često rezerviše putovanja slična vašim.

Yue Chinese : 最好選擇一間大多數旅程與你較為相似的旅行社。Bosnian : Pogledajte koja putovanjima promoviše agent, na veb stranici ili u izlogu prodavnice.

Yue Chinese : 看看旅行社正在推廣的旅程,無論是在網站上還是在門店櫥窗。[Day34]

Bosnian : Ako želite na jeftin način vidjeti svijet, zbog potrebe, životnog stila ili izazova, postoji nekoliko načina da to učinite.

Yue Chinese : 如果你想便宜地去看世界,不論是為了節省旅費、體驗生活或挑戰,都有一些方法可以做到。Bosnian : U principu, postoje dvije kategorije: radite dok putujete ili pokušajte ograničiti troškove. Ovaj članak je usmjeren na ograničavanje troškova.

Yue Chinese : 基本上大致可分為兩類:一邊旅行一邊工作或盡量限制開支。本文重點討論後者。Bosnian : Ako ste spremni žrtvovati udobnost, vrijeme i mogućnost predviđanja kako bi troškove sveli na minimum, informišite se o putovanju s minimalnim budžetom.

Yue Chinese : 對於願意犧牲舒適度、時間和希望將開支降到近乎零的人,請參考最低預算的旅行。Bosnian : Ovim savjetom se podrazumijeva da putnici ne kradu, ne upadaju neovlašteno na privatni posjed, ne učestvuju na ilegalnom tržištu, ne prose, niti da na neki drugi način iskorištavaju druge ljude radi vlastite koristi.

Yue Chinese : 這建議假設旅行者不會偷竊、擅闖私人地方、參加非法市場、乞討或為了自身利益以其他方式剝削他人。Bosnian : Imigracijski kontrolni punkt je obično prva tačka na koju dolazite nakon što izađete iz aviona, broda ili drugog vozila.

Yue Chinese : 入境檢查通常是下機、下船或下車後的第一站。Bosnian : U nekim prekograničnim vozovima kontrole se provode dok je voz u pokretu i sa sobom biste prilikom ukrcavanja u jedan od tih vozova trebali imati važeću ličnu kartu.

Yue Chinese : 在某些跨境列車上,入境檢查是在運行的列車上進行的,你登上此類列車時應隨身攜帶有效的證件。Bosnian : U noćnim vozovima za spavanje kondukter može da sakupi pasoše kako bi imali neometano spavanje.

Yue Chinese : 在過夜列車上,車長可能會先收集護照,這樣就不會打擾你的睡眠。Bosnian : Registracija je dodatni zahtjev u postupku izdavanja vize. U nekim zemljama, kod lokalnih vlasti morate prijaviti svoje prisustvo i adresu na kojoj boravite.

Yue Chinese : 登記是簽證流程的附加條件。在某些國家,你必須向當地機關登記你的資料和留宿地址。Bosnian : Za to može biti potrebno ispuniti formular u lokalnoj policiji ili posjetiti ured za imigraciju.

Yue Chinese : 這可能需要到當地警察局或入境處填寫表格。Bosnian : U mnogim zemljama u kojima je takav zakon na snazi, lokalni hoteli će se baviti registracijom (postarajte se da pitate u hotelu).

Yue Chinese : 在許多有此規定的國家,登記手續會由當地酒店協助辦理(緊記詢問職員)。Bosnian : U ostalim slučajevima samo oni koji borave izvan turističkog smještaja moraju se prijaviti. Međutim, ovim zakon postaje mnogo nejasniji, pa to saznajte unaprijed.

Yue Chinese : 亦有其他例子是只有住在一般遊客住宿設施以外的旅客才需要登記。但這令規定更模糊,因此必須先了解清楚。Bosnian : Arhitektura obuhvata projektiranje i izgradnju zgrada. Arhitektura određenog mjesta je često sama po sebi turistička atrakcija.

Yue Chinese : 建築學研究建築物的設計和建造。一個地方的建築本身往往就是一個旅遊景點。Bosnian : Mnoge zgrade su prilično lijepe za gledati, a pogled s visoke zgrade ili s pametno pozicioniranog prozora može omogućiti prelijep prizor.

Yue Chinese : 許多建築物看起來都很漂亮,而從高樓上或從一個位於巧妙位置的窗口看到的景色也是會讓你注視的美景。Bosnian : Arhitektura se značajno preklapa s drugim oblastima, uključujući urbanističko planiranje, građevinu, dekorativnu umjetnost, unutrašnji dizajn i dizajn krajolika.

Yue Chinese : 建築與城市規劃、土木工程、裝飾藝術、室內設計和景觀設計等其他領域有相當大程度的重疊。Bosnian : S obzirom na to koliko su mnogi pueblosi udaljeni, nećete moći naći značajan noćni život ako ne otputujete u Albuquerque ili Santa Fe.

Yue Chinese : 考慮到許多普韋布洛的偏遠程度,如果你不到阿爾伯克基或聖達菲,你將無法找到大量夜生活。Bosnian : Međutim, skoro sve prethodno navedene kockarnice poslužuju pića, a nekoliko njih dovodi i poznata imena iz svijeta zabave (prije svega one velike koji su u blizini Albuquerquea i Santa Fea).

Yue Chinese : 然而,幾乎所有上面列出的賭場都提供飲料,其中一些還帶來知名品牌的娛樂(主要是緊鄰阿爾伯克基和聖達菲的大型賭場)。Bosnian : Pazite - barovi u malim gradovima nisu uvijek dobra mjesta za posjetioce iz drugih država.

Yue Chinese : 注意:這裡的小鎮酒吧不見得是外州遊客玩樂的好地方。Bosnian : Prije svega, u sjevernom području Novog Meksika javljaju se veliki problemi s vožnjom u pijanom stanju, a broj pijanih vozača visok je u blizini barova u malim gradovima.

Yue Chinese : 一方面,新墨西哥州北部有嚴重的醉駕問題,而且小鎮酒吧附近是醉駕司機高度集中的地方。Bosnian : Neželjeni murali ili žvrljotine poznati su kao grafiti.

Yue Chinese : 不受歡迎的壁畫或亂塗亂畫被稱為塗鴉。Bosnian : Iako je daleko od modernog fenomena, većina ljudi ga vjerovatno povezuju s omladinom koja uništava javnu i privatnu imovinu sprejevima u boji.

Yue Chinese : 雖然它絕不是一個現代現象,但大多數人可能會把它與年輕人用噴漆破壞公私財產聯想在一起。Bosnian : Međutim, danas postoje afirmirani umjetnici za grafite, događaji za iscrtavanje grafita i „legalni" zidovi. Grafiti u ovom kontekstu često više liče na umjetnička djela nego na nečitke znakove.

Yue Chinese : 然而,現在有正式的塗鴉藝術家、塗鴉活動和「合法」塗鴉牆。在這種背景下,塗鴉活動往往更像藝術品,而不是難以辨認的標籤。Bosnian : Bacanje bumeranga je popularna vještina koju mnogi turisti žele savladati.

Yue Chinese : 投擲回力鏢是一項許多遊客都想學習的受歡迎技能。Bosnian : Ako želite naučiti bacati bumerang koji vam se vrati u ruku, provjerite imate li odgovarajući povratni bumerang.

Yue Chinese : 如果你想學習投出會回到你手中的回力鏢,則應確保你有一個適合回轉的回力鏢。Bosnian : Većina bumeranga koji su dostupni u Australiju nisu oni koji se vraćaju. Za početnike je najbolje da ne pokušavaju bacati kada je vjetrovito

Yue Chinese : 澳洲大多數的回力鏢都是不可返回的。初學者最好不要嘗試在大風中投擲Bosnian : Hangi obrok se kuha u vrućoj jami u zemlji.

Yue Chinese : Hangi餐食是在地下的熱坑烹調的。[Day35]

Bosnian : Jama se zagrijava vrućim kamenjem iz vatre ili geotermalna toplota čini površine tla na nekim mjestima prirodno vrućim.

Yue Chinese : 坑洞可以是以火燒熱石加熱,或是在一些地熱令地面自然變熱的地點挖掘。Bosnian : Hangi se često koristi za pripremu tradicionalne večere koja uključuje pečenje.

Yue Chinese : hangi經常被用來烹調傳統的烤肉風格晚餐。Bosnian : Nekoliko mjesta u Rotoruau u ponudi ima geotermalni hangi, a druge hangije možete probati u Christchurchu, Wellingtonu i na drugim mjestima.

Yue Chinese : 羅托魯瓦的幾個地方都有提供以地熱烹調的hangi,而其他hangi可以在克賴斯特徹奇、惠靈頓和其他地方嚐到。Bosnian : MetroRail ima dvije klase za putničke vozove u i oko Cape Towna: MetroPlus (koji se naziva i prvom klasom) i Metro (koji se naziva trećom klasom).

Yue Chinese : MetroRail在開普敦內外的通勤火車上有兩個等級:MetroPlus(亦稱為頭等艙)和Metro(稱為三等艙)。Bosnian : MetroPlus je udobniji i manje pretrpan, ali je malo skuplji, mada je ipak jeftiniji od uobičajenih karata za metro u Evropi.

Yue Chinese : MetroPlus更舒適,也不那麼擁擠。雖然稍微貴一點,但還是比歐洲的普通地鐵車票便宜。Bosnian : Svaki voz ima i MetroPlus i Metro vagone. MetroPlus vagoni su uvijek smješteni na kraju voza koji je najbliži Cape Townu.

Yue Chinese : 每列火車都有MetroPlus和Metro車廂; MetroPlus車廂總是在火車的後方,離開普敦最近。Bosnian : Prenošenje za druge - Nikada ne ostavljajte svoje torbe izvan vidokruga, posebno kada prelazite međunarodne granice.

Yue Chinese : 為別人攜帶行李—永遠不要讓你的行李離開你的視線,尤其是當你越過國際邊境的時候。Bosnian : Mogli biste biti iskorišteni kao prenosnik droge bez da to znate, što će vam zadati velike probleme.

Yue Chinese : 你可能會發現自己在不知情的情況下被用作運毒,這會讓你陷入很大的麻煩。Bosnian : To podrazumijeva i čekanje u redu, jer se psi koji otkrivaju drogu mogu dovesti u bilo koje vrijeme bez najave.

Yue Chinese : 這包括排隊等候的時間,因為當局可以隨時使用緝毒犬而不另作通知。Bosnian : Neke zemlje imaju izuzetno stroge kazne, čak i za prvo počinjenje krivičnog djela. One mogu podrazumijevati zatvorske kazne od preko 10 godina ili smrt.

Yue Chinese : 某些國家對初犯亦有極其嚴厲的懲罰;懲罰可以包括十年以上的監禁或死刑。Bosnian : Torbe bez nadzora su meta krađe i mogu također privući pažnju vlasti koje su na oprezu od prijetnji bombom.

Yue Chinese : 無人看管的行李是盜竊的目標,也可能會引起提防炸彈威脅的局方注意。Bosnian : Zbog stalne izloženosti lokalnim bakterijama kod kuće, velika je vjerovatnoća da ste već imuni na njih.

Yue Chinese : 在家時,因為常常接觸到當地的病菌,你很有可能已對其免疫。Bosnian : Međutim, u drugim dijelovima svijeta gdje vam je bakteriološka fauna nova, postoji veća vjerovatnoća da ćete imati probleme.

Yue Chinese : 但在世界上的其他地方,有著對你來說是全新的細菌群,你就非常有可能碰上問題。Bosnian : Također, u toplijim klimama bakterije rastu brže i duže preživljavaju van tijela.

Yue Chinese : 另外,在較溫暖的氣候中,細菌生長速度更快,且也能在體外生存更長時間。Bosnian : Odatle pošasti igrica Delhi Belly, Pharaoh´s Curse, Montezuma´s Revenge, i njihovih mnogobrojnih prijatelja.

Yue Chinese : 從而催生了「德里肚」、「法老的詛咒」、「蒙特祖瑪的復仇」等別稱。Bosnian : Kao što u hladnijoj klimi dolazi do problema sa respiratornim sistemom, u vrućim klimama su prilično česti problemi sa crijevima, ali u većini slučajeva su izrazito neugodni, no ne baš opasni.

Yue Chinese : 就如同在較寒冷氣候中的呼吸道問題一樣,腸道問題在熱帶氣候中很常見,但多數僅為明顯不適的症狀,並不太危險。Bosnian : Ako prvi put putujete u zemlju u razvoju ili u neki novi dio svijeta, nemojte podcijeniti mogućnost kulturnog šoka.

Yue Chinese : 假如是首次於發展中的國家或在新發掘的地方旅遊,請切勿低估潛在文化衝擊。Bosnian : Mnoge stabilne, sposobne putnike su nadvladale novine u putovanju svijetom u kojima je moguće brzo dodati mnoge kulturne prilagodbe.

Yue Chinese : 發展中國家旅行的新事物考起了不少經驗老到的旅客,許多微細的文化調整迅速累積起來會令人吃不消。Bosnian : Naročito u prvim danima, uzmite u obzir da se prepustite hotelima u zapadnjačkom stilu odličnog kvaliteta, hrani i uslugama koje će vam pomoći da se aklimatizirate.

Yue Chinese : 尤其在剛展開旅程的時侯,你可考慮西式和高質素的酒店、食物和服務,有助適應環境。Bosnian : Nemojte spavati na madracima ili jastucima na zemlji u područjima čiju lokalnu faunu ne poznajete.

Yue Chinese : 在你不熟悉當地動物生態的地方,不要睡在床褥或地墊上。Bosnian : Ukoliko idete na kampiranje, ponesite ležaljku ili viseću mrežu koja će vas zaštiti od zmija, škorpija i sličnih životinja.

Yue Chinese : 如果你要露營,請帶備露營床或吊床,以防有蛇和蠍子等。Bosnian : Ujutro ispunite dom bogatim mirisom kafe, a navečer se opustite uz čaj od kamilice.

Yue Chinese : 早上在家中享用濃郁的咖啡,在晚上則享用讓人放鬆的洋甘菊茶。Bosnian : Kad ste na odmoru, imate vremena da se počastite i odvojite nekoliko dodatnih minuta da pripremite nešto posebno.

Yue Chinese : 當你在家度假時,你有時間犒賞自己,花額外幾分鐘時間泡煮特別的東西。Bosnian : Ako ste raspoloženi za avanturu, iskoristite priliku da iscijedite sokove ili izmiješate smutije:

Yue Chinese : 如果你想再冒險一點,利用這個機會去榨汁或混製一些奶昔:Bosnian : možda ćete pronaći jednostavno piće koje možete praviti za doručak kad se vratite svakodnevnoj rutini.

Yue Chinese : 也許你會發明一種當你回到日常生活時,可以當早餐的簡單飲料。[Day36]

Bosnian : Ukoliko živite u gradu s raznolikom kulturom pijenja, idite u barove i pabove u naseljima koja inače ne posjećujete.

Yue Chinese : 如果你生活在一個擁有多元飲酒文化的城市,可到訪社區中你不常去的酒吧或酒館。Bosnian : Za osobe koje ne poznaju medicinski žargon, riječi infektivan i zarazan imaju različita značenja.

Yue Chinese : 對於那些不熟悉醫學術語的人來說,「傳染性」和「接觸性傳染性」這兩個詞有著截然不同的含義。Bosnian : Zaraznu bolest uzrokuje patogen, kao što je virus, bakterija, gljivica ili drugi paraziti.

Yue Chinese : 傳染病是由病原體如病毒、細菌、真菌或其他寄生蟲引起的疾病。Bosnian : Zarazna bolest je bolest koja se lako prenosi ako ste u blizini zaražene osobe.

Yue Chinese : 接觸性傳染病是一種在受感染者附近就會很容易被傳播的疾病。Bosnian : Mnoge vlade zahtijevaju da posjetioci koji dođu ili stanovnici koji napuste svoje države budu vakcinirani za razne bolesti.

Yue Chinese : 許多國家政府要求入境的旅客或離境的國民接種針對一系列疾病的疫苗。Bosnian : Ovi zahtjevi često zavise od toga koje države je putnik posjetio ili koje namjerava posjetiti.

Yue Chinese : 這些要求通常取決於旅客曾到訪過或打算到訪的國家。Bosnian : Jedna od snažnih tačaka grada Charlotte u Sjevernoj Karolini je to što ima mnogo visokokvalitetnih mogućnosti za porodice.

Yue Chinese : 北卡羅來納州夏洛特市的優勢之一是它為家庭提供了大量高質量的選擇。Bosnian : Stanovnici iz drugih područja obično navode prikladnost za porodice kao glavni razlog preseljenja, a posjetioci obično smatraju da je u ovom gradu lako uživati sa djecom.

Yue Chinese : 其他地區的居民通常會把家庭友好作為移居那裡的主要原因,而遊客們也會發現,有孩子在身邊也能很容易享受到這座城市。Bosnian : U proteklih 20 godina, došlo je do eksponencijalnog rasta opcija koje su prikladne za djecu u centru Charlottea.

Yue Chinese : 過去20年,夏洛特上城區中適合兒童的選擇以幾何級數增加。Bosnian : Porodice u Charlotteu obično ne koriste taksi, iako bi u određenim okolnostima mogli biti od koristi.

Yue Chinese : 在夏洛特,家庭一般不使用的士,雖然在某些情況它會有一定用處。Bosnian : Za više od 2 putnika plaća se doplatak pa je ova opcija možda skuplja nego što je to potrebno.

Yue Chinese : 超過兩名乘客時就需要額外收費,所以這個選項可能比必要的更昂貴。Bosnian : Antarktik je najhladnije mjesto na Zemlji, a okružuje Južni pol.

Yue Chinese : 南極洲是地球上最冷的地方,圍繞著南極。Bosnian : Turističke posjete su veoma skupe, zahtijevaju fizičku spremu, mogu se organizirati samo tokom ljeta, od novembra do februara, i uglavnom su ograničene na poluotok, ostrva i Rossovo more.

Yue Chinese : 旅遊費用高昂,要求身體健康,並只能在11月至2月之間的夏天進行,而且主要限於半島、島嶼和羅斯海。Bosnian : Nekoliko hiljada članova osoblja ovdje ljeti boravi u četrdesetak baza, uglavnom u tim područjima; mali broj ostaje da boravi tokom zime.

Yue Chinese : 在夏天,有數千名工作人員住在這裡,有大約 50 位駐紮在這些地區;只有很少數人留下來過冬。Bosnian : Unutrašnjost Antarktika je napušteni plato prekriven ledom dubokim 2-3 km.

Yue Chinese : 南極洲內陸是一個被 2-3 公里冰層覆蓋的荒涼高原。Bosnian : Povremene specijalne avionske ture idu u unutrašnjost radi planinarenja ili da stignu do Pola, gdje se nalazi velika baza.

Yue Chinese : 偶爾會有專門的航空旅行團前往內陸,登山或到訪有大型基地的南極。Bosnian : Traverza Južnog pola podrazumijeva cestu od 1600 km od McMurdove stanice na Rossovom moru do Pola.

Yue Chinese : 南極橫貫(或公路)是連接位於羅斯海的麥克默多基地與南極點的一條長1600公里的路線。Bosnian : Radi se o zbijenom snijegu i pukotinama koje su popunjene i označene zastavicama. Na to područje može se putovati samo specijaliziranim traktorima koji vuku sanke s gorivom i zalihama.

Yue Chinese : 路面上是壓實而充滿裂縫的雪,並由旗幟標示起來。只能乘坐專門的拖拉機、裝有燃料和補給的雪橇在上面越過。Bosnian : Nisu baš spretni tako da staza mora praviti dugačka skretanja oko Transantarktičkih planina da bi stigla do visoravni.

Yue Chinese : 它們並不是很靈活,所以路線必須繞著橫貫南極山脈轉一個大彎才能到達高原。Bosnian : Najčešći uzročnik nesreća do kojih dolazi zimi su klizave ceste, trotoari, a posebno stepenice.

Yue Chinese : 冬天最常見的意外大都發生於濕滑的道路、行人路以及(尤其是)台階。Bosnian : Najmanje što vam je potrebno je obuća s prikladnim potplatama. Ljetna obuća je obično veoma klizava na ledu i snijegu, a čak su nedovoljne i neke zimske čizme.

Yue Chinese : 至少,你需要具有合適鞋底的鞋子。夏天的鞋子在冰雪上通常很滑,甚至一些冬天的靴子亦有所不足。Bosnian : Uzorak bi trebao biti dovoljno dubok, 5 mm ili više, a materijal bi trebao biti dovoljno mekan na niskim temperaturama.

Yue Chinese : 坑紋要深至少5毫米(1/5英寸),而質料在寒冷天氣下亦需要夠柔軟。Bosnian : Neke čizme imaju čavle i postoji oprema koja se može dodati za klizave uvjete, a koja odgovara većini cipela i čizama, za petu ili petu i đon.

Yue Chinese : 有些靴子有飾釘,還有一些鑲滿飾釘的附加設備,來應付地滑,適用於大多數鞋子和靴子,為鞋跟或鞋跟和鞋底而設。Bosnian : Pete trebaju biti niske i široke. Pijesak, šljunak ili sol (kalcijev hlorid) uglavnom je posut po cestama ili putevima kako bi se poboljšalo trenje.

Yue Chinese : 鞋跟應該低而寬。砂石或鹽(氯化鈣)要經常撒在道路或小路上,以提高摩擦力。Bosnian : Lavine nisu abnormalnost; strme padine mogu zadržati samo određenu količinu snijega, a višak će se obrušiti u vidu lavina.

Yue Chinese : 雪崩並不是反常現象;陡坡只能承受一定雪量,多餘的雪量會以雪崩的形式瀉下。[Day37]

Bosnian : Problem je u tome što je snijeg ljepljiv pa ga treba prodrmati da bi spao a ako malo snijega padne to može da povuče i ostatak za sobom.

Yue Chinese : 問題是,雪是黏性的,所以它需要一些觸發事件才會瀉下,而一部份的雪瀉下可能會觸發其餘的雪連帶瀉下。Bosnian : Ponekad je početni uzrok sunce koje zagrijava snijeg, ponekad dodatne snježne padavine, a ponekad drugi prirodni događaji, često ljudi.

Yue Chinese : 有時,最初的觸發事件是太陽暖雪,有時是降雪增加,有時是其他自然事件,但通常是人為的。Bosnian : Tornado je stub veoma niskog zračnog pritiska koji se okreće i uvlači okolni zrak prema unutra i podiže ga prema gore.

Yue Chinese : 龍捲風是一個氣壓極低的旋轉柱體,從周圍向內和向上吸入空氣。Bosnian : Uzrokuju snažne vjetrove (često 100-200 milja/sat) koji mogu podići teške predmete u zrak i nositi ih putanjom kojom se tornado kreće.

Yue Chinese : 它們會產生強風(通常是每小時100至200英里),能夠將重物捲上半空,並在龍捲風移動時帶動它們移動。Bosnian : Počinju kao lijevak koji se spuštaj s olujnih oblaka i postaju „tornada" kada dodirnu tlo.

Yue Chinese : 起始時的形態是從暴雨雲降落的漏斗,當它們觸碰到地面時就會變成「龍捲風」。Bosnian : Pružaoci usluge VPN (virtuelna privatna mreža) su odličan način da zaobiđete i političku cenzuru i komercijalno IP-geofiltriranje.

Yue Chinese : 個人VPN(虛擬私人網絡)供應商是避開政治審查和商業IP地理過濾的上佳方法。Bosnian : Oni su superiorniji u odnosu na veb proksija iz nekoliko razloga: oni preusmjeravaju sav saobraćaj interneta, ne samo „http".

Yue Chinese : 它們比網頁代理佔優的數個原因包括:它們重新路由所有互聯網的流量,而不僅僅是http。Bosnian : Oni najčešće nude veću širinu frekvencijskog pojasa i bolji kvalitet usluge. Šifrirani su i zbog toga ih je teže špijunirati.

Yue Chinese : 它們通常會提供更高的頻寬和更好的服務質素。它們是加密的,因此更難被監視。Bosnian : Medijske kompanije redovno lažu o svrsi ove prakse i tvrde da služi za „sprečavanje piraterije".

Yue Chinese : 媒體公司經常對其目的撒謊,聲稱這是為了「防止盜版」。Bosnian : U stvari, regionalni kodovi apsolutno nemaju nikakvog efekta na ilegalno kopiranje; kopija diska bit-za-bit će se reprodukovati normalno na bilo kom uređaju na kojem se to isto može uraditi sa originalnim.

Yue Chinese : 事實上,地區代碼對非法複製完全沒有作用;一個磁碟的位元對位元複製本可以在任何正本能成功播放的設備上順利播放。Bosnian : Stvarna svrha je dati tim kompanijama više kontrole nad njihovim tržištima - sve je u stvaranju dobiti.

Yue Chinese : 其實際目的是讓這些公司對市場有更多的控制;這一切都是為了賺錢。Bosnian : S obzirom na to da se pozivi usmjeravaju putem Interneta, nije potrebno da koristite telefonsku kompaniju koja se nalazi tamo gdje živite ili kamo putujete.

Yue Chinese : 由於通話是透過網路連線的,你毋需使用位於居住或旅行地點的電話公司。Bosnian : Također nije potrebno da nabavite lokalni broj zajednice u kojoj živite. Možete nabaviti satelitsku internetsku vezu u divljini Čikina na Aljasci i odabrati broj koji pokazuje da se nalazite u sunčanoj Arizoni.

Yue Chinese : 亦沒有你要從居住的社區獲得一個本地號碼;你可以在阿拉斯加奇金的野外獲得衛星網絡連接,並選擇一個號碼,聲稱你身在陽光明媚的亞利桑那州。Bosnian : Često morate zasebno da kupite globalni broj koji omogućava PSTN telefonima da vas pozovu. Postoje razlike za ljude koji vas zovu u zavisnosti od toga odakle je broj.

Yue Chinese : 通常,你必須單獨購買一個全球號碼,這樣公共電話交換網的電話才能打給你。號碼的來源對打電話給你的人來説有很大影響。Bosnian : Aplikacije za prevođenje teksta u stvarnom vremenu - aplikacije koje mogu da automatski prevode cijele odlomke s jednog jezika na drugi.

Yue Chinese : 實時文本翻譯應用程式是能夠自動將整段文字段落從一種語言翻譯成另一種語言的應用程式。Bosnian : Neke od aplikacija u ovoj kategoriji mogu čak na strane jezike prevoditi tekst koji se nalazi na znakovima ili drugim objektima u stvarnom svijetu kada korisnik usmjeri pametni telefon ka tim objektima.

Yue Chinese : 這個範疇的一些應用程式甚至可以在用戶將智能手機指向現實世界中的標誌或其他物件時,翻譯這些物件上的外語文字。Bosnian : Mašine za prevođenje drastično su se poboljšale i sada često daju manje ili više ispravne prijevode (a sve rjeđe gluposti), ali treba još biti na oprezu, pošto i dalje ponekad potpuno pogriješe.

Yue Chinese : 翻譯引擎經過顯著改進,現在大多數情況下會提供或多或少正確的翻譯(較少時候出現文理不通的翻譯),但還是需要小心,它們仍然可能把所有意思都弄錯。Bosnian : Jedna od najpoznatijih aplikacija u ovoj kategoriji je Google Translate, koja omogućava prevođenje van mreže nakon što preuzmete željene jezičke podatke.

Yue Chinese : 在這類應用程式中,其中一個最突出的就是谷歌翻譯,它允許在下載所需語言的數據後進行離線翻譯。Bosnian : Aplikacija za GPS navigaciju na pametnom telefonu može biti najjednostavniji i najzgodniji način za navigaciju kada ste izvan svoje države.

Yue Chinese : 當你離開自己的國家時,在你的智能手機上使用GPS導航應用程式可能是最簡單方便的導航方式。Bosnian : Može uštedjeti novac kupovinom novih mapa za GPS ili samostalnog GPS uređaja ili najmom uređaja od kompanije za najam automobila.

Yue Chinese : 比起購買新的GPS地圖,或者單獨的GPS設備,或者從汽車租賃公司租一個更省錢。Bosnian : Ako nemate podatkovnu vezu za svoj telefon ili kada ste van dometa, njegove performanse mogu biti ograničene ili nedostupne.

Yue Chinese : 如果伙的手機沒有數據連線,或者超出範圍,功能可能會受到限制或不可用。Bosnian : Postoji veliki broj zbunjujućih telefonskih kartica s unaprijed uplaćenim sredstvima koje se mogu koristiti putem javnih telefonskih govornica ili običnih telefona.

Yue Chinese : 每個街角的商店都擺滿了一排排令人眼花繚亂的預繳電話卡,可以用於付費電話或普通電話。Bosnian : Iako je većina kartica korisna za pozivanje sa bilo kojeg mjesta, neke su specijalno namijenjene da ponude povoljne cijene poziva za određene grupe zemalja.

Yue Chinese : 雖然大多數電話卡都可以接通任何地方,但有些電話卡專門為特定的國家群組提供優惠的通話收費。Bosnian : Tim uslugama često se pristupa putem besplatnog telefonskog broja kojij se može pozvati s većine telefona bez naknade.

Yue Chinese : 使用這些服務的時候,通常要打通一個從大多數電話撥打都不會收取任何費用的不收費電話號碼。Bosnian : Pravila u vezi s fotografijom primjenjuju se i na videozapise, možda čak i više.

Yue Chinese : 對一般攝影的規則亦適用於拍攝影片,而且規則可能有更多。[Day38]

Bosnian : Ako fotografiranje nečega nije dozvoljeno, ne biste trebali ni pomisliti na snimanje videozapisa.

Yue Chinese : 如果某件東西是不准拍照,那你也別想能夠拍攝影片。Bosnian : Ako koristite dron, unaprijed provjerite šta smijete snimati, a za šta je potrebna dozvola ili dodatna licenca.

Yue Chinese : 如果想使用無人機拍攝,緊記事先檢查該地方是否可以拍攝,以及需要什麼許可或額外執照。Bosnian : Upravljati dronom u blizini aerodroma ili iznad gomile ljudi gotovo uvijek je loša ideja, čak i ako to nije zakonski zabranjeno u vašem području.

Yue Chinese : 即使在所在地區不違法,在機場附近或人群上方使用無人機絕對是一個壞主意。Bosnian : Danas se avionska putovanja veoma rijetko rezerviraju direktno putem aviokompanije bez prethodnog istraživanja i usporedbe cijena.

Yue Chinese : 現在只有很少有人不事先搜尋和比較價格就直接通過航空公司訂票。Bosnian : Ponekad se cijene istog leta mogu značajno razlikovati kod različitih ponuđača te se prije rezervacije isplati uporediti rezultate pretraživanja, kao i pogledati web lokaciju same aviokompanije.

Yue Chinese : 有時,同一航班在不同的資訊彙集網站上的價格可能有很大的差異,在預訂前比較搜尋結果和查看航空公司自己的網站是值得的。Bosnian : Iako vam viza možda neće trebati za kratke turističke ili poslovne posjete određenim zemljama, odlazak u te zemlje kao međunarodni student uglavnom podrazumijeva duži boravak u odnosu na putovanje kao turista.

Yue Chinese : 作爲到某些國家短期到訪的旅客或商務人士,你可能不需要簽證,但作為國際學生去那裏通常需要比普通遊客停留更長的時間。Bosnian : Generalno, za boravak u bilo kojoj stranoj zemlji duži vremenski period, potrebno je da unaprijed dobijete vizu.

Yue Chinese : 一般來說,在任何外國國家逗留一段長時間都需要你先提前獲得簽證。Bosnian : Studentske vize obično imaju drugačije zahtjeve i postupke prijave u odnosu na uobičajene turističke ili poslovne vize.

Yue Chinese : 學生簽證一般有跟普通旅遊或商務簽證不同的要求和申請程序。Bosnian : Za većinu zemalja trebat će van pisana ponuda institucije u kojoj želite studirati, kao i dokaz o sredstvima kojima ćete se izdržavati najmanje u toku prve godine studija.

Yue Chinese : 對於大多數國家,你將需要一份你心儀的留學院校發出的錄取通知書,以及至少在課程第一年用以應付生活的資金證明。Bosnian : Provjerite detaljne zahtjeve kod institucije, kao i odjeljenja za imigraciju u državi u kojoj želite studirati.

Yue Chinese : 向你希望留學的國家的院校以及移民部門查詢詳細要求。Bosnian : Pod uvjetom da niste diplomata, rad u inostranstvu obično podrazumijeva da morate prijaviti porez na prihod u zemlji u kojoj se nalazite.

Yue Chinese : 除非你是外交官,否則在海外工作通常代表著你必須在所在國家申報所得稅。Bosnian : Porez na dohodak je osmišljen na različite načine u različitim zemljama i porezne stope i razredi se značajno razlikuju od države do države.

Yue Chinese : 不同國家的所得稅架構各有不同,而各國的稅率和稅階亦相差甚遠。Bosnian : U nekim saveznim zemljama, kao što su Sjedinjene Države i Kanada, porez na dohodak se ubire i na saveznom i na lokalnom nivou, tako da su stope i razredi različiti od regije do regije.

Yue Chinese : 在某些聯邦制國家,如美國及加拿大,會同時徵收聯邦級和地方級的所得稅,因此,其稅率及稅階可能因地區而異。Bosnian : Iako imigracijska kontrola obično izostaje ili je formalnost kad stignete u svoju domovinu, carinska kontrola može predstavljati veliki problem.

Yue Chinese : 你回到家鄉通常都沒有入境審查,或只是例行公事,但海關管制卻可能很麻煩。Bosnian : Obavezno saznajte šta možete i ne možete unositi i prijavite bilo šta preko zakonskih granica.

Yue Chinese : 你需要確認可攜帶和禁止攜帶的物品,並對所有超過法定限制的東西作出申報。Bosnian : Najlakši način da uđete u posao pisanja o putovanjima je usavršavanje vještina na postojećoj web lokaciji o putovanjima.

Yue Chinese : 投入旅遊寫作產業最簡單的方式,就是在知名的旅遊部落格網站上磨練技巧。Bosnian : Nakon što postanete opušteni s formatiranjem i uređivanjem na webu, kasnije možete kreirati i vlastitu web lokaciju.

Yue Chinese : 在熟悉網路上的格式與編輯方式後,接下來你就可創造自己的網站。Bosnian : Volontiranje za vrijeme putovanja je odličan način na napravite razliku, ali ne radi se samo o davanju.

Yue Chinese : 在旅途上做義工是一個行善的好方法,但那並不只有付出。Bosnian : Život i volontiranje u stranoj zemlji je odličan način da upoznate drugu kulturu, upoznate nove ljude, naučite o sebi, dobijete smisao perspektive i usvojite nove vještine.

Yue Chinese : 在異國生活和做義工是了解其他文化、結識新朋友、了解自己、增廣見聞甚至是獲得新技能的好方法。Bosnian : To takođe može da bude dobar način za bolje iskorištavanje budžeta kako bi se omogućio duži boravak, jer mnogi volonterski poslovi pružaju smještaj i hranu, a neki od njih isplaćuju i malu platu.

Yue Chinese : 這也是個可以減低開支,增加逗留時間的方法,因為很多志願工作都會提供住宿和伙食,有些可能亦會賺到少量薪水。Bosnian : Vikinzi su koristili ruske plovne puteve da bi stigli do Crnog i Kaspijskog mora. Dijelovi ovih puteva se i dalje mogu koristiti. Provjerite trebaju li vam posebne dozvole koje je možda teško dobiti.

Yue Chinese : 維京人通過俄羅斯水路到達黑海和裏海。其中的某些路線仍然可以航行。請確認你是否需要一些可能難以取得的特別許可證去航經這些水域。Bosnian : Bjelomorsko-baltički kanal spaja Arktički okean s Baltičkim morem preko jezera Onega, jezera Ladoga i Saint Petersburga, uglavnom preko rijeka i jezera.

Yue Chinese : 白海–波羅的海運河主要經奧內加湖、拉多加湖和聖彼得堡的河流和湖泊連接北冰洋和波羅的海。Bosnian : Jezero Onega je povezano i s Volgom te je i dalje moguće doći do Rusije preko Kaspijskog jezera.

Yue Chinese : 奧內加湖亦與窩瓦河相連,因此可從裏海經俄羅斯到達。Bosnian : Budite sigurni da će, kad dođete do marina, sve biti prilično očigledno. Upoznat ćete druge autostopere na brodovima te će oni podijeliti informacije s vama.

Yue Chinese : 請放心,你只要去到碼頭,一切都會變得更清晰。你會遇到其他搭順風船的人與你分享他們的情報。Bosnian : U principu, davat ćete obavještenja da nudite svoju pomoć, tako što ćete prolaziti po dokovima, prilaziti ljudima koji čiste svoje jahte, pokušavati uspostaviti kontakt s mornarima u kafićima, itd.

Yue Chinese : 基本上,你可張貼告示以表達你可提供協助、在碼頭踱步找機會、接近清潔遊艇的人、嘗試在酒吧與水手接觸等。[Day39]

Bosnian : Pokušajte razgovarati sa što više ljudi. Poslije nekog vremena, svi će vas znati i dat će vam savjete ako neki brod traži nekoga.

Yue Chinese : 嘗試儘量跟更多人交談。一段時間後,每個人都會認識你,並會提示你哪艘船在找人。Bosnian : Trebate pažljivo odabrati aviokompaniju za status čestog putnika koja radi u kooperaciji s drugim aviokompanijama.

Yue Chinese : 你應該從航空聯盟中謹慎選擇飛行常客航空公司。Bosnian : Iako mislite da je normalno pridružiti se aviokompaniji kojom najviše letite, trebali biste znati da se pogodnosti koje su u ponudi često razlikuju, a bodovi za često letenje mogu biti brojniji kod druge aviokompanije u istom savezu.

Yue Chinese : 雖然你直覺認為應該加入飛行次數最多的航空公司,但你應該注意到,它們提供的優惠往往不同,在同一聯盟的不同航空公司,飛行常客的積分可能會更慷慨。Bosnian : Aviokompanije poput Emiratesa, Etihad Airwaysa, Qatar Airwaysa i Turkish Airlinesa uveliko su proširile svoje usluge na Afriku i, za razliku od ostalih evropskih aviokompanija, nude veze s mnogim većim afričkim gradovima po konkurentnim cijenama.

Yue Chinese : 阿聯酋航空公司、阿提哈德航空公司、卡塔爾航空公司和土耳其航空公司等航空公司已經大大擴展了非洲的服務,並以比其他歐洲航空公司更有競爭力的價格提供到非洲許多主要城市的航線。Bosnian : Od 2014. godine Turkish Airlines leti na 39 destinacija u 30 zemalja u Africi.

Yue Chinese : 截至2014年爲止,土耳其航空公司能飛往30個非洲國家的39個目的地。Bosnian : Ako imate dodatnog vremena za putovanje, provjerite da li je vaša ukupna navedena cijena putovanja u Afriku upoređena sa cijenom putovanja širom sveta.

Yue Chinese : 如果你有額外的旅行時間,可以將你到非洲的總票價與環球票價作比較。Bosnian : Nemojte zaboraviti uračunati dodatne troškove dodatnih viza, taksu na odlazak, prijevoz kopnom, itd. Za sva mjesta izvan Afrike.

Yue Chinese : 別忘了計算非洲以外所有地點的額外簽證、離境稅、地面交通等費用。Bosnian : Ukoliko želite letjeti oko svijeta samo u južnoj hemisferi, izbor letova i odredišta je ograničen usljed malog broja prekookeanskih ruta.

Yue Chinese : 如果你想飛遍南半球,航班和目的地的選擇便會因缺乏跨海洋路綫而受限。Bosnian : Nijedno partnerstvo između aviokompanija ne pokriva sva tri okeanska prijelaza na Južnoj hemisferi (a SkyTeam ne pokriva ni jedan od prijelaza).

Yue Chinese : 沒有航空公司聯盟設有橫跨南半球裡部三個海洋的路綫(天合聯盟連一條越洋路綫也沒有)。Bosnian : Međutim, Star Alliance leti na sva odredišta osim istočnog Južnog Pacifika od Santiago de Chilea do Tahitija, što je ruta kompanije LATAM Oneworld.

Yue Chinese : 但星空聯盟包含所有航班,但屬於 LATAM 寰宇一家的由智利聖地亞哥至大溪地的南太平洋東面之航班除外。Bosnian : Ovaj let nije jedini izbor ako želite izbjeći Južni Pacifik i zapadnu obalu Južne Amerike (v. u nastavku).

Yue Chinese : 如果你想跳過南太平洋和南美的西岸,這航班不是你的唯一選擇。(見下文)Bosnian : Etnički armenska regija Nagorno-Karabakh u Azerbejdžanu ratovala je protiv Azera 1994. godine.

Yue Chinese : 1994年,阿塞拜疆的亞美尼亞種族地區納戈爾諾-卡拉巴赫,對阿塞拜疆人發動戰爭。Bosnian : Uz podršku Armenaca, uspostavljena je nova republika. Međutim, ovu republiku zvanično ne priznaje nijedna država, čak ni Armenija.

Yue Chinese : 在亞美尼亞的支持下,一個新共和國誕生。然而,沒有一個已建立的國家正式承認它,甚至連亞美尼亞亦沒有。Bosnian : Diplomatske prepirke u vezi s regijom nastavljaju narušavati odnose između Armenije i Azerbejdžana.

Yue Chinese : 該地區的外交爭議持續破壞亞美尼亞和阿塞拜疆之間的關係。Bosnian : Kanal distrikt (nizozemski: Grachtengordel) je poznati distrikt iz 17. stoljeća koji okružuje naselje Binnenstad u Amsterdamu.

Yue Chinese : 運河區(荷蘭語: Grachtengordel)是 17 世紀阿姆斯特丹賓嫩斯塔附近著名的地區。Bosnian : CIjeli distrikt nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine zbog jedinstvene kulturne i historijske vrijednosti, a vrijednosti nekretnina su među najvišim u državi.

Yue Chinese : 由於其獨特的文化和歷史價值,整個地區被聯合國教科文組織列為世界遺產,其物業價值全國是最高的。Bosnian : Cinque Terre, što znači pet zemalja, sastoji se od pet malih obalnih sela Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso, koja se nalaze u italijanskoj regiji Ligurija.

Yue Chinese : 五鄉地(Cinque Terre)的意思是「五片土地」,由位於意大利利古里亞地區的五個沿海小村莊里奧馬焦雷、馬納羅拉、科爾尼利亞、韋爾納扎和蒙泰羅索組成。Bosnian : Uvršteni su na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Yue Chinese : 這五個村莊獲列入聯合國教科文組織的世界遺產名錄。Bosnian : Ljudi su stoljećima pažljivo gradili terase na neravnom, strmom terenu, sve do litica koje pružaju pogled na more.

Yue Chinese : 幾個世紀以來,人們在崎嶇陡峭的地形上精心建造梯田,其一直延伸到俯瞰大海的懸崖。Bosnian : Dio njegovog šarma je nedostatak vidljivog korporativnog razvoja. Putevi, vozovi i čamci povezuju sela i automobili ne mogu doći do njih izvana.

Yue Chinese : 它的魅力之一在於沒有明顯的企業插手發展。道路、火車和船隻將村莊連接起來,而汽車無法從外面進入。Bosnian : Varijante francuskog jezika koje se govore u Belgiji i Švicarskoj neznatno se razlikuju od francuskog koji se govori u Francuskoj te su dovoljno slični da mogu biti međusobno razumljivi.

Yue Chinese : 比利時和瑞士使用的法語與法國使用的法語稍有不同,但是它們非常相似,並且可以相互理解。Bosnian : Sistem numeriranja u dijelovima Belgije i Švicarske u kojima se govori francuski jezik ima neke sitne karakteristike koje se razlikuju od francuskog koji se govori u Francuskoj, a izgovor nekih riječi je nešto drugačiji.

Yue Chinese : 具體來說,比利時和瑞士法語的數字系統有些微特點,與法國法語不同,某些單詞的發音也略有不同。Bosnian : Međutim, svi frankofoni Belgijanci i Švicarci su učili standardni francuski u školama, tako da bi vas razumjeli i ako koristite standardni francuski numerički sistem.

Yue Chinese : 雖然如此,但所有使用法語的比利時人和瑞士人在學校都學過標準法語,因此他們亦能理解標準法語的數字系統。Bosnian : U mnogim dijelovima svijeta mahanje je prijateljska gestikulacija koja znači „zdravo".

Yue Chinese : 在世界上許多地方,揮手是一種表示友好的手勢,代表「你好」。Bosnian : Međutim, u Maleziji, barem među Malezijcima u ruralnim područjima, mahanje znači „dođi", slično kažiprstu savijenom prema tijelu, što je gestikulacija koja se koristi u određenim zapadnim zemljama, te je treba koristiti samo u tu svrhu.

Yue Chinese : 然而,在馬來西亞,至少在農村地區的馬來人當中,它的意思是「過來」,類似某些西方國家使用彎曲的食指向身體的手勢,而且應該只用於這個目的。[Day40]

Bosnian : Slično tome, britanski putnik u Španiji može pogrešno shvatiti mahanje u znak pozdrava za odlazak koje uključuje dlan okrenut prema onome koji maše (a ne osobi kojoj maše) kao gest da se vrati.

Yue Chinese : 同樣地,在西班牙的英國遊客可能會誤以為在揮手告別時,手掌對著揮手的人(而不是對著揮手對象)的手勢表示「回來」。Bosnian : Pomoćni jezici su umjetni ili izmišljeni jezici koji su kreirani s namjerom da potpomognu komunikaciju između ljudi koji bi u suprotnom imali poteškoća prilikom komuniciranja.

Yue Chinese : 輔助語言是人工或構造語言,其創造目的是促進原本有溝通困難的人之間的交流。Bosnian : Oni se razlikuju od jezika lingua franca, koji su prirodni ili organski jezici koji su iz nekog razloga postali dominantni način komuniciranja između govornika drugih jezika.

Yue Chinese : 它與社交語言不同,它是一種自然或有機的語言,出於某種原因成為不同語言使用者之間的主要溝通方式。Bosnian : Tokom dnevne vrućine, putnici mogu doživjeti fatamorgane koje proizvode iluziju vode (ili drugih stvari).

Yue Chinese : 在白天最熱的時候,旅客可以體驗到產生水(或其他東西)錯覺的海市蜃樓。Bosnian : One mogu biti opasne ako putnika zavara fatamorgana, te tako potroši dragocjenu energiju i preostalu vodu.

Yue Chinese : 旅客追求海市蜃樓是危險的,這將浪費寶貴的體力和剩餘的水。Bosnian : Čak i najvrelije pustinje mogu postati izuzetno hladne noću. U nedostatku tople odjeće postoji stvarna opasnost od hipotermije.

Yue Chinese : 即使是最炎熱的沙漠在晚上也會變得非常寒冷。保暖衣物不足而導致低溫症會非常危險。Bosnian : Ljeti posebno se trebate paziti komaraca ako se odlučite na šetnju kroz prašumu.

Yue Chinese : 特別是在夏天,如果你決定徒步穿越雨林,便需要對蚊子倍加留心。Bosnian : Čak i ako se vozite kroz suptropsku prašumu, otvaranje vrata samo na nekoliko sekundi dok ulazite dovoljno je da u vozilo s vama uđu i komarci.

Yue Chinese : 即使你只是駛過亞熱帶雨林,在車門打開的幾秒鐘也足夠讓蚊子鑽進車內。Bosnian : Ptičija gripa ili službeno aviarna influenca, može zaraziti i ptice i sisare.

Yue Chinese : 禽流感(更正式的名稱是鳥禽類流行性感冒)可感染鳥類和哺乳類動物。Bosnian : Kod ljudi je ukupno prijavljeno manje od hiljadu slučajeva, ali neki od njih bili su smrtni.

Yue Chinese : 據報導,人類感染禽流感的病例不到一千宗,但當中已有致命病例。Bosnian : Većina uključuje osobe koje rade sa živinom, ali postoji i određeni rizik za posmatrače ptica.

Yue Chinese : 大多數患者都是涉及從事與家禽相關工作的人,但對觀鳥者亦構成一些風險。Bosnian : Za Norvešku su tipični fjordovi i doline koje iznenada ustupaju mjesto visokim, manje ili više ravničarskim visoravnima.

Yue Chinese : 挪威的典型特徵是,陡峭的峽灣和山谷中會突然出現幾乎平坦的高原。Bosnian : Ove visoravni često se nazivaju „vidde", što znači širok, otvoren prostor bez drveća, bezgranično prostranstvo.

Yue Chinese : 這些高原通常被稱為「vidde」,意思是一個寬闊開放、無樹木和無邊無際的空間。Bosnian : U Rogalandu i Agderu se obično nazivaju „hei", što znači močvara bez drveća, koja je često prekrivena vrijeskom.

Yue Chinese : 在羅加蘭郡和阿格德爾郡,它們通常被稱為「hei」,即通常由石南覆蓋的無樹高沼地。Bosnian : Glečeri nisu stabilni, nego kližu niz planinu, što će prouzročiti pukotine na ledu koje mogu biti sakrivene ispod snježnih mostova.

Yue Chinese : 冰川並不穩定,但從山上流下來。這將導致裂縫,而裂縫可能會被雪橋所掩蓋。Bosnian : Zidovi i krovovi ledenih spilja mogu se urušiti, a pukotine se mogu zatvoriti.

Yue Chinese : 冰洞的牆壁和屋頂會倒塌,裂縫可能會閉合。Bosnian : Na rubu ledenjaka ogromni se blokovi odlomljavaju, padaju i čak se mogu odbiti ili kotrljati dalje od ruba.

Yue Chinese : 在冰川的邊緣,巨大的冰塊碎開掉落,也許還會從邊緣跳動或滾得更遠。Bosnian : Vrhunac turističke sezone za brdske stanice obično je tokom miholjskog ljeta.

Yue Chinese : 通常印度的夏天就是這些登山站的旅遊旺季。Bosnian : Međutim, imaju drugačiju vrstu ljepote i šarma za vrijeme zime jer mnoga brda budu prekrivena zdravim količinama snijega te tako pružaju mogućnost za aktivnosti poput skijanja i bordanja.

Yue Chinese : 然而,它們在冬天有不同的美態和魅力,許多登山站積下大量的雪,適合進行滑雪和滑雪板等活動。Bosnian : Samo nekoliko avionskih firmi još uvijek nudi vozarine za žalost, što blago snižava troškove pogrebnog putovanja u zadnjoj minuti.

Yue Chinese : 只有數家航空公司仍提供奔喪機票,這使因葬禮而臨時出發的行程費用稍為便宜一些。Bosnian : Ovo nude aviokompanije Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa za letove iz SAD-a ili Kanade, i WestJet.

Yue Chinese : 提供這種機票的航空公司包括加拿大航空、達美航空、從美國或加拿大起飛的漢莎航空以及西捷航空。Bosnian : U svakom slučaju, rezervaciju morate izvršiti putem telefona direktno kod aviokompanije.

Yue Chinese : 在任何情況下,你都必須直接致電航空公司訂票。Languages

Popular posts from this blog

40 days English and Javanese conversation with Flores.

40 days Chinese (Traditional) and Modern Standard Arabic (Romanized) conversation with Flores.

40 days Korean and South Levantine Arabic conversation with Flores.