40 days Bosnian and Japanese conversation with Flores.

Hello!
This is KYUHWAN, your contact at All in one Language!


In this session, we will learn a conversation in Bosanski and 日本語 (にほんご) languages using the 'Flores200' data provided by 'MetaAI.' This data consists of a total of 997 sentences, so if you read 25 sentences per day, you can see your language skills improve within 40 days.


Furthermore, this data has translations in the same content for 204 languages, so you can use the blog search function at the top to search for the desired language. However, please note that this data will be reflected in the blog starting from June 2023, and it takes six months for all the data to be incorporated. If the language you search for is not available, it means it hasn't been included yet, so please understand.

The language list is provided at the bottom of this post.


[Day1]

Bosnian : Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Stanfordu su u ponedjeljak najavili izum novog dijagnostičkog alata koji može da sortira stanice prema tipu: maleni čip koji se može štampati i proizvoditi korištenjem standardnih tintnih štampača za oko jedan američki cent.

Japanese : 月曜日にスタンフォード大学医学部の科学者たちは、細胞を種類別に分類できる新しい診断ツールを発明したと発表しました。それは標準的なインクジェットプリンタで印刷して製造できる小型チップであり、原価は1枚あたり1円ほどす。Bosnian : Vodeći istraživači tvrde da bi ovo moglo dovesti do ranog otkrivanja karcinoma, tuberkuloze, HIV-a i malarije kod pacijenata u zemljama s niskim prihodima, u kojima stopa preživljavanja bolesti poput raka dojke može biti upola niža od stope u bogatim zemljama.

Japanese : 主任研究者は、これは低所得国における患者の癌、結核、HIV、マラリアの早期発見につながる可能性があると述べます。こうした国では、乳がんなどの病気の生存率が豊かな国の半分になることもあるとされます。Bosnian : JAS 39C Gripen srušio se na pistu oko 9:30 sati po lokalnom vremenu (02:30 UTC) i eksplodirao, nakon čega je aerodrom zatvoren za komercijalne letove.

Japanese : JAS 39Cグリペンは現地時間の午前9時30分頃(UTC 0230)に滑走路に墜落して爆発し、その影響で空港の商業便が閉鎖されました。Bosnian : Pilot je identifikovan kao vođa eskadrile Dilokrit Pattavee.

Japanese : 操縦士は中隊長のディロクリット・パタヴェー氏であることが確認されました。Bosnian : Lokalni mediji izvještavaju da se aerodromsko vatrogasno vozilo prevrnulo prilikom odgovora.

Japanese : 地元メディアの報道によると、空港の消防車が対応中に横転したということです。Bosnian : 28-godišnji Vidal pridružio se Barseloni prije tri sezone, a došao je iz Sevilje.

Japanese : 28歳のビダル選手は、3シーズン前にセビージャから移籍してバルサに所属していました。Bosnian : Vidal je za klub odigrao 49 utakmica od prelaska u glavni grad Katalonije.

Japanese : カタルーニャの州都に移って以来、ビダルはクラブで49試合に出場しました。Bosnian : Protest je počeo oko 11:00 sati po lokalnom vremenu (UTC+1), na Whitehallu, preko puta ulaza u Downing Street, službenu rezidenciju premijera, koju štiti policija.

Japanese : 抗議行動は、現地時間11:00(UTC+1)頃にホワイトホール通りで始まり、首相官邸があるダウニング街の警察が警備する入口の向かいに群衆が集結しました。Bosnian : Demonstranti su odmah posle 11:00 časova blokirali saobraćaj na sjevernom kolniku u Whitehallu.

Japanese : 11時すぎちょうどに抗議者たちはホワイトホールの北行き車両の交通を遮断しました。Bosnian : U 11:20 sati, policija je demonstrantima naredila da se vrate na trotoar, tvrdeći da moraju ostvariti ravnotežu između prava na protest i stvaranja gužvi u saobraćaju.

Japanese : 11時20分になると、警察は抗議する権利と交通量のバランスを弁える必要があると告げて、抗議者たちに歩道に戻るように求めました。Bosnian : Demonstranti su se oko 11:29 kretali uz Whitehall, pored Trga Trafalgar, duž Stranda, potom su prošli pored Aldwycha i uz Kingsway prema Holbornu, gdje je Konzervativna stranka održavala proljetni forum u hotelu Grand Connaught Rooms.

Japanese : 11時29分頃、デモ隊は英国政府に向かい、トラファルガー広場を通り過ぎて、ストランド街沿いにアルドウィックのそばを通り抜け、キングスウェイをホルボーンに向かって進みましたが、そこでは保守党がグランドコンノートルームズホテルで春季フォーラムを開催していました。Bosnian : Nadalov rekord u mečevima s Kanađaninom je 7–2.

Japanese : ナダルの対カナダ戦の戦績は7-2です。Bosnian : Nedavno je izgubio od Raonića na turniru Brisban Open.

Japanese : 最近では、ブリスベン・オープンでラオニッチに敗れています。Bosnian : Nadal je u meču postigao 88% poena sa mreže, osvojivši 76 poena na prvom servisu.

Japanese : 試合中にナダルはファーストサーブで76ポイントを奪い、88%のネットポイントを獲得しています。Bosnian : Nakon meča, kralj šljake je rekao: „Tako sam uzbuđen što sam ponovo u završnim kolima najvažnijih događaja. Ovdje sam da pobijedim."

Japanese : 試合後にキング・オブ・クレーは、「最も重要なイベントの決勝に戻ってきたことに興奮している。これに勝つためにここに来た」と語りました。Bosnian : „Panamski papiri" je zbirni naziv za blizu deset miliona dokumenata panamske advokatske firme Mossack Fonseca koji su u proljeće 2016. godine procurili u medije.

Japanese : 「パナマ文書とは」、2016年春にパナマの法律事務所モサック・フォンセカから報道機関に流出した脱税行為に関する書類の総称で、その総数はおよそ1000万件です。Bosnian : Dokumenti su dokazali da je četrnaest banaka pružilo pomoć bogatim klijentima da sakriju bogatstvo vrijedno milijarde američkih dolara u cilju izbjegavanja poreza i drugih uredbi.

Japanese : 文書には、富裕層の顧客が税金等の規制を逃れて数十億ドルの資産を隠す際に14の銀行が手助けしたことが示されています。Bosnian : Britanske novine The Guardian navele su da Deutsche Bank kontrolira otprilike trećinu od 1200 fiktivnih kompanija koje se koriste za postizanje ovoga.

Japanese : 英国のガーディアン紙は、ドイツ銀行が1200社のペーパーカンパニーの約3分の1を支配していることを示唆しました。Bosnian : Protesti su održani širom svijeta. Nekoliko tužilaca i predsjednici vlada Islanda i Pakistana su dali ostavke.

Japanese : 世界中で抗議の声が上がり、何件もの刑事告発があり、アイスランドとパキスタンの両政府の指導者が辞任しました。Bosnian : Ma, rođen u Hong Kongu, studirao je na Univerzitetu u New Yorku i Pravnom fakultetu Harvard, a jednom je imao i američki „zeleni karton", odnosno dozvolu stalnog boravka.

Japanese : 香港生まれの馬英九は、ニューヨーク大学とハーバード大学法学大学院を卒業し、米国の永住権「グリーンカード」を保有していたこともあります。Bosnian : Hsieh je naglasio tokom izbora da bi Ma mogao napustiti državu u vrijeme krize.

Japanese : 選挙中に謝氏は、危機に陥ったら馬氏は逃げ出すかもしれないとほのめかしていました。Bosnian : Hsieh je također tvrdila da fotogenična Ma ima više stila nego kvaliteta.

Japanese : 謝長廷は、馬英九について実物よりも写真写りが良いと主張していました。Bosnian : Uprkos ovim optužbama, Ma je odnio ubjedljivu pobjedu na platformi koja se zalaže za bliže veze s kontinentalnom Kinom.

Japanese : こうした非難にもかかわらず、馬氏は中国大陸との緊密な関係を標榜して楽勝でした。Bosnian : Alex Ovechkin iz tima Washington Capitals je današnji Igrač dana .

Japanese : 今日のプレイヤー・オブ・ザ・デイは、ワシントン・キャピトルズのアレックス・オヴェーチキン選手です。Bosnian : Postigao je dva gola i upisao dvije asistencije u pobjedi Washingtona od 5-3 nada Atlanta Thrashersima.

Japanese : ワシントンがアトランタ・トラッシャーズに5-3で勝利した際には2ゴール2アシストを記録しています。[Day2]

Bosnian : Ovechkinova prva asistencija te večeri je bila za gol za pobjedu koji je postigao novajlija Nicklas Backstrom;

Japanese : この夜、オベーチキンの最初のアシストは、ルーキーのニックラス・バックストロームが決めた決勝ゴールでした。Bosnian : Njegov drugi gol te noći bio je njegov 60. gol u sezoni, čime je postao prvi igrač koji je postigao 60 ili više golova u sezoni od 1995. do 1996. godine, kada su Jaromir Jagr i Mario Lemieux postigli isti uspjeh.

Japanese : その夜の2つ目のゴールは、彼の今季60点目のゴールとなりました。1シーズンで60点以上を記録した選手は、1995~1996年のジャロミア・ジャグとマリオ・ルミュー以来という快挙でした。Bosnian : Batten je svrstan na 190. mjesto na listi 400 najbogatijih Amerikanaca 2008. godine sa bogatstvom procijenjenim na 2,3 milijarde dolara.

Japanese : バッテン氏は2008年版アメリカ長者番付で190位に入り、推定資産額は23億ドルでした。Bosnian : Diplomirao je na Fakultetu nauka i umjetnosti Univerziteta u Virdžiniji 1950. godine, te je bio važan donator za tu instituciju.

Japanese : 彼は、1950年にバージニア大学芸術科学部を卒業し、同大学に多額の寄付をしました。Bosnian : Zatvor Abu Ghraib u Iraku je zapaljen u toku pobune.

Japanese : イラクのアブ・グライブ刑務所が暴動の最中に放火されました。Bosnian : Zatvor je postao poznat kada se otkrila istina o nasilju nad zatvorenicima nakon što su američke snage preuzele zatvor.

Japanese : 米軍による占領後、囚人の虐待が発覚し、当該刑務所の悪名がとどろきました。Bosnian : Piquet mlađi imao je nesreću na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine, odmah nakon što je Fernando Alonso neočekivano rano otišao u boks, zbog čega je na stazu izašao sigurnosni automobil.

Japanese : ピケJr.は2008年のシンガポールGPで、フェルナンド・アロンソが早めにピットインした直後にクラッシュし、セーフティーカーが導入されました。Bosnian : Nakon što su vozila ispred Alonsa otišla da natoče gorivo dok je sigurnosni automobil bio na stazi, on je krenuo po pobjedu.

Japanese : 先行するマシンがセーフティカーの後ろで燃料を補給する中、アロンソは集団の中で順位を上げて勝利を手にしました。Bosnian : Nakon Velike nagrade Mađarske 2009. godine, Piquet mlađi je otpušten.

Japanese : ピケJr.は2009年のハンガリーGP後に解雇されました。Bosnian : Tačno u 8:46 sati ujutro prekinuta je tišina u gradu, a to je bio trenutak kada je prvi avion pogodio metu.

Japanese : 午前8時46分ちょうどに街中が静寂に包まれました。最初のジェット機が目標に衝突した瞬間でした。Bosnian : Dvije svjetlosne zrake su okrenute tako da pokazuju prema nebu u toku noći.

Japanese : 二筋の光が一晩中空に向かうように配備されています。Bosnian : Na tom mjestu se gradi pet novih nebodera, a u sredini su centar za prijevoz i memorijalni park.

Japanese : 敷地内には新たに5つの超高層ビルが建設中で、その中央には交通センターと記念公園があります。Bosnian : Emisija PBS-a ima više od dvije desetine nagrada Emmy, a njeno prikazivanje je trajalo kraće samo od Ulice Sezam i Susjedstva gospodina Rodžersa.

Japanese : このPBSの番組はエミー賞を20回以上も受賞しており、この番組よりも長寿の番組は「セサミストリート」や「ミスター・ロジャースのご近所さんになろう」しかありません。Bosnian : Svaka epizoda emisije fokusirala se na jednu temu iz odabrane knjige, a potom je istražila tu temu kroz nekoliko priča.

Japanese : この番組のエピソードはいずれも具体的な書籍のテーマに焦点を当て、いくつもの物語を通してそのテーマを探求するものでした。Bosnian : U svakoj emisiji daju se i preporuke za knjige koje djeca trebaju tražiti kada idu u biblioteku.

Japanese : また、それぞれの番組では子どもたちが図書館に行ったときに探すべきお勧めの本に関する情報も提供していました。Bosnian : John Grant, sa stanice WNED iz Buffala (matična stanica „Reading Rainbow"), rekao je da je „Emisija Reading Rainbow naučila djecu zašto da čitaju...ljubav prema čitanju - [emisija] je potakla djecu da uzmu knjigu i da čitaju."

Japanese : WNED Buffalo(リーディングレインボーの放送局)のジョン・グラント氏は、「リーディングレインボーという番組は子供たちに、なぜ本を読むのかを教えてくれました。本を手に取って読むように子供たちに促してくれたのです」と語りました。Bosnian : Neki vjeruju, uključujući Johna Granta, da su manjak finansijskih sredstava i promjena filozofije obrazovnog televizijskog programa doprinijeli okončanju serije.

Japanese : ジョン・グラントほか一部の人たちは、資金不足と教育テレビ番組に関する考え方の変化がシリーズ終了の一因であったと考えています。Bosnian : Meteorolozi tvrde da će oluja, koja je aktivna na oko 645 milja (1040 km) zapadno od Zelenortskih ostrva, vjerovatno oslabiti prije nego što postane prijetnja bilo kojem kopnenom području.

Japanese : 暴風雨は、カーボベルデ諸島の西約645マイル(1040 km)の位置まで来ているが、上陸する前に散逸する可能性が高いと気象予報士は述べています。Bosnian : Uragan Fred trenutno uzrokuje vjetrove brzine 105 milja na sat (165 km/h) i kreće se u pravcu sjeverozapada.

Japanese : フレッドは現在、時速105マイル(165km/h)の風速で北西に向かって進んでいます。Bosnian : Fred je najjači tropski ciklon zabilježen na jugu i istoku Atlantskog okeana od pojave satelitskih snimaka, a tek treći veliki uragan zabilježen istočno od 35°Z.

Japanese : フレッドは、衛星画像が導入されて以来、大西洋のはるか南と東で記録された最大の熱帯低気圧であり、西経35度以東で記録された3番目の大型ハリケーンである。Bosnian : Arthur Guinness je 24. septembra 1759. godine potpisao zakup na 9.000 godina za pivaru St James' Gate u Dublinu u Irskoj.

Japanese : ギネスビール創業者のアーサー・ギネスは、1759年9月24日にアイルランドのダブリンにあるセント・ジェームズ・ゲート醸造所を年間45ポンドで9,000年間賃り上げるというリース契約を結びました。Bosnian : Kompanija Guinness je 250 godina kasnije prerasla u globalnu firmu sa godišnjim prometom većim od 10 milijardi eura (14,7 milijardi američkih dolara).

Japanese : その250年後にギネスは年間売上100億ユーロ(147億米ドル)を上回る世界的なビジネスへの成長を遂げました。Bosnian : Jonny Reid, suvozač tima A1GP-a sa Novog Zelanda, danas je ispisao historiju vozeći do sada najvećom brzinom preko 48 godina starog mosta Auckland Harbour na Novom Zelandu.

Japanese : A1GPニュージーランドチームのコ・ドライバーであるジョニー・リードは本日、48年以上の歴史があるニュージーランドのオークランド・ハーバー・ブリッジを違反なく最速で駆け抜け、歴史に名を刻みました。Bosnian : Gospodin Reid uspio je sedam puta preći most u novozelandskom automobilu A1GP, „Black Beauty" (crna ljepotica)brzinom većom od 160 km/h.

Japanese : リード氏は、ニュージーランドのA1GPカーである「ブラックビューティー」で時速160 km以上で7回も橋を渡る走行に成功しました。Bosnian : Novozelandska policija imala je problema sa svojim brzinskim radarskim pištoljima kako bi uočila koliko brzo g. Reid ide zbog toga koliko je Black Beauty niska, a jedini put kada je policija uspjela izmjeriti brzinu g. Reida bilo je kad je usporio na 160 km/h.

Japanese : ニュージーランドの警察は、ブラックビューティーの速度が低いため、速度計測器でリード氏の速度を確認するのに苦労したそうで、警察がリード氏の速度を確認できたのは、時速160 kmまで減速したときだけだったそうです。[Day3]

Bosnian : U protekla 3 mjeseca, preko 80 uhapšenih je oslobođeno iz centralne zatvorske jedinice bez formalne optužnice.

Japanese : 過去3カ月間に、80人以上の逮捕者が正式に起訴されることなくセントラルブッキング施設から釈放されました。Bosnian : U aprilu ove godine, sudija Judge Glynn je izdao naređenje protiv zatvora kako bi se pustili na slobodu svi oni koji su zadržani duže od 24 sata nakon hapšenja i koji nisu saslušani pred sudskim povjerenikom.

Japanese : 今年4月には、グリン判事が同施設に対して、収容後24時間以上経過しても裁判所の委員による審問を受けなかった者の釈放を強制するための仮処分命令を発令しました。Bosnian : Povjerenik određuje jamčevinu, ako je odobrena, i formalizira optužbe koje je podnio policajac koji je obavio hapšenje. Naknade se zatim unose u kompjuterski sistem države pomoću kojeg se prati slučaj.

Japanese : コミッショナーは、保釈が認められた場合には保釈金を定め、逮捕した警官により申請された嫌疑を正式なものにします。その後、嫌疑内容は州のコンピューターシステムに入力され、事件が追跡されます。Bosnian : Na saslušanju se također određuje datum ostvarenja prava osumnjičenog na brzo suđenje.

Japanese : 聴聞会では、迅速な裁判を受ける被疑者の権利に基づき期日を示します。Bosnian : Peter Costello, australijski ministar finansija i osoba koja će najvjerovatnije naslijediti premijera Johna Howarda na poziciji lidera Liberalne stranke, pružio je podršku industriji nuklearne energije u Australiji.

Japanese : オーストラリアの財務大臣であり、ジョン・ハワード首相の後任として自由党党首に就任する可能性が高いピーター・コステロ氏は、オーストラリアの原子力発電産業を支持しています。Bosnian : Gospodin Costello izjavio je da bi Australija trebala pokrenuti upotrebu nuklearne energije, kada proizvodnja te vrste energije postane ekonomski održiva.

Japanese : コステロ氏は、原子力発電で経済的に採算が取れるようになったら、オーストラリアは原子力発電の利用を追求すべきだと述べました。Bosnian : „Ako postane komercijalna, trebali bismo je imati. To znači da u principu ne postoji protivljenje korištenju nuklearne energije," rekao je gospodin Costello.

Japanese : 「商用になれば手に入れるべきです。つまり、原則として原子力発電には反対しない」とコステロ氏は語りました。Bosnian : Kako prenosi Ansa, „policiju je zabrinulo nekoliko ubistava na najvišem nivou zbog kojih je postojala bojazan da bi mogli pokrenuti potpuni rat za naslijeđe.

Japanese : ANSAによると、「警察は、本格的な後継者争いに火がつくのを恐れていた最上層部たちによる抗争が2~3回あるだろうと懸念していた」そうです。Bosnian : Policija je rekla da je Lo Piccolo imao prednost jer je bio Provenzanova desna ruka u Palermu i njegovo veće iskustvo mu je osiguralo poštovanje starije generacije bosova koji su pratili Provenzanovu politiku neupadljivosti uz istovremeno jačanje svoje mreže.

Japanese : 警察によると、ロ・ピッコロはパレルモでプロヴェンツァーノの右腕として活躍していたことと、権力網を強化している間はできるだけ目立たないようにというプロヴェンツァーノの方針に従っていたため、その優れた経験が年配幹部たちから尊敬を集めたことで有利な状況にあるとのことです。Bosnian : Te šefove obuzdao je Provenzano kad je okončao rat koji je Riina predvodio protiv države, a koji je odneo živote boraca protiv mafije Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Japanese : 「1992年にマフィア撲滅運動家ジョヴァンニ・ファルコーネとパオロ・ボルセリーノの命を奪ったリイナ主導の国家との戦争に終止符を打ったとき、これらの幹部たちはプロヴェンツァーノによって抑え付けられていました。」Bosnian : Direktor Applea Steve Jobs predstavio je uređaj tako što je izašao na pozornicu i izvadio iPhone iz džepa farmerica.

Japanese : Appleのスティーブ・ジョブズ最高経営責任者(CEO)は登壇し、ジーンズのポケットからiPhoneを取り出して、このデバイスを披露しました。Bosnian : Tokom svog govora koji je trajao 2 sata, on je izjavio da će „Apple danas ponovo izmisliti telefon. Danas ćemo napraviti istoriju."

Japanese : 2時間のスピーチの中で彼は「今日、Appleは電話を再発明しようとしている。私たちは今日歴史を作ろうとしている」と述べました。Bosnian : Brazil je najveća rimokatolička država na svijetu, a Rimokatolička crkva se dosljedno protivi ozakonjenju istopolnih brakova u toj državi.

Japanese : ブラジルは地球上で最大のローマ・カトリックの国であり、ローマ・カトリック教会は一貫して同性婚の合法化に反対してきた。Bosnian : Brazilski Nacionalni kongres je 10 godina raspravljao o legalizaciji te su ti građanski brakovi trenutno legalni samo u Rio Grande do Sulu.

Japanese : ブラジルの全国議会では10年前から合法化を巡る議論が続いており、そのような民事婚は現在、リオグランデ・ド・スル州でのみ合法化されています。Bosnian : Prvobitni prijedlog zakon je pripremila bivša gradonačelnica São Paula, Marta Suplicy. Nakon što su uvedene izmjene i dopune, predloženi zakon je u rukama Roberta Jeffersona.

Japanese : 法案の原案は、元サンパウロ市長のマルタ・スプリシー氏によって起草された。提案された法案は、修正された後、ロベルト・ジェファーソンの手に渡りました。Bosnian : Demonstranti se nadaju da će njihova peticija prikupiti 1,2 miliona potpisa kako bi je u novembru predali Nacionalnom kongresu.

Japanese : 抗議者たちは、120万人の署名を集めて11月の全国大会に提出しようと考えています。Bosnian : Nakon što je postalo jasno da brojne porodice traže pravnu pomoć u borbi protiv deložacija, 20. marta je održan sastanak u Pravnom centru zajednice East Bay za žrtve stambenih prevara.

Japanese : 多くの家族が立ち退きと戦うために法的支援を求めていることが明らかになった後、3月20日、東海岸地域法律相談所で住宅詐欺の被害者のための集会が開催されました。Bosnian : Kada su stanari počeli govoriti o onome što im se dogodilo, većina uključenih porodica odjednom je shvatila da je Carolyn Wilson iz SUO-a ukrala njihove sigurnosne pologe i pobjegla iz grada.

Japanese : 入居者が状況を共有し始めた頃、関係する家族のほとんどが突然気づいたのは、OHAのキャロリン・ウィルソンが自分たちの保証金を盗んで町を飛び出したということでした。Bosnian : Stanari Lockwood Gardensa vjeruju da postoji još možda 40 ili više porodica koje će se suočiti s deložacijom, pošto su saznali da policija SUO-a također sprovodi istragu i u drugim javnim stambenim objektima u Oaklandu koji bi mogli biti zahvaćeni stambenom prevarom.

Japanese : ロックウッド・ガーデンズの入居者は、OHA警察がこの住宅詐欺に巻き込まれた可能性のあるオークランドの他の公営住宅も調査していることを知ったので、さらに40世帯以上が立ち退きに直面する可能性があると考えています。Bosnian : Grupa je otkazala nastup na stadionu War Memorial u Mauiju, kojem je trebalo prisustvovati 9.000 ljudi te se izvinila obožavateljima.

Japanese : バンドはマウイ島の戦争記念スタジアムで90,000人を集客する予定でしたが、その公演をキャンセルし、ファンに謝罪しました。Bosnian : HK Management Inc., menadžerska kompanija benda nije navela originalni razlog prilikom otkazivanja koncerta 20. septembra, ali je već sljedećeg dana navela logističke razloge.

Japanese : このバンドの運営会社であるHKマネジメントは、9月20日公演の中止時に当初理由を明かさなかったが、翌日までには物流上の理由を非難しました。Bosnian : Poznati grčki pravnici, Sakis Kechagioglou i George Nikolakopoulos nalaze se u zatvoru Korydallus u Atini jer su proglašeni krivima za mito i korupciju.

Japanese : サキス・ケチャジオグルとジョージ・ニコラコプロスは、いずれもギリシャの有名な弁護士ですが、接収と汚職の罪でアテネのコリダロス刑務所に入っています。Bosnian : Zbog toga je u okviru grčke pravne zajednice izbio veliki skandal nakon otkrića nezakonitih radnji koje su tokom prethodnih godina činili suci, pravnici i advokati .

Japanese : その結果、過去数年間に裁判官、法律家、法務官士、弁護士が犯した違法行為が暴露され、ギリシャ法曹界で大いに物議を醸しています。Bosnian : Prije nekoliko sedmica, nakon informacije koju je novinar Makis Triantafylopoulos objavio na Alpha TV-u u svojoj popularnoj TV emisiji „Zoungla" , parlamentarni zastupnik i advokat Petros Mantouvalos odrekao se funkcije jer su članovi njegovog ureda bili umiješani u ucjenjivanje i korupciju.

Japanese : 数週間前にジャーナリストのマキス・トリアンタフィロプロス氏がアルファテレビの人気番組「Zoungla」で公開した情報を受けて、国会議員で弁護士のペトロス・マントゥバロス氏は、所属事務所のメンバーが違法な接待や汚職に関与していたとして退任させられました。Bosnian : Pored toga, glavni sudija Evangelos Kalousis je u zatvoru jer je proglašen krivim za korupciju i loše ponašanje.

Japanese : しかも、最高裁判事エヴァンゲロス・カルーシスは、汚職と不正行為により有罪となり、投獄されています。[Day4]

Bosnian : Roberts je odlučno odbio govoriti o tome kada smatra da život počinje, što je važno pitanje prilikom razmatranju etike pobačaja. Rekao je da bi bilo neetično komentirati posebnosti vjerovatnih slučajeva.

Japanese : ロバーツ氏は、中絶の倫理を考えるうえで重要な「命の始まりはいつの時点か」という疑問について、「可能性の高いケースの具体的な内容についてコメントするのは倫理的ではない」と断固として拒否しました。Bosnian : Međutim, naglašavajući važnost konzistentnih presuda Vrhovnog suda ,ponovio je svoju raniju tvrdnju da je slučaj Roe protiv Wade-a „ustaljena sudska praksa u oblasti zemljišta"..

Japanese : しかし、彼はロー対ウェイド裁判は「確定した土地法」であるという先の発言を繰り返し、一貫した最高裁判決の重要性を強調しました。Bosnian : On je također potvrdio da vjeruje u prešutno pravo na privatnost od kojeg zavisi odluka koju će donijeti Roe.

Japanese : 彼はロー判決が依拠する暗黙のプライバシー権を信じていることも裏付けました。Bosnian : Maroochydore je završio na vrhu tabele, šest poena ispred Noose koji je završio na drugom mjestu.

Japanese : マルーキドールは2位のヌーサに6ポイント差をつけて首位でゴールしました。Bosnian : Dvije ekipe sastale su se u velikom polufinalu u kojem je Noosa završio sa 11 bodova zaostatka iza pobjednika.

Japanese : この両チームはメジャー準決勝で相まみえ、11点差でヌーサが勝ち抜きました。Bosnian : Maroochydore je potom porazio Caboolture u preliminarnoj finalnoj utakmici.

Japanese : その後、マルーチドールは予選決勝でカブールチュールを破りました。Bosnian : Hesperonychus elizabethae je vrsta iz porodice dromeosaurida i rođak je velociraptora.

Japanese : ヘスペロニクス・エリザベサエは、ドロマエサウルス科でヴェロキラプトルの一種です。Bosnian : Vjeruje se da je ova toplokrvna ptica grabljivica, potpuno prekrivena perjem, hodala uspravno na dvije noge s kandžama poput velociraptora.

Japanese : 全身を羽毛に覆われたこの温血猛禽は、ヴェロキラプトルのような爪を持つ2本足で直立歩行していたと考えられています。Bosnian : Njegova druga kandža je bila veća, čime se daje povod za ime Hesperonikus, što znači „zapadna kandža".

Japanese : 2本目の爪が大きかったことから、「西部の爪」を意味するヘスペロニクスと名付けられました。Bosnian : Osim slomljenog leda, spasilačke napore otežavaju i ekstremni vremenski uslovi.

Japanese : 砕氷に加えて、極端な気象条件が救助活動を妨げています。Bosnian : Pittman je predložio da se uslovi neće poboljšati do sljedeće nedjelje.

Japanese : ピットマン氏は、来週になるまで状況は改善しないだろうと示唆した。Bosnian : Količina i debljina nagomilanog leda, prema Pittmanu, najgora je za mornare u posljednjih 15 godina.

Japanese : ピットマン氏によると、流氷の量と厚さは、アザラシ漁師にとって過去15年間で最悪の状態だそうです。Bosnian : Danas su se u zajednici Red Lejka, tokom sahrane Jeffa Weisea i još tri od ukupno devet žrtava, proširile vijesti da je još jedan student uhapšen u vezi sa školskim pucnjavama 21. marta.

Japanese : 今日、レッドレイクコミュニティでは、ジェフ・ウェイズと9人の犠牲者のうち3人の葬儀が執り行われている最中に、3月21日に発生した学校での銃撃に関連してもう1人の学生が逮捕されたというニュースが広まりました。Bosnian : Vlasti su dale vrlo malo zvaničnih izjava nakon potvrde današnjeg hapšenja.

Japanese : 当局は、本日の逮捕を認めたこと以外にほとんど公式な発言をしていません。Bosnian : Međutim, izvor upoznat s istragom rekao je za Minneapolis Star-Tribune da se radi o Louisu Jourdainu, 16-godišnjem sinu Floyda Jourdaina, predsjedavajućeg plemena Red Lake .

Japanese : しかし、捜査に詳しい情報筋がミネアポリス・スター・トリビューン紙に語ったところによると、犯人はレッドレイク部族会長フロイド・ジュルダンの16歳の息子、ルイ・ジュルダンだったということです。Bosnian : Trenutno nije poznato koje optužbe će se staviti na teret niti šta je vlasti dovelo do dječaka, ali postupci suđenja maloljetnicima su počeli na saveznom sudu.

Japanese : 現時点では、どのような容疑がかけられているのか、当局が少年をのような経緯で逮捕したのかは不明ですが、連邦裁判所で少年に対する手続きが始まっています。Bosnian : Lodin je naveo i da su zvaničnici odlučili otkazati drugi izborni krug kako bi poštedjeli Afganistance troška i sigurnosnog rizika koje novi izbori nose.

Japanese : ロディン氏はまた、アフガニスタンの人々が負担することになる決選投票にかかる費用と安全保障上のリスクを避けるために、当局が出馬を中止することにしたと述べました。Bosnian : Diplomate su rekle da su pronašle dovoljno dvosmislenosti u Ustavu Afganistana da utvrde da je drugi krug izbora nepotreban.

Japanese : 外交官は、アフガニスタンの憲法には、決戦投票を不要と判断するのに十分な曖昧さが見つかったと述べました。Bosnian : To je u suprotnosti s ranijim izvještajima, u kojima je navedeno da bi ukidanje drugog izbornog kruga bilo protivustavno.

Japanese : これは、決選投票の中止は違憲であるとした当初の報告と矛盾しています。Bosnian : Letjelica je išla prema Irkutsku i njom su upravljale interne trupe.

Japanese : この航空機はイルクーツクに向かっており、内務省所属の部隊が操縦していました。Bosnian : Otvorena je istraga.

Japanese : 調査のために調査機関が設立されました。Bosnian : II-76 je bio značajna komponenta kako ruske tako i sovjetske vojske od 1970-ih godina i već je doživio ozbiljnu nesreću u Rusiji prošlog mjeseca.

Japanese : Il-76は1970年代からロシアとソビエトの両軍で主力機として活躍してきましたが、先月にはロシアではすでに重大事故が発生していました。Bosnian : Motor je 7. oktobra otpao prilikom polijetanja, mada nije bilo povrijeđenih. Rusija je ubrzo nakon te nesreće prizemljila Il-76.

Japanese : 10月7日、離陸時にエンジンが機体から分離し、けが人は出ませんでした。事故後、ロシアはIL-76を一時的に着陸させました。Bosnian : Transaljaski naftovod dug 800 milja je zatvoreno nakon što je hiljade barela sirove nafte prosuto južno od Fairbanksa na Aljasci.

Japanese : アラスカ州フェアバンクス南部で発生した数千バレルの原油流出事故を受けて、アラスカ横断パイプラインシステムが800マイルにわたって閉鎖されました。Bosnian : Nestanak struje nakon rutinskog testa sistema za kontrolu požara uzrokovao je otvaranje ventila za rasterećenje te je sirova nafta preplavila područje u blizini crpne stanice Fort Greely 9.

Japanese : 消防設備の定期点検後に発生した停電により、安全弁が開き、フォートグリーリー第9ポンプ場付近で原油が溢れ出しました。[Day5]

Bosnian : Oslobađanje pritiska u sistemu je omogućeno otvaranjem ventila a ulje protiče kroz jastučić u rezervoar sa kapacitetom od 55.000 buradi (2,3 miliona galona).

Japanese : 安全弁が開いたことで設備の圧力が解放され、原油がパッド上を流れ、55,000バレル(230万ガロン)を収容できるタンクに流れ込みました。Bosnian : Otvori rezervoara su u srijedu popodne i dalje curili, vjerovatno zbog termičke ekspanzije unutar rezervoara.

Japanese : 水曜日の午後の時点では、タンク内の熱膨張によるものと思われるタンクの通気孔からの漏れが続いていました。Bosnian : Još jedno sekundarno skladišno područje ispod rezervoara, koje može primiti 104.500 barela, još nije bilo u potpunosti popunjeno.

Japanese : 10万4500バレルを貯蔵できるタンクの下にある別の二次格納容器は、まだ満杯ではありませんでした。Bosnian : Visoki iranski izvori su u tim komentarima, koji su izneseni uživo u televizijskom programu, prvi put priznali da sankcije imaju ikakav učinak.

Japanese : このコメントはテレビで生中継されたもので、イランの高官が制裁の効果を認めたのは初めてのことでした。Bosnian : Među njih spadaju financijska ograničenja i zabrana Evropske unije za izvoz sirove nafte, od koje iranska ekonomija ostvaruje 80% svojih deviznih prihoda.

Japanese : 制裁としては、金融規制や、EUによる原油輸出禁止措置などがありますが、原油の輸出はイラン経済の対外収入の80%を占めるものです。Bosnian : U najnovijem mjesečnom izvještaju, OPEC je naveo da se izvoz sirove nafte, koji iznosi 2,9 miliona barela dnevno, srozao na najniži nivo u posljednje dvije decenije.

Japanese : 直近の月次報告で、OPECは原油の輸出量が日量280万バレルと20年間で最も低い水準に落ち込んだと発表しました。Bosnian : Vrhovni vođa zemlje, Ayatollah Ali Khamenei, opisao je ovisnost o nafti kao „zamku" koja porijeklo vodi od vremena prije Islamske revolucije u Iranu do koje je došlo 1979. godine, a od koje bi se zemlja trebala osloboditi.

Japanese : イランの最高指導者であるアヤトラ・アリ・カーメネイ氏は、石油への依存を1979年に起イランで起きたイスラム革命以前からの「罠」と表現しており、イランはそこから解放されるべきだとしています。Bosnian : Kada kapsula dođe do Zemlje i uđe u atmosferu, očekuje se da će oko 5 sati ujutro (prema istočnom vremenu) prirediti pravu svjetlosnu predstavu za sve u sjevernoj Kaliforniji, Oregonu, Nevadi i Utahu.

Japanese : カプセルが地球の大気圏に突入するのは午前5時頃(東部時間)の予定で、北カリフォルニア、オレゴン、ネバダ、ユタの人々の目にまばゆい光跡が映ると期待されています。Bosnian : Kapsula će veoma ličiti na zvijezdu koja leti preko neba.

Japanese : このカプセルは、まるで夜空に降る流れ星のように見えることでしょう。Bosnian : Kapsula će putovati brzinom od približno 12,8 km ili 8 milja u sekundi, što je dovoljno brzo da za jednu minutu stigne iz San Francisca do Los Angelesa.

Japanese : カプセルの速度は約12.8 km/秒(8マイル/秒)で、サンフランシスコからロサンゼルスまで1分しかかからないほどの速さです。Bosnian : Stardust će postaviti novi rekord kao svemirska letjelica koja se najbrže vratila na Zemlju i time će oboriti prethodni rekord iz maja 1969. godine koji je postavljen prilikom povratka komandnog modula Apollo X.

Japanese : スターダストは、1969年5月にアポロX号のコマンドモジュールを帰還させた際の記録を更新し、地球に帰還した宇宙船の最速記録を更新することになります。Bosnian : „Stardustov voditelj projekta Tom Duxbury, je rekao: „Preći će preko zapadne obale sjeverne Kalifornije i osvijetliti nebo od Kalifornije, preko srednjeg Oregona, sve do Nevade, Idaha i Utaha".

Japanese : 「スターダストはカリフォルニア州北部の西海岸を通過し、カリフォルニアからオレゴン州中央部、ネバダ州、アイダホ州、ユタ州を通過して空を照らすでしょう」とスターダストのプロジェクトマネージャーであるトム・ダックスベリー氏は語りました。Bosnian : Nakon što je gospodin Rudd odlučio da potpiše Klimatski sporazum iz Kyota, Sjedinjene Države su postale izolirane kao jedina razvijena zemlja koja nije ratificirala sporazum.

Japanese : ラッド氏が京都議定書に署名したことで、米国は孤立し、先進国で議定書に批准しない唯一の国となった。Bosnian : Bivša australijska konzervativna vlada odbila je ratificirati sporazum iz Kyota jer bi se time narušila ekonomija zbog značajnog oslanjanja na izvoz uglja, a zemlje kao što su Indija i Kina nisu obavezane ciljanim vrijednostima emisija.

Japanese : オーストラリアの旧保守政権は、インドや中国のような国は排出量目標に縛られていないのに石炭輸出への依存度が高く、経済に損害を与えるとして京都議定書の批准を拒否しました。Bosnian : To je najveće preuzimanje u historiji eBaya.

Japanese : eBay史上最大の買収です。Bosnian : Kompanija želi učiniti izvore zarade raznovrsnijim i steći popularnost u područjima u kojima Skype drži snažnu poziciju, kao što su Kina, Istočna Evropa i Brazil.

Japanese : 同社は収益源を多様化し、中国、東欧、ブラジルなどSkypeが優勢な地域で人気を集めたいと考えています。Bosnian : Naučnici su posumnjali da je Enceladus geološki aktivan i mogući izvor Saturnovog ledenog E-prstena.

Japanese : 科学者たちは、エンケラドゥスが地質学的に活発であり、土星の氷でできたE環の放出源ではないかと疑ってきました。Bosnian : Enkelad je objekt koji reflektira najviše svjetlosti u sunčevom sistemu; reflektira oko 90 posto sunčeve svjetlosti koja ga pogodi.

Japanese : エンケラドゥスは太陽系で最も反射率が高い天体であり、受けた太陽光の約90%を反射します。Bosnian : Izdavač igara Konami saopštio je danas u jednim japanskim novinama da neće izbaciti na tržište igru Šest dana u Faludži.

Japanese : ゲームメーカーのコナミは本日、日本の新聞で、「Six Days in Fallujah」というゲームをリリースしないことを明言しました。Bosnian : Igra je zasnovana na Drugoj bici kod Faludže, krvavoj bici između američkih i iračkih snaga.

Japanese : このゲームは、アメリカ軍とイラク軍の間で繰り広げられた第二次ファルージャの戦闘を題材にしたもので、両軍の激戦を再現しています。Bosnian : Australijska agencija za komunikacije i medije (ACMA) je ustanovila da uprkos činjenici da je videozapis prenošen na internetu, Veliki brat nije prekršio zakone o cenzuri sadržaja na mreži jer taj sadržaj nije pohranjen na web lokaciji Velikog brata.

Japanese : また、ACMAは、インターネット上で動画が配信されていたにもかかわらず、ビッグ・ブラザーのウェブサイトにメディアが保存されていなかったため、ビッグ・ブラザーはオンラインコンテンツ検閲法に違反していなかったことを明らかにしています。Bosnian : Zakon o radiodifuzijskim uslugama predviđa reguliranje sadržaja na Internetu. Međutim, da bi se sadržaj smatrao sadržajem na Internetu, mora se fizički nalaziti na serveru.

Japanese : 放送事業法ではインターネットのコンテンツについて規制を敷いていますが、コンテンツと見なされるためには、サーバー上に物理的に存在しなければなりません。Bosnian : Ambasada Sjedinjenih Država u Nairobiju u Keniji izdala je upozorenje da „ekstremisti iz Somalije" planiraju da izvedu samoubilačke bombaške napade u Keniji i Etiopiji.

Japanese : ケニアのナイロビにある米国大使館は、「ソマリアの過激派」がケニアとエチオピアで自爆テロを計画しているとの警告を発しました。Bosnian : Sjedinjene Američke Države tvrde da su dobile informacije od anonimnog izvora koji izričito spominje upotrebu bombaša samoubica za razaranje „poznatih znamenitosti" u Etiopiji i Keniji.

Japanese : 米国は、エチオピアとケニアで「著名なランドマーク」を爆破するための自爆テロの使用について具体的に言及している情報を非公開の情報源から受け取ったと述べています。Bosnian : Kad su 1988. godine bili studenti na Univerzitetu u Washingtonu, mnogo prije Daily Showa i Colbertovog izvještaja, Heck i Johnson zamislili su publikaciju koja bi predstavljala parodiju na vijesti—i novinsko izvještavanje.

Japanese : ヘックとジョンソンは、The Daily ShowやThe Colbert Reportよりもずっと以前の1988年にUWの学生だった頃のニュースをパロディー化した出版物を構想していました。[Day6]

Bosnian : Kompanija The Onion je od svog osnivanja postala istinsko carstvo parodiranja vijesti, sa štampanim izdanjem, web lokacijom koja je u oktobru privukla 5 miliona posjetilaca, ličnim oglasima, 24-satnom informativnom mrežom, radio emisijama i nedavno pokrenutim svjetskim atlasom pod nazivom Our Dumb World (Naš glupi svijet).

Japanese : 創刊以来、オニオン紙は、印刷版、10月に500万人のユニークビジターを集めたウェブサイト、個人広告、24時間ニュースネットワーク、ポッドキャスト、そして最近発売された「Our Dumb World」と呼ばれる世界地図で、正真正銘のニュースパロディ帝国となりました。Bosnian : Al Gore i general Tommy Franks se bez ikakvih problema sjećaju omiljenih naslova (Goru je to bilo kad je The Onion izjavio da su on i Tipper imali najbolji seks u životu nakon poraza na kolegijumu izbornika 2000. godine).

Japanese : アル・ゴア氏とトミー・フランクス将軍は、さりげなく自分たちのお気に入りの見出しを口にします(ゴア氏が挙げた見出しは、2000年の選挙区での敗北後、彼とティッパーが人生で最高のセックスをしていたとオニオン紙が報じたときのことでした)。Bosnian : Mnogi njihovi pisci imali su ogroman utjecaj na emisije Jona Stewarta i Stephena Colberta koje se bave parodiranjem vijesti.

Japanese : そうした作家たちの多くは、ジョン・スチュワートやスティーブン・コルバートのニュースパロディ番組に大きな影響力を及ぼすようになりました。Bosnian : Umjetnički događaj je istovremeno dio kampanje Vijećnice Bukurešta koja želi rumunskom glavnom gradu vratiti sliku kreativne i živopisne metropole.

Japanese : この芸術的な催しは、ブカレスト市役所によるキャンペーンの一環でもあり、ルーマニアの首都のイメージを塗り変えて創造的で色彩豊かな大都市にしようという企画です。Bosnian : Ovaj grad će biti prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će ugostiti CowParade, najveći javni umjetnički događaj na svijetu, između juna i avgusta ove godine.

Japanese : ブカレスト市では、今年6月から8月にかけて、世界最大のパブリックアートイベント「カウパレード」がヨーロッパ南東部で初めて開催されます。Bosnian : Današnja najava također je potvrdila vladino obećanje od marta ove godine da će finansirati nabavku dodatnog broja vagona.

Japanese : 本日の発表では、今年3月に掲げられた政府の公約を延長して、増便分の資金を提供することも発表されました。Bosnian : Sa dodatnih 300 vagona, ukupan broj vagona koji će biti nabavljen u cilju smanjenja gužve će iznositi 1.300.

Japanese : 混雑を緩和するために、300両を追加して計1,300両が確保される予定です。Bosnian : Christopher Garcia, portparol policije u Los Anđelesu, rekao je da se protiv osumnjičenog počinioca vodi istraga zbog nezakonitog upada na privatni posjed, a ne zbog vandalizma.

Japanese : ロサンゼルス警察の広報担当者クリストファー・ガルシア氏によると、この男性容疑者は、破壊行為ではなく不法侵入で捜査されているということです。Bosnian : Znak nije bio fizički oštećen. Modifikacija je izvršena pomoću crnih cerada ukrašenih znakovima mira i srcem koje mijenja slovo „O" tako da izgleda kao malo slovo „e".

Japanese : 看板に物理的な破損はなく、「O」を小文字の「e」と読めるようにして平和とハートが飾った黒い防水シートで改修されました。Bosnian : Crvena plima je uzrokovana većom koncentracijom Karenia brevis-a, prirodno prisutnog jednoćelijskog morskog organizma.

Japanese : 赤潮は、天然の単細胞海洋生物であるカレニア・ブレビスの濃度が通常よりも高くなることで発生します。Bosnian : Prirodni faktori se mogu kombinirati i kreirati idealne uvjete, čime se algama omogućava da drastično povećaju svoj broj.

Japanese : 自然要因が交錯して理想的な条件を作り出し、この藻類が劇的に増殖する可能性があります。Bosnian : Alga proizvodi neurotoksin koji može onesposobiti nerve i kod ljudi i kod riba.

Japanese : この藻は、人間と魚類の両方の神経に有害な神経毒を産生します。Bosnian : Razlog čestog pomora ribe je prisustvo visoke koncentracije tog toksina u vodi.

Japanese : 魚の主な死因の1つは水中に高濃度の毒素です。Bosnian : Ljudima može naškoditi udisanje zahvaćenih vodenih čestica koje u zrak podižu vjetar i valovi.

Japanese : 人間は、風や波の力で空気中に取り込まれた水分を呼吸時に吸い込んだ場合にその影響を受けることがあります。Bosnian : Tropski ciklon Gonu, koji je dobio naziv po maldivskom izrazu za vreću palminog lišća, na svom vrhuncu je dostigao neprestane udare vjetra od 240 kilometara na sat (149 milja na sat).

Japanese : 熱帯性サイクロン「ゴヌ」は、モルディブの言葉でヤシの葉でできた袋から名付けられ、吹き続ける風がピーク時には時速240 km(時速149マイル)に達しました。Bosnian : Rano jutros, vjetrovi su dostigli brzinu od 83 km/h, i očekivalo se da će nastaviti slabiti.

Japanese : 本日早朝までに風は83km/h前後となり、今後も弱まり続けると予想されていました。Bosnian : Američka Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) je u srijedu obustavila svoju profesionalnu košarkašku sezonu zbog zabrinutosti vezane za COVID-19.

Japanese : 水曜日に全米バスケットボール協会(NBA)は、新型コロナウイルス感染症を懸念して、シーズンの中断を発表しました。Bosnian : Odluka NBA lige uslijedila je nakon što se igrač Utah Jazza testirao pozitivno na COVID-19 virus.

Japanese : ユタ・ジャズの選手が新型コロナウイルス感染検査で陽性反応を示したことを受けて、NBAの決定が下されました。Bosnian : „Na osnovu ovog fosila, to znači da se podjela dogodila mnogo ranije nego što je to očekivano na osnovu molekularnog dokaza."

Japanese : この化石によれば、分子レベルでの証拠から、予想していたよりもずっと以前に分裂が起きていたことになります。Bosnian : To znači da se sve mora vratiti," rekao je istraživač iz Istraživačke službe Instituta Rift Valley u Etiopiji i koautor studije, Berhane Asfaw.

Japanese : 「それはすべてを元に戻さなければならないことを意味します」とエチオピアのリフトバレー調査所の研究者であり、本研究の共著者であるベルハネ・アスフォー氏は言いました。Bosnian : Do sada, AOL je bio u stanju kretati se i razvijati tržište instant poruka svojim tempom, zbog svoje raširene upotrebe unutar Sjedinjenih Država.

Japanese : AOLはこれまで米国内で広く利用されてきたため、自らのペースでIM市場を動かし、開拓することができました。Bosnian : Ako se uspostavi ovaj dogovor, toj slobodi bi mogao doći kraj.

Japanese : 今回の取り決めが成立した場合、こうした自由は終わるかもしれません。Bosnian : Broj korisnika usluga Yahoo!-a i Microsofta zajedno će parirati broju korisnika AOL-a.

Japanese : ヤフーとマイクロソフトのサービスを合わせたユーザー数は、AOLの顧客数に匹敵するだろう。Bosnian : Banka Northern Rock je nacionalizirana 2008. godine nakon što je otkriveno da je kompanija dobila hitnu podršku od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Japanese : ノーザンロック銀行は、英国政府から緊急支援を受けていましたが、それが発覚して2008年に国有化されました。Bosnian : Northern Rock je imao potrebu za pomoći zbog svoje izloženosti tokom hipotekarne krize 2007.

Japanese : ノーザン・ロックは、2007年のサブプライムローン危機に際して、リスクエクスポージャーが大きかったために支援を必要としていました。[Day7]

Bosnian : Kompaniji Virgin Group Sir Richarda Bransona je prije nacionalizacije banke odbijena ponuda za preuzimanje banke.

Japanese : リチャード・ブランソン卿のヴァージングループは、銀行国有化に先立ち、銀行への入札を拒否されました。Bosnian : U procesu nacionalizacije izvršene 2010. godine, banka Northern Rock plc odvojila se od ´loše banke´, Northern Rock (upravljanje imovinom).

Japanese : 2010年当時に国有化されていた現在のハイストリート銀行ノーザン・ロックPLCは、「不良銀行」であるノーザン・ロック(アセット・マネジメント)から分割されました。Bosnian : Kompanija Virgin je kupila samo ´dobru banku´ Northern Rocka, a ne društvo za upravljanje imovinom.

Japanese : ヴァージングループはノーザンロックの「優良銀行」を購入しただけで、資産管理会社を購入したわけではありません。Bosnian : Pretpostavlja se da je ovo peti put u historiji da su ljudi posmatrali nešto što se pokazalo da je hemijski potvrđeni materijal s Marsa koji je pao na Zemlju.

Japanese : これは、化学的に確認された火星物質が地球に落下してきたことを観測したのは、史上5回目と考えられています。Bosnian : Od otprilike 24.000 meteorita za koje se zna da su pali na Zemlju, samo za oko 34 je potvrđeno da potiču sa Marsa.

Japanese : これまでに地球に落下したとされる約24,000個の隕石のうち火星起源であることが確認されているのは約34個にすぎません。Bosnian : Petnaest ovih stijena pripisuje se kiši meteora od prošlog jula.

Japanese : これらの岩石のうち15個は、昨年7月に落下した隕石群に 起因するものです。Bosnian : Neke od na Zemlji veoma rijetkih stijena prodaju se po cijeni od 11.000 USD do 22.500 USD po unci, što je blizu deset puta više od cijene zlata.

Japanese : 地球上で非常に希少な岩石の一部は、オンス当たり11,000~22,500米ドルで取引されており、これは金の価格の約10倍です。Bosnian : Nakon utrke, Keselowski je ostao lider na rang listi vozača s 2.250 bodova.

Japanese : レース後もケセロウスキーが2,250ポイントを獲得してドライバーズチャンピオンシップのトップをキープしている。Bosnian : Sa sedam bodova manje, Johnson je na drugom mjestu s 2.243 boda.

Japanese : ジョンソンは7点差の2,243点で2位となっています。Bosnian : Na trećem mjestu je Hamlin koji ima dvadeset bodova manje, ali pet bodova više od Bowyera. Kahne je na petom mjestu sa 2.220 bodova, a Truex, Jr. na šestom sa 2.207 bodova.

Japanese : 3位のハムリンは20ポイント差をつけられていますが、ボウヤーには5ポイント差をつけています。カーヌは2,220ポイント、トゥルークス・ジュニアは2,207ポイントでそれぞれ5位と6位につけています。Bosnian : Stewart, Gordon, Kenseth i Harvick popunjavaju prvih deset prvih pozicija prvenstva vozača, a do kraja sezone ostale su još četiri utrke.

Japanese : ドライバーズ選手権のトップ10にはスチュアート、ゴードン、ケンゼス、ハーヴィックらが入賞し、シーズンは残り4レースとなりました。Bosnian : I američka mornarica je rekla da istražuje incident.

Japanese : 米海軍も事件を調査しているという。Bosnian : Oni su u svojoj izjavi naveli i da „posada trenutno radi na utvrđivanju najboljeg načina za bezbjedno izvlačenje broda."

Japanese : また、「乗組員は現在、安全に船を引き上げるための最善の方法を決定するために作業を行っている」との声明を発表した。Bosnian : Protuminski brod klase Avenger bio je na putu prema Puerto Princesa u Palawanu.

Japanese : アベンジャー級掃海艇は、パラワン島のプエルト・プリンセサに向かっていました。Bosnian : Dodijeljen je Sedmoj floti mornarice SAD-a i nalazi se u Sasebu, Nagasaki u Japanu.

Japanese : 米海軍第7艦隊に配属され、日本の長崎県佐世保市を拠点に活動しています。Bosnian : Napadači u Mumbaiju su stigli brodom 26. novembra 2008. godine i sa sobom su donijeli granate, automatsko oružje i pogodili su više meta, uključujući krcati terminal željezničke stanice Chhatrapati Shivaji i poznati hotel Taj Mahal.

Japanese : ムンバイの攻撃者たちは、2008年11月26日にボートで到着し、手榴弾、自動小銃を携えて、混雑したチャトラパティ・シヴァージ・ターミナス駅や有名なタージ・マハル・ホテルを含む複数の標的を攻撃しました。Bosnian : Izviđanje i prikupljanje informacija koje je proveo David Headley pomogli su prilikom omogućavanja operacije deset naoružanih pripadnika pakistanske militantne grupe Laskhar-e-Taiba.

Japanese : デビッド・ヘッドリーの偵察と情報収集は、パキスタンの過激派集団であるラシュカレ・タイバから送り込まれた10人の狙撃手による作戦の成功に役立ちました。Bosnian : Taj napad je stvorio veliku napetost u odnosima između Indije i Pakistana.

Japanese : この攻撃は、インドとパキスタンの関係に大きな負担をかけました。Bosnian : U pratnji tih zvaničnika, uvjeravao je građane Teksasa da je u toku poduzimanje mjera za zaštitu javne sigurnosti.

Japanese : ペリー知事は公衆衛生当局者に同行し、国民の安全を守るための措置が取られるようにすることをテキサス市民に確約しました。Bosnian : Peri je izričito rekao: „Malo je bolje opremljenih mjesta na svijetu za pružanje odgovora na izazov u ovom slučaju."

Japanese : ペリー氏は特に、「本件で提起された課題に対応するうえで、世界でこれ以上の設備を備えた場所はほとんどない」と述べました。Bosnian : Guverner je rekao i sljedeće: „Danas smo saznali da su neka djeca školske dobi imala kontakt s pacijentom."

Japanese : 知事はまた、「本日、患者と接触した学齢児童がいることが判明しました」とも述べました。Bosnian : Dalje je rekao: „Ovaj slučaj je ozbiljan. Budite sigurni da naš sistem radi onako kako bi trebao."

Japanese : 彼はさらに続けて、「この事件は深刻ですが、システムは正常に機能しているのでご安心ください」と述べました。Bosnian : Ako se potvrdi, ovim otkrićem će se završiti Allenova osmogodišnja potraga za Musashijem.

Japanese : もし確認されれば、これでアレンの8年間にわたった武蔵の捜索が完了する。Bosnian : Olupina je pronađena pomoću ROV-a nakon mapiranja morskog dna.

Japanese : 海底マッピングに続いて、ROVを使用して難破船が発見されました。Bosnian : Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Allen, navodno je uložio veliki dio svog bogatstva u istraživanje mora te je zbog cjeloživotnog interesa za rat počeo potragu za Musašijem.

Japanese : 世界有数の富豪であるアレンは、海洋探査に多くの富を投じたと言われ、生涯にわたって戦争に関心を示し、武蔵の捜索を始めたと伝えられています。[Day8]

Bosnian : Ona je tokom svog vremena u Atlanti stekla priznanje kritičara i bila je prepoznata zbog inovativnog urbanog obrazovanja.

Japanese : 彼女はアトランタでの滞在中に批評家から称賛され、革新的な都市教育について認められました。Bosnian : Titulu nacionalnog inspektora dobila je 2009. godine.

Japanese : 2009年に彼女は年間最優秀教育長の称号を授与されました。Bosnian : U vrijeme dodjele nagrade, škole u Atlanti su napravile veliki napredak u rezultatima testova.

Japanese : 受賞当時、アトランタの学校ではテストの点数が大幅に伸びていました。Bosnian : Nedugo zatim su novine Atlanta Journal-Constitution objavile izvještaj koji pokazuje probleme sa rezultatima ispitivanja.

Japanese : その直後、「アトランタ・ジャーナル・コンスティテューション」誌は、テスト結果に問題があることを示す報告書を発表しました。Bosnian : Izvještaj je pokazao da su se rezultati testa nevjerovatno brzo povećali i naveo da je škola uočila interne probleme, ali da nije reagovala nakon tih saznanja.

Japanese : 報告書では、テストの点数が驚くほど急速に伸びたことを示し、校内で問題が発覚したにもかかわらず学校側がそれに対処しなかったと主張しています。Bosnian : Dokazi su poslije toga ukazivali na to da su testni papiri falsifikovani i Hall je, zajedno sa još 34 prosvjetna dužnosnika, optužen 2013. godine.

Japanese : それ以降の証拠は試験用紙が改ざんされたことを示しており、ホール氏は他の34人の教育関係者とともに2013年に起訴されました。Bosnian : Irska vlada naglašava hitnost parlamentarnog procesa donošenja zakona kako bi se ispravila situacija.

Japanese : アイルランド政府は、この状況を是正するための議会立法の緊急性を強調している。Bosnian : Glasnogovornik vlade je rekao da je „sada, iz perspektive javnog zdravlja i pravosuđa, važno da se zakonski propisi usvoje što je moguće prije."

Japanese : 「公衆衛生と刑事司法の両方の観点から、この法案をできるだけ早く成立させることが重要であると」、政府の広報担当者は述べている。Bosnian : Ministar zdravstva izrazio je zabrinutost ne samo za dobrobit pojedinaca koji koriste privremenu zakonsku dozvolu za korištenje supstanci o kojima je riječ, već i za presude u vezi sa drogom izrečene od kada su na snagu stupile sada neustavne promjene.

Japanese : 厚生大臣は、関連する薬物の一時的な合法性を利用している個人の福祉と、改正後の現在では違憲となった薬物関連の有罪判決の両方に懸念を表明した。Bosnian : Jarque je vježbao u predsezoni u Covercianu u Italiji. Boravio je u hotelu tima prije utakmice planirane za subotu protiv Bolonje.

Japanese : その日の未明、ジャルケはイタリアのカバーチアーノでシーズン前のトレーニング中で練習に励んでいました。彼は日曜日に予定されていたボロニア戦の試合を前にチームのホテルに滞在していました。Bosnian : Boravio je u hotelu tima uoči utakmice planirane za nedjelju protiv Bolonje.

Japanese : 日曜日に予定されていたボローニャ戦の試合を前に彼はチームのホテルに宿泊していました。Bosnian : Autobus se kretao prema zabavnom parku Six Flags St. Louis u Missouriju kako bi bend svirao pred publikom na rasprodatom koncertu.

Japanese : バンドが乗ったバスが向かった先はミズーリ州のシックスフラッグスセントルイスで、満員の観客に演奏を披露するためだ。Bosnian : U subotu u 01:15, prema svjedocima, autobus je prolazio kroz zeleno svjetlo kada je automobil skrenuo ispred njega.

Japanese : 目撃者によれば、土曜日の午前1時15分に、バスが青信号で進もうとしたときに車がバスの前で方向転換をしたということです。Bosnian : Od noći 9. avgusta, oko Morakota nalazilo se na oko sedamdeset kilometara udaljenosti od kineske provincije Fujian.

Japanese : 8月9日夜の時点で、モラコットの目は中国の福建省から約70キロ離れた位置にありました。Bosnian : Procena je se da se tajfun kreće prema Kini brzinom od jedanest km/h.

Japanese : 台風は時速11 kmの速さで中国に向かって進んでいると見られています。Bosnian : Putnicima je podijeljena voda dok su čekali na temperaturi od 90 stepeni F.

Japanese : 華氏90度の暑さの中で待つ間、乗客に水が配られました。Bosnian : Vatrogasac Scott Kouns rekao je, „Bio je to vreo dan u Santa Clarii sa temperaturama iz 90-ih.

Japanese : 消防隊のスコット・クーンズ隊長は「当日サンタクララでは気温が90度を超える猛暑日でした。Bosnian : Bilo koje vrijeme provedeno zarobljeno na toboganu smrti bilo bi, u najmanju ruku, neugodno, a trebalo je najmanje sat vremena da se prva osoba ukloni sa tobogana."

Japanese : ジェットコースターに閉じ込めらるというのは時間の長短を問わず、控えめに言っても不快で、1人目が降りるまでに1時間以上かかりました。」Bosnian : Schumacher, koji je 2006. godine otišao u penziju nakon što je prvenstvo Formule 1 osvojio sedam puta , trebalo je da zamijeni povrijeđenog Felipea Massu.

Japanese : シューマッハは、F1選手権で7度の優勝を果たし、2006年に引退しましたが、負傷したフェリペ・マッサに代わって復帰する予定でした。Bosnian : Brazilac je pretrpio ozbiljnu povredu glave nakon sudara na Grand Prixu u Mađarskoj 2009. godine.

Japanese : ブラジル人は2009年ハンガリーGPの事故で東部に重傷を負いました。Bosnian : Massa bi trebao izostati najmanje do kraja sezone 2009. godine.

Japanese : マッサは少なくとも2009年の残りのシーズンは欠場することになっている。Bosnian : Premijer Rodrigo Arias je rekao da je bio pozitivan na testu za blaži oblik virusa.

Japanese : アリアス大統領はウイルス検査で経度の陽性反応を示した、とロドリゴ・アリアス大統領府長官は述べた。Bosnian : Predsjednik je trenutno u stabilnom stanju, iako će nekoliko dana biti u kućnoj izolaciji.

Japanese : 大統領の容態は安定していますが、数日間は自宅で隔離されます。Bosnian : „Osim groznice i upale grla, osjećam se dobro i u dobroj formi da svoj posao obavljam putem telefona."

Japanese : 熱と喉の痛みを除けば、気分も良く、在宅で仕事をこなせる状態です。Bosnian : Očekujem da ću se u ponedjeljak vratiti svojim obavezama", izjavio je Arias.

Japanese : 「月曜日には全面的に業務に復帰する予定だ」とアリアス氏は声明で語りました。[Day9]

Bosnian : Felicia, koja je bila kategorizirana kao oluja 4. kategorije po Saffir-Simpsonovoj skali uragana, oslabila je do jačine tropske oluje prije nego što se u utorak potpuno rasplinula.

Japanese : フェリシアは、かつてサフィール・シンプソン・ハリケーン・スケールでカテゴリー4の嵐でしたが、徐々に弱まって熱帯低気圧になり、火曜日に散逸しました。Bosnian : Njegovi ostaci uzrokovali su pljuskove na većini otoka, mada do sada nisu zabilježena oštećenja niti poplave.

Japanese : その名残からほとんどの島々ではにわか雨が発生しましたが、まだ被害や洪水は報告されていません。Bosnian : Padavine koje su dosezale 6,34 inča na mjeraču u Oahu, opisane su kao „korisne".

Japanese : 降水量は、オアフ島の雨量計で6.34インチに達し、「有益」と記録されました。Bosnian : Neke padavine su bile praćene olujama sa grmljavinom i čestim munjama.

Japanese : 降雨によっては雷雨や頻繁な雷を伴うものもありました。Bosnian : Twin Otter je jučer pokušao sletjeti u Kokodu kao let CG4684 kompanije Airlines PNG, ali već je jednom odustao.

Japanese : ツインオッターは昨日、エアラインズPNG CG4684便としてココダに着陸を試みましたが、すでにそれを一度中止していました。Bosnian : Desetak minuta prije nego što je trebao sletjeti iz drugog pokušaja, nestao je.

Japanese : 2回目の進入から着陸しようとしていた約10分前に姿を消しました。Bosnian : Mjesto pada utvrđeno je danas i toliko je nepristupačno da su dva policajca spuštena u džunglu kako bi pješke došla do mjesta događaja i potražila preživjele.

Japanese : 墜落現場は本日判明しましたが、接近しにくい場所であるため、2人の警察官が密林をかき分けながら生存者を探し歩きました。Bosnian : Potragu je ometalo loše vrijeme koje je takođe prouzrokovalo otkazivanje slijetanja.

Japanese : 捜索は、不時着の原因となった悪天候のために中断されていました。Bosnian : Kako navode izvještaji, eksplozija stana u ulici Macbeth uzrokovan je curenjem plina.

Japanese : 報道によると、マクベス通りのアパートがガス漏れで爆発しました。Bosnian : Službenik plinske firme pojavio se na licu mjesta nakon što je jedan komšija prijavio curenje plina.

Japanese : 近所の人からガス漏れの通報を受けて、ガス会社の職員が現場に駆けつけました。Bosnian : Kada je zvaničnik stigao, apartman je eksplodirao.

Japanese : 役人が到着すると、アパートが爆発しました。Bosnian : Nisu prijavljene teške povrede, ali najmanje pet osoba je liječeno od simptoma šoka na mjestu eksplozije.

Japanese : 重傷者は報告されていませんが、爆発時に現場にいた5人以上がショック症状に陥って治療を受けました。Bosnian : U stanu nikoga nije bilo.

Japanese : アパートには誰もいませんでした。Bosnian : Tada je blizu 100 stanovnika evakuisano iz tog područja.

Japanese : 当時、この地域から100人近くの住民が避難していました。Bosnian : I golf i ragbi bi trebalo da se vrate na Olimpijske igre.

Japanese : ゴルフとラグビーがいずれもオリンピック競技に復帰する予定です。Bosnian : Na sastanku izvršnog odbora koji je danas održan u Berlinu, Međunarodni olimpijski komitet glasao je za uključivanje sportova. Odabrani su ragbi, preciznije rugby union, i golf ispred pet drugih sportova koji će se razmatrati za učešće na Olimpijadi.

Japanese : 国際オリンピック委員会は本日、ベルリンで開かれた理事会で、大会に含める種目を決議した。ラグビー(厳密にはラグビーユニオン)とゴルフは、他の5つの競技よりも優先的なオリンピック種目の候補として選ばれた。Bosnian : Sportovi skvoš, karate i roler pokušali su se uključiti u olimpijski program, kao i bejzbol i softbol, koji su 2005. glasanjem isključeni iz Olimpijskih igara.

Japanese : スカッシュ、空手、ローラースポーツは、2005年にオリンピックから除外された野球やソフトボールと同じようにオリンピック種目の候補に挙がりました。Bosnian : Glasanje mora potvrditi cijeli MOK na sastanku u oktobru u Kopenhagenu.

Japanese : 投票は、10月にコペンハーゲンで開催されるIOCの総会で承認されなければなりません。Bosnian : Nisu svi podržavali uključivanje kategorija za žene.

Japanese : 全員が女性の入賞を支持していたわけではありません。Bosnian : Osvajač srebrne olimpijske medalje 2004. godine, Amir Khan je rekao: „Duboko u sebi mislim da se žene ne trebaju boriti. To je moje mišljenje."

Japanese : 2004年のオリンピック銀メダリスト、アミール・カーンは、「心の底では、女性は戦うべきではないと思っている。それが本心です」と語りました。Bosnian : Uprkos komentarima koje je iznio, rekao je da će pružiti podršku britanskim takmičarima na Olimpijskim igrama koje se 2012. godine održavaju u Londonu.

Japanese : 彼のコメントにもかかわらず、彼はロンドンで開催されている2012年のオリンピックで英国の競争相手をサポートすると述べました。Bosnian : Suđenje se održalo na Kraljevskom sudu u Birminghamu i zaključeno je 3. avgusta.

Japanese : この裁判はバーミンガム刑事法院で行われ、8月3日に結審しました。Bosnian : Predavač, koji je uhapšen na mjestu događaja, negirao je napad i tvrdio je da se služio šipkom kako bi se zaštitio od flaša kojima ga je gađalo i do trideset ljudi.

Japanese : 現場で逮捕された司会者は暴行を否認し、最大30人から瓶を投げつけられたため、身を守るために棒を使ったと主張しています。Bosnian : Blake je također bio osuđen za pokušaj ometanja sprovođenja pravde.

Japanese : ブレイクはまた、正義の道を踏み外した罪で有罪判決を受けました。Bosnian : Sudija je Blejku rekao da je „skoro neizbježno" da će ga poslati u zatvor.

Japanese : 裁判官は、ブレイクの刑務所送りは「ほとんど避けられない」と言いました。[Day10]

Bosnian : Tamna energija je u potpunosti nevidljiva sila koja bez prestanka utječe na svemir.

Japanese : 暗黒エネルギーは、宇宙に絶えず作用している全く目に見えない力です。Bosnian : Njegovo postojanje je poznato samo zbog njegovog utjecaja na širenje univerzuma.

Japanese : その存在が知られているのは、宇宙の膨張に影響を与えたからにほかなりません。Bosnian : Naučnici su otkrili zemljišne oblike na mjesečevoj površini zvane režnjaste padine, koje su očigledno rezultat mjesečevog vrlo sporog smanjivanja.

Japanese : 科学者たちは、非常にゆっくりと月が縮小しているために発生したと思われる耳たぶ状の崖と呼ばれる、月の表面に散在する地形を発見しました。Bosnian : Ovi otpaci pronađeni su svuda na Mjesecu i izgledaju kao da su vrlo malo istrošeni, što ukazuje na to da su se geološki događaji koji su ih stvorili desili prilično nedavno.

Japanese : このような傾斜面は月のいたるところに見られ、風化は最小限に抑えられているようで、傾斜面を作り出した地質学的事象がかなり最近のものであることを示しています。Bosnian : Ova teorija je suprotna tvrdnji da mjesec uopšte ne ispoljava geološke aktivnosti.

Japanese : この理論は、月は地質学的活動がない死んだ天体であるという主張と矛盾する説です。Bosnian : Muškarac je navodno vozio vozilo na tri točka naoružano eksplozivima.

Japanese : 男は爆発物を積んだ三輪自動車で群衆に突っ込んだと報じられています。Bosnian : Muškarac koji je osumnjičen za detoniranje bombe je zadržan nakon što je pretrpio ozljede od eksplozije.

Japanese : 爆弾を爆発させた疑いのある男は、爆風で負傷した後、拘留された。Bosnian : Vlasti još uvijek ne znaju njegovo ime, iako znaju da pripada ujgurskoj etničkoj grupi.

Japanese : 当局は彼がウイグル族の一員であることを突きとめたものの、まだ名前までは把握していません。Bosnian : Nadia, rođena 17. septembra 2007. godine na carski rez u porodilištu u Aleisku u Rusiji, bila je teška čitavih 17 funti i 1 uncu.

Japanese : 2007年9月17日、ロシアのアリスクにある産院で帝王切開によって生まれたナディアちゃんの体重は17ポンド1オンスでした。Bosnian : „Jednostavno, svi smo bili u šoku," rekla je majka.

Japanese : 「私たちは皆、ただただショックを受けていた」と母親は述べています。Bosnian : Kada su je pitali šta je otac rekao, ona je odgovorila: „Ništa nije mogao da kaže - samo je stajao i treptao."

Japanese : 父親は何と言ったかと聞かれると、彼女は「何も言えず、まばたきをして立っているだけだった」と答えました。Bosnian : „Ponašat će se kao voda. Prozirno je baš kao i voda."

Japanese : 水のように流れ、水のように透明です。Bosnian : Dakle, ako biste stajali uz obalu, mogli biste vidjeti svaki kamenčić i mulj koji se nalazi na dnu.

Japanese : 海岸線のそばに立てば、海底にある小石まで泥も見通せるのです。Bosnian : Koliko smo upoznati, postoji samo jedno planetarno tijelo koje ispoljava više dinamike od Titana, a naziva se Zemlja", dodao je Stofan.

Japanese : 「私たちの知る限り、タイタンよりもダイナミズムを発揮する惑星は1つだけで、その名は地球です」とストファン氏は付け加えました。Bosnian : Problem je nastao 1. januara kada su desetine lokalnih stanovnika uložile žalbu Poštanskom uredu Obanazawa jer nisu primili tradicionalne i redovne novogodišnje čestitke.

Japanese : 問題の発端は1月1日、地元住民数十人が尾花沢郵便局に「恒例の年賀状が1通も届いていない」と苦情を言い始めたことでした。Bosnian : Pošta je jučer objavila izvinjenje građanima i medijima nakon što je ustanovila da je taj dječak sakrio više od 600 poštanskih dokumenata, uključujući 429 novogodišnjih razglednica, koje nisu dostavljene primaocima naznačenim na kovertama.

Japanese : 昨日、郵便局は、少年が429枚の年賀はがきを含む600通以上の郵便物を隠していたことが発覚し、本来の宛先に届いていなかったことを受けて、市民とマスコミに謝罪の声明を発表しました。Bosnian : Bespilotna svemirska letjelica Chandrayaan-1, koja orbitira oko Mjeseca, izbacila je sondu za pad na Mjesec (MIP), koja je udarila u površinu Mjeseca brzinom od 1,5 kilometara u sekundi (3000 milja na sat) , pa se uspješno spustila u blizini Mjesečevog južnog pola.

Japanese : 無人月周回衛星チャンドラヤーン1号は、月面衝突プローブ(MIP)を射出し、毎秒1.5 km(毎時3000マイル)で月面を高速で移動し、月の南極近くへの着陸に成功しました。Bosnian : Osim što je nosila tri važna naučna instrumenta, na lunarnoj sondi je bila i slika državne zastave Indije koja je oslikana sa svih strana.

Japanese : 月面探査機は、3つの重要な科学機器を搭載しただけでなく、本体の各面にインドの国旗が描かれています。Bosnian : „Hvala svima koji su podržali osuđenika poput mene, Siriporn je rekao na konferenciji za mediji."

Japanese : 記者会見でシリポルン氏は 「私のような受刑者を支援してくれた人たちに感謝します」 と述べたそうです。Bosnian : „Neki se možda neće složiti, ali nije me briga."

Japanese : 異を唱える人もいるかもしれないが、私は気にしません。Bosnian : Sretna sam da ima ljudi koji su voljni podržati me.

Japanese : 応援してくださる方々がいて幸せです。Bosnian : Od pakistanske neovisnosti od britanske vladavine 1947. godine, pakistanski predsjednik imenovao je „političke agente" za upravljanje FATA-om, koja vrši skoro potpunu autonomnu kontrolu nad područjima.

Japanese : 1947年にイギリスの支配からパキスタンが独立して以来、パキスタン大統領はFATAを統治するために「政治エージェント」を任命しており、FATAはほぼ完全な自治権を行使しています。Bosnian : Ovi agenti su nadležni za pružanje vladinih i sudskih usluga u skladu s članom 247 Ustava Pakistana.

Japanese : これらの駐在官は、パキスタン憲法第247条に基づき、行政と司法の業務を提供する責任を負っています。Bosnian : Jutros oko 10 sati po lokalnom vremenu srušio se hostel u Meki, svetom islamskom gradu.

Japanese : 現地時間の今朝10時頃に、イスラム教の聖地メッカでホステルが崩壊しました。Bosnian : U zgradi je živjelo nekoliko hodočasnika koji su došli u posjetu svetom gradu uoči hodočašća hadža.

Japanese : この建物には、ハッジ巡礼の前夜に聖地を訪れた大勢の巡礼者が収容されていました。[Day11]

Bosnian : Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata su uglavnom bili gosti hostela.

Japanese : このホステルの宿泊客は、ほとんどがアラブ首長国連邦の方々でした。Bosnian : Broj žrtava iznosi najmanje 15, a očekuje se da će ta brojka rasti.

Japanese : 死者数は15人以上で、今後も増加が予想されます。Bosnian : Leonov, poznat i kao „astronaut br. 11", bio je dio izvornog tima astronauta Sovjetskog saveza.

Japanese : レオーノフは「宇宙飛行士11号」とも呼ばれ、ソ連の軍人であり、初期宇宙飛行士チームの一員でした。Bosnian : Prvi izlazak u otvoreni svemir (EVA), ili „svemirski hod" izveo je 18. marta 1965. godine, pri čemu je sam proveo nešto više od dvanaest minuta izvan svemirske letjelice.

Japanese : 1965年3月18日、彼は初の有人船外活動(EVA)つまり「宇宙遊泳」を体験し、12分以上にわたって宇宙船外で1人で活動しました。Bosnian : Za svoj rad je dobio zvanje „heroja Sovjetskog Saveza", što je najveće počasno zvanje Sovjetskog Saveza.

Japanese : 彼はその功績により、ソビエト連邦最高の栄誉である「ソ連邦英雄」の称号を授かりました。Bosnian : Deset godina kasnije, predvodio je sovjetski dio misije Apollo–Sojuz, čime je simbolički svemirska utrka završena.

Japanese : 10年後に彼はアポロ・ソユーズ計画でソ連側を指揮し、これは宇宙開発競争の終焉を象徴するものでした。Bosnian : Rekla je, „Nema informacije koja bi sugerisala da se napad očekuje odmah.

Japanese : 彼女は「攻撃が間近に予想されることを示唆する情報はない」と述べた。Bosnian : Međutim, smanjenje nivoa prijetnje na „ozbiljan nivo" ne znači da je sveukupna prijetnja nestala."

Japanese : 「しかし、脅威レベルが「危険」から「深刻」に下がったからといって脅威全体が消えたわけではありません。」Bosnian : Iako vlasti nisu sigurne u vjerodostojnost prijetnje, Uprava za prijevoz u Marylandu je na insistiranje FBI-a zatvorila tunele.

Japanese : 当局はその脅威の信憑性に疑念を抱いていますが、メリーランド州輸送局はFBIの要請で閉鎖しました。Bosnian : Kiperi su korišteni za blokiranje ulaza u cijevi, a 80 policajaca pomagali su prilikom usmjeravanja vozača prema zaobilaznici.

Japanese : ダンプトラックがトンネルの入口を封鎖するのに使われ、80人の警察官が運転者たちに迂回路に向かうように誘導していた。Bosnian : Nisu prijavljeni veći zastoji u saobraćaju na autoputu Beltway, alternativnoj ruti grada.

Japanese : 市内の別ルートである環状道路では、交通の大幅な遅延は報告されていません。Bosnian : Nigerija je prethodno najavila da se planirala pridružiti AfCFTA-i u sedmici prije samita.

Japanese : 以前にナイジェリアは、サミットの1週間前までにAfCFTAに参加する予定であると発表していました。Bosnian : Komesar za trgovinu i industriju Afričke unije, Albert Muchanga, najavio je da će se Benin pridružiti Uniji.

Japanese : AUのアルバート・ムシャンガ貿易産業コミッショナーは、ベナンが参加すると発表しました。Bosnian : Komesar je rekao: „Još nismo postigli dogovor o pravilima o porijeklu i carinskim koncesijama, ali okvir koji imamo dovoljan je da počnemo s trgovinom 1. jula 2020. godine."

Japanese : 長官は、「原産地規則や関税についてはまだ合意に至っていないものの、2020年7月1日に取引を始めるための枠組みは十分に整っている」と述べました。Bosnian : Uprkos gubitku žiroskopa u misiji na svemirskoj stanici, stanica je zadržala svoj pozitivan stav sve do završetka šetnje svemirom.

Japanese : 国際宇宙ステーションは、その任務を果たす前にジャイロスコープを失ったにもかかわらず、宇宙遊泳が終わるまで姿勢を維持していました。Bosnian : Chiao i Sharipov su saopćili da se nalaze na sigurnoj udaljenosti od potisnika za prilagođavanje visine.

Japanese : チャオとシャリポフは姿勢調整スラスターから安全な距離にいると報告した。Bosnian : Ruska kopnena kontrola aktivirala je mlaznjake i normalna visina stanice je povraćena.

Japanese : ロシアの地上管制管が一連のジェット機を稼働し、宇宙ステーションは正常な姿勢を取り戻しました。Bosnian : Slučaj je procesuiran u Virdžiniji zbog toga što se u toj državi nalazi vodeći pružatelj internetskih usluga AOL, kompanija koja je pokrenula optužbe.

Japanese : この事件は、告発を扇動した大手インターネットサービスプロバイダーAOLの本拠地であるバージニア州で起訴されました。Bosnian : Ovo je prvi put da je presuda donesena na osnovu zakona iz 2003. godine za ograničavanje slanja obimne e-pošte, zvane neželjena pošta ili spam, u poštanske sandučiće korisnika.

Japanese : 2003年に制定されたこの法律を利用して、ユーザーのメールボックスに迷惑メール (スパムとも呼ばれる) を送り込む行為を有罪とする判決が下されたのは、今回が初めてでした。Bosnian : 21-godišnji Jesus stigao je u Manchester City u januaru 2017. godine iz brazilskog kluba Palmeiras za naknadu od 27 miliona funti.

Japanese : 21歳のジーザスは昨年2017年1月に2700万ポンド(約2,700万円)と報じられた移籍金を払ってブラジルのクラブであるパルメイラスからマンチェスター・シティに移籍しました。Bosnian : Brazilac je od tog trenutka za klub igrao 53 utakmice u svim takmičenjima i dao 24 gola.

Japanese : 以降、このブラジル人選手は同クラブから53試合に出場し、24ゴールを決めています。Bosnian : Dr. Lee je također izrazio brigu zbog izvještaja da su se djeca u Turskoj zarazila virusom A (H5N1) ptičije gripe a da se nisu razboljela.

Japanese : リー博士は、トルコの子供たちがA型(H5N1)鳥インフルエンザウイルスに感染したという報告にも懸念を示しました。Bosnian : Napomenuo je da neke studije navode da ova bolest mora postati manje smrtonosna prije nego što može uzrokovati globalnu epidemiju.

Japanese : 一部の研究は、世界的な流行になる前に、この病気による致死性を低下させなければならないと示唆している、と彼は指摘した。Bosnian : Javila se zabrinutost da pacijenti mogu nastaviti zaražavati više ljudi ako nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima u slučaju da simptomi gripe ostanu blagi.

Japanese : インフルエンザの症状が軽度のままだと、患者がふだんどおりに生活を送ってしまい、より多くの人に感染が広がるという懸念があります。Bosnian : Leslie Aun, glasnogovornica Fondacije Komen, izjavila je da je organizacija usvojila novo pravilo kojima se ne odobravaju grantovi niti finansijska sredstva za organizacije koje su predmet sudske istrage.

Japanese : コメン財団の広報担当者であるレスリー・アウン氏によると、同財団は、法的調査を受けている団体への助成金や資金提供を認めないという新たな規則を採用したという。[Day12]

Bosnian : Komenova politika diskvalificirala je Planirano roditeljstvo zbog istrage koju trenutno vodi član parlamenta Cliff Stearns, a koja se odnosi na način na koji Planirano roditeljstvo troši i prijavljuje svoj novac.

Japanese : コメンの政策は、クリフ・スターンズ下院議員が行っている、米国家族計画連盟による資金使途や報告方法に関する調査が保留中であるため、同連盟を不適格としました。Bosnian : Stearns, u ulozi predsjednika Potkomisije za nadzor i istrage, koji je pod okriljem Komisije za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma SAD-a, istražuje da li se porezi koriste za finansiranje pobačaja preko Planiranog roditeljstva.

Japanese : ステアーズ氏は、米国下院エネルギー商業対策委員会の傘下にある、監視・調査小委員会の委員長として、税金が米国家族計画連盟を通じて中絶の資金に使われているかどうかを調査しています。Bosnian : Bivši guverner države Massachusetts, Mitt Romney, odnio je pobjedu u utorak na unutarstranačkim predsjedničkim predizborima Republikanske partije Floride s preko 46 posto glasova.

Japanese : 元マサチューセッツ州知事のミット・ロムニー氏は、火曜日に行われたフロリダ共和党大統領選挙で46%以上の得票率で勝利しました。Bosnian : Bivši predsjednik Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Newt Gingrich je drugoplasirani sa 32 posto glasova.

Japanese : 前下院議長のニュート・ギングリッチ氏は32%で2位でした。Bosnian : Florida je, kao država koja odlučuje pobjednika, dodijelila Romneyu svih pedeset svojih delegata, što ga je dovelo u položaj predvodnika u nominaciji Republikanske stranke.

Japanese : 勝者総取りの州として、フロリダ州ではロムニー氏は50人の代議員を獲得したことで、共和党指名候補の筆頭候補に押し上げられました。Bosnian : Organizatori protesta rekli su da se oko 100.000 odazvalo u njemačkim gradovima kao što su Berlin, Keln, Hamburg i Hanover.

Japanese : 抗議活動の主催者によると、ベルリン、ケルン、ハンブルク、ハノーバーなどのドイツの都市で約10万人が集まったとのことでした。Bosnian : Policija u Berlinu procijenila je da je na protestima prisustvovalo 6.500 demonstranata.

Japanese : ベルリンで警察は抗議参加者を6,500人と推定しました。Bosnian : Protesti su održani i u Parizu, Sofiji u Bugarskoj, Viljnusu u Litvaniji, Valeti na Malti, Talinu u Estoniji, te Edinburgu i Glazgovu u Škotskoj.

Japanese : 抗議行動は、パリ、ブルガリアのソフィア、リトアニアのヴィリニュス、マルタのヴァレッタ、エストニアのタリン、スコットランドのエディンバラおよびグラスゴーでも発生しました。Bosnian : U Londonu je oko 200 ljudi demonstriralo ispred kancelarija nekih od glavnih vlasnika autorskih prava.

Japanese : ロンドンでは、主な著作権者の事務所の外に約200人が集まって抗議行動を繰り広げました。Bosnian : Prošlog mjeseca održani su masovni protesti u Poljskoj kada je država potpisala ACTA-u, zbog čega je Vlada Poljske odlučila da za sada ne ratificira taj sporazum.

Japanese : 先月、ポーランドでは同国がACTAに署名した際に大規模な抗議行動がありましたが、その結果としてポーランド政府は現時点で協定を批准しないという決定を下しました。Bosnian : Latvija i Slovačka su odgodile proces pristupanja ACTA-i.

Japanese : ラトビアとスロバキアはともにACTAに加盟する予定ですがその手続きが遅れています。Bosnian : Front za oslobođenja životinja i Kraljevsko društvo za sprečavanje surovosti prema životinjama (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA) ponovo pozivaju na obaveznu ugradnju video nadzora u sve klaonice u Australiji.

Japanese : 英国王立動物虐待防止協会(RSPCA)は、オーストラリアの食肉処理場すべてに監視カメラ(CCTV)の設置を義務付けるように再度要求しています。Bosnian : Glavni inspektor RSPCA-e iz Novog Južnog Velsa David O´Shannessy rekao je za ABC da bi u nadzor i inspekcija nad klaonicama Australiji trebalo biti uobičajena pojava.

Japanese : RSPCAニューサウスウェールズ州のデビッド・オシャネシー主任検査官は、オーストラリアでは屠殺場の監視と検査を実施して当然だとABCに語りました。Bosnian : „Sistem video nadzora će sigurno poslati snažan signal ljudima koji rade sa životinjama da je dobrobit životinja najviši prioritet."

Japanese : 「監視カメラは動物を扱う業者に、動物福祉が最優先であることを確かに強く伝えてくれるでしょう。」Bosnian : Međunarodna karta zemljotresa Američkog geološkog instituta nije pokazala zemljotrese na Islandu sedmicu ranije.

Japanese : 米国地質調査所の国際地震地図によると、アイスランドで前週に地震は記録されていません。Bosnian : Islandski meteorološki ured je izvijestio i da na području Hekle nije bilo seizmičkih aktivnosti u posljednjih 48 sati.

Japanese : また、アイスランド気象庁は、過去48時間にヘクラ地域での地震活動はなかったと報告しています。Bosnian : Značajne aktivnosti zemljotresa koje su rezultirale promjenom faza dogodile su se 10. marta na sjeveroistočnoj strani vrha kaldere vulkana.

Japanese : 相変化につながる大きな地震活動は、3月10日に火山の山頂カルデラの北東側で発生していました。Bosnian : Tamni oblaci nepovezani sa bilo kakvom vulkanskom aktivnošću zabilježeni su u podnožju planine.

Japanese : 山麓に火山活動とは無関係の暗雲が報告されています。Bosnian : Zbog oblaka je postojala mogućnost za izražavanje nejasnoća u vezi s tim da li je uopće došlo do erupcije.

Japanese : 雲の影響で、本当に噴火が発生したのかどうかを判断しにくくなることがあります。Bosnian : Luno je imao 120-160 kubnih metara goriva kada se pokvario i kada su ga snažni vjetrovi i valovi gurnuli na lučki nasip.

Japanese : ルノ号は120~160立米の燃料を積んでいましたが、強風と高波によって船体が防波堤に押し込まれてしまいました。Bosnian : Helikopteri su spasili dvanaest članova posade, a jedina povreda bila je u vidu slomljenog nosa.

Japanese : 乗組員12人がヘリコプターに救助され、唯一の負傷は鼻骨骨折でした。Bosnian : Brod dug 100 metara išao je da preuzme uobičajeni teret s gnojivom, a službenici su se na početku bojali da se iz broda može prosuti teret.

Japanese : 全長100メートルの船は、いつもどおりに肥料の貨物を積み込む途中だったため、当初、関係者は船から荷物が落下するのではないかと心配していました。Bosnian : Predloženi amandman već su usvojila oba doma 2011. godine.

Japanese : 改正案は2011年にすでに両院を通過している。Bosnian : Do izmjene je došlo na ovoj zakonodavnoj sjednici, kada je drugu rečenicu prvo izbrisao Predstavnički dom, a potom je Senat usvojio u sličnom obliku u ponedjeljak.

Japanese : 変更内容は立法議会で決まり、まず下院で第二文が削除され、月曜日には上院で同様の形式で可決されました。Bosnian : Neusvajanje druge rečenice, kojom se predlaže zabrana istopolnih građanskih zajednica, mogao bi otvoriti vrata za građanske zajednice u budućnosti.

Japanese : 同性結婚を禁止する法案の第二文の破綻は、将来的に市民婚の扉を開く可能性があります。[Day13]

Bosnian : Nakon tog postupka, sljedeće izabrano zakonodavstvo u 2015. ili 2016. godini će ponovo pregledati HJR-3 kako bi ostao u procesu.

Japanese : このプロセスを経て、HJR-3は2015年または2016年に選出された立法府で再度審査され、手続きが継続されることになります。Bosnian : Vautierova dostignuća izvan režije uključuju štrajk glađu kojem se podvrgnuo 1973. godine u protestu protiv onoga što je smatrao političkom cenzurom.

Japanese : 監督業以外でヴォーティエの業績としては、1973年に政治的検閲に反対してハンガーストライキを実施したことが挙げられます。Bosnian : Francuski zakon je promijenjen. Njegov aktivizam datira otkad je imao 15. godina, kada se pridružio francuskom otporu tokom Drugog svjetskog rata.

Japanese : フランス法が改正されました。彼の活動の始まりは15歳のとき、第二次世界大戦中にフランスのレジスタンスに参加したことでした。Bosnian : Pisao je o sebi u knjizi iz 1998. godine.

Japanese : 彼は1998年に出版した本の中で自身のことを書いています。Bosnian : U novu nezavisnu državu Alžir vratio se 1960-ih godina da bi predavao filmsku režiju.

Japanese : 1960年代には、映画の撮り方について指導するために、独立直後のアルジェリアに戻りました。Bosnian : Japanski džudaš Hitoshi Saito, osvajač dvije zlatne olimpijske medalje, umro je u 54. godini.

Japanese : オリンピックで2つの金メダルを獲得した日本人柔道家の斉藤仁さんは54歳で亡くなりました。Bosnian : Navedeno je da je uzrok smrti rak intrahepatičkih žučnih vodova.

Japanese : 死因は肝内胆管癌であったと発表されました。Bosnian : Umro je u Osaki u utorak.

Japanese : 火曜日に大阪で亡くなりました。Bosnian : Bivši olimpijski i svjetski prvak, Saito je u vrijeme smrti bio predsjednik Odbora federacije džudoa u Japanu.

Japanese : 斎藤氏はオリンピック金メダリスト、世界チャンピオンであると同時に、亡くなる前は全日本柔道連盟の練習委員長を務めていました。Bosnian : Najmanje 100 ljudi je prisustvovalo zabavi kako bi proslavili prvu godišnjicu braka ovog para koji se vjenčao prošle godine.

Japanese : 昨年結婚式を挙げたある夫婦の1周年を祝うために100人以上が参加しました。Bosnian : Zvaničnici su rekli da je službena proslava godišnjice zakazana je za kasniji datum.

Japanese : 正式な記念式典は後日予定されていた、と関係者は語りました。Bosnian : Par se vjenčao u Teksasu prije godinu dana i došao je u Buffalo da slave s prijateljima i rodbinom.

Japanese : 夫婦は1年前にテキサスで結婚し、友人や親戚と祝うためにバッファローに来ていました。Bosnian : Tridesetogodišnji suprug koji je rođen u Buffalu, bio je jedan od četiri žrtve pucnjave, ali njegova supruga nije povrijeđena.

Japanese : バッファロー出身の30歳の夫は、銃撃戦で死亡した4人のうちの1人でしたが、その妻に怪我はありませんでした。Bosnian : Karno je poznat, ali kontroverzan engleski učitelj koji je podučavao u centrima Modern Education i King's Glory i koji je tvrdio da je na vrhuncu karijere imao 9.000 učenika.

Japanese : カーノ氏は有名だが物議を醸している英語の家庭教師で、Modern EducationやKing´s Gloryで講師を務め、最盛期には9,000人の生徒がいたと公言しています。Bosnian : U bilješkama je koristio riječi koje su neki roditelji smatrali grubima, a navodno je na časovima koristio i psovke.

Japanese : 彼の手記には、一部の親たちが下品と見なしそううな言葉が使われており、授業中には冒涜的な言葉を吐いていたと言われます。Bosnian : Modern Education ga je optužio za štampanje velikih reklama na autobusima bez odobrenja i za laganje da je glavni nastavnik engleskog jezika.

Japanese : Modern Educationは、彼が無許可でバスに大々的な広告を印刷したことや、英語教師の主任を務めていると嘘をついたことを非難しました。Bosnian : On je takođe ranije optužen za kršenje autorskih prava, ali optužnica nije bila podignuta.

Japanese : 彼は以前にも著作権侵害で告発されたことがありますが、起訴されませんでした。Bosnian : Bivši student rekao je da je „u razredu koristio sleng, podučavao vještinama upoznavanja i učenicima bio poput prijatelja."

Japanese : 元生徒は「授業中に俗語を使ったり、ノートにデート術を書いて教えたり、生徒同士のような感じだった」と話しています。Bosnian : U protekle tri decenije iako je službeno ostala komunistička zemlja, Kina je razvila tržišnu ekonomiju.

Japanese : この30年間に、中国は公式には共産主義国家のままであるにもかかわらず、市場経済を発展させてきました。Bosnian : Prve ekonomske reforme provedene su pod rukovodstvom Denga Xiaopinga.

Japanese : 最初の経済改革は、鄧小平の指導の下で進められました。Bosnian : Od tada je kineska ekonomija porasla 90 puta.

Japanese : 以来、中国の経済規模は90倍にまで成長を遂げました。Bosnian : Kina je prošle godine po prvi put imala veći izvoz automobila od Njemačke i pretekla je SAD kao najveće tržište ove industrije.

Japanese : 昨年、中国は自動車輸出台数で初めてドイツを上回るとともに業界の市場規模では米国を抜き最大となりました。Bosnian : Kineski BDP mogao bi premašiti američki u roku od dvije decenije.

Japanese : 中国のGDPは20年以内に米国を上回る可能性があります。Bosnian : Tropska oluja Danielle, četvrta oluja u sezoni uragana na Atlantiku 2010. godine koja je dobila naziv, oblikovala se u istočnom Atlantskom okeanu.

Japanese : 2010年の大西洋ハリケーンシーズンの4番目に命名された熱帯性暴風雨ダニエルが大西洋東部に形成された。Bosnian : Oluja, primijećena na oko 3000 milja od Miamija, savezna država Florida, ima maksimalno trajne vjetrove od 40 m/h (64 km/h).

Japanese : 暴風雨は、フロリダ州マイアミから約3,000マイルの位置にあり、最大持続風速は40マイル(時速64キロ)です。[Day14]

Bosnian : U Nacionalnom centru za uragane predviđaju da će Danielle do srijede preći u uragan.

Japanese : 国立ハリケーンセンターの科学者らによれば、ダニエルはこのまま発達して水曜日までにハリケーンになると予測されます。Bosnian : S obzirom na to da je oluja daleko od kopna, i dalje je teško procijeniti njen potencijalni utjecaj na Sjedinjene Države ili Karibe.

Japanese : 暴風雨は陸地から遠く離れているので、米国やカリブ海への潜在的な影響を評価しにくい状態が続いています。Bosnian : Rođen u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, Bobek je postao slavan dok je igrao za beogradski Partizan.

Japanese : クロアチアの首都ザグレブで生まれたボベックは、パルチザンベオグラードで活躍していた頃に有名になりました。Bosnian : Pridružio im se 1945. godine i ostao sve do 1958. godine.

Japanese : 1945年に彼らと合流し、1958年まで滞在した。Bosnian : Tokom vremena provedenog u timu, postigao je 403 gola u 468 utakmica.

Japanese : 在籍期間に468試合に出場し、403ゴールを記録した。Bosnian : Niko drugi nije imao više nastupa niti je postigao više golova za klub od Bobeka.

Japanese : ボベックほどこのクラブで多くの出場回数やゴールを挙げた選手は他にいません。Bosnian : Proglašen je za najboljeg igrača u historiji Partizana 1995. godine.

Japanese : 1995年にはパルチザン史上最高の選手に選ばれた。Bosnian : Proslava je počela posebnom predstavom koju je izveo svjetski poznati Cirque du Soleil.

Japanese : 祝賀会は、世界的に有名なシルク・ドゥ・ソレイユの特別ショーから始まりました。Bosnian : Praćen je bio istanbulskim simfonijskim orkestrom, janjičarskim bendom i pjevačima Fatihom Erkoçom i Müslümom Gürsesom.

Japanese : 次いで、イスタンブール国立交響楽団、ヤニサリーバンド、歌手のファティヒ・エルコッチとミュスルム・ギュルセスが登場しました。Bosnian : Tada su Vrteći derviši stupili na pozornicu.

Japanese : 続いて旋舞教団がステージに登場しました。Bosnian : Turska diva Sezen Aksu održala je nastup s italijanskim tenorom Alessandrom Safinom i grčkim pjevačem Harisom Alexiouom.

Japanese : トルコの歌姫セゼン・アクスは、イタリアのテノール歌手アレッサンドロ・サフィーナやギリシャの歌手ハリス・アレクシウと共演しました。Bosnian : Na kraju, turska plesna grupa Vatra Anadolije izvela je šou „Troja".

Japanese : 最後にトルコのダンスチーム「ファイヤー・オブ・アナトリア」が「トロイ」を披露しました。Bosnian : Peter Lenz, 13-godišnji motociklista, preminuo je nakon što je učestvovao u sudaru na trkačkoj stazi u Indianapolisu.

Japanese : 13歳のオートバイレーサー、ピーター・レンツがインディアナポリス・モータースピードウェイで事故に巻き込まれて死亡しました。Bosnian : Dok je vozio krug za zagrijavanje, Lenz je pao s motora, da bi ga zatim udario kolega trkač Xavier Zayat.

Japanese : レンツはウォームアップ中にバイクから転落し、仲間のザビエル・ザヤットに追突された。Bosnian : Dežurno medicinsko osoblje mu je odmah pružilo pomoć te je prevezen u lokalnu bolnicu, gdje je kasnije preminuo.

Japanese : 彼はすぐに現場の医療スタッフの手当てを受け、地元の病院に搬送されましたが、その後死亡しました。Bosnian : Zayat nije bio povrijeđen u nesreći.

Japanese : ザヤットさんはこの事故で無傷でした。Bosnian : Kada je u pitanju globalna finansijska situacija, Zapatero je nastavio rekavši da je „finansijski sistem dio ekonomije, odnosno njen presudni dio. „

Japanese : ザパテロ首相は世界の金融情勢について「金融制度は経済の一部として重要な部分だ」と続けました。Bosnian : Nalazimo se finansijskoj krizi koja traje godinu dana i koja je svoj najoštriji trenutak pokazala u posljednja dva mjeseca, ali mislim da se finansijska tržišta sada počinju oporavljati."

Japanese : 「1年に及ぶ金融危機がこの2か月で最も深刻化しましたが、今は金融市場が回復し始めていると思います。」Bosnian : Naked News je prošle sedmice najavio da će dramatično povećati međunarodno izvještavanje vijesti na stranim jezicima, s tri nova jezika.

Japanese : 先週、ネイキッド・ニュースは、新しい3つの放送を始めることで、ニュース報道に与える国際言語の割り当てを大幅に増やすと発表しました。Bosnian : Globalna organizacija koja već izvještava na engleskom i japanskom jeziku, pokreće programe za televiziju, web, i mobilne uređaje na španskom, italijanskom i korejskom jeziku.

Japanese : すでに英語と日本語で報道されているこのグローバル組織は、テレビ、ウェブ、モバイル端末向けにスペイン語、イタリア語、韓国語の番組を開始しようとしています。Bosnian : „Na svu sreću, ništa mi se nije dogodilo, ali vidio sam jeziv prizor ljudi koji pokušavaju razbiti prozore da bi izašli."

Japanese : 幸いにも私は被害に遭いませんでしたが、人々が窓を割って外に出ようとしているという不気味な光景を目にしました。Bosnian : Ljudi su stolicama udarali u okvire prozora, ali prozori su bili neslomljivi.

Japanese : 人々は窓ガラスを割ろうと椅子で叩きましたが、窓は割れませんでした。Bosnian : Jedno od stakala je konačno puklo i počeli su izlaziti kroz prozor," rekao je preživjeli Franciszek Kowal.

Japanese : 「窓ガラスの1枚がついに割れ、窓から外に脱出を始めた」と生存者のフランシシェク・コワルさんは語っています。Bosnian : Zvijezde odašilju svjetlost i toplotu zbog energije koja se stvara kada se atomi vodika spajaju kako bi formirali teže elemente.

Japanese : 星が光や熱を発する原因は、水素原子が合体(融合)してより重い元素になるときにエネルギーが生じるためです。Bosnian : Naučnici rade na stvaranju reaktora koji na isti način može generirati energiju.

Japanese : 科学者たちは、同じようにエネルギーを生み出せる原子炉の開発に取り組んでいます。[Day15]

Bosnian : Ovo je, međutim, vrlo težak problem za riješiti i proći će mnogo godina prije nego što se izgrade korisni fuzijski reaktori.

Japanese : しかし、この問題を解決するのは非常に難しく、実用的な核融合炉ができるまでには何年もかかるでしょう。Bosnian : Zbog površinskog napona čelična igla pluta na vodi.

Japanese : 鋼製の針などが水面に浮かぶのは表面張力のためです。Bosnian : Tenzija na površini se javlja jer molekule vode na njenoj površini privlače jedna drugu mnogo snažnije nego što ih privlače molekule zraka koje se nalaze iznad.

Japanese : 表面張力は、水面の水分子同士が、その上にある空気分子よりも強く引き合うために発生する力です。Bosnian : Molekuli vode čine nevidljivi omotač na površini vode koji omogućava stvarima poput igle da plutaju na vodi.

Japanese : 水分子が水面に目に見えない被膜を形成するので、針のような物を載せると水に浮きます。Bosnian : Oštrica na modernoj klizaljki ima dvostruki rub s konkavnom šupljinom između rubova. Dvije ivice omogućavaju bolje prijanjanje na led, čak i kada su nagnute na stranu.

Japanese : 現代のアイススケート靴の刃(ブレード)は、2枚のエッジとその間に凹形の空洞から成り、2枚のエッジは刃が傾いた状態でも氷をより的確に捉えます。Bosnian : S obzirom na to da je dno oštrice blago zakrivljeno, kad se oštrica naginje na jednu ili drugu stranu, zakrivljuje se i ivica koja je u dodiru s ledom.

Japanese : ブレードの底部がわずかに湾曲しているため、ブレードが片側かもう片側に傾くと、氷と接触しているエッジも湾曲します。Bosnian : To uzrokuje da klizač skrene. Ako se klizaljke nagnu na desnu stranu, klizač će skrenuti udesno, a ako se klizaljke nagnu na lijevu stranu, klizač će skrenuti ulijevo.

Japanese : これを利用してスケート選手はターンします。スケート選手はスケートが右に傾けば右を向き、左に傾けば左を向きます。Bosnian : Za vraćanje na prethodni nivo energije, moraju se riješiti viška energije koju su dobili od svjetlosti.

Japanese : かつてのエネルギー準位に復帰するためには、光から得た余分なエネルギーを除去しなければなりません。Bosnian : To rade emitiranjem sićušne čestice svjetlosti koja se naziva „foton".

Japanese : 「光子」と呼ばれる光の小粒子の放出によるものです。Bosnian : Naučnici ovaj proces nazivaju „stimuliranom emisijom zračenja" jer jarko svjetlo stimulira atome, što uzrokuje emisiju fotona svjetlosti, a svjetlost predstavlja vrstu zračenja.

Japanese : 科学者たちはこのプロセスを「放射線の刺激放出」と呼びますが、これは明るい光によって原子が刺激を受けて光の粒子を放出するためであり、光は放射線の一種です。Bosnian : Naredna slika prikazuje atome koji emitiraju fotone. Naravno, fotoni su u stvarnosti mnogo manji od onih prikazanih na slici.

Japanese : 次の写真は、原子が光子を放出している様子です。もちろん、実際には写真よりもはるかに微小です。Bosnian : Fotoni su čak i manji od elemenata koji čine atome!

Japanese : 光子は原子を構成する物質よりもさらに微小な粒子です!Bosnian : Nakon stotina sati rada, sijalično vlakno na kraju izgori i sijalica više ne radi.

Japanese : 何百時間か使用を続けると、最終的に電球内のフィラメントが燃え尽きて電球は点灯しなくなります。Bosnian : Onda sijalicu treba zamijeniti. Treba biti pažljiv prilikom zamjene sijalice.

Japanese : そこで必要になるのが電球の交換です。電球を交換する際には注意が必要です。Bosnian : Prvo je potrebno isključiti prekidač za rasvjetno tijelo ili iskopčati kabl.

Japanese : まず、照明器具のスイッチを切るか、ケーブルを外す必要があります。Bosnian : To je zato što struja koja dolazi do utičnice na koju se postavlja metalni dio sijalice može uzrokovati jak strujni udar ako dodirnete unutrašnjost utičnice ili metalnu bazu sijalice dok je sijalica jednim dijelom još uvijek u utičnici.

Japanese : これは、電球の一部がソケット内にあるときに、ソケットや電球の金属部に触れると、電球の金属部が接しているソケットに流れる電流によって激しい感電を起こすことがあるためです。Bosnian : Glavni organ cirkulatornog sistema je srce koje pumpa krv.

Japanese : 循環器系の主要器官は心臓であり、血液を送り出す役割を果たす臓器です。Bosnian : Krv izlazi iz srca kroz cjevčice koje se nazivaju arterije i vraća se u srce kroz cjevčice koje se nazivaju vene. Najmanje cjevčice nazivaju se kapilari.

Japanese : 血液は、動脈と呼ばれる管を通って心臓から送り出され、静脈と呼ばれる管を通って心臓に戻ります。最小の管は毛細血管と呼ばれます。Bosnian : Zubi triceratopsa su mogli smrviti ne samo lišće, nego čak i vrlo čvrste grane i korijenje.

Japanese : トリケラトプスの歯は、木の葉のみでなく、硬い枝や根をも噛み砕くことができたのでしょう。Bosnian : Neki naučnici misle da su triceratopi jeli cikade, vrstu biljaka uobičajenu za doba krede.

Japanese : 科学者の中には、トリケラトプスが白亜紀に多く自生していたソテツ類の植物を食べたと考えている人もいる。Bosnian : Ove biljke izgledaju kao male palme s krunom od oštrog, šiljatog lišća.

Japanese : これらの植物は、鋭く尖った冠状の葉を持ち、外観はヤシに似た低木です。Bosnian : Triceratops je mogao koristiti svoj snažni kljun za uklanjanje lišća prije nego što pojede deblo.

Japanese : トリケラトプスは木の幹を食べる前に、その強靭なくちばしで葉をはぎ取っていた可能性があります。Bosnian : Drugi naučnici tvrde da su ove biljke veoma otrovne te je malo vjerovatno da ih je konzumirao ijedan dinosaurus, mada ljenjivci i druge životinje poput papagaja (potomak dinosaurusa) danas mogu jesti otrovno lišće ili voće.

Japanese : 他の科学者たちは、これらの植物は極めて毒性が高いため、今日ナマケモノや他の(恐竜の子孫である)オウムのような動物が毒のある葉や果実を食べることができるにもかかわらず、どの恐竜もそれらを食べていた可能性は低いと主張しています。Bosnian : Kako bi me povukla Iova gravitacija? Ako biste stajali na površini Ioa, imali biste manju težinu nego na Zemlji.

Japanese : イオの重力はどのようにかかるのでしょうか。イオの地表に立ったとしたら、地球にいるときよりも体重が少なくなるでしょう。Bosnian : Osoba koja na Zemlji teži 200 funti (90kg) na Iou bi težila oko 36 funti (16kg). Naravno, gravitacija vas manje privlači.

Japanese : 地球で体重200ポンド(90kg)の人はイオでは約36ポンド(16kg)になります。当然、重力は軽くなります。[Day16]

Bosnian : Sunce nema koru kao Zemlja na kojoj možete da stojite. Cijelo Sunce sačinjeno je od gasova, vatre i plazme.

Japanese : 太陽には、地球のような地殻(つまり、人間が立てる場所)はありません。太陽全体がガスと火とプラズマでできています。Bosnian : Što se više udaljavate od centra Sunca, gas postaje rjeđi.

Japanese : 太陽の中心から離れるほど、ガスは希薄になります。Bosnian : Vanjski dio koji vidimo kada gledamo u Sunce naziva se fotosfera, što znači „svjetlosna kugla".

Japanese : 太陽を眺めたときに見える外側の部分を光球といい、これは「光の玉」という意味です。Bosnian : Oko tri hiljade godina kasnije, 1610. godine, italijanski astronom Galileo Galilei pomoću teleskopa je uočio da Venera, kao i Mjesec, ima mijene.

Japanese : 約3,000年後の1610年、イタリアの天文学者ガリレオ・ガリレイが望遠鏡を使って観測し、金星にも月と同じように満ち欠けがあることを発見しました。Bosnian : Mijene se javljaju jer je osvijetljena samo strana Venere (ili Mjeseca) koja je okrenuta prema Suncu. Venerine mijene podržale su Kopernikovu teoriju da se planete kreću oko Sunca.

Japanese : 金星の位相は、太陽に面した金星(または月)の側面のみが明るくなるために発生します。金星の満ち欠けは、惑星は太陽の周りを回っているというコペルニクスの理論を裏付けるものでした。Bosnian : Nekoliko godina kasnije, 1639. godine, engleski astronom po imenu Jeremiah Horrocks uočio je Venerin prijelaz.

Japanese : そして数年後の1639年にイギリスの天文学者ジェレミア・ホロックスが金星の通過を観測しました。Bosnian : Engleska je prošla kroz razdoblje mira koje je trajalo dugo nakon ponovnog osvajanja Danelawa.

Japanese : イングランドは、ダネローを再び征服した後、長い平和な時代を経験していました。Bosnian : Međutim 991. godine Etelred se suočio s vikinškom flotom većom od bilo koje druge nakon Gutrumove jedan vijek ranije.

Japanese : しかし、991年にエセルレッドは100年前のグトルム以来の大規模な海賊艦隊に直面しました。Bosnian : Flotu je predvodio Olaf Trygvasson, Norvežanin s ciljem da oslobodi svoju zemlju od danske dominacije.

Japanese : この艦隊を率いたのは、デンマークの支配から自国を取り戻すという野望を抱くノルウェー人のオラフ・トリグヴァッソンでした。Bosnian : Poslije početnih vojnih smetnji, Ethelred je pristao postići dogovor s Olafom, koji se vratio u Norvešku kako bi pokušao preuzeti svoje kraljevstvo, premda s nepotpunim uspjehom.

Japanese : 初の軍事的な挫折の後、エセルレッドはオラフと条件の合意に至ったのの、オラフはノルウェーに戻って失敗と成功を繰り返しながら王国を手に入れようとしました。Bosnian : Hangeul je jedina namjerno osmišljena abeceda koja je u svakodnevnoj upotrebi. Ta abeceda je osmišljena 1444. godine za vrijeme vladavine kralja Sejonga (1418-1450. godine).

Japanese : ハングルは、日常的に使われている唯一の字母です。字母は世宗時代(1418~1450)の1444年に発明されました。Bosnian : Kralj Sejong je bio četvrti kralj dinastije Joseon i jedan od kraljeva koji su uživali najveće poštovanje.

Japanese : 世宗(セジョン)王は朝鮮王朝の第4代王であり、最も評価の高い王の1人です。Bosnian : Hangeulsku abecedu je prvobitno nazvao Hunmin Jeongeum, što znači „ispravni zvukovi kao instrukcija narodu".

Japanese : 当初、彼はハングル文字を「訓民正音」と名付けたましたが、これは「民衆の指導のための正しい音」という意味です。Bosnian : Postoji mnogo teorija o nastanku sanskrita. Jedna od njih se odnosi na migraciju Aryanaca prema zapadu u Indiju koji su sa sobom donijeli i svoj jezik.

Japanese : サンスクリット語がどのようにして誕生したかについては諸説あります。その1つは、西方からインドにアーリア人が移住してきて、彼らの言語を持ち込んだという説です。Bosnian : Sanskrit je drevni jezik koji se može porediti s latinskim koji se govorio u Evropi.

Japanese : サンスクリット語は古代語であり、ヨーロッパのラテン語に相当します。Bosnian : Najstarija poznata knjiga na svijetu napisana je na sanskritu. Nakon što su spisi Upanišade prikupljeni, sanskrit je iščezao zbog hijerarhije.

Japanese : 世界で最も早く知られている本は、サンスクリット語で書かれていました。ウパニシャッドが編纂された後、サンスクリット語は階級制度のために衰退しました。Bosnian : Sanskrit je veoma složen i bogat jezik koji je služio kao osnova za mnoge savremene indijske jezike, baš kao što je latinski osnova evropskih jezika kao što su francuski i španski.

Japanese : サンスクリット語は非常に複雑かつ豊かな言語です。ちょうどラテン語がフランス語やスペイン語などヨーロッパ言語の起源であるように、この言語は多くの現代インド語の起源となっています。Bosnian : Nakon bitke za Francusku, Njemačka se počela pripremati za napad na britanski otok.

Japanese : フランスとの戦いが終わり、ドイツはイギリスへの侵攻の準備を始めました。Bosnian : Njemačka je napadu dala kodni naziv „Operacija morski lav". Veliki dio teškog oružja i zaliha britanske vojske izgubljen je u toku evakuacije iz Dunkirka, te je vojska bila prilično slaba.

Japanese : ドイツはこの攻撃に「シーリオン作戦」という暗号名を付けました。イギリス軍の重火器や物資のほとんどは、ダンカークから避難したときに失われていたので、軍はかなり弱体でした。Bosnian : Međutim, Kraljevska mornarica i dalje je bila mnogo snažnija od njemačke mornarice („Kriegsmarine") te je bila u stanju uništiti svaku invazijsku flotu koja je poslana preko Engleskog kanala.

Japanese : しかし、英国海軍は当時のドイツ海軍(Kriegsmarine)よりもはるかに強く、英仏海峡を越えて送られてきたどんな侵略艦隊も撃破できました。Bosnian : Međutim, veoma mali broj brodova Kraljevske mornarice bio je smješten blizu vjerovatnih ruta napada jer su se admirali bojali da će ih njemački vazdušni napad potopiti.

Japanese : しかし、提督たちはドイツの航空攻撃で撃沈されることを恐れていたので、イギリス海軍の艦船はほとんど侵略ルートの近くに拠点を置いていませんでした。Bosnian : Počnimo s objašnjenjem planova Italije. Italija je uglavnom bila „mlađi brat" Njemačke i Japana.

Japanese : まずはイタリアの計画について説明しましょう。イタリアは主にドイツと日本の「弟分」でした。Bosnian : Imala je slabiju vojsku i mornaricu, uprkos činjenici da je upravo pred početak rata napravila četiri nova broda.

Japanese : 開戦直前に新しい4隻を造船したにもかかわらず、陸海軍とも弱かった。Bosnian : Glavni ciljevi Italije bile su afričke države. Da bi zauzela te države, trebala je imati tačku na koju bi slala trupe da bi vojnici mogli ploviti preko Sredozemnog mora i izvršiti invaziju na Afriku.

Japanese : イタリアの主な標的はアフリカ諸国でした。標的の国々を攻略するには、軍隊が地中海を横断してアフリカに侵攻する必要があり、その橋頭保となる場所が必要でした。Bosnian : Zbog toga su bili primorani riješiti se britanskih baza i brodova u Egiptu. Osim toga, italijanski borbeni brodovi nisu trebali imati nikakve druge zadatke.

Japanese : そのためには、エジプトにあるイギリスの基地や艦船を排除しなければなりませんでした。そうした措置を除いて、イタリアの戦艦は何もしてはいけないという決まりでした。[Day17]

Bosnian : Sada nešto o Japanu. Japan je bio otočna zemlja, isto kao i Britanija.

Japanese : さて、日本はと言えば、イギリスと同じ島国でした。Bosnian : Podmornice su brodovi koji su namijenjeni za plovidbu ispod vode i ostaju tamo duži vremenski period.

Japanese : 潜水艦は水中に潜ったまま移動するように設計された船であり、長時間にわたる潜航が可能です。Bosnian : Podmornice su korištene u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Tada su bile izuzetno spore i imale su prilično ograničen domet pucanja.

Japanese : 潜水艦は第一次世界大戦と第二次世界大戦で使用されました。当時の潜水艦は非常に遅く、射程距離も限られていました。Bosnian : Na početku rata uglavnom su se kretale po površini mora, ali kako se radar počeo razvijati i postajao sve precizniji, podmornice su morale ići pod vodu kako ne bi bile otkrivene.

Japanese : 開戦当初は海上航行による移動が多かったものの、レーダーの発達や精度の向上に伴い、潜水艦は水面下に潜ることを余儀なくされました。Bosnian : Njemačke podmornice su se nazivale U-brodovi. Njemci su bili veoma dobri u navigiranju i korištenju svojih podmornica.

Japanese : ドイツ軍の潜水艦はUボートと呼ばれていました。ドイツ人は潜水艦の航行や操作に非常に得意のです。Bosnian : Zbog njihovog uspeha s podmornicama, posle rata Nijemcima se ne vjeruje dovoljno da bi im se dozvolilo da ih imaju mnogo.

Japanese : 潜水艦で成功したドイツは、戦後は何隻も保有するほど信頼されなくなりました。Bosnian : Da! Kralj Tutankamon, koji se ponekad naziva i „kralj Tut" ili „Dječak-kralj", jedan je od drevnih egipatskih kraljeva, najpoznatiji u savremenom vremenu.

Japanese : そうです!ツタンカーメン王は、「少年王」と呼ばれることもあり、現代では最も有名な古代エジプトの王の1人です。Bosnian : Zanimljivo je da u antička vremena nije bio smatran za veoma važnu ličnost i nije zabilježen na većini spiskova antičkih kraljeva.

Japanese : 興味深いことに、彼は古代ではあまり重視されておらず、ほとんどの古代の王の名簿には記録がありません。Bosnian : Međutim, otkriće njegove grobnice 1922. godine učinilo ga je slavnom ličnošću. Iako je mnogo grobnica u prošlosti opljačkano, ova grobnica je ostavljena skoro netaknuta.

Japanese : しかし、1922年に墓が発見されたことで、この若い王は一躍有名になりました。先人たちの墓の多くが墓荒らしに遭う中、この墓はほとんど手をつけかずで残っていたのです。Bosnian : Većina predmeta zakopanih sa Tutankamonom su dobro očuvani, uključujući i hiljade predmeta napravljenih od plemenitih metala i rijetkog kamenja.

Japanese : ツタンカーメンと一緒に埋葬された品目のほとんどは良い状態で保存されており、貴金属や希少な石で作られた工芸品などが何千とありました。Bosnian : Pronalazak točka sa žbicama učinio je asirska bojna kola lakšim, bržim i spremnijim za prestizanje vojnika i drugih bojnih kola.

Japanese : スポーク式ホイールの発明により、アッシリア軍の戦車は軽量、高速、強力になり、他国の兵士や戦車を振り切る体制が整いました。Bosnian : Strijele njihovih smrtonosnih samostrela mogle su da prodru u oklop neprijateljskih vojnika. Oko 1000. godine prije Hrista, Asirci su predstavili prvu konjicu.

Japanese : 恐ろしいクロスボウから放たれる矢は、敵兵の鎧を貫通しました。紀元前1000年頃にアッシリア人は最初の騎兵隊を導入した。Bosnian : Konjica je vojska koja se bori na konjima. Sedlo još uvijek nije bilo izmišljeno pa se asirska konjica borila na golim leđima konja.

Japanese : 騎馬隊は、馬に乗って戦う軍隊です。当時まだ鞍や鐙は発明されていなかったため、アッシリアの騎兵たちは、馬の裸の背にまたがって戦いました。Bosnian : Znamo mnoge grčke političare, naučnike i umjetnike. Vjerovatno najpoznatija osoba koja potiče iz te kulture je Homer, legendarni slijepi pjesnik koji je napisao dva remek-djela grčke književnosti – epove Ilijadu i Odiseju.

Japanese : 有名なギリシャ人の政治家、科学者、芸術家は大勢います。この古代文化の担い手としておそらく最も有名なのは、ギリシャ文学の2大傑作であるイリアスとオデュッセイアを作曲した伝説の盲目詩人ホメロスでしょう。Bosnian : Sofokle i Aristofan su i dalje popularni dramaturzi, a njihove drame smatraju se jednim od najvećih djela svjetske književnosti.

Japanese : ソフォクレスやアリストファネスは、今でも人気の劇作家であり、彼らの戯曲は世界文学の最高傑作と称えられています。Bosnian : Još jedan poznati Grk je matematičar Pitagora, prevashodno poznat po čuvenoj teoremi o odnosima između strana pravouglih trouglova.

Japanese : もう1人の有名なギリシャ人は数学者ピタゴラスで、主に直角三角形の辺の関係についての有名な定理を発見したことで知られています。Bosnian : Postoje različite procjene o tome koliko ljudi govori hindu jezik. Procjenjuje se da je po broju govornika između drugog i četvrtog jezika u svijetu.

Japanese : ヒンディー語を話す人の数を推計する方法はいろいろあります。ヒンディー語は世界で2番目から4番目によく話されている言語であると推定されています。Bosnian : Broj izvornih govornika se mijenja u zavisnosti od toga računaju li se veoma usko povezani dijalekti.

Japanese : 母語話者の人数は、言語的に非常に近い方言を数に入れるかどうかによって変わってきます。Bosnian : Procjene se kreću od 340 do 500 miliona govornika, a čak 800 miliona ljudi razumije taj jezik.

Japanese : 推定では3億4千万~5億人がこの言語を話し、8億人がこの言語を理解しているとされます。Bosnian : Hindi i urdu jezici su slični po vokabularu, ali im se pisma razlikuju; u svakodnevnom razgovoru govornici oba jezika obično mogu razumjeti jedni druge.

Japanese : ヒンディー語とウルドゥー語は、文字は異なりますが語彙は似ています。日常会話の場合、どちらかの言語を話す人同士であれば、たいていは互いに意思疎通ができます。Bosnian : U 15. vijeku, sjeverna Estonija je bila pod velikim kulturološkim utjecajem Njemačke.

Japanese : 15世紀頃、エストニア北部はドイツの大きな文化的影響を受けていました。Bosnian : Nekoliko njemačkih monasha htjelo je približiti Boga autohtonom narodu i zato su izmislili estonski književni jezik.

Japanese : 一部のドイツ人僧侶たちは、神を現地の人々にとって身近なものにしたいと思い、エストニア文字の言語を発明しました。Bosnian : Bazirao se na njemačkoj abecedi, a dodano je i slovo „Õ/õ".

Japanese : ドイツ語のアルファベットをベースに、「Õ/õ」の1文字が追加されました。Bosnian : Vremenom su srasle mnoge riječi koje su posuđene iz njemačkog jezika. To je bio početak prosvjetiteljstva.

Japanese : 時が経つにつれ、ドイツ語から借用した多くの言葉が融合されていきました。これが啓蒙の始まりでした。Bosnian : Nasljednik prijestola bi, prema tradiciji, otišao pravo u vojsku odmah nakon završetka škole.

Japanese : 伝統的に、王位継承者は学校卒業後にそのまま軍に入ります。[Day18]

Bosnian : Međutim, Charles je pohađao univerzitet na Trinity Collegeu u Cambridgeu, na kojem je studirao antropologiju i arheologiju, a kasnije i historiju, te stekao diplomu koja odražava dobar uspjeh na studiju.

Japanese : ただし、チャールズはケンブリッジ大学のトリニティ・カレッジに進学し、人類学と考古学を専攻し、後に歴史学を学び、2:2(2等学位)を取得しました。Bosnian : Charles je bio prvi član britanske kraljevske porodice kojem je dodijeljena diploma.

Japanese : チャールズは英国王室で初めて学位を取得した人物です。Bosnian : Na evropski dio Turske (istočna Trakija ili Rumelija na Balkanskom poluostrvu) otpada 3% zemlje.

Japanese : ヨーロッパ側のトルコ(バルカン半島の東トラキアまたはルメリア)は国土の3%を占めています。Bosnian : Teritorija Turske duga je više od 1.600 kilometara (1.000 milja) i široka 800 km (500 milja), grubo pravouglog oblika.

Japanese : トルコの領土は、長さ1,600 km以上、幅800 km以上でのほぼ長方形です。Bosnian : Površina Turske, uključujući jezera, zauzima 783.562 kvadratna kilometra (300.948 kv. mi.), od čega se 755.688 kvadratnih kilometara (291.773 kv. mi.) nalazi u jugozapadnoj Aziji, a 23.764 kvadratnih kilometara (9.174 kv. mi.) u Evropi.

Japanese : 湖を含めたトルコの面積は783,562 km2(300,948平方マイル)で、そのうち南西アジアが755,688 km2(291,773平方マイル)、ヨーロッパが23,764 km2(9,174平方マイル)です。Bosnian : Turska je 37. zemlja po veličini u svijetu i njena površina je po veličini kao kontinentalna Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno.

Japanese : トルコの面積は世界で37番目に大きく、フランス本土とイギリスを合わせた大きさとほぼ同じです。Bosnian : Turska je okružena morima s tri strane: Egejsko more na zapadu, Crno more na sjeveru i Sredozemno more na jugu.

Japanese : トルコは三方を海に囲まれた国で、西はエーゲ海、北は黒海、南は地中海にそれぞれ面しています。Bosnian : Luksemburg je država s dugogodišnjom historijom, ali njegova nezavisnost datira od 1839. godine.

Japanese : ルクセンブルクは歴史の長い国ですが独立は1839年に遡ります。Bosnian : Današnji dijelovi Belgije u prošlosti su bili dio Luksemburga, ali nakon Belgijske revolucije do koje je došlo 1830-ih godina postali su dio Belgije.

Japanese : 現在のベルギー領の一部は過去にルクセンブルク領でしたが、1830年代のベルギー革命後にベルギー領になりました。Bosnian : Luksemburg se uvijek trudio ostati neutralna zemlja, ali ga je Njemačka okupirala kako u Prvom tako i u Drugom svjetskom ratu.

Japanese : ルクセンブルクは、常に中立国としての立場を守ろうと努めていましたが、 第一次世界大戦でも第二次世界大戦でもドイツに占領されました。Bosnian : Luksemburg je 1957. godine postao osnivač organizacije danas poznate kao Evropska unija.

Japanese : 1957年にルクセンブルクは現在の欧州連合(EU)の創設メンバーとなりました。Bosnian : Drukgyal Dzong je srušena tvrđava i budistički manastir koji se nalazi na sjeveru distrikta Paro (u selu Phondey).

Japanese : ドゥルギャルゾンは、(フォンディ村の)パロ地区の高台にある廃墟となった要塞や仏教寺院です。Bosnian : Smatra se da je 1649. godine Zhabdrung Ngawang Namgyel izgradio tvrđavu u čast svoje pobjede protiv tibetansko-mongolskih sila.

Japanese : 1649年にシャブドゥン・ガワン・ナムゲルがチベット・モンゴル軍との戦いに勝利したことを記念して、この要塞を建設したと言われています。Bosnian : Zbog požara koji se desio 1951. godine, u tvrđavi Drukgyal Dzong su ostale samo neke relikvije, kao što je slika Zhabdrung Ngawang Namgyal.

Japanese : 1951年の火災によりほとんどが焼失し、ジャブドゥルング・ガワン・ナムゲルの絵など、ドゥルギャルゾン遺跡の一部しか残りませんでした。Bosnian : Tvrđava je posle požara očuvana i zaštićena te je ostala jedna od najuzbudljivijih atrakcija Butana.

Japanese : 火災後の要塞は保存・保護され、今ではブータンで話題の観光名所の1つとして残っています。Bosnian : Tokom 18. stoljeća Kambodžu su pritiskala dva snažna susjeda - Tajland i Vijetnam.

Japanese : 18世紀のカンボジアは、タイとベトナムという2つの強力な隣国に挟まれて苦しい立場にありました。Bosnian : Tajlanđani su u 18. vijeku izvršili nekoliko napada na Kambodžu , a 1772. godine razorili su Pnom Phen.

Japanese : タイ人は18世紀に幾度もカンボジアに侵入し、1772年にはプノンフェンを破壊しました。Bosnian : U posljednjim godinama 18. stoljeća, Vijetnamci su napali i Kambodžu.

Japanese : 18世紀末にはベトナム人もカンボジアを侵略しました。Bosnian : Osamnaest posto Venecuelanaca je nezaposleno, a većina zaposlenih radi u sivoj ekonomiji.

Japanese : ベネズエラ人の18%が失業者であり、就業者のほとんどは非公式経済で働いています。Bosnian : Dvije trećine zaposlenih Venecuelaca radi u uslužnom sektoru, gotovo četvrtina radi u industriji, a petina u poljoprivredi.

Japanese : ベネズエラで働く人の3分の2がサービス業、4分の1近くが工業、5分の1が農業に従事しています。Bosnian : Nafta je važna industrija za Venecuelance, jer je ta zemlja neto izvoznik, mada je samo jedan posto stanovništva zaposleno u naftnoj industriji.

Japanese : ベネズエラ人にとって石油は重要な産業であり、石油産業に従事する人はわずか1%に過ぎないにもかかわらず、同国は純輸出国です。Bosnian : Tek kada je nacija postala nezavisna, stručnjaci iz Singapurskih botaničkih vrtova pomogli suda se ostrvo pretvori u tropski Vrtni grad.

Japanese : 独立当初、シンガポール植物園の専門知識を活かして、島は熱帯のガーデンシティに生まれ変わりました。Bosnian : Vanda Miss Joaquim, hibrid orhideje, izabrana je 1981. za nacionalni cvijet te države.

Japanese : 1981年には、ランの交配種であるヴァンダ・ミス・ジョアキムが国花に選ばれました。Bosnian : Svake godine oko mjeseca oktobra skoro 1,5 milion biljojeda zbog kiše migrira sa sjevernih brda ka južnim nizijama, prelazeći preko rijeke Mara.

Japanese : 毎年10月頃には、150万頭近くの草食動物が、雨を求めて北の丘からマラ川を渡り、南の平原に向かって移動します。Bosnian : A onda nazad na sjever u pravcu zapada, ponovo prelazeći rijeku Maru, nakon kiša oko aprila.

Japanese : そして西を通って北に戻り、4月頃の雨季が過ぎた後で再びマラ川を渡ります。[Day19]

Bosnian : U regiji Serengeti nalazi se Nacionalni park Serengeti, zaštitno područje Ngorongoro i životinjski rezervat Maswa u Tanzaniji, kao i Nacionalni rezervat Maasai Mara u Keniji.

Japanese : セレンゲティ地域には、セレンゲティ国立公園、タンザニアのンゴロンゴロ保全地域とマスワ動物保護区、ケニアのマサイマラ国立保護区などがあります。Bosnian : Učenje kreiranja interaktivnih medija zahtijeva konvencionalne i tradicionalne vještine, kao i alate koji su naučeni u interaktivnoj nastavi (uređivanje priča, uređivanje audio i videozapisa, pripovijedanje priča itd.)

Japanese : インタラクティブメディアの制作を学ぶには、従来のスキルや伝統的なスキルに加えて、対話型授業で習得したツール(ストーリーボード作成、音声・映像編集、ストーリーテリングなど)が求められます。Bosnian : Interaktivni dizajn od vas traži da preispitate pretpostavke o medijskoj produkciji i da naučite razmišljati na nekonvencionalne načine.

Japanese : インタラクティブデザインでは、メディア制作についての思い込みを見直し、非直線的な考え方を学ぶ必要があります。Bosnian : Interaktivni dizajn traži da se komponente projekta međusobno poveži, ali i da budu smislene kao zasebna cjelina.

Japanese : インタラクティブデザインでは、プロジェクトのコンポーネントが互いにつながるだけでなく、別個のエンティティとして意味をなすことが要求されます。Bosnian : Mana objektiva za povećanje prikaza je to što je fokusna kompleksnost i broj elemenata objektiva potreban za postizanje raspona fokusnih dužina mnogo veći nego kod glavnih objektiva.

Japanese : ズームレンズの欠点は、焦点距離の範囲に対応するうえで必要な焦点距離の複雑さとレンズ素子の数が、焦点レンズよりもはるかに多いことです。Bosnian : Ovo postaje sve manji problem jer proizvođači postižu veće standarde u proizvodnji objektiva.

Japanese : レンズメーカーが生産するレンズが高い基準に達するにつれ、これは問題ではなくなりつつあります。Bosnian : To je omogućilo objektivima za uvećavanje da snimaju fotografije kvaliteta uporedivog s onim koji postižu objektivi sa fiksnom žižnom daljinom.

Japanese : これでズームレンズは固定焦点距離のレンズに匹敵する画質を実現しました。Bosnian : Još jedan nedostatak objektiva za uvećavanje je taj što je maksimalna apertura (brzina) objektiva obično manja.

Japanese : ズームレンズのもう1つの欠点は、多くの製品ではレンズの絞り値(速度)が低いことです。Bosnian : Zbog toga je teško koristiti jeftine objektive za povećanje prikaza u uvjetima slabog osvjetljenja bez blica.

Japanese : そのため、安価なズームレンズはフラッシュを使わないと低照度の状態では使いづらくなります。Bosnian : Jedan od najčešćih problema kod konverzije filma u DVD format je overscan (preklapanje).

Japanese : 映画をDVD形式に変換しようとするときに最も一般的な問題の1つはオーバースキャンです。Bosnian : Većina televizijskog sadržaja je osmišljena tako da ugodi široj javnosti.

Japanese : ほとんどのテレビ番組は、大衆が喜ぶように製作されています。Bosnian : Zbog toga, sve što vidite na TV-u ima granice, vrh, dno i strane.

Japanese : そのため、テレビに映る映像すべての上下左右の境界線がカットされていました。Bosnian : Ovo je napravljeno da bi se osiguralo da slika pokriva cijeli ekran. To se zove ivično područje ekrana.

Japanese : これは、画像が画面全体を確実に覆うようにできています。これをオーバースキャンといいます。Bosnian : Nažalost, kada napravite DVD, i njegove granice će biti narezane, a ako videozapis ima i titlove koji su blizu donjeg dijela, neće se u potpunosti prikazati.

Japanese : 残念なことに、DVDを自作すると、境界がカットされる可能性が非常に高く、字幕が下に寄りすぎていると完全には表示されないでしょう。Bosnian : Tradicionalni srednjovjekovni dvorac dugo je bio inspiracija za maštu i dočaravao je slike viteških turnira, banketa i viteštva kralja Artura.

Japanese : 伝統的な中世の城は、長い間人々の想像力を掻き立て、馬上槍試合、酒宴、アーサー王の騎士の姿を彷彿とさせます。Bosnian : Čak i ako stojite usred hiljadu godina starih ruševina, jednostavno je prizvati zvuke i mirise davnih borbi, skoro da možete čuti lupkanje kopita po kaldrmi i osjetiti strah iz tamnica.

Japanese : 千年の歴史を持つ遺跡iに囲まれて立っているだけで、遠い昔の戦いの音や匂いが思い浮かび、石畳を打つひづめの音が聞こえ、地下牢の穴から恐怖の匂いを嗅いが立ち上るような気がします。Bosnian : Ali, bazira li se naša mašta na stvarnosti? Zašto su se dvorci uopće gradili? Kako su dizajnirani i građeni?

Japanese : しかし、私たちの想像力は現実に基づいているのでしょうか。そもそも城はなぜ作られたのでしょうか。どのように設計され、建設されたのでしょうか。Bosnian : Dvorac Kirby Muxloe, tipičan za taj period, više izgleda kao utvrđena kuća nego kao pravi dvorac.

Japanese : この時代の典型的な城であるカービー・マクスロー城は、お城というよりも要塞化された邸宅のような雰囲気を醸し出しています。Bosnian : Njegovi veliki stakleni prozori i tanki zidovi ne bi mogli dugo odolijevati snažnom napadu.

Japanese : その大きなガラス窓と薄い壁では、長期にわたる断固たる攻撃に抗いきれなかったことでしょう。Bosnian : Tokom 1480-ih godina, kada je Lord Hastings započeo gradnju, zemlja je bila relativno mirna i bilo ju je potrebno braniti samo od malih bandi lutajućih pljačkaša.

Japanese : ヘイスティングス卿によって建設が開始された1480年代には、この国は比較的平和であり、防衛が必要とされたのは、放浪する襲撃者の小集団から国を守るための防衛のみであった。Bosnian : Ravnoteža moći je bio sistem u kojem su evropske nacije nastojale zadržati nacionalni suverenitet svih evropskih država.

Japanese : パワーバランスとは、欧州諸国が欧州全域の国家主権を維持しようとする制度でした。Bosnian : Koncept je podrazumijevao da sve evropske nacije moraju nastojati da spriječe da jedna nacija postane moćna, pa su stoga državne vlade često mijenjale saveze kako bi održale ravnotežu.

Japanese : そのコンセプトは、欧州では一国の強大化を防ぐために、どの国の政府もしばしば同盟関係を変えながらバランスを維持するというものでした。Bosnian : Rat za špansko naslijeđe bio je prvi rat čije je centralno pitanje bila ravnoteža moći.

Japanese : スペイン継承戦争は、欧州のパワーバランスが中心的な問題となって起きた最初の戦争でした。Bosnian : Ovo je prestavljalo važnu promjenu, jer evropske sile više nisu imale razlog da ratuju pod izgovorom da se radi o vjerskim ratovima. To znači da je Tridesetogodišnji rat bio posljednji rat koji se vodio kao vjerski rat.

Japanese : これは重要な変化を示しています。というのも、ヨーロッパの大国にはもはや宗教戦争という口実がなくなっていったのです。そのため、この三十年戦争は、宗教戦争と呼ばれる最後の戦争となりました。Bosnian : Hram Artemide u Efezu je srušen 21. jula 356. godine p.n.e. u požaru koji je podmetnuo Herostratus.

Japanese : エフェソスにあったアルテミス神殿は、紀元前356年7月21日にヘロストラトゥスによる放火で破壊されてしまいました。[Day20]

Bosnian : Prema priči, njegova motivacija je bila da postane poznat po svaku cijenu. Ogorčeni Efežani su objavili da ime Herostratusa nikada neće biti zabilježeno.

Japanese : その話によれば、彼の動機は何としてでも名声を得ることでした。激怒したエフェソスの住民たちは、ヘロストラタスの名前を決して記録に残さないと発表しました。Bosnian : Grčki historičar Strabo kasnije je naveo to ime, po kojem ga i danas poznajemo. Hram je uništen u noći u kojoj je rođen Aleksandar Veliki.

Japanese : 後にギリシャの歴史家ストラボがその名を記したことから、現在の私たちの知るところとなっています。アレクサンダー大王が誕生した同じ夜に神殿は破壊されました。Bosnian : Aleksandar se kao kralj ponudio da plati ponovnu izgradnju hrama, ali njegova ponuda je odbijena. Nakon toga, posle Aleksandrove smrti, hram je ponovo izgrađen 323. godine prije nove ere.

Japanese : アレクサンダーは王として神殿を再建するために出資を申し出ましたが、受け入れられませんでした。アレクサンダー大王の死後、紀元前323年に神殿が再建されました。Bosnian : Vodite računa da vam ruka bude što opuštenija dok istovremeno pravilno pritišćete sve note. Također, pokušajte da ne pravite mnogo nepotrebnih pokreta prstima.

Japanese : 音符どおりに正確に奏でながら、手をできるだけリラックスした状態で保つようにしましょう。また、指が余計な動きをしないように努めましょう。Bosnian : Na taj način, minimalno ćete se umoriti. Zapamtite da nema potrebe da tipke jako udarate da bi zvuk bio jači kao na klaviru.

Japanese : そうすることで、疲れがたまりにくくなります。ピアノのように音量を出すために力を入れて鍵盤を叩く必要はないことを覚えておいてください。Bosnian : Za jači zvuk na harmonici, koristite harmoniku s više pritiska ili brzine.

Japanese : アコーディオンを弾くときに音量を上げるには、蛇腹を強く、または速く動かします。Bosnian : Misticizam predstavlja traganje za zajedništvom, identitetom ili jasnom sviješću o krajnjoj stvarnosti, božanstvu, duhovnoj istini ili Bogu.

Japanese : 神秘主義は、究極の現実、神性、霊的真理、または神との交信、同一性、または意識的な意識を追求する哲学なしい宗教上の思想です。Bosnian : Vjernik traga za direktnim iskustvom, intuicijom ili uvidom u božansku stvarnost/božanstvo ili božanstva.

Japanese : 信者は、神の現実・神性または神に関わる直接体験、直観、または洞察を追求します。Bosnian : Pratioci slijede određene načine življenja ili prakse koje su namijenjene za očuvanje tih iskustava.

Japanese : 信者たちは、ある種の生き方や、そうした経験を育むことを目的とした実践を追求しています。Bosnian : Mistika se može razlikovati od ostalih oblika religioznog vjerovanja i poštovanja po njenom naglašavanju neposrednog ličnog iskustva jedinstvenog stanja svijesti, posebno tih miroljubivih, pronicljivih, blaženstvenih ili čak ekstatičnih karaktera.

Japanese : 神秘主義は、特に平穏、洞察、至福、あるいは恍惚といった性格の独特な意識状態の直接的で個人的な経験に重点を置くことによって、他の宗教的な信念や崇拝の形態と区別することができます。Bosnian : Sikizam je religija koja potiče s indijskog potkontinenta. Nastala je u regiji Pandžab tokom 15. stoljeća, nakon sektaškog raskola s hinduističkom tradicijom.

Japanese : シーク教はインド亜大陸に由来する宗教です。ヒンドゥー教の伝統の中での宗派分裂から15世紀にパンジャブ地方で発祥しました。Bosnian : Sikhi smatraju da je njihova vjera odvojena religija od hinduizma, mada priznaju svoje hinduističke korijene i tradicije.

Japanese : シーク教徒たちは、ヒンドゥー教のルーツや伝統を尊重しながらも、自らの信仰をヒンドゥー教とは別個の宗教と見なしてます。Bosnian : Sikhi svoju religiju nazivaju Gurmat, što je pandžapska riječ za „put gurua". Guru je osnovni aspekt svih religija u Indiji, ali u sikizmu je poprimio značaj koji čini osnovu sikhskih vjerovanja.

Japanese : シーク教徒は自らの宗教をグルマットと呼び、これはパンジャブ語で「教祖の道」という意味です。教祖はあらゆるインド宗教に共通の基本的側面ですが、シーク教では特に重要性を帯び、シーク教信仰の中心を形成すしています。Bosnian : Religiju je osnovao Guru Nanak (1469–1539) u 15. vijeku. Nakon toga je uzastopno bilo devet gurua.

Japanese : シーク教は15世紀にグル・ナーナク(Guru Nanak、1469~1539)によって創設されました。その後、さらに9人のグルが後継者となりました。Bosnian : Međutim, u junu 1956. godinu, Hruščova obećanja su testirana kada su se neredi u Poljskoj, na kojima su radnici protestovali protiv nedostatka hrane i smanjenja plata, pretvorili u opće proteste protiv komunizma.

Japanese : しかし、1956年6月にポーランドで食糧不足と賃金削減に抗議する労働者たちが暴動を起こし、それが共産主義に対する一般抗議行動に変わったとき、クルシチョフの公約が試されることになりました。Bosnian : Iako je Krushchev na kraju poslao tenkove da zavedu red, on jeste pristao na neke ekonomske zahtjeve i složio se da se za novog premijera imenuje popularnog Wladyslava Gomulka.

Japanese : 最終的には、クルシチョフは秩序を回復するために戦車を送り込みましたが、一部の経済的な要求に道を譲り、人気のあるウラジスラフ・ゴムルカを新首相に任命することに合意しました。Bosnian : Civilizacija doline Indus bila je civilizacija bronzanog doba na sjeverozapadu indijskog potkontinenta koja je obuhvatala većinu današnjeg Pakistana i neke regije na sjeverozapadu Indije i sjeveroistoku Afganistana.

Japanese : インダス渓谷文明は、北西インド亜大陸の青銅器時代の文明で、現代のパキスタンの大部分とインド北西部と北東アフガニスタンの一部の地域を包含していました。Bosnian : Civilizacija je procvjetala u slivu rijeke Ind, odakle njeno ime i potječe.

Japanese : この文明はインダス川の流域で栄え、その名の由来となりました。Bosnian : Uprkos tome što neki učenjaci spekuliraju da je civilizacija postojala i u slivu sada presušene rijeke Sarasvati, nju bi bilo prikladno nazivati indo-sarasvatskom civilizacijom, dok je neki nazivaju harapanska civilizacija po Harapi, njenoj prvoj lokaciji iskopanoj 1920-ih godina.

Japanese : 一部の学者は、今では干上がったサラスヴァティ川の流域にも文明は存在したと推測し、インダス・サラスヴァティ文明と呼ぶのが適切であるとしていますが、一方で、1920年代に発掘された最初の遺跡であるハラッパにちなんで、ハラッパン文明と呼ぶ人もいます。Bosnian : Militaristička priroda rimskog carstva doprinijela je razvoju medicine.

Japanese : ローマ帝国の軍国主義的な性質は、医療の進歩に役立ちました。Bosnian : Car Avgust je počeo regrutovati liječnike i čak je formirao prvi rimski medicinski korpus koji je koristio nakon bitaka.

Japanese : 医師はアウグストゥス皇帝によって募集され始め、戦いの余波で活用される最初のローマの医療隊を形成しました。Bosnian : Hirurzi su poznavali različite sedative, uključujući morfij iz ekstrakta maka i skopolamin iz sjemena bunike.

Japanese : 外科医らにはケシの種子から抽出したモルヒネやヘルバネの種子から抽出したスコポラミンなど、各種の鎮静剤の知識がありました。Bosnian : Da bi spasili pacijente od gangrene, stekli su iskustvo u amputaciji, kao i sa podvezima i stezačima arterije za zaustavljanje protoka krvi.

Japanese : 彼らは、患者を壊疽から救うための四肢切断術、血流を止める止血帯、そして動脈クランプにも精通していました。Bosnian : Tokom nekoliko vijekova je rimsko carstvo proizvelo veliki napredak na polju medicine i formiralo velik dio znanja koja danas posjedujemo.

Japanese : ローマ帝国は何世紀にもわたって医学の分野に大きな利益をもたらし、私たちが今日授かっている知識の多くを生み出しました。Bosnian : Pureland origami je origami koji ograničava da se papir istovremeno samo jednom može presaviti, složenije presavijanje kao što je obrnuto presavije nisu dopušteni, a svaki potez presavijanja mora biti ravan.

Japanese : ピュアランド折り紙とは、一度に折れるのは1か所で、逆折りなどの複雑な折り方はできず、すべての折り目が直線的であるという制約のある折り紙です。[Day21]

Bosnian : Osmislio ga je John Smith 1970-ih godina kao pomoć neiskusnim slagačima ili osobama s ograničenom pokretljivošću.

Japanese : 1970年代にジョン・スミス氏によって、折り紙の経験が浅い人や手先の不器用な人のために開発されました。Bosnian : Djeca prilično rano razvijaju svijest o rasi i rasnim stereotipima koji utječu na njihovo ponašanje.

Japanese : 子供たちはごく幼少期から人種や人種の固定観念に対する意識が発達し、こうした人種の固定観念が行動に影響を与えます。Bosnian : Na primjer, djeca koja se poistovjećuju s rasnom manjinom za koju postoji stereotip da nije uspješna u školi sklona su neuspjehu u školi nakon što saznaju za stereotip povezan s njihovom rasom.

Japanese : 例えば、学校でうまくいかないと既成概念にはまっている少数派の人種と自分を重ね合わせる子供は、自分の人種に関わる既成概念を知ると、学校でうまくいかなくなる傾向があります。Bosnian : MySpace je treća najpopularnija web lokacija u Sjedinjenim Državama i u ovom trenutku ima 54 miliona profila.

Japanese : MySpaceは、米国で3番目に人気のあるウェブサイトで、現在5千4百万人のプロフィールが存在します。Bosnian : Ove web lokacije su dobile mnogo pažnje, naročito u oblasti obrazovanja.

Japanese : こういったウェブサイトは特に教育環境において大いに注目を集めています。Bosnian : Postoje pozitivni aspekti ovih web lokacija koji podrazumijevaju lako postavljanje web lokacije razreda koja može uključivati blogove, videozapise, fotografije i druge funkcije.

Japanese : これらのウェブサイトは、特に教育現場で多くの注目を集めています。ブログ、動画、写真、その他の機能を盛り込んだクラスページを簡単に設定することができるなどの優れた側面があります。Bosnian : Ovoj stranici se može lako pristupiti putem navođenja samo jedne web-adrese, što olakšava pamćenje i tipkanje za učenike koji imaju poteškoće s korištenjem tastature ili sa spelovanjem.

Japanese : このページは、ウェブアドレスを1つ入力するだけで簡単にアクセスでき、キーボードの使用や複雑な綴りが苦手な学生にとって覚えやすく、入力しやすい仕様になっています。Bosnian : Može se prilagoditi tako da je jednostavno čitati i može se dodati željena količina boje.

Japanese : 読みやすくカスタマイズしたり、表示色を自由に増減できます。Bosnian : Poremećaj deficita pažnje „predstavlja neurološki sindrom čija klasična definicijska trijada simptoma uključuje impulzivnost, lako odvlačenje pažnje i hiperaktivnost ili višak energije."

Japanese : 注意力欠如障害とは、「神経学的症候群であり、その古典的定義は衝動性、注意力散漫、多動またはエネルギー過多の3つの症状です。Bosnian : To nije teškoća u učenju, nego poremećaj učenja. koji „pogađa 3 do 5 posto sve djece, a moguće čak i 2 miliona američke djece."

Japanese : これは教育的な意味での学習障害ではなく、医学的な意味での学習障害であり、すべての子供の3~5%、おそらく200万人ものアメリカ人の子供に影響を与えています。Bosnian : Djeca s poremećajem pažnje teško se fokusiraju na stvari kao što je školski rad, ali mogu se koncentrirati na stvari u kojima uživaju, kao što je igranje igara ili gledanje omiljenih crtanih filmova ili pisanje rečenica bez interpunkcije.

Japanese : ADDを持つ子供は、学校の勉強などに集中することは難しいものの、ゲームをしたり、好きなアニメを見たり、句読点のない文章を書いたりするような、楽しいことには集中できるのです。Bosnian : Ta djeca sklona su upadanju u razne nevolje jer se „rizično ponašaju, upadaju u tuče i izazivaju autoritet" kako bi stimulirala mozak, obzirom da njihov mozak ne može biti stimuliran normalnim metodama.

Japanese : こういった子供たちは、通常の方法では脳が刺激されないため、脳を刺激しようとして「危険な行動に出たり、喧嘩をしたり、権威にたて突いたり」して、さまざまなトラブルに巻き込まれる傾向があります。Bosnian : Poremećaj pažnje utječe na odnose s vršnjacima jer druga djeca ne mogu razumjeti zašto se oni tako ponašaju ili zašto pišu na način kako pišu niti da im je stepen zrelosti drugačiji.

Japanese : ADDは仲間との関係に影響を及ぼします。ADDを持つ子がなぜそのように振る舞い、なぜそのように字を綴り、なぜ成熟度が違うのかを他の子供たちは理解できないためです。Bosnian : S obzirom na to da se sposobnost usvajanja znanja i učenja promijenila na prethodno naveden način, promijenila se i osnovna stopa usvajanja znanja.

Japanese : 上記のように知識を得る能力や学習能力が変化するにつれて知識を得る基準率が変わってきました。Bosnian : Pristup dobijanju informacija bio je drugačiji. Više nije postojao pritisak unutar pojedinačnih sjećanja, već je fokus bio nasposobnostt pamćenja teksta.

Japanese : 情報を入手するためのアプローチが異なりました。個人の内面に存在するプレッシャーが想起されることはなく、文面を思い出す能力により焦点が当てられるようになっていました。Bosnian : U suštini, renesansa je unijela značajne promjene u pristupu učenju i dijeljenju znanja.

Japanese : 要するに、ルネサンスは、学習法や知識の普及に大きな変化をもたらしたのです。Bosnian : Za razliku od ostalih primata, hominidi više ne koriste ruke za kretanje, nošenje sopstvene težine ili ljuljanje na drveću.

Japanese : 他の霊長類とは異なり、ヒト科の動物は、移動したり、体重を支えたり、木々の間を通り抜ける際に手を使用しなくなっています。Bosnian : Dlan i stopalo čimpanze su slične veličine i dužine, čime se odražava korištenje dlanova za nošenje težine prilikom hoda na zglobovima.

Japanese : チンパンジーの手足の大きさと長さはほぼ同じであり、ナックル歩行をする際に体重を支えるために手を使っていることが示されています。Bosnian : Ljudska ruka je kraća od stopala i ima ravnije prste.

Japanese : 人間の手(中指先から手首まで)は足(つま先から踵まで)よりも短く、指骨はまっすぐです。Bosnian : Fosilne kosti šake starosti između dva i tri miliona godina otkrivaju ovu promjenu u vidu usavršavanja šake od lokomocije do manipulacije.

Japanese : 200~300万年前の化石の手の骨から、このように手が運動から操作へと特化していたことがわかります。Bosnian : Neki ljudi vjeruju da mnogo umjetno izazvanih lucidnih snova često može biti iscrpljujuće.

Japanese : 人工的に誘導された明晰夢を頻繁に経験しすぎると、非常に疲弊する可能性があると考える人もいます。Bosnian : Glavni razlog za ovaj fenomen je rezultat toga što lucidni snovi produžavaju vrijeme između REM faza.

Japanese : この現象が起きる主な理由は、明晰夢でレム睡眠時間が引き延ばされた結果です。Bosnian : S manje REM faza u toku noći, ovo stanje u kojem doživljavate stvarni san a vaše tijelo se odmara, postaje tako rijetko da dovodi do problema.

Japanese : 一晩あたりのレム睡眠が減ると、実際の睡眠を経験して体が回復するこの状態は、問題と言えるほど頻度が低下します。Bosnian : To je jednako umarajuće kao kada biste se svakih dvadeset ili trideset minuta budili i gledali TV.

Japanese : これは、20~30分おきに起きてテレビを見るのと同じくらい疲れます。Bosnian : Učinak zavisi od toga koliko često vaš mozak pokušava lucidno sanjati u toku noći.

Japanese : この効果は、脳が一晩にはっきりした夢を見ようとする回数に依存しています。[Day22]

Bosnian : Italijanima u sjevernoj Africi stvari nisu baš najbolje krenule. U roku od jedne sedmice od italijanske objave rata 10. juna 1940. godine, britanska 11. husarska pukovnija zauzela je tvrđavu Capuzzo u Libiji.

Japanese : 北アフリカにいるイタリア軍にとって、ほとんど最初から状況は芳しくありませんでした。1940年6月10日のイタリアによる宣戦布告から1週間以内に、イギリスの第11フッサール軍がリビアのカプッツォ要塞を占領しました。Bosnian : U zasjedi istočno od Bardije, Britanci su zarobili glavnog inženjera italijanske Desete trupe, generala Lastuccija.

Japanese : イギリス軍はバルディアの東方で待ち伏せし、イタリア第10軍工兵司令官ラストゥッチ将軍を捕虜にした。Bosnian : Maršal Italo Balbo, generalni guverner Libije i očigledni Mussolinijev nasljednik, ubijen je 28. juna od prijateljske vatre dok je slijetao u Tobruk.

Japanese : 6月28日、リビア総督でムッソリーニの後継者と考えられていたイタロ・バルボ元帥は、トブルークに上陸中に友軍からの銃撃を受けて死亡しました。Bosnian : Moderno mačevanje se prakticira na mnogo nivoa, od studenata koji ga uče na univerzitetu do profesionalnih i olimpijskih takmičenja.

Japanese : 近代スポーツのフェンシングは、大学生からプロやオリンピック競技まで、さまざまなレベルで行われています。Bosnian : Sport se prvenstveno igra u formatu dvoboja, jedan mačevalac u dvoboju sa drugim.

Japanese : このスポーツは2人の選手が向かい合って対戦し、両者が剣で攻防を繰り広げます。Bosnian : Golf je igra u kojoj igrači koriste štapove da udare loptice i pogode rupe.

Japanese : ゴルフとは、クラブで打ってボールを穴に入れるゲームです。Bosnian : U standardnom krugu igra se osamnaest rupa, kada igrači obično počinju na prvoj rupi na terenu i završavaju na osamnaestoj.

Japanese : 通常のラウンドでは18ホールを回り、選手は原則としてコースの第1ホールから開始し、第18ホールで終了します。Bosnian : Pobjeđuje igrač koji izvrši najmanje udaraca ili zamaha palicom da pređe teren.

Japanese : 最少の打数またはクラブのスイング数でコースを終えた選手が勝利します。Bosnian : Igra se na travi, a trava oko rupe se kosi kraće i naziva se zelena trava.

Japanese : このゲームは芝生の上で行われ、ホールの周りの芝生は短く刈られてグリーンと呼ばれています。Bosnian : Vjerovatno najučestalija vrsta turizma je ono što većina ljudi veže s putovanjima - rekreativni turizam.

Japanese : おそらく、最も一般的な観光事業の形態は、ほとんどの人が旅行と関連付ける観光レクリエーションです。Bosnian : To je kada ljudi odlaze na neko mjesto koje se značajno razlikuje od njihovog svakodnevnog života da bi se opustili i zabavili.

Japanese : これは、人々が日常生活とはまったく違う場所に行き、ゆったりした気分で楽しんでいる時です。Bosnian : Plaže, tematski parkovi i kampovi često su najčešća mjesta za rekreativnu posjetu turista.

Japanese : ビーチ、テーマパーク、キャンプ場は、観光レクリエーション客がよく訪れる最も一般的な場所です。Bosnian : Ukoliko je cilj posjete određenoj destinaciji upoznavanje njene historije i kulture, ta vrsta turizma se naziva kulturni turizam.

Japanese : 特定の場所を訪れる目的がその場所の歴史や文化を知ることである場合、その種の観光は文化観光と呼ばれます。Bosnian : Turisti mogu posjetiti različite znamenitosti u određenoj zemlji ili mogu jednostavno odlučiti da se fokusiraju samo na jednu oblast.

Japanese : 観光客は、1国のさまざまなランドマークを訪れることも、1つの地域のみに集中するという選択肢もあります。Bosnian : Kolonisti su, vidjevši tu aktivnost, takođe pozvali pojačanje.

Japanese : この活動を見た入植者たちも増援を要請していた。Bosnian : Trupe koje su osnažile napadačke položaje uključivale su 1. i 3. pukovniju iz New Hampshira koje su se sastojale od po 200 ljudi, pod rukovodstvom pukovnika Johna Starka i Jamesa Reeda (obojica su kasnije postali generali).

Japanese : 前方陣地を補強する部隊には、ジョン・スターク大佐とジェームズ・リード大佐(ともに後に将軍となる)の下で200人からなるニューハンプシャー第1連隊と第3連隊が動員されていました。Bosnian : Starkovi ljudi su zauzeli pozicije duž ograde na sjevernom kraju pozicije kolonista.

Japanese : スタークの兵士たちは入植者陣地の北端側フェンス沿いに陣地を構えました。Bosnian : Kada je plima uzrokovala pukotinu duž rijeke Mystic, sjeveroistočno od poluostrva, oni su brzo produžili ogradu kratkim kamenim zidom u pravcu sjevera koji se završava na maloj plaži.

Japanese : 干潮時に半島の北東に沿ってミスティック川に沿って隙間が開くと、彼らはすかさず、狭い海岸の北端まで低い石垣でフェンスを拡張しました。Bosnian : Gridley ili Stark su postavili kolac oko 100 stopa (30 m) ispred ograde i naredili da se ne puca sve dok oni koji redovno prolaze ne prođu tuda.

Japanese : グリッドリーまたはスタークは外柵の前方約100フィート(30 m)の位置に杭を打ち、正規軍がそこを通過するまで誰も発砲しないようにと命令しました。Bosnian : Američki plan se pouzdao u pokretanje koordiniranih napada iz tri različita smjera.

Japanese : アメリカの計画は、異なる3方向から協調攻撃を開始するというものでした。Bosnian : General John Cadwalder bi pokrenuo diverzantski napad protiv britanskog garnizona u Bordentown-u kako bi blokirao svako dodatno pojačanje.

Japanese : ジョン・カドワルダー将軍は、敵の増援を阻止するために、ボーデンタウンにある英国軍駐屯地に向けて陽動攻撃を開始しました。Bosnian : General James Ewing je poveo 700 pripadnika milicije preko rijeke u Trentom Ferryju, zauzeo most iznad potoka Assunpink i spriječio neprijateljske trupe da pobjegnu.

Japanese : ジェームズ・ユーイング将軍は、トレントン軽巡洋艦で民兵700人を連れて川を渡り、アサンピンク・クリークにかかる橋を奪取し、敵軍の逃亡を阻止しました。Bosnian : Glavna jurišna snaga od 2.400 muškaraca prešla bi rijeku devet milja sjeverno od Trentona, a zatim bi se podijelila u dvije grupe – jedna pod komandom Greena, a druga pod komandom Sullivana, s ciljem da se napad započne pred zoru.

Japanese : 2,400人の主力突撃部隊は、トレントンの北9マイルの地点で川を渡り、グリーン指揮下とサリヴァン指揮下の2つの部隊に分かれ、夜明け前の攻撃を開始しました。Bosnian : Prelaskom s trčanja na četvrtinu milje na trčanje na pola milje, brzina postaje mnogo manje važna, a izdržljivost postaje apsolutna potreba.

Japanese : クォーターマラソンからハーフマラソンに転向する場合、スピードの重要性ははるかに低くなり、持久力が絶対的に必要になります。Bosnian : Naravno, vrhunski polumaratonac, čovjek koji može oboriti rekord od dvije minute, mora imati priličnu brzinu, ali po svaku cijenu mora održavati izdržljivost.

Japanese : もちろん、2分を切る一流のハーフランナーは、それなりのスピードがあるはずですが、どんなことがあっても持久力を伸ばしていかなければなりません。[Day23]

Bosnian : Najbolja priprema za sezonu trčanja je trčanje po cijeloj zemlji za vrijeme zime i treniranje gornjeg dijela tijela u teretanama.

Japanese : 冬場にクロスカントリー走をしながら、ジムに通って上半身を鍛えれば、ランニングシーズンに向けて最高の準備となります。Bosnian : Ispravne prehrambene prakse same po sebi ne mogu dovesti do elitnih postignuća, ali mogu značajno utjecati na opće zdravstveno stanje mladih sportaša.

Japanese : 栄養療法だけで超一流選手が育つわけではありませんが、栄養摂取は若い選手の健康状態全般を大きく左右する可能性があります。Bosnian : Održavanje zdrave energetske ravnoteže, prakticiranje učinkovitih navika hidratacije i razumijevanje različitih aspekata prakse koja se odnosi na korištenje suplemenata mogu pomoći sportistima da poboljšaju rezultate i povećaju uživanje u sportu.

Japanese : 健康的なエネルギーバランスを維持し、効果的な水分補給習慣を実践し、サプリメントのさまざまな実用面を理解することは、選手の成績向上にもスポーツの普及にも役立ちます。Bosnian : Trčanje na srednjoj udaljenosti relativno je jeftin sport. Međutim, postoje mnoge zablude u vezi s nekoliko komada opreme koji su potrebni za učešće.

Japanese : 中距離走は比較的安上がりなスポーツですが、参加に必要な装備が少ないという誤解が多いようです。Bosnian : Proizvodi se mogu kupiti u skladu s potrebom, ali većina će imati slab ili nikakav utjecaj na izvedbu.

Japanese : 必要に応じて製品を購入できますが、性能に影響する製品はほとんどありません。Bosnian : Sportisti mogu osjećati da im se proizvod sviđa, čak i kad on nema stvarnih pogodnosti.

Japanese : アスリートは、実質的なメリットがない製品でも好ましいと感じることがあります。Bosnian : Atom se može smatrati jednim od osnovnih sastavnih dijelova sve materije.

Japanese : 原子は、すべての物質の基本的な構成要素の1つであると考えることができます。Bosnian : To je veoma složena cjelina koja se, po pojednostavljenom Borovom modelu, sastoji od centralnog jezgra oko kojeg kruže elektorni - nešto slično planetama koje kruže oko sunca - vidjeti Sliku 1.1.

Japanese : これは非常に複雑な天体で、単純化されたボーアモデルによれば、中心核が電子によって周回しており、太陽を周回している惑星に似ています(図1.1参照)。Bosnian : Jezgro čine dvije čestice - neutron i proton.

Japanese : 核はいずれも中性子と陽子という2つの粒子で構成されます。Bosnian : Protoni imaju pozitivan električni naboj, a neutroni nemaju naboj. Elektroni imaju negativan električni naboj.

Japanese : 陽子は正電荷を帯び、中性子は無電荷です。電子は負電荷を帯びた粒子です。Bosnian : Prvo morate pregledati mjesto kako biste osigurali svoju sigurnost prije nego što provjerite žrtvu.

Japanese : 被害者を保護するには、まず現場を調査して安全を確保しなければなりません。Bosnian : Primijetit ćete položaj žrtve dok joj se približavate, kao i i sva automatska upozorenja.

Japanese : 被害者に近づきながら被害者の位置と無意識の危険信号を察知する必要があります。Bosnian : Ako se povrijedite dok pokušavate pomoći, možda ćete samo pogoršati stvari.

Japanese : 助けようとして怪我をしたら、事態を悪化させるだけです。Bosnian : U studiji je utvrđeno da su depresija, strah i razmišljanje o katastrofi posrednici između bola i invalidnosti kod ljudi koje pate od boli u donjem dijelu leđa.

Japanese : この研究では、腰痛患者の痛みと障害の関係には、抑うつ、恐怖、破局化が介在していることがわかりました。Bosnian : Samo efekti katastrofiziranja, a ne depresije i straha, bili su uvjet za redovne sedmične sesije fizičke aktivnosti.

Japanese : うつ病や恐怖ではなく、破局化の効果のみが、週例の構造化PAセッションの条件となっていました。Bosnian : Učesnici u redovnim aktivnostima zahtijevali su veću podršku u smislu negativne percepcije boli, te su izdvojili razlike između osjećaja hroničnog bola i nelagode i normalnog fizičkog pokreta.

Japanese : 定期的な活動に参加している人は、慢性疼痛と正常な身体運動から生まれる不快感との違いを区別する痛みの否定的知覚については、より多くの支援が必要でした。Bosnian : Vid ili sposobnost vida ovisi o senzornim organima vidnog sistema ili očima.

Japanese : 視覚、つまり見る能力は、視覚系の感覚器官(つまり目)に依存しています。Bosnian : Mnogo je različitih konstrukcija očiju, sa rasponom složenosti zavisno od potreba organizma.

Japanese : 眼の構造は、生体の要件に応じて、ごく単純なものから非常に複雑なものまでさまざまです。Bosnian : Različite konstrukcije imaju različite mogućnosti, osjetljive su na različite talasne dužine i različitog su stepena oštrine, a također zahtijevaju različitu obradu kako bi razumjele unos i različite brojeve u cilju optimalnog rada.

Japanese : 構造が異なれば機能も異なり、感じ取る波長が異なり、視力の程度も異なります。また、それらの構造には入力信号を理解するためのさまざまな処理や機能に応じた個数が必要になります。Bosnian : Populacija je grupa organizama koji pripadaju određenoj vrsti unutar jednog geografskog područja.

Japanese : 集団とは、ある地理的な範囲にいる特定の種の生物の集まりです。Bosnian : Kada su svi pojedinačni pripadnici populacije identični u smislu određene fenotipske osobine, oni se nazivaju monomorfni.

Japanese : 集団内のすべての個体が特定の表現形質に関して同一である場合、それらは単形性と呼ばれます。Bosnian : Kada pojedinci pokazuju nekoliko oblika jedne osobine, oni su polimorfni.

Japanese : 個体が特定の形質を持つ何とおりもの変種として現れるとき、それらは多型質と呼ばれます。Bosnian : Kolonije armijskih mrava također marširaju i gnijezde se u različitim fazama.

Japanese : 軍隊アリの群れは隊列を組んで移動し、巣の作り方も異なります。Bosnian : U nomadskoj fazi, armijski mravi marširaju noću, a danju se utabore i miruju.

Japanese : 遊牧段階では、軍隊アリは夜間に隊列を組んで移動し、日中は野営します。Bosnian : Kolonizacija počinje u nomadskoj fazi kada je količina raspoložive hrane smanjena. Tokom ove faze kolonija služi kao privremeno gnijezdo koja se svakodnevno mijenja.

Japanese : コロニーでは、入手可能な食料が減少したときに遊牧を開始します。この時期、コロニーは一時的の巣を作り、毎日のように作り変えます。[Day24]

Bosnian : Svaki od ovih nomadskih divljanja ili marševa traje okvirno 17 dana.

Japanese : こうした遊牧段階での暴挙や進撃は、約17日間ずつ続きます。Bosnian : Šta je ćelija? Riječ ćelija dolazi od latinske riječi „cella", što znači „mala soba", a prvi put ju je iskoristio jedan mikroskopista dok je promatrao strukturu pluta.

Japanese : セル(細胞)とは何でしょうか?セルという言葉は、ラテン語で「小部屋」を意味する「cela」に由来し、コルクの構造を観察していた顕微鏡技師による造語がその起源です。Bosnian : Ćelija je osnovna jedinica živih bića i sve organizme čini jedna ili više ćelija.

Japanese : 細胞とは、あらゆる生物の体の基本単位であり、生物はいずれも1つ以上の細胞で構成されています。Bosnian : Ćelije su toliko osnovne i ključne za proučavanje života da ih, u suštini, često nazivamo i „gradivnim blokovima života".

Japanese : 実際、細胞は生命の研究にとって非常に基本的で重要なものであり、「生命の構成要素」と呼ばれることがよくあります。Bosnian : Nervni sistem održava homeostazu slanjem nervnih impulsa kroz tijelo da bi se protok krvi obavljao nesmetano.

Japanese : 神経系は、血液の流れを維持するために体の外に神経インパルスを送ることで恒常性を維持しています。Bosnian : Ovi nervni impulsi mogu da se tako brzo pošalju po cijelom tijelu što pomaže da se tijelo sačuva od potencijalnih prijetnji.

Japanese : これらの神経インパルスは、体全体に非常に迅速に送られ、潜在的な脅威から体を安全に守るうえで役立ちます。Bosnian : Tornado pogađa malo područje u poređenju s drugim snažnim olujama, ali on može uništiti sve što mu se nađe na putu.

Japanese : 竜巻は、他の暴風雨に比べて狭い範囲に発生しますが、その通り道にあるものすべてを破壊する場合があります。Bosnian : Tornada uništavaju drveće, čupaju daske sa zgrada i bacaju automobile u zrak. Najsnažnija dva procenta tornada traju više od tri sata.

Japanese : 竜巻は木を根こそぎ倒し、建物から屋根や壁板をはぎ取り、車を空に巻き上げます。最も猛威を振るう竜巻の2%は3時間以上続きます。Bosnian : U ovim ekstra snažnim olujama javljaju se vjetrovi brzine do 480 km/h (133 m/s; 300 m/h).

Japanese : これらのモンスターストームは、最大風速が時速480km(133m/秒、時速300m)になります。Bosnian : Ljudi prave i koriste sočiva za povećanje hiljadama godina.

Japanese : 人類は何千年も何千年も前から、拡大用のレンズを作り、使ってきました。Bosnian : Međutim, prvi pravi teleskopi su napravljeni krajem 16. stoljeća u Evropi.

Japanese : しかし、実用に耐える最初の望遠鏡が作られたのは16世紀後半のヨーロッパでした。Bosnian : Ti teleskopi koristili su kombinaciju dva sočiva kako bi udaljene objekte približili i povećali.

Japanese : これらの望遠鏡は、2つのレンズを組み合わせたもので、遠方にある物体を近くにあるように拡大して見せる働きをします。Bosnian : Pohlepa i sebičnost će uvijek biti dio nas. Priroda saradnje je da kada većina ima koristi, uvijek će biti više prednosti u kratkom roku ako se djeluje na sebičan način

Japanese : 欲や利己主義は常に身近なものですが、多数派が利益を得るときには、利己的に振る舞うことで短期的には常に多くの利益を得られるというのが協力の本質です。Bosnian : Nadamo se da će većina ljudi shvatiti da je saradnja najbolja dugoročna opcija.

Japanese : うまくいけば、長期的な最善の選択肢は互いに協力し合うことだとほとんどの人が気づくでしょう。Bosnian : Mnogi sanjaju dan kada će ljudi moći da putuju do drugih zvijezda i istražuju druge svjetove. Neki se pitaju šta postoji vani, a neki vjeruju da vanzemaljci ili drugi oblici života mogu živjeti na nekoj drugoj planeti.

Japanese : 多くの人々は、人間が別の星に旅行し、別世界を探索できる日を夢見ています。宇宙に何があるのか知りたがっている人もいれば、別の惑星に宇宙人や他の生命体が住んでいると信じている人もいます。Bosnian : Ali, ako se to ikada i dogodi, vjerojatno se neće dogoditi u skorije vrijeme. Zvijezde su toliko raširene da milijarde milja dijeli zvijezde koje su „komšije".

Japanese : しかし、仮にそれが起きたとしても、おそらくそう長時間は続かないでしょう。星は非常に拡散的で「隣同士」の星間の距離は何兆マイルもあるのでます。Bosnian : Možda jednog dana, vaši pra praunuci će stajati na vrhu vanzemaljskog svijeta i razmišljat će o svojim davnim precima?

Japanese : もしかしたら、あなたのひ孫たちが異星人の惑星に降り立って、古代の祖先に思いを馳せる日が来るかもしれません。Bosnian : Životinje su sačinjene od mnoštva ćelija. Jedu hranu i probavljaju je. Većina životinja može se kretati.

Japanese : 動物の体は多数の細胞でできています。動物は食物を摂取して体内で消化します。ほとんどの動物は動くことができます。Bosnian : Samo životinje imaju mozak (mada ga nemaju čak ni sve životinje. Naprimjer, meduze nemaju mozak).

Japanese : 脳を持っているのは動物だけです(すべての動物が持っているわけではなく、クラゲなどは持っていません)。Bosnian : Životinje se nalaze svuda na zemlji. One kopaju zemlju, plivaju u okeanima i lete po nebu.

Japanese : 動物は地球上のいたるところに生息しています。地面を掘ったり、海を泳ぎ回ったり、空を飛んだりしています。Bosnian : Ćelija je najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živog organizma.

Japanese : 細胞とは生物の構造的機能的な最小単位です。Bosnian : Riječ ćelija vodi porijeklo od latinske riječi cella, što znači mala soba.

Japanese : セルはラテン語で小さな部屋を意味する「cella」に由来しています。Bosnian : Ako žive stvari pogledate pod mikroskopom, uočićete da su načinjene od kvadratića ili kuglica.

Japanese : 生物を顕微鏡で見ると、丸や四角の微細な組織でできていることがわかります。Bosnian : Robert Hooke, biolog iz Engleske, je pomoću mikroskopa vidio male kvadrate u plutu.

Japanese : 英国の自然哲学者ロバート・フックは、顕微鏡でコルクの切片を観察し、たくさんの小部屋が見えることを確認しました。Bosnian : Izgledale su kao sobe. On je bio prva osoba koja je posmatrala mrtve ćelije

Japanese : 見た目はいくつもの部屋のようでした。彼は死んだ細胞を観察した最初の人でした。[Day25]

Bosnian : Elementi i spojevi mogu prelaziti iz jednog stanja u drugo a da se ne mijenjaju.

Japanese : 物質がある状態から別の状態に移行しても元素や化合物は変化しません。Bosnian : Dušik kao plin ima iste osobine kao tečni dušik. Tečno stanje je gušće, ali molekule su i dalje iste.

Japanese : 気体としての窒素には液体窒素と同じ性質があります。液体の方が高密度ですが、分子数は同じです。Bosnian : Voda predstavlja još jedan primjer. Voda je sačinjena od dva atoma vodika i jednog atoma kisika.

Japanese : 水もその一例です。水は水素原子2つと酸素原子1つで構成される化合物です。Bosnian : Ima istu molekularnu strukturu, bez obzira da li je u plinovitom, tečnom ili čvrstom stanju.

Japanese : 気体、液体、固体のいずれの状態でも分子構造は変わりません。Bosnian : Iako njegovo fizičko stanje može da se promijeni, njegovo hemijsko stanje ostaje isto.

Japanese : 物理的な状態が変化しても、化学的な状態は変わりません。Bosnian : Vrijeme je svuda oko nas i utječe na sve što radimo, ali uprkos tome teško ga je razumjeti.

Japanese : 時間とは、身近にあって私たちのあらゆる活動に影響を与えるものでありながら、理解しにくい概念です。Bosnian : Vjerski, filozofski i naučni učenjaci su hiljadama godina proučavali vrijeme.

Japanese : 時間については何千年も前から宗教家、哲学者、科学者が研究を重ねてきました。Bosnian : Mi doživljavamo vrijeme kao niz događaja koji preko sadašnjosti prolaze iz budućnosti u prošlost.

Japanese : 私たちは、時間を未来から現在を経て過去に至るまでの一連の出来事として経験します。Bosnian : Vrijeme podrazumijeva i način na koji poredimo trajanje (dužinu) događaja.

Japanese : 時間は、出来事の継続時間(長さ)を比べる方法でもあります。Bosnian : Možete sami da obilježite prolazak vremena posmatranjem ponavljanja cikličnog događaja. Ciklični događaj je nešto što se dešava i ponavlja redovno.

Japanese : 周期的な出来事の繰り返しを観察することで、時間の経過を自分で目印にすることができます。周期的な出来事とは、何度も定期的に発生することです。Bosnian : Kompjuteri se danas koriste za manipulisanje fotografijama i videozapisima.

Japanese : 今日、コンピュータは写真や動画の操作に使用されています。Bosnian : Sofisticirane animacije mogu se napraviti na kompjuterima i ova vrsta animacija se sve više koristi na televiziji i u filmovima.

Japanese : コンピューターで高度なアニメーションを制作でき、そういったアニメーションがテレビや映画で放映されることが増えています。Bosnian : Muzika se često snima korištenjem posebnih kompjutera za obradu i miješanje zvukova.

Japanese : 多くの場合、音楽は高性能コンピュータで記録され、サウンドの処理やミキシングがされます。Bosnian : U devetnaestom i dvadesetom stoljeću vjerovalo se da su prvi stanovnici Novog Zelanda bili Maori koji su lovili divovske ptice zvane moe.

Japanese : 19世紀から20世紀まで長い間、ニュージーランドに最初に入植した先住民はマオリ族で、恐鳥(モア)と呼ばれる巨大な鳥を狩っていたと考えられていました。Bosnian : Na osnovu te teorije utvrđena je ideja da su Maori migrirali iz Polinezije u velikoj floti i oduzeli Novi Zeland od Moriorija, te da su tako osnovali poljoprivredno društvo.

Japanese : その後、マオリ族が大船団でポリネシアから移住し、モリオーリ族からニュージーランドを奪い取って農耕社会を築いたという説が定着しました。Bosnian : Međutim, novi dokazi ukazuju na to da su Moriori bili grupa Maora iz unutrašnjosti koji su migrirali s Novog Zelanda na Otoke Chatham i izgradili svoju karakterističnu, miroljubivu kulturu.

Japanese : しかし、新しい証拠によると、モリオリ族はニュージーランドからチャタム諸島に移住してきた本土のマオリ族集団であり、独自の平和的な文化を発展させてきたとされます。Bosnian : Na ostrvima Chatham živjelo je i drugo pleme, a to su bili Maori koji su migrirali s Novog Zelanda.

Japanese : チャタム島にはニュージーランドから移ってきた別の部族も暮らしており、それがマオリ族でした。Bosnian : Nazvali su se Moriori, došlo je do nekoliko okršaja i na kraju, Moriori su nestali

Japanese : 彼らは自らをモリオリと呼び、何度か小競り合いがありましたが、最終的にはモリオリは全滅してしまいました。Bosnian : Pojedinci koji su decenijama bili uključeni pomogli su nam da uvažavamo svoje prednosti i strasti i da iskreno procjenjujemo poteškoće, čak i neuspjehe.

Japanese : 数十年前から関わってきた個人の方々が、困難や失敗を率直に評価しながらも、私たちの強みや情熱を評価するのを手伝ってくれました。Bosnian : Slušajući pojedince kako dijele lične, porodične i organizacijske priče, dobili smo vrijedan uvid u prošlost i neke od ličnosti koje su imale dobar ili loš utjecaj na kulturu organizacije.

Japanese : 個人、家族、組織の話を聞く中で、過去の歴史や組織の文化に善悪の影響を与えた人物について、貴重な洞察を得ることができました。Bosnian : Iako razumijevanje nečije historije ne podrazumijeva razumijevanje kulture, ono bar pomaže ljudima da steknu osjećaj gdje pripadaju u historiji organizacije.

Japanese : 自分史を理解しているからといって文化を理解していることにはなりませんが、少なくとも組織の歴史の範囲内で自分が置かれた立場を理解するのに役立ちます。Bosnian : Procjenjujući uspjeh i postajući svjesni neuspjeha, pojedinci i osobe koje su učestvovale kao cjelina dublje otkrivaju vrijednosti, zadatak i pokretačke snage te organizacije.

Japanese : 成功を評価し、失敗を自覚する中で、個人や参加者全体が、組織の価値観や使命、原動力などをより深く発見していきます。Bosnian : U ovom slučaju, podsjećanje na prethodne primjere preduzetničkog ponašanja i uspjeha koji je s tim ponašanjem povezan, pomoglo je ljudima da budu otvoreni prema novim promjenama i novom smjeru za lokalnu crkvu.

Japanese : この例では、過去の起業家としての行動とその結果としての成功例を思い出すことで、地域教会の新しい変化や新しい方向性を人々が受け入れるようになりました。Bosnian : Ovakve priče o uspjehu umanjile su strah od promjene i ujedno su uspostavile pozitivne sklonosti ka promjenama u budućnosti.

Japanese : このような成功例は、将来の変化への恐怖心を軽減しながら、変化に向けて前向きな傾向を生み出します。Bosnian : Konvergentni obrasci razmišljanja su tehnike rješavanja problema koje objedinjuju različite ideje ili oblasti u cilju pronalaska rješenja.

Japanese : 収束思考パターンは、異なる発想や分野をつなげて解決策を見つけようとする問題解決手法です。[Day26]

Bosnian : Fokus ovog načina razmišljanja je brzina, logika i preciznost, kao i uočavanje činjenica, ponovna primjena postojećih tehnika, skupljanje informacija.

Japanese : このマインドセットの焦点は、スピード、論理性、正確性にあり、事実の特定、既存のテクニックの再適用、情報収集にも力を入れています。Bosnian : Najvažniji faktor ovog načina razmišljanja je: postoji samo jedan tačan odgovor. Mislite samo na dva odgovora – onaj koji je tačan i onaj koji je netačan.

Japanese : この考え方の最も重要な要素は、「正解は1つしかない」という点です。正しいか間違っているかという2つの答えしか考えないのです。Bosnian : Ovaj način razmišljanja povezan je s određenim naučnim ili standardnim procedurama.

Japanese : このような考え方は、特定の科学や標準的な手順に関連付けられています。Bosnian : Ljudi koji razmišljaju na ovaj način, razmišljaju logički i mogu zapamtiti uzorke, rješavati probleme i raditi na naučnim testovima.

Japanese : この種の人は論理的思考力に富み、パターンを記憶したり、問題を解決したり、科学的なテストに取り組んだりできます。Bosnian : Ljudi su daleko najtalentiranija vrsta kada je u pitanju čitanje misli drugih osoba.

Japanese : 人間は他人の心を読むという点では、圧倒的に最も優秀な種である。Bosnian : To znači da smo u stanju da uspješno predvidimo šta drugi opažaju, namjeravaju, vjeruju, znaju ili žele.

Japanese : つまり、自分以外の人間が何を認識し、何を考え、何を信じ、何を知り、何を望んでいるかを予測できるということです。Bosnian : U okviru ovih sposobnosti, razumijevanje namjere drugih je od ključne važnosti. Omogućava nam da riješimo moguće dvosmislenosti fizičkih aktivnosti.

Japanese : これらの能力の中でも、他人の意図を理解することは非常に重要です。それにより、起こり得る物理的な行動における曖昧さを解決することができます。Bosnian : Naprimjer, kada biste vidjeli da neko razbija prozor automobila, vjerojatno biste pretpostavili da pokušava ukrasti tuđi automobil.

Japanese : 例えば、車の窓を割っている人を見かけたら、他人の車を盗もうとしていると思うことでしょう。Bosnian : Trebalo bi mu se drugačije suditi ako je izgubio ključeve od automobila i ako je pokušavao provaliti u svoj automobil.

Japanese : 車の鍵を紛失し、自分の車に侵入しようとしている人だとしたら、別の判断をする必要があるでしょう。Bosnian : MRI se zasniva na fenomenu iz fizike poznatom kao nuklearna magnetna rezonanca (NMR), koju su 1930-ih godina otkrili Felix Bloch (sa Univerziteta Stanford) i Edward Purcell (sa Univerziteta Harvard).

Japanese : MRIは、1930年代にフェリックス・ブロッホ(スタンフォード大学勤務)とエドワード・パーセル(ハーバード大学出身)によって発見された核磁気共鳴(NMR)と呼ばれる物理現象に基づく撮像法です。Bosnian : U ovoj rezonanci, magnetno polje i radio valovi čine da atomi odašilju sitne radio signale.

Japanese : この共鳴では、磁場と電波の作用で原子が微小な電波を発します。Bosnian : Raymond Damadian, ljekar i naučnik, je 1970. godine otkrio osnovu za korištenje snimanja magnetnom rezonancom kao instrumenta za uspostavljanje medicinske dijagnoze.

Japanese : 1970年、医学博士であり研究者でもあるレイモンド・ダマディアン氏は、磁気共鳴画像を医学診断の道具として利用するための根拠を発見しました。Bosnian : Četiri godine kasnije je odobren patent, što je bio prvi svjetski patent izdat u polju MRI-a.

Japanese : 4年後には、MRIの分野で世界初となる特許が認められました。Bosnian : Dr. Damadian je 1977. godine završio izradu prvog MR skenera za cijelo tijelo, koji je nazvao „Neuništivi".

Japanese : 1977年にダマディアン博士は世界初の「全身」MRI撮影装置を完成し、難題に立ち向かう自らの精神にちなんでその装置に「不屈」と名付けました。Bosnian : Asinhrona komunikacija potiče razmišljanje i reagiranje na druge.

Japanese : 非同期コミュニケーションは、内省や他者への反応の時間を促すものです。Bosnian : Omogućuje učenicima mogućnost rada vlastitim tempom i kontroliranja tempa obrazovnih informacija.

Japanese : 生徒は自分のペースで取り組むことができ、指導情報のペースをコントロールできます。Bosnian : Pored toga, postoji manje vremenskih ograničenja uz mogućnost fleksibilnog radnog vremena. (Bremer, 1998)

Japanese : また、フレックスタイム制も可能で、時間的な制約が減ります。(Bremer, 1998)Bosnian : Korištenje Interneta i World Wide Weba omogućava učenicima da u svakom trenutku pristupe informacijama.

Japanese : インターネットやウェブを利用することで、学習者はいつでも情報にアクセスできるようになります。Bosnian : Studenti mogu postaviti pitanja predavačima u bilo koje doba dana i očekivati brze odgovore, umjesto da čekaju do sljedećeg ličnog sastanka.

Japanese : また、学生はいつでも講師に質問でき、次回の面談まで待たなくても、かなり迅速な返答を期待することができます。Bosnian : Postmoderni pristup učenju omogućava slobodu od apsolutizma. Ne postoji samo jedan dobar način za učenje.

Japanese : ポストモダンの学習方法は、絶対的な考え方から解放されています。優れた学習方法は1つではありません。Bosnian : Zapravo, ne postoji samo jedna dobra stvar koju treba naučiti. Učenje se odvija na osnovu iskustva između učenika i predstavljenog znanja.

Japanese : 実際、学ぶべきことは1つとは限りません。学習とは、学習者と提示された知識の間で経験というかたちで発生するものです。Bosnian : Ovu poentu ilustrira naše trenutno iskustvo sa svim zadacima za samostalni rad, predstavljenim informacijama i televizijskim emisijama baziranim na učenju.

Japanese : 日曜大工と情報提示、学習ベースのテレビ番組すべてからこれまでに得た私たちの経験がこの点を物語っています。Bosnian : Mnogi od nas gledamo emisije na televiziji koje nas obavještavaju o procesu ili iskustvu u kojem nikada nećemo učestvovati niti ćemo primijeniti to znanje.

Japanese : ですから、私たちの多くは、テレビ番組で放映されるプロセスや経験に私たちが参加したり知識を応用したりはできないことに気づくわけです。Bosnian : Nikada nećemo servisirati auto, izgraditi fontanu u dvorištu, putovati u Peru da pregledamo antičke ruševine ili renovirati susjedovu kuću.

Japanese : 車を点検整備したり、裏庭に噴水を作ったり、ペルーに旅行して古代遺跡を調査したり、隣人の家を改造したりすることは絶対にありません。Bosnian : Zahvaljujući podmornom kablu s optičkim vlaknima u Evropi i širokopojasnim satelitskim vezama, Grenland je dobro povezan i 93% stanovništva ima pristup internetu.

Japanese : ヨーロッパにつながる光海底ケーブルとブロードバンド衛星のおかげで、グリーンランドでは人口の93%がインターネットに接続しています。[Day27]

Bosnian : Vaš hotel ili domaćini (ako boravite u pansionu ili privatnoj kući) će vjerovatno imati Wi-Fi ili računar spojen na Internet, a sva naselja imaju Internet kafe ili neku lokaciju s javnim Wi-Fijem.

Japanese : ホテルや宿泊先(ゲストハウスや個人宅に滞在している場合)には無線LANやインターネットに接続されたPCが設置されている可能性が高く、どの集落にもインターネットカフェや公共の無線LANが設置されている場所があります。Bosnian : Kao što je već spomenuto, iako je riječ „eskim" i dalje prihvatljiva u Sjedinjenim Državama, mnogi arktički narodi koji nisu iz SAD-a smatraju je pogrdnom, naročito u Kanadi.

Japanese : 前述したように、「エスキモー」という言葉は米国ではまだ受け入れられていますが、米国以外の北極圏(特にカナダ)の人々には軽蔑語と見なされています。Bosnian : Iako možete čuti da tu riječ koriste domoroci s Grenlanda, stranci bi je trebali izbjegavati.

Japanese : グリーンランドの先住民が使う言葉を耳にすることがあるかもしれませんが、外国人が使うのは避けた方がいいでしょう。Bosnian : Starosjedioci Grenlanda u Kanadi se nazivaju se Inuitima i Kalaalleq (množina Kalaallit), a Grenlanđanima na Grenlandu.

Japanese : グリーンランドの先住民は、カナダではイヌイット、グリーンランドではグリーンランド人のカラアレク(複数形カラアリット)を自称しています。Bosnian : Zločin, i netrpeljivost prema strancima generalno, uopšte nisu poznati na Grenlandu. Čak ni u gradovima nema „opasnih krajeva".

Japanese : グリーンランドでは犯罪や外国人に対する嫌悪はほとんどありません。町には「荒れた地域」すらありません。Bosnian : Hladni vremenski uvjeti su možda jedina stvarna opasnost s kojom će se suočiti svi koji dođu nespremni.

Japanese : 寒冷気象は、準備不足の人が直面しうる唯一の本当の危険です。Bosnian : Ako posjećujete Grenland tokom hladnih perioda (uzimajući u obzir činjenicu što sjevernije idete, to će biti hladnije), neophodno je ponijeti dovoljno tople odjeće.

Japanese : 寒い季節にグリーンランドを訪れる場合、(北上するほど寒くなることを考えると)十分に暖かい衣類を持っていくことが不可欠です。Bosnian : Zbog veoma dugih ljetnih dana može biti teško dovoljno se naspavati, što vodi do povezanih zdravstvenih problema.

Japanese : 日の長い夏が続くと、十分な睡眠がとれず、健康上の問題につながる可能性があります。Bosnian : Za vrijeme ljeta pazite se nordijskih komaraca. Iako ne prenose nijednu bolest, mogu biti iritantni.

Japanese : 夏季には、北欧の蚊にも注意しましょう。蚊は病気を媒介することはありませんが、刺されると腫れることがあります。Bosnian : Iako se ekonomija San Francisca dovodi u vezu s činjenicom da je ovaj grad vrhunska turistička atrakcija, njegova je ekonomija raznolika.

Japanese : サンフランシスコの経済は、同都市が世界的な観光地であることと切り離せませんが、その経済は多様化しています。Bosnian : Najviše ljudi zaposleno je u sektoru pružanja stručnih usluga, vladi, finansijama, trgovinskom i turističkom sektoru.

Japanese : 最大の雇用セクターは、専門サービス、政府、金融、貿易、観光です。Bosnian : Zahvaljujući čestom prikazu u muzici, filmovima, književnosti i popularnoj kulturi, ovaj grad i njegove znamenitosti prepoznatljivi su u cijelom svijetu.

Japanese : 音楽、映画、文学、大衆文化に頻繁に登場することで、サンフランシスコとそのランドマークは世界中に知られるようになりました。Bosnian : Velika turistička infrastruktura s mnoštvo hotela, restorana i vrhunskih kongresnih razvijena je u San Franciscu.

Japanese : サンフランシスコは、多数のホテル、レストラン、一流の式場・展示会場など、大規模な観光インフラを開発してきました。Bosnian : San Francisko je ujedno jedno od najboljih mjesta u državi za gastronomiju iz ostalih Azijskih zemalja: Koreje, Tajlanda, Indije i Japana.

Japanese : サンフランシスコはその他のアジア料理でも全米で指折りの都市であり、韓国料理、タイ料理、インド料理、日本料理など各国の店が揃っています。Bosnian : Putovanje u Walt Disney World predstavlja značajno hodočašće za veliki broj američkih porodica.

Japanese : ウォルト・ディズニー・ワールドへの旅行は、アメリカ人家族の多くにとって大巡礼のようなものでます。Bosnian : „Tipična" posjeta podrazumijeva let do Međunarodnog aerodroma u Orlandu, vožnju autobusom do Disneyevog hotela, sedmicu koju provedete ne napuštajući Disneyev park, te povratak kući.

Japanese : 「典型的」な観光は、オーランド国際空港に乗り入れ、ディズニーワールド内にあるホテルまでバスでに移動し、ディズニーワールドから出ることなく約1週間を過ごし、帰宅するというものです。Bosnian : Postoji bezbroj varijacija, ali ovo ostaje ono što ljudi najčešće misle kada govore o „odlasku u Disney World".

Japanese : 無限のバリエーションがありますが、ほとんどの人にとって「ディズニーワールドに行く」ことを話題にしていることに変わりはないのです。Bosnian : Mnoge ulaznice koje se prodaju na mreži putem web lokacija za aukcije, kao što su eBay ili Craigslist, dijelom su korištene višednevne karte koje vrijede za posjećivanje više parkova.

Japanese : eBayやCraigslistなどのオークションサイトで販売されオンラインで購入できる入場券の多くは使いかけの複数日分のパークホッパーチケットです。Bosnian : Iako je to ovo vrlo uobičajena praksa, Disney je zabranjuje: ulaznice nije moguće prenositi.

Japanese : これは非常に一般的な行為ですが、ディズニーでは禁止されており、チケットの譲渡はできません。Bosnian : Svako kampiranje izvan ruba Velikog kanjona zahtijeva dozvolu za kampovanje u nacionalnom parku.

Japanese : グランドキャニオンのふもとにキャンプする場合は、バックカントリー許可証が必要です。Bosnian : Dozvole su ograničene u cilju zaštite kanjona i dostupne su 1. dana mjeseca, četiri mjeseca prije mjeseca početka.

Japanese : 峡谷保護のために許可証の交付は限定されており、申し込みの受け付けは開始月の4か月前の月の1日からです。Bosnian : Stoga, dozvola za bilo koji početni datum u maju postaje dostupna 1. januara.

Japanese : 例えば、開始日が5月のバックカントリー許可証は1月1日から入手可能です。Bosnian : Prostor za najpopularnija područja, poput kampa Bright Angel koji se nalazi pored ranča Phantom, uglavnom se popunjavaju pristiglim zahtjevima na datum kada su otvoreni za rezervacije.

Japanese : 最も人気のある場所(ファントムランチに隣接するブライトエンジェルキャンプ場など)は、通常、予約受付開始の初日に満員になります。Bosnian : Postoji ograničen broj dozvola za prohodne zahtjeve dostupne na osnovu raspoloživosti.

Japanese : 予約なしの先着順でご利用いただける申請の許可証には数に限りがあります。Bosnian : Odlazak u Južnu Afriku automobilom je odličan način da vidite svu ljepotu te regije, kao i da dođete na mjesta koja su van redovnih turističkih ruta.

Japanese : 車でアフリカ南部に入るというのは、この地域の美しいものを観光できるだけでなく、通常の観光ルートから外れた場所にも行けるすごい方法です。[Day28]

Bosnian : To se može učiniti standardnim automobilom uz pažljivo planiranje, ali preporučuje se 4x4 te su mnoge lokacije dostupne samo putem automobila s visokim međuosovinskim razmakom 4x4.

Japanese : 慎重に計画を立てれば普通の車でも可能ですが、四駆で行くことをお勧めします。多くの場所はホイールベースの長い四駆でなければたどり着けません。Bosnian : Tokom planiranja imajte na umu da, iako je južna Afrika stabilna, nisu stabilne i sve susjedne zemlje.

Japanese : アフリカ南部は安定していますが、隣国すべてが安定しているわけではないので注意しましょう。Bosnian : Uvjeti za izdavanje vize i troškovi se razlikuju od države do države i na njih utječe i država iz koje dolazite.

Japanese : ビザの要件や申請にかかる費用は国ごとに異なり、また出身国にも左右されます。Bosnian : Svaka zemlja također ima jedinstvene zakone koji propisuju koji predmeti za hitnu pomoć moraju biti u automobilu.

Japanese : また、国ごとに法律で車内に備えるべき緊急用品を定めています。Bosnian : Vodopadi Victoria nalaze se u gradu na zapadu Zimbabvea, preko puta granice s Livingstonom u Zambiji i u blizini Bocvane.

Japanese : ビクトリアフォールズは、ジンバブエの西部にある町で、ザンビアのリビングストンとの国境を越えたボツワナに近くにあります。Bosnian : Grad je smješten tik do vodopada koji je glavna atrakcija, ali ovo popularno turističko mjesto nudi mnogo mogućnosti za duži boravak, i onima koji traže avanturu i onima koji žele vidjeti znamenitosti.

Japanese : その町は滝のすぐ隣にあるため、滝が主な観光名所ですが、冒険を求める人も観光を楽しむ人もこの人気の観光地に長期滞在することができます。Bosnian : Za vrijeme kišne sezone (od novembra do marta), količina vode bit će veća te će slapovi biti dramatičniji.

Japanese : 雨季(11月~3月)は水量が増え、滝はよりドラマチックになります。Bosnian : Sigurno ćete se smočiti ako pređete most ili prođete stazama koje se protežu pored vodopada.

Japanese : 橋を渡ったり、滝の近くの曲がりくねった小道を歩いたりすると間違いなく濡れます。Bosnian : S druge strane, upravo zato što je zapremina vode toliko velika, gledanje vodopada će vam biti otežano—upravo zbog sve te vode!

Japanese : 一方で、水量が非常に多いため、実際の滝をはっきりと見ることはできないでしょう。それだけ多くの水が流れているためです。Bosnian : Tutankamonova grobnica (KV62). KV62 je možda najpoznatija grobnica u Dolini, mjesto na kojem je Howard Carter 1922. godine otkrio gotovo netaknutu kraljevsku grobnicu mladog kralja.

Japanese : ツタンカーメンの墓(KV62)。KV62は、ハワード・カーター氏が1922年に若い王の埋葬品をほぼ無傷の状態で発見した墓として知られています。Bosnian : Međutim, u usporedbi s većinom ostalih kraljevskih grobnica, Tutankamonovu grobnicu jedva vrijedi posjetiti, budući da je mnogo manja i s ograničenom ukrašenošću.

Japanese : しかし、他の王家の墓のほとんどに比べ、ツタンカーメンの墓は、はるかに小さく、限られた装飾しかないことから、訪れる価値はほとんどありません。Bosnian : Svi koji žele vidjeti dokaz oštećenja mumije koji su uzrokovani pokušajem premještanja mumije iz kovčega bit će razočarani jer se vide samo glava i ramena.

Japanese : 棺から取り出す際にミイラが負った損傷の証拠を見たいと思っていた人は誰もが、頭部と肩しか見えないので、がっかりするでしょう。Bosnian : Nevjerovatno bogatstvo grobnice se više ne nalazi u njoj, nego je prebačeno u Egipatski muzej u Kairu.

Japanese : この墓の素晴らしい宝物は、もはやその中にはなく、カイロのエジプト博物館に移されています。Bosnian : Posjetiocima sa ograničenim vremenom bi najbolje bilo provesti vrijeme negdje drugdje.

Japanese : 時間的に余裕のない観光客は、他の場所で過ごした方が良いでしょう。Bosnian : Phnom Krom, nalazi se 12 km jugozapadno od Siem Reapa. Ovaj hram na samom vrhu brda sagrađen je krajem 9. vijeka, za vrijeme vladavine kralja Yasovarmana.

Japanese : シェムリアップの南西12 kmに位置するプノンクロム。丘の頂上にあるこの寺院は、9世紀末にヤソヴァルマン王の時代に建てられました。Bosnian : Uspon na brdo se isplati zbog tmurne atmosfere u hramu i pogleda na jezero Tonle Sap.

Japanese : 寺院の陰鬱な雰囲気とトンレサップ湖の眺めは、丘に登るだけの価値があります。Bosnian : Posjeta ovom mjestu se može prikladno kombinirati s vožnjom brodom do jezera.

Japanese : 湖への船旅と組み合わせてここを訪れるのも便利です。Bosnian : Za ulazak u hram je potrebna Angkor dozvola, pa ne zaboravite ponijeti pasoš kad krenete u Tonle Sap.

Japanese : 寺院に入るにはアンコールパスと呼ばれる入場券が必要なので、トンレサップを訪れる際には忘れずにパスポートを携帯しましょう。Bosnian : Jeruzalem je glavni i najveći grad u Izraelu, iako većina zemalja i Ujedinjene nacije ne priznaju njegov status glavnog grada Izraela.

Japanese : エルサレムはイスラエルの首都でありかつ最大都市ですが、他国のほとんどや国連から正式に首都として認められていないのが現状です。Bosnian : Drevni grad na Judejskim brdima ima nevjerovatnu historiju koja je trajala hiljadama godina.

Japanese : ユダヤの丘陵地帯にある古代都市には、何千年にもわたる魅力的な歴史があります。Bosnian : Ovaj grad je svet za tri monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam i služi kao spiritualni, religijski i kulturni centar.

Japanese : ユダヤ教、キリスト教、イスラム教という三大一神教の聖地が集まったこの都市は、国の精神的、宗教的、文化的な中心地としての役割を果たしています。Bosnian : Zbog vjerskog značaja grada, a posebno mnogih lokaliteta na području Starog grada, Jerusalem je jedno od glavnih turističkih destinacija u Izraelu.

Japanese : 都市の宗教的意義、そして特に旧市街地にある多くの遺跡や史跡により、エルサレムはイスラエルの主要な観光地の1つとなっています。Bosnian : Jeruzalem ima mnogo historijskih, arheoloških i kulturnih lokacija, kao i pretrpane i pune života šoping centre, kafiće i restorane.

Japanese : エルサレムには、数多くの歴史的、考古学的、文化的遺跡があり、活気に溢れた賑やかな商店街、カフェ、レストランがあります。Bosnian : Ekvador zahtijeva da kubanski državljani dobiju pozivno pismo prije nego što uđu u Ekvador preko međunarodnih aerodroma ili pograničnih ulaznih tačaka.

Japanese : エクアドルでは、キューバ人が国際空港や辺境の入国ポイントを経由してエクアドルに入国する前に、招待状を受け取ることを義務付けています。Bosnian : Ovo pismo mora legalizovati ekvadorsko Ministarstvo vanjskih poslova i uskladiti s određenim zahtjevima.

Japanese : この書簡はエクアドル外務省によって合法化され、一定の要件を満たさなければなりません。[Day29]

Bosnian : Ovi zahtjevi su osmišljeni za osiguranje organiziranog migracijskog toka između ovih zemalja.

Japanese : これらの要件は、両国間に組織的な移民の流れが生まれるように設計されています。Bosnian : Državljani Kube koji imaju američku Zelenu kartu trebali bi posjetiti konzulat Ekvadora kako bi dobili izuzeće od ovog zahtjeva.

Japanese : 米国のグリーンカードを保有するキューバ市民は、エクアドル領事館を訪れて免除を受ける必要があります。Bosnian : Vaš pasoš mora biti važeći najmanje šest mjeseci od datuma putovanja. Za potvrdu dužine boravka potrebna vam je povratna ili jednosmjerna karta.

Japanese : 旅行日からパスポートの有効期限まで6か月以上なければなりません。滞在期間を証明するには、復路または第三国行きの航空券が必要です。Bosnian : Izleti su jeftiniji za veće grupe, pa ako ste sami ili sa samo jednim prijateljem, pokušajte upoznati druge ljude i napraviti grupu od četiri do šest osoba za bolju cijenu po osobi.

Japanese : 人数の多い団体ならばツアーがお得になるので、1人旅や友人と2人で旅行する代わりに、寄り集まって4~6人の団体で参加すれば、1人当たりの料金がお得になります。Bosnian : Međutim, to zapravo ne bi trebalo da Vas brine, jer se turisti često premještaju da bi se napunili automobili.

Japanese : しかし、この場合は警戒心を解いてはいけません。多くの場合、観光客はごちゃ混ぜに乗車させられるからです。Bosnian : Čini se da je to, ustvari, način da se ljudi navedu da vjeruju da moraju više platiti.

Japanese : 実際には、人を騙してもっと料金を払わなければならないと思い込ませる方法のようです。Bosnian : Iznad sjevernog kraja Machu Picchua uzdiže se ova strma planina, koja često služi kao pozadina mnogih fotografija ove ruševine.

Japanese : マチュピチュの北端にそびえ立つこの険しい山は、遺跡を撮影した多くの写真の背景に映りこんでいます。Bosnian : Odozdo izgleda pomalo zastrašujuće i uspon je strm i težak, ali većina osoba prosječnih sposobnosti trebala bi biti u stanju da ga savlada za približno 45 minuta.

Japanese : 下から見ると少し手ごわい感じがしますが、体力のある人ならば45分程度で登れるはずです。Bosnian : Kamene stepenice položene su većom dužinom staze, a na strmijim dijelovima čelični kablovi služe kao rukohvat.

Japanese : 道の大部分には石段が敷かれ、急勾配の区間では鋼鉄製ケーブルが手すりとして設置されています。Bosnian : Pored toga, očekujte da ćete ostati bez daha i budite oprezni na strmijim dijelovima, naročito kada je vlažno, jer se brzo možete naći u opasnosti.

Japanese : とはいえ、息切れすることも予想され、特に急勾配では、濡れているとすぐに危険度が増すので注意しましょう。Bosnian : U blizini vrha nalazi se mala pećina kroz koju morate proći, prilično je niska i uska.

Japanese : 頂上近くに小さな洞窟があり、そこを通過しなければなりませんが、極めて天井が低くて狭い洞窟です。Bosnian : Predjele i divljinu Galapagosa najbolje je razgledati čamcem, baš kao što je to 1835. godine činio Charles Darwin.

Japanese : 1835年にチャールズ・ダーウィンがそうしたように、ガラパゴスの遺跡や野生生物を見るには船が最適です。Bosnian : Preko 60 kruzera pluta vodama Galapagosa - u rasponu veličine od 8 do 100 putnika.

Japanese : ガラパゴス海域には60隻以上のクルーズ船が就航しており、大きさは8人乗りから100人乗りまでさまざまです。Bosnian : Većina ljudi rezerviraju mjesto znatno ranije (jer su brodovi obično popunjeni u jeku sezone).

Japanese : ほとんどの人は事前に席を予約をします(最盛期には船が満席になることが多いからです)。Bosnian : Uvjerite se da je agent kod kojeg pravite rezervaciju stručnjak za Galapagos koji dobro poznaje širok izbor brodova.

Japanese : 予約をする際には、代理店がガラパゴスを専門に扱い、多種多様な船に精通していることを確認してください。Bosnian : Ovo će osigurati da se vaši posebni interesi i/ili ograničenja podudaraju sa brodom koji im najviše odgovara.

Japanese : そうすることで、お客様の具体的な興味や制約に合わせて、最も適した船を選ぶことができます。Bosnian : Prije nego što su Španci došli u 16. stoljeću, sjeverni Čile bio je pod vladavinom Inka, a autohtoni Araukanijci (Mapuči) naseljavali su srednji i južni Čile.

Japanese : 16世紀にスペイン人が入植するまで、チリ北部はインカの支配下にあり、チリの中央部と南部には先住民族のアラウカ人(マプチェ族)が住んでいました。Bosnian : Mapuche su bile i jedna od posljednjih nezavisnih američkih domorodačkih grupa koje nisu u potpunosti apsorbirane u vladavinu koja govori španski do nezavisnosti Čilea.

Japanese : マプチェ族は、チリ独立後までスペイン語族による支配下に、完全には吸収されなかった最後の独立系アメリカ先住民族の1つでもあります。Bosnian : Iako je Čile proglasio nezavisnost 1810. godine (usred napoleonskih ratova zbog kojih Španija nekoliko godina nije imala funkcionalnu vladu), odlučujuća pobjeda nad Špancima ostvarena je tek 1818. godine.

Japanese : チリは1810年(ナポレオン戦争でスペインの中央政府が何年も機能しなかった頃)に独立を宣言しましたが、1818年までスペインに対して決定的な勝利を収めることはできませんでした。Bosnian : Dominikanska Republika (španski: República Dominicana) je karipska država koja je smještena na istočnoj polovini otoka Hispaniola, a dijeli ga s Haitijem.

Japanese : ドミニカ共和国(スペイン語:República Dominicana)は、カリブ海に浮かぶ国で、ヒスパニオラ島をハイチと分け合って島の東半分を占めています。Bosnian : Pored toga što ima bijele pješčane plaže i planinske pejzaže, ta država je ujedno i sjedište najstarijeg evropskog grada u Americi, koji je sada dio Santo Dominga.

Japanese : 白い砂浜と山岳風景のほかに、この国にはアメリカ大陸で最古のヨーロッパ風都市があり、現在ではサントドミンゴの一部となっています。Bosnian : Ostrvo su prvo naselili Tainosi i Karibi. Karibi su bili ljudi koji govore aravački jezik i koji su tamo stigli oko 10.000 godina prije nove ere.

Japanese : この島に最初に住み着いたのは、タイノー族とカリブ族でした。カリブ族は、紀元前1万年頃に島に到着したアラワカン語を話す民族でした。Bosnian : Nekoliko kratkih godina nakon dolaska evropskih istraživača, španski osvajači su značajno smanjili populaciju Tainosa

Japanese : タイノ族の人口はヨーロッパの探検隊が到着してから数年のうちに著しく減少しましたが、その原因はスペインの征服者たちが持ち込んだ伝染病でした。Bosnian : Prema tvrdnjama Fraya Bartoloméa de las Casasa (Tratado de las Indias), španski osvajači su između 1492. i 1498. godine ubili blizu 100.000 Taínosa.

Japanese : バルトロメ・デ・ラス・カサス(Tratado de las Indias)によれば、1492年から1498年の間にスペインの征服者たちが約10万人のタイノ人を殺害したそうです。Bosnian : Jardín de la Unión. Ovaj prostor izgrađen je kao atrij samostana iz 17. stoljeća, a Templo de San Diego je jedina njegova zgrada koja i danas postoji.

Japanese : ウニオン庭園。この空間は17世紀に建てられた修道院のアトリウムであり、唯一現存する建物はテンプロ・デ・サンディエゴがです。[Day30]

Bosnian : Sada funkcioniše kao centralni trg, i uvijek se događa mnogo stvari, i danju i noću.

Japanese : 今では中央広場として機能し、昼夜を問わず常にさまざまな活動に利用されています。Bosnian : Postoji dosta restorana koji okružuju vrt, a popodne i uveče se na centralnom gazebu često održavaju besplatni koncerti.

Japanese : 庭園の周りにはレストランが何件もあり、午後や夕方には中央の見晴台で無料のコンサートが開かれることもあります。Bosnian : Callejon del Beso (Aleja poljupca). Dva balkona udaljena samo 69 centimetara jedan od drugog predstavljaju dom stare ljubavne legende.

Japanese : キスの小路(Callejon del Beso)。わずか69センチで区切られた2つのバルコニーには、古くから愛の伝説があった場所です。Bosnian : Neka djeca će vam za nekoliko penija ispričati priču.

Japanese : 数ペニー払えば、子供たちが語を聞かせてくれるでしょう。Bosnian : Otok Bowen popularan je za dnevni izlet ili ekskurziju vikendom. Na njemu se možete voziti kajakom ili planinariti. U ponudi su trgovine, restorani i još mnogo toga.

Japanese : ボーエン島は、カヤック、ハイキング、買い物、食事などを楽しめる日帰り旅行や週末のお出かけに人気のスポットです。Bosnian : Ova autentična zajednica smještena je u Howe Soundu, tik ispred Vankuvera, i lako joj se pristupa putem vodenih taksija s planom vožnje koji polaze sa otoka Granville u centru Vancouvera.

Japanese : この本格的なコミュニティはバンクーバー沖のハウ・サウンドに位置し、バンクーバーの商業地区にあるグランビル島から定期的に運航している水上タクシーで簡単に訪れることができます。Bosnian : Za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom, hodanje putem Sea-to-Sky je obavezno.

Japanese : アウトドアを楽しむなら、シー・トゥ・スカイ回廊のトレッキングは欠かせません。Bosnian : Jutros oko 10 sati po lokalnom vremenu srušio se hostel u Meki, svetom islamskom gradu.

Japanese : ウィスラー(バンクーバーから車で1時間半)は物価高ですが、2010年に冬季オリンピックが開催されたことで有名です。Bosnian : Zimi uživajte u nekom od najboljih skijališta u Sjevernoj Americi, a ljeti isprobajte originalni brdski biciklizam.

Japanese : 冬には北米で最高のスキーを楽しみ、夏には本格的なマウンテンバイクに乗ってみましょう。Bosnian : Dozvole se moraju unaprijed rezervirati. Za noćenje u Sireni morate imati dozvolu.

Japanese : 事前に予約が必要です。シレーナに宿泊するには許可証が必要なのです。Bosnian : Sirena je jedina rendžerska stanica koja, osim kampiranja, u ponudi ima i noćenje u spavaonicama i kuhane obroke. La Leona, San Pedrillo i Los Patos nude samo uslugu kampiranja bez obroka.

Japanese : シレナはキャンプに加えて、寮宿泊や温かい食事を提供している唯一の森林管理施設です。ラ・レオナ、サン・ペドリロ、ロス・パトスはキャンプ場のみで、食事サービスはありません。Bosnian : Dozvole za parking moguće je osigurati direktno na stanici Ranger u Puerto Jiménezu, ali oni ne prihvataju kreditne kartice

Japanese : プエルトヒメネスの森林管理移設から直接公園利用許可証を入手できますが、クレジットカードは利用できません。Bosnian : Služba za parking (MINAE) ne izdaje dozvole za parkiranje u periodu dužem od mjesec dana prije planiranog dolaska.

Japanese : 公園管理局(MINAE)では、到着予定日の1か月前から公園許可証発行の申請を受け付けます。Bosnian : CafeNet El Sol uz naknadu od 30 $ ili 10 $ za jednodnevne propusnice nudi uslugu rezervacije. Detalji se nalaze na njihovoj Corcovado veb-stranici.

Japanese : カフェネット・エル・ソルでは、30ドルで予約を受け付けており、1日券なら10ドルです。詳細についてはコルコバドのページをご覧ください。Bosnian : Cookovi otoci su otočna država u slobodnom pridruženju s Novim Zelandom, koja se nalazi u Polineziji, usred Južnog Tihog okeana.

Japanese : クック諸島は、南太平洋の中央に位置するポリネシアに属し、ニュージーランドと自由連合を結んだ島国です。Bosnian : To je arhipelag koji čini 15 ostrva koja se prostiru na 2,2 miliona km2 okeana.

Japanese : クック諸島は、220万平方キロメートルの海に広がる15の島々からなる群島です。Bosnian : S obzirom na to da su u istoj vremenskoj zoni kao i Havaji, otoci se ponekad smatraju „donjim Havajima".

Japanese : ハワイと同じタイムゾーンなので、島は「南半球のハワイ」と考えられることがあります。Bosnian : Iako su manji, neke starije posjetitelje podsjećaju na Havaje prije nego što su postali savezna država SAD, budući da nema velikih turističkih hotela i razvoja u drugim sferama.

Japanese : 小さいながらもここを訪れると、年配の旅行客の中には、大きな観光ホテルなどが開発されていなかった州制施行前のハワイを思い出す人もいます。Bosnian : Cookova ostrva nemaju nijedan grad, već ih čini 15 različitih ostrva. Glavna ostrva su Rarotonga i Aitutaki.

Japanese : クック諸島は15の島からなり、島に都市はあません。主な島はラロトンガ島とアイトゥタキ島です。Bosnian : Danas je u razvijenim zemljama pružanje usluge lugsuznog noćenja i doručaka podignuto na nivo neke vrste umjetnosti.

Japanese : 今日の先進国では、豪華な宿と朝食を提供することが一種の芸術形態にまで進化しています。Bosnian : Uopšteno, B&B se očigledno takmiči uglavnom u dvije glavne stvari: noćenju i doručku.

Japanese : 高級B&Bが主として寝具と朝食の2つの要素で競争しているのは明らかです。Bosnian : U skladu s tim, na takvim vrhunskim mjestima može se naći najluksuznija posteljina, možda ručno pravljeni jorgan ili starinski krevet.

Japanese : そのため、そうした最高級の施設では、豪華極まりない寝具や手作りの掛け布団やアンティークのベッドを目にすることもあるでしょう。Bosnian : Doručak može uključivati sezonske poslastice regije ili specijalitet domaćina.

Japanese : 朝食には、地元の旬の食材を使った料理や宿の特別料理が並ぶことがあります。Bosnian : Postavka može biti historijska stara zgrada sa antiknim namještajem, sređenim terenima i bazenom.

Japanese : アンティーク調の家具や手入れの行き届いた敷地、プールなどがある歴史的な古い建物が舞台かもしれません。Bosnian : Sjesti u svoj automobil i krenuti na dug put ima svojstvenu privlačnost zahvaljujući svojoj jednostavnosti.

Japanese : 自分の車に乗り込み、長いドライブ旅行に向かうのは、そのシンプルさに内在する魅力があります。[Day31]

Bosnian : Za razliku od većih vozila, vi ste vjerovatno već upoznati s vlastitim automobilom i poznajete njegove mogućnosti.

Japanese : 大型車とは違い、マイカーの運転にはすでに慣れており、その限界を知っているでしょう。Bosnian : Postavljanje šatora na privatnu imovinu ili u gradu bilo koje veličine može lako privući neželjenu pažnju.

Japanese : 私有地であれ、どんな規模の町であれ、テントを張れば、すぐに人目についてしまいます。Bosnian : Ukratko, korištenje vlastitog automobila odličan je način za putovanje na izlet, ali rijetko je samo po sebi način „kampiranja".

Japanese : 要するに、車で行くのは長旅にはもってこいの方法なのですが、それ自体で「キャンプ」をすることはめったにありません。Bosnian : Kampiranje sa automobilima je moguće ako imate veliki minivan, terensko vozilo, sedan ili karavan sa sjedištima koja se spuštaju.

Japanese : 大型のミニバンやSUV、セダン、ステーションワゴンなど、座席を倒せる車であれば、カーキャンプも可能です。Bosnian : Neki hoteli sadrže naslijeđe iz zlatnog doba parnih željeznica i okeanskih brodova – prije Drugog svjetskog rata, iz 19. ili početka 20. stoljeća.

Japanese : 第二次世界大戦前の19世紀から20世紀初頭にかけて利用された蒸気鉄道や外洋定期船の黄金時代の遺産を受け継いでいるホテルもあります。Bosnian : U tim hotelima su se odmarali bogati i slavni tog vremena, a često su uživali u prefinjenim obrocima i noćnom životu.

Japanese : これらのホテルには、当時の富裕層や著名人が滞在し、高級な食事やナイトライフを楽しむことが多かったとされます。Bosnian : Staromodna oprema, manjak najnovijih funkcija i neka vrsta graciozne starosti također su dio njihove osobnosti.

Japanese : 昔ながらの建具が備え付けられ、最新のアメニティはなく、そしてある種の熟成した優雅な佇まいであることも、こうしたホテルの個性の一部です。Bosnian : Iako su obično u privatnom vlasništvu, ponekad pružaju smještaj gostujućim predstavnicima država i drugim važnim osobama.

Japanese : 通常は個人が所有していますが、来訪した国家元首やその他の要人を受け入れることもあります。Bosnian : Putnici sa mnogo novca bi mogli da razmotre let oko svijeta, sa prekidima i boravkom u mnogim od ovih hotela.

Japanese : 資金的に余裕のある旅行者は、これらのホテルに宿泊しながら世界一周空の旅を利用するのもいいかもしれません。Bosnian : Mreža za razmjenu gostoprimstva je organizacija koja putnike povezuje s lokalnim stanovništvom u gradovima koje planiraju posjetiti.

Japanese : おもてなし交流ネットワークとは、旅行者が訪れる都市で地元の人と旅行者をつなぐ組織のことです。Bosnian : Za pridruživanje takvoj mreži obično je potrebno samo ispuniti formular na internetu, mada neke mreže nude ili zahtijevaju dodatnu potvrdu.

Japanese : このようなネットワークに参加するには、通常、オンライン申込書に記入するだけですが、ネットワークによっては追加の認証や検証が必要になります。Bosnian : Spisak dostupnih domaćina zatim se daje ili u štampanom obliku i/ili online, ponekad s referencama i ocjenama drugih putnika.

Japanese : 利用可能な宿泊先の一覧は、印刷物やオンラインで提供され、他の旅行者による評価や意見が掲載されることもあります。Bosnian : Couchsurfing je uspostavljen u januaru 2004. godine, nakon što je programer Casey Fenton pronašao jeftin let za Island, ali nije imao smještaj.

Japanese : カウチサーフィンは、コンピュータプログラマーのケイシー・フェントンがアイスランド行きの格安航空券を見つけたけれども宿泊先が見つらなかった経験から2004年1月に立ち上げたコミュニティです。Bosnian : Poslao je e-poruku studentima lokalnog univerziteta i dobio nevjerojatan broj ponuda za besplatan smještaj.

Japanese : 地元の大学生にメールで問い合わせたところ、圧倒的な数の無料宿泊の誘いを受けました。Bosnian : Hosteli su uglavnom namijenjeni za mlađe osobe. Gosti su najčešće u dvadesetim godinama. Međutim, tamo često možete naći i starije putnike.

Japanese : ホステルは主として若者を対象とした宿であり、典型的な宿泊客は20代ですが、年配の旅行者も多く見られます。Bosnian : Porodice s djecom su rijedak prizor, ali neki hosteli ih dopuštaju u privatnim sobama.

Japanese : 子供連れはめったに見られませんが、ホステルによっては個室での宿泊を許可しているところもあります。Bosnian : Peking će biti grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, čime će postati prvi grad koji je bio domaćin i ljetnih i zimskih Olimpijskih igara.

Japanese : 中国の北京市は2022年に冬季オリンピックの開催都市となる予定であり、夏季と冬季の両方のオリンピックを開催した初の都市となります。Bosnian : Peking će biti domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, kao i događaja u ledenim dvoranama.

Japanese : 北京では開会式、閉会式、屋内氷上競技が催されます。Bosnian : Ostali skijaški događaji održat će se na skijalištu Taizicheng u Zhangjiakouu, koji je udaljen približno 220 km (140 milja) od Pekinga.

Japanese : 他にも北京から約220キロ(140マイル)離れた張家口市の太子城スキー場でスキー大会が開催されます。Bosnian : U većini hramova u periodu od kraja novembra do sredine maja održava se Godišnji festival, a tačno vrijeme održavanja zavisi od godišnjeg kalendara svakog hrama.

Japanese : ほとんどの寺院では、11月末から5月中旬にかけて毎年例祭があり、年間行事予定は寺院ごとに異なります。Bosnian : Većina festivala koji se održavaju u hramu slavi se u okviru godišnjice hrama ili rođendana najznačajnijeg božanstva ili bilo kojeg drugog važnog događaja vezanog za hram.

Japanese : 寺院の例祭のほとんどは、寺院ごとの記念日、主宰神の誕生日、その他の祝い事、または寺院に関連する他の主要行事の一環として催されます。Bosnian : Veoma je zanimljivo gledati festivale koji se održavaju u hramovima u Kerali, koji uključuju redovnu povorku ukrašenih slonova, hramskog orkestra i druge svečanosti.

Japanese : ケララ州の寺院で開かれるお祭りは、着飾った象たちの行進や寺院のオーケストラによる演奏など、とても見応えがあります。Bosnian : Svjetski sajam (najčešće poznat kao Svjetska izložba ili Expo) je veliki međunarodni festival umjetnosti i nauka.

Japanese : 世界博覧会(通称は万国博覧会、または単に万博)は、芸術と科学を展示する大規模な国際的祭典です。Bosnian : Zemlje učesnice predstavljaju umjetničke i obrazovne postavke u nacionalnim paviljonima da prikažu svjetske probleme ili svoju kulturu i historiju.

Japanese : 参加国は、世界の問題や自国の文化や歴史を紹介するために、国別のパビリオンで芸術的・教育的な展示を行っています。Bosnian : Međunarodne izložbe hortikulture su specijalizirani događaji na kojima se prikazuju cvjetni aranžmani, botaničke bašte i sve ostalo povezano s biljkama.

Japanese : 国際園芸博覧会は、園芸に特化した催しであり、花の展示、植物園、その他植物栽培に関わるあらゆるもが展示されます。[Day32]

Bosnian : Iako se teoretski mogu održavati jednom godišnje (sve dok su u različitim zemljama), u praksi se to ne dešava.

Japanese : 理論的には(別の国で開催される限り)毎年開催できますが、実際にはそうではありません。Bosnian : Ovi događaji obično traju od tri do šest mjeseci i održavaju se na mjestima najmanje veličine 50 hektara.

Japanese : 通常、これらのイベントは50ヘクタール以下の敷地で3~6か月間にわたって催されます。Bosnian : Postoji mnogo različitih filmskih formata koji su korišteni u proteklim godinama. Najčešći je standardni film od 35 mm (negativ od 36 sa 24 mm).

Japanese : 長年にわたって、各種のフィルム形式が使用されてきました。標準的な35 mmフィルム(36×24 mmネガ)が最も一般的です。Bosnian : Obično ga veoma lako možete dopuniti ako ga potrošite, a rezolucija je približno uporediva s trenutnim DSLR-om.

Japanese : 使い果たしても補充しやすく、現在のデジタル一眼レフカメラとほぼ同等の解像度が得られます。Bosnian : Neke filmske kamere srednjeg formata koriste format od 6x6 cm, odnosno negativ od 56x56 mm.

Japanese : 中判フィルムカメラの中には、6×6 cm、より正確には56×56 mmのネガを使用しているものもあります。Bosnian : To pruža rezoluciju gotovo četiri puta veću nego kod negativa od 35 mm (3136 mm2:864).

Japanese : これで35 mmネガの約4倍の解像度(864に対して3136 mm2)が得られます。Bosnian : Divljina za svakog fotografa predstavlja jedan od najizazovnijih motiva koji zahtijeva spoj sreće, strpljenja, iskustva i dobre opreme.

Japanese : 野生動物は写真家にとって最も難しいモチーフの1つであり、撮影には幸運、忍耐、経験、良い機材が揃わなければなりません。Bosnian : Fotografija divljih životinja često se uzima zdravo za gotovo, ali kao i sve fotografije općenito, slika govori hiljadu riječi.

Japanese : 野生動物の写真は当たり前のものと思われがちですが、一般的な写真と同じように、一枚の写真には語りつくせないほどの価値があります。Bosnian : Za fotografiranje divljih životinja često je potreban dugi teleobjektiv, mada su za, na primjer, jata ptica ili neko sitno stvorenje potrebni drugi objektivi.

Japanese : 野生動物の撮影には長めの望遠レンズが必要になることが多いですが、鳥の群れや小さな生き物には別のレンズが必要になります。Bosnian : Mnoge egzotične životinje je teško pronaći, a za parkove ponekad postoje pravila o fotografiranju životinja u komercijalne svrhe.

Japanese : 珍しい動物は見つけにいものが多く、公園が商業目的での写真撮影を制限する規則を設けていることもあります。Bosnian : Divlje životinje mogu biti stidljive ili agresivne. Okolina može biti hladna, vruća ili nepovoljna na neki drugi način.

Japanese : 野生動物には臆病なものも攻撃的なものもいます。環境は寒冷、高温または適応しにくいことがあります。Bosnian : Na svijetu postoji više od 5.000 različitih jezika, uključujući više od dvadeset jezika koje govori 50 miliona ili više ljudi.

Japanese : 世界には5,000以上の言語があり、そのうち5,000万人以上の話者がいる言語は20を超えます。Bosnian : Također, često lakše razumjeti pisane nego izgovorene riječi. To se posebno odnosi na adrese koje je često teško razumljivo izgovoriti.

Japanese : また、書き言葉の方が話し言葉よりも理解しやすいことが多いでしょう。特に住所の場合がそうであり、住所は相手に聞き取りやすく発音するのが難しいものです。Bosnian : U mnogim državama svi stanovnici tečno govore engleski jezik, a u drugim možete očekivati ograničeno znanje - posebno među omladinom.

Japanese : 多くの国では国民全体が英語に堪能であり、さらに多くの場合、特に若者たちには限られた知識しか期待できません。Bosnian : Zamislite da Mančesterac, Bostonac, Jamajčanin i Sidnejac sjede za stolom i večeraju u restoranu u Torontu.

Japanese : マンチェスター、ボストン、ジャマイカ人、またシドニーの出身者たちがトロントのレストランで揃ってテーブルを囲み、食事をする様子を想像してみてください。Bosnian : Oni časte jedni druge pričama iz svojih rodnih gradova, ispričanim svojim posebnim akcentima i lokalnim žargonom.

Japanese : 彼らは、それぞれの訛りや方言で故郷の話をしています。Bosnian : Kupovanje hrane u supermarketima je obično najjeftiniji način da se prehranite. Međutim, bez mogućnosti za kuhanje, izbori su ograničeni na unaprijed spremljenu hranu.

Japanese : スーパーで食品を買うのは、通常、食料を最も安く手に入れる方法です。しかし、調理の機会がなければ、選択肢は調理済み食品に限られてしまいます。Bosnian : Sve veći broj supermarketa uvodi raznovrsniji odjeljak gotove hrane. Neki od njih čak pružaju i uslugu korištenja mikrovalne pećnice ili drugih uređaja za zagrijavanje hrane.

Japanese : スーパーマーケットでは、調理済み食品の種類が増えてきています。店によっては、温められように電子レンジを用意するなどのサービスをしています。Bosnian : U nekim zemljama ili vrstama prodavnica nalazi se najmanje jedan restoran na licu mjesta, često u velikoj mjeri neformalan s pristupačnim cijenama.

Japanese : 国や店舗によっては、館内に1つ以上の飲食店(多くの場合、手ごろな価格のカジュアルなレストラン)が併設されています。Bosnian : Napravite kopije vaše police osiguranja i kontakt podatke osiguravatelja i nosite ih sa sobom.

Japanese : 保険契約書と保険会社の連絡先の写しを持ち歩きましょう。Bosnian : Moraju pokazati adresu e-pošte osiguravatelja, kao i međunarodne brojeve telefona za savjet/ovlaštenja i podnošenje zahtjeva.

Japanese : 問い合わせ、承認、請求に際しては、保険会社のメールアドレスと国際電話番号を示す必要があります。Bosnian : Držite još jedan primjerak u svom prtljagu i na mreži (prilog sebi pošaljite e-poštom ili ga spremite u „oblak").

Japanese : 複写を荷物の中に入れておくか、オンラインで保管(自分宛てのメールにファイルを添付するか、「クラウド」に保存)しておきましょう。Bosnian : Ako putujete s laptopom ili tabletom, sačuvajte kopiju u njegovoj memoriji ili disku (dostupno bez interneta).

Japanese : ノートパソコンやタブレットを携行して旅行する場合は、(インターネットなしでアクセス可能な)メモリやディスクに保存しておいてください。Bosnian : Također dajte kopije pravila/ugovora saputnicima, rođacima ili prijateljima kod kuće koji su spremni da pomognu.

Japanese : 旅仲間や無事の帰宅を願って協力してくれる親戚、友人にも保険契約書と連絡先の写しを渡しておきましょう。Bosnian : Losovi (poznati i kao sjeverni jeleni) nisu po prirodi agresivni, ali će se braniti ako uoče prijetnju.

Japanese : ムース(別名ヘラジカ)は、本来は攻撃的な性質ではありませんが、脅威を感知すると、自己防衛のために戦います。[Day33]

Bosnian : Kada ljudi mosa ne smatraju opasnim, mogu mu se previše približiti i dovesti se u opasnost.

Japanese : ヘラジカを潜在的に危険だと思わない人は、近づきすぎて自らを危険にさらす可能性があります。Bosnian : Umjereno pijte alkoholna pića. Alkohol utječe na svakoga drugačije, a vrlo je važno poznavati svoje granice.

Japanese : お酒はほどほどに飲むようにしましょう。アルコールの影響は人それぞれであり、自分の限界を知ることは非常に重要です。Bosnian : Moguće dugotrajne zdravstvene posljedice pretjeranog unosa alkohola uključuju oštećenje jetre, pa čak i sljepilo i smrt. Moguća opasnost se povećava u slučaju konzumiranja nezakonito proizvedenog alkohola.

Japanese : 過度の飲酒を続けた場合に考えられる健康被害としては、肝臓障害、失明や死亡といったものがあります。違法に製造されたアルコールの摂取は、潜在的に高い危険性を伴います。Bosnian : Ilegalna alkoholna pića mogu sadržavati različite opasne nečistoće, uključujući metanol, koji, čak i u malim dozama, može uzrokovati sljepilo ili smrt.

Japanese : 違法な蒸留酒には、少量でも失明や死亡の原因となるメタノールをはじめ、さまざまな危険な不純物が含まれています。Bosnian : Naočale mogu biti jeftinije u inostranstvu, naročito u zemljama s niskim dohotkom, gdje su troškovi radne snage niži.

Japanese : 外国では、特に人件費が安い低所得国では、眼鏡が安価で手に入ることがあります。Bosnian : Razmislite o tome da obavite očni pregled u svojoj zemlji, posebno ako vaše osiguranje to pokriva, i da recept ponesete sa sobom kako bi bio arhiviran.

Japanese : 特に保険が適用される場合は、自宅で眼科検査を受け、出先で提出できるように処方箋を持参することを検討してください。Bosnian : Okviri vrhunskih proizvođača dostupni na takvim mestima mogu imati dva problema: neki mogu biti „jeftine kopije" a uvezeni originali mogu biti skuplji nego kod kuće.

Japanese : このような地域で販売されている高級ブランドのフレームには、2つの問題が伴うことがあります。1つは偽物、もう1つは本物ですが自国で同じ輸入品を買うよりも高額なものです。Bosnian : Kafa je jedna od roba kojom se najviše trguje na svijetu i vjerovatno u svojoj regiji možete pronaći mnogo vrsta kafe.

Japanese : コーヒーは世界で最も取引の多い商品の1つですから、お住まいの地域でもいろいろな種類が見られるでしょう。Bosnian : Ipak, u svijetu postoji mnogo svojstvenih načina ispijanja kafe koje vrijedi probati.

Japanese : しかし、世界各地には、体験してみる価値のある特徴的なコーヒーの飲み方がたくさんあります。Bosnian : Kanjoning (ili: kanjoniranje) podrazumijeva odlazak do dna kanjona koji je ili suh ili pun vode.

Japanese : キャニオニングとは、渓流または乾いた峡谷を底まで下るスポーツです。Bosnian : Kanjoning kombinira komponente plivanja, penjanja i skakanja, ali zahtijeva prilično malo treninga ili fizičke spreme (u poređenju s, naprimjer, alpinizmom, ronjenjem ili alpskim skijanjem).

Japanese : キャニオニングは、水泳、クライミング、ジャンプの要素を組み合わせたスポーツです。始めるにあたっての基本トレーニングや体調に関する要件は(ロッククライミング、スキューバダイビング、アルペンスキー等に比べて)緩めです。Bosnian : Hodanje je aktivnost na otvorenom koja se sastoji od pješačenja u prirodnom okolišu, često po stazama za hodanje.

Japanese : ハイキングとは、野外で自然環境を楽しむ徒歩旅行ですが、通常はハイキングコースを歩くことになります。Bosnian : Jednodnevno pješačenje uključuje prelažanje udaljenosti manje od milje pa sve do dužih razdaljina koje se mogu preći u jednom danu.

Japanese : 日帰りハイキングの距離は、1マイル未満の短い距離から1日で回れる程度の長距離までです。Bosnian : Za jednodnevnu šetnju laganom stazom potrebno je malo pripreme, a svaka osoba prosječne kondicije može uživati u njima.

Japanese : 歩きやすい道を日帰りでハイキングする場合、ほとんど準備は必要ありません。体調の良い人なら誰でも楽しむことができます。Bosnian : Porodicama sa malom djecom je vjerovatno potrebno više vremena za pripremu, ali dan na otvorenom lako je ostvariv čak i sa bebama i djecom koja idu u predškolsko.

Japanese : 小さい子供がいる家族連れは、より入念な準備が必要かもしれませんが、赤ちゃんや未就学児の子供がいても、屋外で1日を楽しむことは簡単にできます。Bosnian : Na međunarodnom nivou postoji skoro 200 aktivnih turističkih organizacija. Većina djeluje samostalno.

Japanese : 国際的には、200近くの旅ラン運営組織があります。そのほとんどが独立系です。Bosnian : Nasljednik Global Running Toursa, Go Running Tours, uvezan je s mnoštvom turističkih agencija na četiri kontinenta.

Japanese : Global Running Toursの後継となるGo Running Toursは、4大陸にわたり何十社もの旅ラン業者をネットワークで結んでいます。Bosnian : Nadovezujući se na Ture trčanja Barcelona i turu Trčanje Kopenhagenom, brzo su mu se pridružili Ture trčanja Prag sa sjedištem u Pragu i drugi.

Japanese : バルセロナの「Running Tours Barcelona」やコペンハーゲンの「Running Copenhagen」をルーツに、プラハを拠点とする「Running Tours Prague」などがすぐに参加しました。Bosnian : Trebate uzeti mnogo stvari u obzir prije i tokom putovanja na određeno mjesto.

Japanese : 旅行前にも旅行中にも、考慮しなければならないことがたくさんあります。Bosnian : Kada putujete, očekujte da ništa neće niti onako kako je „kod kuće". Ponašanje, zakoni, hrana, saobraćaj, smještaj, standardi, jezik, itd. u određenoj mjeri će se razlikovati od mjesta u kojem živite.

Japanese : 旅行先では、「自国」とは違うことを予想しましょう。マナー、法律、食べ物、交通、宿泊施設、基準、言語など、あなたの居住地とはある程度異なります。Bosnian : Ovo je nešto što uvijek morate imati na umu, da se ne biste razočarali ili osjetili prezir zbog lokalnih načina na koje se stvari obavljaju.

Japanese : 現地の慣習に失望したり、嫌悪感を抱かないように、このことを常に心に留めておくべきことです。Bosnian : Putničke agencije postoje od 19. stoljeća. To je obično dobra opcija za putovanje koje prevazilazi prethodna iskustva putnika koja se odnose na prirodu, kulturu, jezik ili države s niskim dohotkom.

Japanese : 旅行代理店は19世紀から存在しています。自然、文化、言語、低所得国など、これまでに経験したことのない旅をお望みの旅行客は、旅行代理店を利用するのが良いでしょう。Bosnian : Iako je većina agencija spremna prihvatiti većinu standardnih rezervacija, mnogi agenti specijaliziraju se za određene vrste putovanja, iznos budžeta ili odredišta.

Japanese : ほとんどの代理店は、大半の定期予約を喜んで引き受けてくれますが、多くの代理店は、特定の種類の旅行、予算の範囲や目的地に特化しています。Bosnian : Može biti bolje da koristite agenta koji često rezerviše putovanja slična vašim.

Japanese : 自分好みの旅行を予約しやすい代理店を利用する方が良いでしょう。Bosnian : Pogledajte koja putovanjima promoviše agent, na veb stranici ili u izlogu prodavnice.

Japanese : ウェブサイトや店頭で、代理店がどのような旅行を宣伝しているかを見てみましょう。[Day34]

Bosnian : Ako želite na jeftin način vidjeti svijet, zbog potrebe, životnog stila ili izazova, postoji nekoliko načina da to učinite.

Japanese : 必要に迫られたり、ライフスタイルやチャレンジのために、安く見たいと思っているのであれば、いくつかの方法があります。Bosnian : U principu, postoje dvije kategorije: radite dok putujete ili pokušajte ograničiti troškove. Ovaj članak je usmjeren na ograničavanje troškova.

Japanese : 基本的には、旅行中に仕事をするか、出費を抑えるかの2つに分かれ、この記事では後者に焦点を当てています。Bosnian : Ako ste spremni žrtvovati udobnost, vrijeme i mogućnost predviđanja kako bi troškove sveli na minimum, informišite se o putovanju s minimalnim budžetom.

Japanese : 快適さ、時間、予測可能性を犠牲にして出費をゼロに近づけたい方は、最低予算で旅行する方法をご覧ください。Bosnian : Ovim savjetom se podrazumijeva da putnici ne kradu, ne upadaju neovlašteno na privatni posjed, ne učestvuju na ilegalnom tržištu, ne prose, niti da na neki drugi način iskorištavaju druge ljude radi vlastite koristi.

Japanese : このアドバイスは、旅行者が自分の利益のために窃盗、不法侵入、違法市場への参加、物乞い、またはその他の方法で他人から搾取しないことを前提としています。Bosnian : Imigracijski kontrolni punkt je obično prva tačka na koju dolazite nakon što izađete iz aviona, broda ili drugog vozila.

Japanese : 入国審査場は通常、飛行機や船、その他の乗り物から降りて最初に立ち寄る場所です。Bosnian : U nekim prekograničnim vozovima kontrole se provode dok je voz u pokretu i sa sobom biste prilikom ukrcavanja u jedan od tih vozova trebali imati važeću ličnu kartu.

Japanese : 国境を越える列車に乗る場合には、運行中に検査を受けねばならないことがあるので、有効な身分証明書を携帯してください。Bosnian : U noćnim vozovima za spavanje kondukter može da sakupi pasoše kako bi imali neometano spavanje.

Japanese : 夜行寝台列車では、乗客の睡眠を妨げないように、車掌がパスポートを回収してくれることがあります。Bosnian : Registracija je dodatni zahtjev u postupku izdavanja vize. U nekim zemljama, kod lokalnih vlasti morate prijaviti svoje prisustvo i adresu na kojoj boravite.

Japanese : 登録はビザ取得のための追加要件です。国によっては、現地当局に滞在先と住所を登録しなければならない場合もあります。Bosnian : Za to može biti potrebno ispuniti formular u lokalnoj policiji ili posjetiti ured za imigraciju.

Japanese : そのためには、現地警察での申請書の記入や、入国管理局への訪問が必要になる場合があります。Bosnian : U mnogim zemljama u kojima je takav zakon na snazi, lokalni hoteli će se baviti registracijom (postarajte se da pitate u hotelu).

Japanese : このような法律がある多くの国では、現地のホテルが登録を代行してくれます(ぜひ依頼してください)。Bosnian : U ostalim slučajevima samo oni koji borave izvan turističkog smještaja moraju se prijaviti. Međutim, ovim zakon postaje mnogo nejasniji, pa to saznajte unaprijed.

Japanese : また、観光客向けの宿泊施設以外に滞在する場合にのみ登録が必要な場合もあります。ただし、法律上わかりにくい点が多いので事前に調べておきましょう。Bosnian : Arhitektura obuhvata projektiranje i izgradnju zgrada. Arhitektura određenog mjesta je često sama po sebi turistička atrakcija.

Japanese : 建築は、建物の設計や建設に関係しています。場所によっては、建築物自体が観光名所となっています。Bosnian : Mnoge zgrade su prilično lijepe za gledati, a pogled s visoke zgrade ili s pametno pozicioniranog prozora može omogućiti prelijep prizor.

Japanese : 多くの建物は見た目に美しく、高い建物からの眺めや位置に工夫を凝らした窓からの眺めは、見る者を魅了する美しさがあります。Bosnian : Arhitektura se značajno preklapa s drugim oblastima, uključujući urbanističko planiranje, građevinu, dekorativnu umjetnost, unutrašnji dizajn i dizajn krajolika.

Japanese : 建築には、都市計画、土木工学、装飾芸術、室内装飾、景観設計といった他分野と重複する要素がかなりあります。Bosnian : S obzirom na to koliko su mnogi pueblosi udaljeni, nećete moći naći značajan noćni život ako ne otputujete u Albuquerque ili Santa Fe.

Japanese : プエブロ集落の多くがどれほど離れた場所にあるかを考えれば、アルバカーキやサンタフェに向かわない限り、ナイトライフを十分に楽しむことはできないでしょう。Bosnian : Međutim, skoro sve prethodno navedene kockarnice poslužuju pića, a nekoliko njih dovodi i poznata imena iz svijeta zabave (prije svega one velike koji su u blizini Albuquerquea i Santa Fea).

Japanese : しかし、上記のカジノのほぼすべてが飲み物を提供しており、そのいくつか(主にアルバカーキとサンタフェのすぐ近くにある大規模なカジノ)は有名ブランドのエンターテイメントを提供しています。Bosnian : Pazite - barovi u malim gradovima nisu uvijek dobra mjesta za posjetioce iz drugih država.

Japanese : 注意:この辺りにある居酒屋は、州外から来た旅行客がたむろするのに必ずしも良い場所ではありません。Bosnian : Prije svega, u sjevernom području Novog Meksika javljaju se veliki problemi s vožnjom u pijanom stanju, a broj pijanih vozača visok je u blizini barova u malim gradovima.

Japanese : 1つには、ニューメキシコ州北部で飲酒運転が大きな問題となっており、田舎町のバーの付近に飲酒運転者が集中していることが挙げられます。Bosnian : Neželjeni murali ili žvrljotine poznati su kao grafiti.

Japanese : 不快な壁画や落書きはグラフィティと呼ばれます。Bosnian : Iako je daleko od modernog fenomena, većina ljudi ga vjerovatno povezuju s omladinom koja uništava javnu i privatnu imovinu sprejevima u boji.

Japanese : 現代の問題からはほど遠いものの、ほとんどの人はスプレー塗料を使って公共物や他人の私有財産にいたずらをする若者を連想するのでしょう。Bosnian : Međutim, danas postoje afirmirani umjetnici za grafite, događaji za iscrtavanje grafita i „legalni" zidovi. Grafiti u ovom kontekstu često više liče na umjetnička djela nego na nečitke znakove.

Japanese : しかし、現在では、著名なグラフィティアーティスト、グラフィティイベント、そして専用の「合法的」な壁面が存在します。この文脈におけるグラフィティペインティングの多くは、判読不能な記号類ではなく美術品に類似する扱いとなります。Bosnian : Bacanje bumeranga je popularna vještina koju mnogi turisti žele savladati.

Japanese : ブーメラン投げは、多くの観光客が身につけたがる人気の技です。Bosnian : Ako želite naučiti bacati bumerang koji vam se vrati u ruku, provjerite imate li odgovarajući povratni bumerang.

Japanese : 手元に戻ってくるブーメランの投げ方を身につけたい場合は、戻ってくるのに適したブーメランを用意しておきましょう。Bosnian : Većina bumeranga koji su dostupni u Australiju nisu oni koji se vraćaju. Za početnike je najbolje da ne pokušavaju bacati kada je vjetrovito

Japanese : オーストラリアで手に入るブーメランのほとんどは、実際は戻って来ません。初心者の方は、風の強い場所では投げない方が良いでしょう。Bosnian : Hangi obrok se kuha u vrućoj jami u zemlji.

Japanese : ハンギ料理は、地面に掘った穴を熱して食材を調理するものです。[Day35]

Bosnian : Jama se zagrijava vrućim kamenjem iz vatre ili geotermalna toplota čini površine tla na nekim mjestima prirodno vrućim.

Japanese : 掘った穴に火から取り出した焼け石を入れて加熱するか、または地熱で地面が自然と熱くなっている場所に穴を掘ることもあります。Bosnian : Hangi se često koristi za pripremu tradicionalne večere koja uključuje pečenje.

Japanese : ハンギを使って伝統的な蒸し焼き料理を作ることもよくあります。Bosnian : Nekoliko mjesta u Rotoruau u ponudi ima geotermalni hangi, a druge hangije možete probati u Christchurchu, Wellingtonu i na drugim mjestima.

Japanese : ロトルアには地熱ハンギを提供している場所がいくつもあり、クライストチャーチやウェリントンなどでは違ったハンギを試すことができます。Bosnian : MetroRail ima dvije klase za putničke vozove u i oko Cape Towna: MetroPlus (koji se naziva i prvom klasom) i Metro (koji se naziva trećom klasom).

Japanese : メトロレールには、ケープタウンとその周辺を結ぶ通勤電車があり、メトロプラス(通称ファーストクラス)とメトロ(通称サードクラス)の2つに分かれています。Bosnian : MetroPlus je udobniji i manje pretrpan, ali je malo skuplji, mada je ipak jeftiniji od uobičajenih karata za metro u Evropi.

Japanese : メトロプラスは、混雑が少なくて快適ですがやや割高で、それでもヨーロッパにおける通常のメトロ乗車券よりは安価です。Bosnian : Svaki voz ima i MetroPlus i Metro vagone. MetroPlus vagoni su uvijek smješteni na kraju voza koji je najbliži Cape Townu.

Japanese : どの列車にもメトロプラスとメトロの両方の客車があり、メトロプラスの客車は常にケープタウンに一番近い列車の最後尾にあります。Bosnian : Prenošenje za druge - Nikada ne ostavljajte svoje torbe izvan vidokruga, posebno kada prelazite međunarodne granice.

Japanese : 他人のために持ち歩く - 特に国境を越えるときは、絶対に手荷物から目を離してはいけません。Bosnian : Mogli biste biti iskorišteni kao prenosnik droge bez da to znate, što će vam zadati velike probleme.

Japanese : 気付かないうちに自分が麻薬の運び屋として利用されている可能性があり、そうなったら大きなトラブルに巻き込まれることになるでしょう。Bosnian : To podrazumijeva i čekanje u redu, jer se psi koji otkrivaju drogu mogu dovesti u bilo koje vrijeme bez najave.

Japanese : 麻薬探知犬は緊急出動を要請される可能性が常にあるので、列に並んで待機するのも仕事です。Bosnian : Neke zemlje imaju izuzetno stroge kazne, čak i za prvo počinjenje krivičnog djela. One mogu podrazumijevati zatvorske kazne od preko 10 godina ili smrt.

Japanese : 国によっては、初犯であっても、10年以上の懲役刑や死刑など、非常に厳しい罰則を設けています。Bosnian : Torbe bez nadzora su meta krađe i mogu također privući pažnju vlasti koje su na oprezu od prijetnji bombom.

Japanese : 手荷物から目を放すと置き引きに狙われるだけでなく、爆弾の脅威を警戒している当局からも目をつけられる場合があります。Bosnian : Zbog stalne izloženosti lokalnim bakterijama kod kuće, velika je vjerovatnoća da ste već imuni na njih.

Japanese : 自宅では、その土地の細菌に常にさらされているため、すでに免疫ができている可能性が非常に高いのです。Bosnian : Međutim, u drugim dijelovima svijeta gdje vam je bakteriološka fauna nova, postoji veća vjerovatnoća da ćete imati probleme.

Japanese : しかし、細菌学的な動物相を経験していない他の地域では、問題に直面する可能性がはるかに高いのです。Bosnian : Također, u toplijim klimama bakterije rastu brže i duže preživljavaju van tijela.

Japanese : また、気候が温暖であるほど、細菌は成長が速く、かつ体外でより長く生存します。Bosnian : Odatle pošasti igrica Delhi Belly, Pharaoh´s Curse, Montezuma´s Revenge, i njihovih mnogobrojnih prijatelja.

Japanese : かくして、デリー腹、ファラオの呪い、モンテズマの復讐などなどの異名で呼ばれる下痢に旅行者は苦しむ。Bosnian : Kao što u hladnijoj klimi dolazi do problema sa respiratornim sistemom, u vrućim klimama su prilično česti problemi sa crijevima, ali u većini slučajeva su izrazito neugodni, no ne baš opasni.

Japanese : 寒冷気候で呼吸器系の問題が起きやすいように、高温気候で腸の問題が起きるのはかなり一般的で、ほとんどの場合、明らかに迷惑を被りますが、本当に危険ではありません。Bosnian : Ako prvi put putujete u zemlju u razvoju ili u neki novi dio svijeta, nemojte podcijeniti mogućnost kulturnog šoka.

Japanese : 初めて途上国を旅行する場合、または世界各国の初めての地域を旅行する場合、潜在的なカルチャーショックを過小評価してはいけません。Bosnian : Mnoge stabilne, sposobne putnike su nadvladale novine u putovanju svijetom u kojima je moguće brzo dodati mnoge kulturne prilagodbe.

Japanese : 落ち着きのある有能な旅行者の多くは、途上国の旅行で経験する目新しさに圧倒され、文化的な差異を埋めるためにすばやく微調整を重ねていきます。Bosnian : Naročito u prvim danima, uzmite u obzir da se prepustite hotelima u zapadnjačkom stilu odličnog kvaliteta, hrani i uslugama koje će vam pomoći da se aklimatizirate.

Japanese : 特に、最初の数日間は、慣れるために、欧風の高級なホテルや食事、サービスにお金をかけることを検討してみてはいかがでしょうか。Bosnian : Nemojte spavati na madracima ili jastucima na zemlji u područjima čiju lokalnu faunu ne poznajete.

Japanese : 現地の動物相がわからない地域では、地面にマットレスやパッドを敷いて寝ないようにしましょう。Bosnian : Ukoliko idete na kampiranje, ponesite ležaljku ili viseću mrežu koja će vas zaštiti od zmija, škorpija i sličnih životinja.

Japanese : キャンプ生活をする場合は、蛇やサソリなどから身を守るために、キャンプ用の簡易ベッドやハンモックを用意しましょう。Bosnian : Ujutro ispunite dom bogatim mirisom kafe, a navečer se opustite uz čaj od kamilice.

Japanese : 朝はリッチなコーヒー、夜はリラックスできるカモミールティーのアロマをお家いっぱいに広げましょう。Bosnian : Kad ste na odmoru, imate vremena da se počastite i odvojite nekoliko dodatnih minuta da pripremite nešto posebno.

Japanese : 遠くに出歩かなくても、自分へのご褒美としていつもよりも時間をかけて特別な飲み物を淹れるなどして休暇を楽しめます。Bosnian : Ako ste raspoloženi za avanturu, iskoristite priliku da iscijedite sokove ili izmiješate smutije:

Japanese : もっと冒険したいと思ったら、この機会にスムージーを絞るかブレンドしてみてはいかがでしょうか。Bosnian : možda ćete pronaći jednostavno piće koje možete praviti za doručak kad se vratite svakodnevnoj rutini.

Japanese : 日常生活に戻ったときに、朝食に簡単に作れる飲み物が見つかるかもしれません。[Day36]

Bosnian : Ukoliko živite u gradu s raznolikom kulturom pijenja, idite u barove i pabove u naseljima koja inače ne posjećujete.

Japanese : 飲酒文化が多様化している都市に住んでいる場合は、あまり行ったことのない近所の居酒屋やパブに行ってみましょう。Bosnian : Za osobe koje ne poznaju medicinski žargon, riječi infektivan i zarazan imaju različita značenja.

Japanese : 医療専門用語に馴染みのない方のために付け加えると、感染性と伝染性という言葉は、異なる意味を持っています。Bosnian : Zaraznu bolest uzrokuje patogen, kao što je virus, bakterija, gljivica ili drugi paraziti.

Japanese : 感染症とは、ウイルス、細菌、真菌、その他の寄生虫などの病原体が体内に侵入して増殖し、症状が現れる病気です。Bosnian : Zarazna bolest je bolest koja se lako prenosi ako ste u blizini zaražene osobe.

Japanese : 伝染病とは、感染者の近くにいることで感染しやすい病気のことです。Bosnian : Mnoge vlade zahtijevaju da posjetioci koji dođu ili stanovnici koji napuste svoje države budu vakcinirani za razne bolesti.

Japanese : 多くの政府は、入出国者に様々な病気の予防接種を義務づけています。Bosnian : Ovi zahtjevi često zavise od toga koje države je putnik posjetio ili koje namjerava posjetiti.

Japanese : これらの要件は、旅行者がどの国を訪問したことがあるか、または訪問しようとしているかによって異なる場合があります。Bosnian : Jedna od snažnih tačaka grada Charlotte u Sjevernoj Karolini je to što ima mnogo visokokvalitetnih mogućnosti za porodice.

Japanese : ノースカロライナ州シャーロットの魅力は、家族向けの択肢が豊富に揃っていてその質が高いことです。Bosnian : Stanovnici iz drugih područja obično navode prikladnost za porodice kao glavni razlog preseljenja, a posjetioci obično smatraju da je u ovom gradu lako uživati sa djecom.

Japanese : 他の地域からの移住者は、家族で暮らしやすいことを第一の理由に挙げていることが多く、観光客は子連れでも気軽に楽しめる街だと感じることが多いようです。Bosnian : U proteklih 20 godina, došlo je do eksponencijalnog rasta opcija koje su prikladne za djecu u centru Charlottea.

Japanese : アップタウン・シャーロットで利用できる子供向けの選択肢は過去20年間で指数関数的に増えました。Bosnian : Porodice u Charlotteu obično ne koriste taksi, iako bi u određenim okolnostima mogli biti od koristi.

Japanese : シャーロットでは一般的に家族連れがタクシーを利用する習慣はありませんが、状況によっては利用できる場合もあります。Bosnian : Za više od 2 putnika plaća se doplatak pa je ova opcija možda skuplja nego što je to potrebno.

Japanese : 乗客が2人以上の場合には割増料金がかかるので、このオプションは割高になることがあります。Bosnian : Antarktik je najhladnije mjesto na Zemlji, a okružuje Južni pol.

Japanese : 南極は南極点を取り囲む地球上で最も寒い場所です。Bosnian : Turističke posjete su veoma skupe, zahtijevaju fizičku spremu, mogu se organizirati samo tokom ljeta, od novembra do februara, i uglavnom su ograničene na poluotok, ostrva i Rossovo more.

Japanese : 旅行客の訪問は費用がかかり、体力が要求され、11月~2月の夏季にのみ可能で、主に半島、島々、ロス海に限定されています。Bosnian : Nekoliko hiljada članova osoblja ovdje ljeti boravi u četrdesetak baza, uglavnom u tim područjima; mali broj ostaje da boravi tokom zime.

Japanese : その地域を中心に数十か所ほどある基地に夏には数千人のスタッフが住んでいますが、越冬するスタッフはわずかです。Bosnian : Unutrašnjost Antarktika je napušteni plato prekriven ledom dubokim 2-3 km.

Japanese : 南極大陸の内陸部は、厚さ2~3 kmの氷に覆われた荒涼とした台地です。Bosnian : Povremene specijalne avionske ture idu u unutrašnjost radi planinarenja ili da stignu do Pola, gdje se nalazi velika baza.

Japanese : 時折、専門家たちが空路で内陸部に向かい、登山をしたり、大規模な基地がある極地まで到達することもあります。Bosnian : Traverza Južnog pola podrazumijeva cestu od 1600 km od McMurdove stanice na Rossovom moru do Pola.

Japanese : マクマード南極点道路(またはハイウェイ)は、ロス海のマクマード基地から極点まで1600 kmにわたって続く道です。Bosnian : Radi se o zbijenom snijegu i pukotinama koje su popunjene i označene zastavicama. Na to područje može se putovati samo specijaliziranim traktorima koji vuku sanke s gorivom i zalihama.

Japanese : クレバスが圧雪で埋まり、旗で印をつけてあります。燃料や物資を積んだソリを積み込んだ専用トラクターでしか移動できません。Bosnian : Nisu baš spretni tako da staza mora praviti dugačka skretanja oko Transantarktičkih planina da bi stigla do visoravni.

Japanese : これらはあまり小回りがきかないので、自然歩道を通って高原に出ようとすると南極大陸の山々をぐるりと回らなければなりません。Bosnian : Najčešći uzročnik nesreća do kojih dolazi zimi su klizave ceste, trotoari, a posebno stepenice.

Japanese : 冬場の最も一般的な事故原因は、滑りやすい道路、舗道(歩道)、そして特に段差です。Bosnian : Najmanje što vam je potrebno je obuća s prikladnim potplatama. Ljetna obuća je obično veoma klizava na ledu i snijegu, a čak su nedovoljne i neke zimske čizme.

Japanese : 少なくとも、それなりの靴底の靴が必要です。通常、夏用の靴で氷上や雪上を歩くと滑ってしまい、冬用のブーツでも十分とは限りません。Bosnian : Uzorak bi trebao biti dovoljno dubok, 5 mm ili više, a materijal bi trebao biti dovoljno mekan na niskim temperaturama.

Japanese : 柄は5 mm(1/5インチ)以上の深さが必要であり、寒冷地では十分に柔らかい素材が必要です。Bosnian : Neke čizme imaju čavle i postoji oprema koja se može dodati za klizave uvjete, a koja odgovara većini cipela i čizama, za petu ili petu i đon.

Japanese : 滑り止めが付いたブーツのほかに、取り外しできる滑り止めもあります。これはほとんどの靴やブーツに適しており、踵または踵と靴底に取り付けられます。Bosnian : Pete trebaju biti niske i široke. Pijesak, šljunak ili sol (kalcijev hlorid) uglavnom je posut po cestama ili putevima kako bi se poboljšalo trenje.

Japanese : 踵が低めで幅広のものが良いでしょう。道路や小道には、路面が滑らないようによく砂や砂利、塩(塩化カルシウム)が散布されています。Bosnian : Lavine nisu abnormalnost; strme padine mogu zadržati samo određenu količinu snijega, a višak će se obrušiti u vidu lavina.

Japanese : 雪崩は異常現象ではありません。急斜面で支えられる積雪量には限度があり、余った量は雪崩として崩れ落ちます。[Day37]

Bosnian : Problem je u tome što je snijeg ljepljiv pa ga treba prodrmati da bi spao a ako malo snijega padne to može da povuče i ostatak za sobom.

Japanese : 問題は、雪に粘着性があるので、落ちてくるには何らかのきっかけが必要で、落ちてくる雪の一部が残りの雪が落ちるきっかけになりうるということです。Bosnian : Ponekad je početni uzrok sunce koje zagrijava snijeg, ponekad dodatne snježne padavine, a ponekad drugi prirodni događaji, često ljudi.

Japanese : そもそもの引き金となる事象は、太陽の熱による雪解け、降雪量の増加、その他の自然現象などであったり、人為的な要因である場合もよくあります。Bosnian : Tornado je stub veoma niskog zračnog pritiska koji se okreće i uvlači okolni zrak prema unutra i podiže ga prema gore.

Japanese : 竜巻とは、非常に低圧の空気が回転している柱で、周囲の空気を内側に吸い込み、上に向かって上昇していきます。Bosnian : Uzrokuju snažne vjetrove (često 100-200 milja/sat) koji mogu podići teške predmete u zrak i nositi ih putanjom kojom se tornado kreće.

Japanese : 竜巻は強風(通常は時速100~200マイル)を発生し、重量物を空中に舞い上がらせることがあり、舞い上がった物体は竜巻の移動に合わせて運ばれます。Bosnian : Počinju kao lijevak koji se spuštaj s olujnih oblaka i postaju „tornada" kada dodirnu tlo.

Japanese : 竜巻は嵐雲から降下する漏斗状の渦として形成され始め、地面に触れると「竜巻」になります。Bosnian : Pružaoci usluge VPN (virtuelna privatna mreža) su odličan način da zaobiđete i političku cenzuru i komercijalno IP-geofiltriranje.

Japanese : パーソナルVPN(仮想私設網)プロバイダーは、政治的検閲と商業的IPジオフィルタリングの両方を回避するうえで優れた方法です。Bosnian : Oni su superiorniji u odnosu na veb proksija iz nekoliko razloga: oni preusmjeravaju sav saobraćaj interneta, ne samo „http".

Japanese : これらのプロキシは、いくつもの点でウェブプロキシよりも優れています。Httpのみならず、すべてのインターネットトラフィックを再ルーティングしてくれるからです。Bosnian : Oni najčešće nude veću širinu frekvencijskog pojasa i bolji kvalitet usluge. Šifrirani su i zbog toga ih je teže špijunirati.

Japanese : 通常、これらはより高い帯域幅とより優れたサービス品質を提供します。そしてスパイを防止するために暗号化されます。Bosnian : Medijske kompanije redovno lažu o svrsi ove prakse i tvrde da služi za „sprečavanje piraterije".

Japanese : マスコミ関係の企業は、この目的について「海賊版を防するため」と主張して日常的に嘘をついています。Bosnian : U stvari, regionalni kodovi apsolutno nemaju nikakvog efekta na ilegalno kopiranje; kopija diska bit-za-bit će se reprodukovati normalno na bilo kom uređaju na kojem se to isto može uraditi sa originalnim.

Japanese : 実際には、リージョンコードは違法コピーにはまったく効果がありません。ディスクをビットごとにコピーすれば、原本を再生できる機器であれば問題なく再生されます。Bosnian : Stvarna svrha je dati tim kompanijama više kontrole nad njihovim tržištima - sve je u stvaranju dobiti.

Japanese : 実際の目的は、これらの企業に市場の統制権を与えることであり、すべては金儲けのためです。Bosnian : S obzirom na to da se pozivi usmjeravaju putem Interneta, nije potrebno da koristite telefonsku kompaniju koja se nalazi tamo gdje živite ili kamo putujete.

Japanese : 通話はインターネットを経由してつながるので、居住地や旅行先の電話会社を利用する必要はありません。Bosnian : Također nije potrebno da nabavite lokalni broj zajednice u kojoj živite. Možete nabaviti satelitsku internetsku vezu u divljini Čikina na Aljasci i odabrati broj koji pokazuje da se nalazite u sunčanoj Arizoni.

Japanese : 居住地の自治体で番号を発行してもらう必要もありません。アラスカ州チキンの荒野で衛星からインターネットに接続して番号を選択すりれば、日当たりの良いアリゾナ州にいることになります。Bosnian : Često morate zasebno da kupite globalni broj koji omogućava PSTN telefonima da vas pozovu. Postoje razlike za ljude koji vas zovu u zavisnosti od toga odakle je broj.

Japanese : 多くの場合、PSTN通話を受けるためのグローバル番号を別途購入する必要があります。番号の入手場所は電話をかけてくる相手によって変わります。Bosnian : Aplikacije za prevođenje teksta u stvarnom vremenu - aplikacije koje mogu da automatski prevode cijele odlomke s jednog jezika na drugi.

Japanese : リアルタイムテキスト翻訳アプリ - テキストのセグメント全体をある言語から別の言語に自動的に翻訳できるアプリケーションです。Bosnian : Neke od aplikacija u ovoj kategoriji mogu čak na strane jezike prevoditi tekst koji se nalazi na znakovima ili drugim objektima u stvarnom svijetu kada korisnik usmjeri pametni telefon ka tim objektima.

Japanese : このカテゴリのアプリケーションの中には、ユーザーがスマートフォンを対象物に向けると、現実世界の看板やその他の対象物に書かれた外国語テキストを翻訳できるものもあります。Bosnian : Mašine za prevođenje drastično su se poboljšale i sada često daju manje ili više ispravne prijevode (a sve rjeđe gluposti), ali treba još biti na oprezu, pošto i dalje ponekad potpuno pogriješe.

Japanese : 翻訳エンジンは劇的に向上しており、今では多くの場合、かなり適切な翻訳を提供するように(そして、わけのわからない文になることは非常に少なく)なりましたが、それでもまだまったくの誤訳もあるので少し注意が必要です。Bosnian : Jedna od najpoznatijih aplikacija u ovoj kategoriji je Google Translate, koja omogućava prevođenje van mreže nakon što preuzmete željene jezičke podatke.

Japanese : このカテゴリーで最も有名なアプリの1つがGoogle翻訳であり、翻訳したい言語データをダウンロードした後でオフライン翻訳が可能です。Bosnian : Aplikacija za GPS navigaciju na pametnom telefonu može biti najjednostavniji i najzgodniji način za navigaciju kada ste izvan svoje države.

Japanese : 母国を離れている間に目的地への行き方を調べるには、スマートフォンでGPSナビゲーションアプリを活用するのが最も簡単で便利な方法です。Bosnian : Može uštedjeti novac kupovinom novih mapa za GPS ili samostalnog GPS uređaja ili najmom uređaja od kompanije za najam automobila.

Japanese : GPS用の新しい地図を購入したり、スタンドアロン型GPS端末を購入したり、レンタカー会社で借りたりするよりも安上がりです。Bosnian : Ako nemate podatkovnu vezu za svoj telefon ili kada ste van dometa, njegove performanse mogu biti ograničene ili nedostupne.

Japanese : スマホや携帯電話のデータ接続ができなかったり、県外になってしまうと、性能が制限されたり、使えなくなってしまうことがあります。Bosnian : Postoji veliki broj zbunjujućih telefonskih kartica s unaprijed uplaćenim sredstvima koje se mogu koristiti putem javnih telefonskih govornica ili običnih telefona.

Japanese : 街角のどこの店にも、公衆電話や一般電話で使えるプリペイド式のテレホンカードがずらりと並んでいます。Bosnian : Iako je većina kartica korisna za pozivanje sa bilo kojeg mjesta, neke su specijalno namijenjene da ponude povoljne cijene poziva za određene grupe zemalja.

Japanese : ほとんどのカードでどこにでも通話できますが、特定国の何か国かにかける場合に通話料が割引になるカードもあります。Bosnian : Tim uslugama često se pristupa putem besplatnog telefonskog broja kojij se može pozvati s većine telefona bez naknade.

Japanese : これらのサービスにアクセスするには、多くの場合、ほとんどの電話から無料で通話できるフリーダイヤルの番号にかけます。Bosnian : Pravila u vezi s fotografijom primjenjuju se i na videozapise, možda čak i više.

Japanese : 通常の写真撮影に関する規則がビデオ撮影にも適用されますが、それ以上のことが求められる場合もあります。[Day38]

Bosnian : Ako fotografiranje nečega nije dozvoljeno, ne biste trebali ni pomisliti na snimanje videozapisa.

Japanese : 写真撮影が許可されない場合にビデオで記録しようと考えてはいけません。Bosnian : Ako koristite dron, unaprijed provjerite šta smijete snimati, a za šta je potrebna dozvola ili dodatna licenca.

Japanese : ドローンを使用する場合は、何を撮影していいのか、どのような許可や追加ライセンスが必要なのか、事前によく確認しておきましょう。Bosnian : Upravljati dronom u blizini aerodroma ili iznad gomile ljudi gotovo uvijek je loša ideja, čak i ako to nije zakonski zabranjeno u vašem području.

Japanese : 空港の付近や群衆の頭上にドローンを飛ばすことは、たとえ違法ではないとしても、ほぼ間違いなく良からぬ考えでしょう。Bosnian : Danas se avionska putovanja veoma rijetko rezerviraju direktno putem aviokompanije bez prethodnog istraživanja i usporedbe cijena.

Japanese : 今日の空の旅では、まず航空券を検索して価格を比較するのがふつうであり、航空会社に直接予約を入れることはほとんどありません。Bosnian : Ponekad se cijene istog leta mogu značajno razlikovati kod različitih ponuđača te se prije rezervacije isplati uporediti rezultate pretraživanja, kao i pogledati web lokaciju same aviokompanije.

Japanese : 同じ便でも情報収集サイトによって大幅に価格が異なることがあるので、予約する前に検索結果を比較したり、航空会社自体のウェブサイトで確認することが大切です。Bosnian : Iako vam viza možda neće trebati za kratke turističke ili poslovne posjete određenim zemljama, odlazak u te zemlje kao međunarodni student uglavnom podrazumijeva duži boravak u odnosu na putovanje kao turista.

Japanese : 観光やビジネスで短期滞在するのであればビザがいらない場合もありますが、留学生として渡航する場合は、一般的にカジュアルな観光客として渡航するよりも長期滞在が必要となります。Bosnian : Generalno, za boravak u bilo kojoj stranoj zemlji duži vremenski period, potrebno je da unaprijed dobijete vizu.

Japanese : 一般的に、どこであれ外国に長期滞在しようとする場合は、事前にビザを取得する必要があります。Bosnian : Studentske vize obično imaju drugačije zahtjeve i postupke prijave u odnosu na uobičajene turističke ili poslovne vize.

Japanese : 学生ビザは一般的に通常の観光ビザやビジネスビザとは要件や申手続きが異なります。Bosnian : Za većinu zemalja trebat će van pisana ponuda institucije u kojoj želite studirati, kao i dokaz o sredstvima kojima ćete se izdržavati najmanje u toku prve godine studija.

Japanese : ほとんどの国では、留学を希望する教育機関からの入学許可書と、少なくとも初年度の課程に必要な資金があることを証明する書類が必要となります。Bosnian : Provjerite detaljne zahtjeve kod institucije, kao i odjeljenja za imigraciju u državi u kojoj želite studirati.

Japanese : 留学先の入国管理局のほか、教育機関にも詳細な要件を確認しておきましょう。Bosnian : Pod uvjetom da niste diplomata, rad u inostranstvu obično podrazumijeva da morate prijaviti porez na prihod u zemlji u kojoj se nalazite.

Japanese : 外交官でない限り、海外で働くのであれば、一般的には拠点となる国で所得税を申告しなければなりません。Bosnian : Porez na dohodak je osmišljen na različite načine u različitim zemljama i porezne stope i razredi se značajno razlikuju od države do države.

Japanese : 所得税の仕組みは国によって異なり、税率や課税区分は国によって大きく異なります。Bosnian : U nekim saveznim zemljama, kao što su Sjedinjene Države i Kanada, porez na dohodak se ubire i na saveznom i na lokalnom nivou, tako da su stope i razredi različiti od regije do regije.

Japanese : アメリカやカナダなど一部の連邦制の国では、所得税は連邦税と地方税の両方で課税されるため、地域によって税率や課税区分が異なることがあります。Bosnian : Iako imigracijska kontrola obično izostaje ili je formalnost kad stignete u svoju domovinu, carinska kontrola može predstavljati veliki problem.

Japanese : 帰国時の入国審査は省略されたり、たいてい形式的にすまされますが、税関検査は面倒なものになる可能性があります。Bosnian : Obavezno saznajte šta možete i ne možete unositi i prijavite bilo šta preko zakonskih granica.

Japanese : 持ち込み可のものと不可のを確認し、法律で定められた限度を超えるものは申告しましょう。Bosnian : Najlakši način da uđete u posao pisanja o putovanjima je usavršavanje vještina na postojećoj web lokaciji o putovanjima.

Japanese : 旅行ライターになるための最も簡単な方法は、有名な旅行ブログのウェブサイトで腕を磨くことです。Bosnian : Nakon što postanete opušteni s formatiranjem i uređivanjem na webu, kasnije možete kreirati i vlastitu web lokaciju.

Japanese : ウェブ上での書式設定や編集に慣れてきたら、後ほど自分のウェブサイトを作成できるかもしれません。Bosnian : Volontiranje za vrijeme putovanja je odličan način na napravite razliku, ali ne radi se samo o davanju.

Japanese : 旅行中にボランティア活動をするのは、いつもと違う体験ができる素晴らしい方法ですが、与えるだけの立場ではありません。Bosnian : Život i volontiranje u stranoj zemlji je odličan način da upoznate drugu kulturu, upoznate nove ljude, naučite o sebi, dobijete smisao perspektive i usvojite nove vještine.

Japanese : 外国での生活やボランティア活動は、異文化を知り、新しい人々と出会い、自分について学び、視野を広げ、さらには新しい技術を身に付けられる優れた方法です。Bosnian : To takođe može da bude dobar način za bolje iskorištavanje budžeta kako bi se omogućio duži boravak, jer mnogi volonterski poslovi pružaju smještaj i hranu, a neki od njih isplaćuju i malu platu.

Japanese : また、ボランティアの仕事で部屋と食事が付き、多少の給料をもらえることも多いので、予算を増やしてどこかに長期滞在できるようにするのも良い方法です。Bosnian : Vikinzi su koristili ruske plovne puteve da bi stigli do Crnog i Kaspijskog mora. Dijelovi ovih puteva se i dalje mogu koristiti. Provjerite trebaju li vam posebne dozvole koje je možda teško dobiti.

Japanese : バイキングは黒海とカスピ海に行くためにロシアの水路を利用しました。これらのルートの一部は今でも使用できます。通りたいルートに特別な許可が必要かどうかを確認してください。Bosnian : Bjelomorsko-baltički kanal spaja Arktički okean s Baltičkim morem preko jezera Onega, jezera Ladoga i Saint Petersburga, uglavnom preko rijeka i jezera.

Japanese : 白海・バルト海運河は、オネガ湖、ラドガ湖、サンクトペテルブルクを経由して北極海とバルト海を結び、河川や湖が運河の一部になっています。Bosnian : Jezero Onega je povezano i s Volgom te je i dalje moguće doći do Rusije preko Kaspijskog jezera.

Japanese : オネガ湖はヴォルガにもつながっているので、カスピ海からロシアを経由して来ることも可能です。Bosnian : Budite sigurni da će, kad dođete do marina, sve biti prilično očigledno. Upoznat ćete druge autostopere na brodovima te će oni podijeliti informacije s vama.

Japanese : 一度マリーナに行けば、すべてが明らかになるのでご安心ください。他のボートヒッチハイカーと出会い、情報を共有できるでしょう。Bosnian : U principu, davat ćete obavještenja da nudite svoju pomoć, tako što ćete prolaziti po dokovima, prilaziti ljudima koji čiste svoje jahte, pokušavati uspostaviti kontakt s mornarima u kafićima, itd.

Japanese : 基本的には、手伝いを申し出たり、お知らせを掲示したり、波止場を歩き回ったり、ヨットを清掃している人に近づいたり、居酒屋で船員と触れ合ったりといったことをするでしょう。[Day39]

Bosnian : Pokušajte razgovarati sa što više ljudi. Poslije nekog vremena, svi će vas znati i dat će vam savjete ako neki brod traži nekoga.

Japanese : できるだけ大勢に話しかけるようにしてください。やがて、顔見知りが増え、募集している船について手がかりをくれるでしょう。Bosnian : Trebate pažljivo odabrati aviokompaniju za status čestog putnika koja radi u kooperaciji s drugim aviokompanijama.

Japanese : アライアンスを組んでいるフリークエントフライヤーの航空会社は慎重に選ぶ必要があります。Bosnian : Iako mislite da je normalno pridružiti se aviokompaniji kojom najviše letite, trebali biste znati da se pogodnosti koje su u ponudi često razlikuju, a bodovi za često letenje mogu biti brojniji kod druge aviokompanije u istom savezu.

Japanese : よく利用する航空会社に入会する方がわかりやすいと思われるかもしれませんが、航空会社ごとに特典が異なることが多く、同じアライアンス内の異なる航空会社の方がマイレージポイントがたまる場合があることを知っておくとよいでしょう。Bosnian : Aviokompanije poput Emiratesa, Etihad Airwaysa, Qatar Airwaysa i Turkish Airlinesa uveliko su proširile svoje usluge na Afriku i, za razliku od ostalih evropskih aviokompanija, nude veze s mnogim većim afričkim gradovima po konkurentnim cijenama.

Japanese : エミレーツ航空、エティハド航空、カタール航空、トルコ航空といった航空会社は、アフリカ行き路線の大幅な拡大を図っており、他のヨーロッパ航空会社よりもお得な料金でアフリカの主要都市への乗り継ぎ便を運航しています。Bosnian : Od 2014. godine Turkish Airlines leti na 39 destinacija u 30 zemalja u Africi.

Japanese : トルコ航空は2014年現在、アフリカ30カ国39都市に就航しています。Bosnian : Ako imate dodatnog vremena za putovanje, provjerite da li je vaša ukupna navedena cijena putovanja u Afriku upoređena sa cijenom putovanja širom sveta.

Japanese : さらに移動時間が長くなる場合は、アフリカまでの総運賃の見積もりが世界一周運賃と比較してどのくらいかを確認してください。Bosnian : Nemojte zaboraviti uračunati dodatne troškove dodatnih viza, taksu na odlazak, prijevoz kopnom, itd. Za sva mjesta izvan Afrike.

Japanese : アフリカ以外の場所を訪れる場合、ビザの追加申請、出国税、地上交通費などの追加費用も忘れてはなりません。Bosnian : Ukoliko želite letjeti oko svijeta samo u južnoj hemisferi, izbor letova i odredišta je ograničen usljed malog broja prekookeanskih ruta.

Japanese : 南半球には大洋横断ルートがないので、完全に世界一周をしたい場合、運航便や目的地の選択肢が限られてきます。Bosnian : Nijedno partnerstvo između aviokompanija ne pokriva sva tri okeanska prijelaza na Južnoj hemisferi (a SkyTeam ne pokriva ni jedan od prijelaza).

Japanese : 南半球の3つの海洋すべてを横断する便を就航している航空会社はありません(スカイチームはいずれの海洋を横断する便も就航していません)。Bosnian : Međutim, Star Alliance leti na sva odredišta osim istočnog Južnog Pacifika od Santiago de Chilea do Tahitija, što je ruta kompanije LATAM Oneworld.

Japanese : しかし、スターアライアンスは、サンティアゴ・デ・チリからタヒチまでの南太平洋東部を除く全域を対象地域とし、サンティアゴ・デ・チリからタヒチまでの便はLATAMワンワールドが就航しています。Bosnian : Ovaj let nije jedini izbor ako želite izbjeći Južni Pacifik i zapadnu obalu Južne Amerike (v. u nastavku).

Japanese : 南太平洋や南米の西海岸を通り越したい場合、この便が唯一の選択肢というわけではありません(下記参照)。Bosnian : Etnički armenska regija Nagorno-Karabakh u Azerbejdžanu ratovala je protiv Azera 1994. godine.

Japanese : 1994年、アゼルバイジャンの民族的アルメニア人ナゴルノ・カラバフ地域は、アゼルバイジャン人と戦争をしました。Bosnian : Uz podršku Armenaca, uspostavljena je nova republika. Međutim, ovu republiku zvanično ne priznaje nijedna država, čak ni Armenija.

Japanese : アルメニア人の支援を得て、新しい共和国が誕生しました。しかし、アルメニアでさえその国を公式には認めていないのです。Bosnian : Diplomatske prepirke u vezi s regijom nastavljaju narušavati odnose između Armenije i Azerbejdžana.

Japanese : この地域をめぐる外交論争により、アルメニアとアゼルバイジャンの関係性は悪化し続けています。Bosnian : Kanal distrikt (nizozemski: Grachtengordel) je poznati distrikt iz 17. stoljeća koji okružuje naselje Binnenstad u Amsterdamu.

Japanese : 運河地区(オランダ語でGrachtengordel)は、17世紀に栄えた有名な地区でアムステルダムのビネンスタトを取り囲むように広がっています。Bosnian : CIjeli distrikt nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine zbog jedinstvene kulturne i historijske vrijednosti, a vrijednosti nekretnina su među najvišim u državi.

Japanese : 地区全体が独自の文化的歴史的価値を持つことからユネスコの世界遺産に指定され、その資産価値は国内でも有数の高さを誇っています。Bosnian : Cinque Terre, što znači pet zemalja, sastoji se od pet malih obalnih sela Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso, koja se nalaze u italijanskoj regiji Ligurija.

Japanese : イタリアのリグーリア州にあるチンクエ・テッレは「5つの土地」を意味し、オマッジョーレ、マナローラ、コルニリア、ヴェルナッツァ、モンテロッソという5つの小さな村が寄り添うようにできた沿岸沿いの地域です。Bosnian : Uvršteni su na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Japanese : これらの村はユネスコの世界遺産に登録されています。Bosnian : Ljudi su stoljećima pažljivo gradili terase na neravnom, strmom terenu, sve do litica koje pružaju pogled na more.

Japanese : 何世紀にもわたって、人々は岩だらけ険しい地形に丁寧にテラスを築き、海を望む断崖絶壁までつなげました。Bosnian : Dio njegovog šarma je nedostatak vidljivog korporativnog razvoja. Putevi, vozovi i čamci povezuju sela i automobili ne mogu doći do njih izvana.

Japanese : その魅力の一部は、目に見える企業開発がないことです。道や電車、船が村をつなぎ、外部から車が進入することはありません。Bosnian : Varijante francuskog jezika koje se govore u Belgiji i Švicarskoj neznatno se razlikuju od francuskog koji se govori u Francuskoj te su dovoljno slični da mogu biti međusobno razumljivi.

Japanese : ベルギーやスイスで話されているフランス語は、フランスで話されているフランス語とは少し違いますが、互いに理解し合える程度に似ています。Bosnian : Sistem numeriranja u dijelovima Belgije i Švicarske u kojima se govori francuski jezik ima neke sitne karakteristike koje se razlikuju od francuskog koji se govori u Francuskoj, a izgovor nekih riječi je nešto drugačiji.

Japanese : 特に、フランス語圏のベルギーやスイスの番号体系は、フランスで話されているフランス語とは異なる若干の特殊性を示し、一部の単語の発音も微妙に異なっています。Bosnian : Međutim, svi frankofoni Belgijanci i Švicarci su učili standardni francuski u školama, tako da bi vas razumjeli i ako koristite standardni francuski numerički sistem.

Japanese : とはいえ、フランス語を話すベルギー人やスイス人は全員が学校で標準フランス語を習ったはずなので、標準フランス語の番号方式を使ったとしても理解してくれるはずです。Bosnian : U mnogim dijelovima svijeta mahanje je prijateljska gestikulacija koja znači „zdravo".

Japanese : 世界の多くの地域では、手を振ることは「こんにちは」を示す友好的なジェスチャーです。Bosnian : Međutim, u Maleziji, barem među Malezijcima u ruralnim područjima, mahanje znači „dođi", slično kažiprstu savijenom prema tijelu, što je gestikulacija koja se koristi u određenim zapadnim zemljama, te je treba koristiti samo u tu svrhu.

Japanese : しかし、マレーシアでは、少なくとも農村部のマレー人の間では、人差し指を体に向かって曲げたジェスチャーに似た「こっちに来て」という意味であり、特定の欧米諸国で使われているもので、その目的のためだけに使われるべきものです。[Day40]

Bosnian : Slično tome, britanski putnik u Španiji može pogrešno shvatiti mahanje u znak pozdrava za odlazak koje uključuje dlan okrenut prema onome koji maše (a ne osobi kojoj maše) kao gest da se vrati.

Japanese : 同様に、スペインを旅行するイギリス人旅行者は、手を振って別れを告げる際に、手のひらを(相手ではなく)自分に向けて手を動かすのを見て「戻って来い」という身振りと勘違いしてしまうことがあります。Bosnian : Pomoćni jezici su umjetni ili izmišljeni jezici koji su kreirani s namjerom da potpomognu komunikaciju između ljudi koji bi u suprotnom imali poteškoća prilikom komuniciranja.

Japanese : 補助言語とは、意思疎通が困難な人々の間の意思疎通を円滑にすることを目的として作られた人工言語または人為的言語のことです。Bosnian : Oni se razlikuju od jezika lingua franca, koji su prirodni ili organski jezici koji su iz nekog razloga postali dominantni način komuniciranja između govornika drugih jezika.

Japanese : これらの言語は、他の言語の話者間のコミュニケーションの手段として、何らかの理由で支配的になった自然言語や有機的言語である共通語とは別物です。Bosnian : Tokom dnevne vrućine, putnici mogu doživjeti fatamorgane koje proizvode iluziju vode (ili drugih stvari).

Japanese : 高温条件の日中に、旅行者は、水(やその他の景色)の幻覚を生み出す蜃気楼を体験することがあります。Bosnian : One mogu biti opasne ako putnika zavara fatamorgana, te tako potroši dragocjenu energiju i preostalu vodu.

Japanese : 旅行者が蜃気楼を追いかけて貴重な体力や残りの水を浪費した場合、これらが危険につながる可能性があります。Bosnian : Čak i najvrelije pustinje mogu postati izuzetno hladne noću. U nedostatku tople odjeće postoji stvarna opasnost od hipotermije.

Japanese : どんなに暑い砂漠でも、夜間に極寒になることがあります。暖かい服を着ないと低体温症になる恐れがあります。Bosnian : Ljeti posebno se trebate paziti komaraca ako se odlučite na šetnju kroz prašumu.

Japanese : 特に夏場に熱帯雨林の中をハイキングしようと思ったら、蚊に注意する必要があります。Bosnian : Čak i ako se vozite kroz suptropsku prašumu, otvaranje vrata samo na nekoliko sekundi dok ulazite dovoljno je da u vozilo s vama uđu i komarci.

Japanese : 亜熱帯雨林を車で走行するにしても、乗り降りのためにドアを開けている数秒だけで蚊が車内に入ってくるのに十分な時間です。Bosnian : Ptičija gripa ili službeno aviarna influenca, može zaraziti i ptice i sisare.

Japanese : 鳥インフル(正式には鳥インフルエンザ)は、鳥類と哺乳類のいずれにも感染する恐れがあります。Bosnian : Kod ljudi je ukupno prijavljeno manje od hiljadu slučajeva, ali neki od njih bili su smrtni.

Japanese : 人間について報告された症例は1000件以下ですが、致死的な症例もあります。Bosnian : Većina uključuje osobe koje rade sa živinom, ali postoji i određeni rizik za posmatrače ptica.

Japanese : 主に家禽を扱う商売の人々は感染の危険が高いですが、バードウォッチャーにも多少の危険があります。Bosnian : Za Norvešku su tipični fjordovi i doline koje iznenada ustupaju mjesto visokim, manje ili više ravničarskim visoravnima.

Japanese : ノルウェーで典型的なのは、急峻なフィヨルドと渓谷が突然ほぼ平坦な高原に変わる地形です。Bosnian : Ove visoravni često se nazivaju „vidde", što znači širok, otvoren prostor bez drveća, bezgranično prostranstvo.

Japanese : これらの台地はよく「ヴィッデ」と呼ばれますが、これは木々がなく開けた広い空間、無限の広がりを意味しています。Bosnian : U Rogalandu i Agderu se obično nazivaju „hei", što znači močvara bez drveća, koja je često prekrivena vrijeskom.

Japanese : ローガランドやアグデルでは、通常は「ヘイ」と呼ばれ、ヒースで覆われることの多い森林のない湿地帯を意味しています。Bosnian : Glečeri nisu stabilni, nego kližu niz planinu, što će prouzročiti pukotine na ledu koje mogu biti sakrivene ispod snježnih mostova.

Japanese : 氷河は安定した状態ではなく、山を流れ落ちていきます。そのため、ひび割れやクレバスが発生し、雪の橋で見えなくなることがあります。Bosnian : Zidovi i krovovi ledenih spilja mogu se urušiti, a pukotine se mogu zatvoriti.

Japanese : 氷の洞窟の壁面や屋根が崩れ落ち、隙間が閉じてしまうこともあります。Bosnian : Na rubu ledenjaka ogromni se blokovi odlomljavaju, padaju i čak se mogu odbiti ili kotrljati dalje od ruba.

Japanese : 氷河の端では、巨大な塊が崩れ落ちてきて、端から遠くに飛び出したり、転がったりすることがあります。Bosnian : Vrhunac turističke sezone za brdske stanice obično je tokom miholjskog ljeta.

Japanese : 避暑地の観光シーズンは、一般的にインドの夏季にピークを迎えます。Bosnian : Međutim, imaju drugačiju vrstu ljepote i šarma za vrijeme zime jer mnoga brda budu prekrivena zdravim količinama snijega te tako pružaju mogućnost za aktivnosti poput skijanja i bordanja.

Japanese : しかし、多くのヒルステーションには十分な積雪があり、スキーやスノーボードなどのアクティビティを楽しめるので、冬にはまた違った美しさと魅力があります。Bosnian : Samo nekoliko avionskih firmi još uvijek nudi vozarine za žalost, što blago snižava troškove pogrebnog putovanja u zadnjoj minuti.

Japanese : 死別運賃をまだ提供している航空会社は数社のみですが、この運賃で葬儀直前の旅費がわずかに割り引きになります。Bosnian : Ovo nude aviokompanije Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa za letove iz SAD-a ili Kanade, i WestJet.

Japanese : 該当する航空会社は、エア・カナダ、デルタ航空、ルフトハンザ、ウェストジェットなどです。Bosnian : U svakom slučaju, rezervaciju morate izvršiti putem telefona direktno kod aviokompanije.

Japanese : いずれの場合も、航空会社に直接電話で予約する必要があります。Languages

Popular posts from this blog

40 days English and Javanese conversation with Flores.

40 days Chinese (Traditional) and Modern Standard Arabic (Romanized) conversation with Flores.

40 days Korean and South Levantine Arabic conversation with Flores.